Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[color=#FF6600][b]Piwny poncz[/b][/color]
[b]Sk³adniki:[/b]
[li]2 butelki piwa (po 0,33 l)[/li]
[li]75 ml koniaku[/li]
[li]2 ma³e jajka[/li]
[li]35 dag cukru[/li]
[li]1/2 ³y¿eczki imbiru[/li]
[li]1/2 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej[/li][b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ubiæ z cukrem, pod koniec ubijania dodaæ ga³kê i imbir, dok³adnie wymieszaæ. Piwo zagotowaæ i odrazu wlaæ koniak, ponownie podgrzaæ i zdj±æ z gazu. Powoli dodawaædo masy jajecznej, ca³y czas delikatnie mieszaj±c.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/21 18:05
EdytaParticipant[color=#FF6600][b]Poncz herbaciany[/b][/color]
[b]Sk³adniki:[/b]
[li]2 i 1/2 ³y¿eczki herbaty[/li]
[li]3 i1/2 szklanki wody[/li]
[li]sok z 2 i 1/2 – 3 pomarañczy[/li]
[li]sok z 1/4 cytryny[/li]
[li]rum[/li]
[li]cukier [/li][b]Sposób wykonania:[/b]
Herbatê zaparzyæ, poczekaæ a¿ nasi±knie (3-5 minut), przecedziæ. Sok z cytryny pomieszaæ razem z sokiem z pomarañczy, dolaæ do herbaty i zagotowaæ, dolaæ rum ( wg upodobania) i os³odziæ.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/21 17:52
EdytaParticipant[b]Sa³atka z makaronem i kie³bas±[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]25 dag makarony[/li]
[li]25 dag kie³basy (grubej nie suszonej)[/li]
[li]8 korniszonów[/li]
[li]20 dag mro¿onego groszku[/li]
[li]8 pomidorków koktajlowych[/li]
[li]natka pietruszki[/li]
[li]2 jajka[/li]
sos:
[li]1/2 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru[/li]
[li]1/2 szklanki majonezu[/li]
[li]2 ³y¿ki octu winnego[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Makaron ugotowaæ w oslonej wodzie "al dente", odcedziæ i przelaæ zimn± wod±. Groszek prze³o¿yæ do garnka i zalaæ niewielk± i lo¶ci± wody, dusiæ oko³o 7 minut. Odstawiæ z gazu i odczekaæ 20 minut przed os±czaniem. Kie³basê obraæ ze skóry i pokroiæ w spor± kostkê, ogórki pokroiæ w ma³± kosteczkê. Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ na æwiarki wzd³u¿. 2 ³y¿ki wody z groszku wymieszaæ z octem. Natkê posiekaæ , pomidorki pokroiæ na pó³. Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ obrócz jajek i 4 pomidorków przekrojonych na pó³. Sa³atkê wstawiæ do lodówki na 30 minut. Potem przyprawiæ sol± i pieprzem (je¶li jest za sucha mo¿na dolaæ trochê wody z groszku). Majonez wymieszaæ z jogurtem i wod± z octem, przyprawiæ sol± i pieprzem. Sa³tkê udekorowaæ jajkami i pomidorkami. Sosem polewaæ bezpo¶rednio na talerzach.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Deser z makiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]4 szklanki mleka[/li]
[li]1 puszka moreli[/li]
[li]2 jajka[/li]
[li]6 ³y¿ek cukru[/li]
[li]6 ³y¿ek grysiku[/li]
[li]2 torebki cukru waniliowego[/li]
[li]4-5 ³y¿ek mielonego maku[/li]
[li]3 ³y¿ki soku z cytryny[/li]
[li]starta skórka z cytryny[/li]
[li]1-2 ³y¿ki posiekanych orzeszków[/li]
[li]1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Mleko wymieszaæ z cukrem i skórk± z cytryny, zagotowaæ. Wsypaæ mak i grysik, gotowaæ tak przez oko³o 12-15 minut. Odzieliæ ¿ó³tko od bia³ka. Z bia³ka ubiæ pianê, ¿ó³tko dodaæ do mleka, wymieszaæ,potem dodaæ pianê i delikatnie wymieszaæ. Prze³o¿yæ masê do pojemników. Syrop z moreli zagotowaæ ze skórk± z cytryny i cukrem waniliowym. W odrobinie zimnej wody w szklance rozprowadziæ m±kê ziemniaczan± i wlewaæ powoli do syropu ci±gle mieszaj±c, a¿ zgêstnieje,jeszcze praz zagotowaæ i odstawiæ do wystygniêcia. Morele pokroiæ w ksiê¿yce albo w kosteczkê po³o¿yæ na deserze, posypaæ orzeszkami i polaæ sosem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kawa z plastarami pomarañczy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]250-300 ml zaparzonej kawy[/li]
[li]2-3 plasterki pomarañczy[/li]
[li]bita ¶mietana[/li]
[li]gorzka czekolada[/li]
[li]cynamon[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Do szklanki wk³adamy 1-2 plasterki pomarañczy. Kawê zaparzon± pos³odziæ wg uznania i zalaæ ni± pomarañcze do 3/4 wysoko¶ci szklanki.Na wierzch nak³adamy bit± ¶mietanê. Posypaæ starta gorzk± czekolad± i cynamonem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/20 18:57
EdytaParticipant[b]Wo³owinka z warzywami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]60 dag wo³owiny[/li]
[li]15 dag cebuli[/li]
[li]10 dag marchewki[/li]
[li]10 dag selera[/li]
[li]5 dag pietruszki[/li]
[li]1i1/2 szklanki roso³ku z kostki[/li]
[li]majeranek[/li]
[li]tymianek[/li]
[li]ocet winny[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]cukier[/li]
[li]czosnek[/li]
[li]olej[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Marchew seler i pietruszkê obraæ, pokroiæ w kosteczkê i ugotowac w osolonej wodzie.
