Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Przek±ska pomidorowa[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Pomidorki koktajlowe
serek twaro¿kowy
plaster wêdzonego ³ososia (drobno posiekany