Cebulê obraæ i pokroiæ w plasterki, oprószyæ cukrem i podsma¿yæ na patelni. Miêso pokroiæ w kosteczkê, dodaæ do patelni dolaæ trochê octu winnego, przyprawiæ i wycisn±æ czosnek. Dusiæ oko³o 5-7 minut. Dolaæ rosolek i nadal dusiæ. Po uduszeniu podawaæ razem z ods±czonym z wody warzywami (ciep³ymi). Mo¿na wymieszaæ lub podawaæ oddzielnie.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipantMasz czym siê chwaliæ…super zrobione…ile czasu zajêlo ci przygotowanie?
Ps. Dzieciak chyba wniebowziêty, co?EdytaParticipant[b]Ziemniaki z sezamem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]1/2 kg ziemniaków[/li]
[li]1/2 szklanki mleka[/li]
[li]2 czubate ³y¿ki mas³a[/li]
[li]2-3 ³y¿ki oleju sezamowego[/li]
[li]1 ³y¿ka upra¿onego sezamu[/li]
[li]ga³ka muszkato³owa[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Pra¿enie sezamu:
I sposób: Patelniê nagrzaæ, nie smarowaæ t³uszczem. W³o¿yæ ziarna sezamu i potrz±saæ patelni± co pewien czas. Wy³±czyæ gdy ziarna zrobi± siê br±zowe.
II sposób: Nagrzaæ piekarnik do 160 stopni C. Na blaszce u³o¿yæ nasiona sezamu i piec a¿ nasiona stan± siê br±zowe.
Przygotowanie sezamu na patelni trwa od 3 do 5 minut. W piekarniku od 10 do 15. Sezam mo¿na przechowywaæ (gdy ostygnie ) w zamkniêtym s³oiku, w temperaturze pokojowej.
Ziemniaki obraæ, ugotowaæ, odparowaæ i przecisn±æ przez maszynkê. Wlaæ zagotowane mleko. Dodaæ 1 czubat± i 1 p³ask± ³y¿kê mas³a, przyprawiæ i dok³adnie wymieszaæ. N patelni stopiæ resztê mas³a, dolaæ olej sezamowy i wsypaæ ziarna sezamu. Polaæ puree.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z kurczaka na s³odko[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]1 du¿a pier¶ z kurczaka[/li]
[li]10-15 dag broku³ów[/li]
[li]1 marchew[/li]
[li]1/3 selera[/li]
[li]1 kalarepa[/li]
[li] posiekany szczypiorek[/li]
[li]4 ³y¿ki oleju [/li]
[li]sok z 1 cytryny[/li]
[li]3/4 ³y¿eczki miodu[/li]
[li]5 ³y¿ek wody[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Marchew, selera, i kalarepê obraæ i pokroiæ w s³upki. Rózyczki broku³ów obgotowaæ we wrz±cej osolonej wodzie ( trzeba uwa¿±æ ¿eby nie zmiêk³y), potem os±czyæ. Na patelniê wlaæ 1 ³y¿kê oleju obsma¿yæ na niej natartego, sol± i pieprzem, pokrojonego kurczaka. Szczypiorek wymieszaæ z miodem, wod±, sokiem z cytryny, sol±, pieprzem i na koñcu olejem ( wlewaæ wolno i ci±gle mieszaæ). Kurczaka wymieszaæ z warzywami i zalaæ sosem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Prosta sa³atka z tuñczyka i ry¿u[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
[li]1 puszka tuñczyka w sosie w³asnym[/li]
[li]3/4 torebki ry¿u[/li]
[li]1 czerwona cebula[/li]
[li]1 papryka[/li]
[li]szczypiorek[/li]
[li]1-2 ³y¿ki majonezu[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]szczypta zió³ prowansalskich[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Ry¿ ugotowaæ, po³±czyæ go z ods±czonym tuñczykiem. cebulê i paprykê pokroiæ w piórka, dodaæ do sa³atki. Dodaæ majonez i przyprawiæ do smaku. Pokroiæ drobno szczypiorek i wymieszaæ.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ziemniaki faszerowane porami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]7 ziemniaków[/li]
[li]6 ma³ych porów[/li]
[li]2 jajka[/li]
[li]4-6 dag startego ¿ó³tego sera[/li]
[li]2 ³y¿ki ¶mietany[/li]
[li]1 ³y¿ka mas³a[/li]
[li]ga³ka muszkatalowa[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Ziemniaki dok³adnie umyæ, osuszyæ, oprószyæ sol±, zawin±æ w foliê aluminiow± ka¿dy i piec w mocno nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Pory oczy¶ciæ, odci±æ zielone czê¶ci (te najbardziej miêkkie). W³o¿yæ do osolonej wrz±cej wody i gotowaæ 8-10 minut. Wyj±æ i zmiksowaæ ze ¶mietan±. Odzielic ¿ó³tka od bia³ek. ¿ó³tka dodaæ do porów, przyprawiæ ga³k±, sol± i pieprzem. Dobrze wymieszaæ. Bialka ubiæ.Z ziemniaków odci±æ 1/3 w poprzek i wydr±zyæ ¶rodek. Masê z porów zmiksowaæ z wydr±¿onymi ziemniakami, a potem delikatnie wymieszaæ z bia³kiem. Nalo¿yc przygotowan± masê do ziemniakow, posypaæ startym serem i zapiec oko³o 10-15 minut.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Mase³ko pieczarkowe[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]30 dag pieczarek[/li]
[li]5 dymek[/li]
[li]1 kostka mas³a[/li]
[li]¶wie¿a bazylia[/li]
[li]sól[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Dymkê pokroiæ w kosteczkê. Pieczarki posiekaæ. Na patelni rozpu¶ciæ oko³o 2 ³y¿ek mas³a. Podsma¿yæ dymkê i wrzuciæ do niej na 5-7 minut pieczarki. Masê z patelni zmiksowaæ z maslem, ¶wie¿± bazyli± i sol±.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ciasteczka imbirowe[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]45-50 dag m±ki[/li]
[li]2 ³y¿eczki mielonego imbiru[/li]
[li]4 jajka[/li]
[li]2 ¿óltka[/li]
[li]25-30 dag cukru[/li]
[li]1/2 ³y¿eczki mielonego bia³ego pieprzu[/li]
[li]1/2 ³y¿eczki mielonego ziela angielskiego[/li]
[li]1 ³y¿eczka mielonych go¼dzików[/li]
[li]1 ³y¿eczka sody oczyszczonej[/li]
lukier:
[li]2 bia³ka[/li]
[li]45 dag cukru[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
M±kê przesiaæ i wymieszaæ z przyprawami i sod±. ¯ó³tka utrzec z cukrem. Jajka i ¿ó³tka dodaæ do m±ki. Dobrze wymieszaæ, lekko wyrobiæ i odstawiæ na 45-60 minut. Ponownie wyrobiæ ciasto. Dzieliæ na czê¶ci rozwa³kowaæ i wykroiæ ciasteczka foremkami. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni C 15-20 minut. W tym czasie bia³ka ubiæ z cukrem, jeszcze gor±ce ciasteczka polukrowaæ.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]barszczyk czerwony[/b]
[i]Sk³adniki[/i]
[li]1 i 1/2 kg buraków[/li]
[li]4-5 suszonych grzybów[/li]
[li]pêczek w³oszczyzny[/li]
[li]sok z cytryny[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li]
[i]Sposób wykonania[/i]
Grzyby namoczyæ, a potem ugotowaæ, wyj±æ z garnka. Na tym samym wywarze ugotowaæ w³oszczyznê, poczekac a¿ wystygnie i wyj±æ j±.. W innym garnku ugotowaæ pokrojone buraki z dodatkiem soli i soku z cytryny, odcedziæ. Po³±czyæ wywary i przyprawiæ sol± i pieprzem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]twaro¿ek z kminkiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]25 dag twarogu[/li]
[li]3 ³y¿eczki nasion kminku[/li]
[li]4-5 ³y¿ek ¶mietany[/li]
[li]sól[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Twaróg rozetrzeæ ze ¶mietan± na g³adk± masê. Dodaæ kminek i wymieszaæ. Twaróg po³o¿yæ na serwetce (albo pieluszce tetrowej) i ciasno zwi±zaæ. Ulo¿yæ na p³askiej powierzchni, przykryæ np. deska do krojenia i postawiæ na ni± co¶ ciê¿kiego. Pozostawiæ na kilka godzin. Na koniec oprószyæ sol±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts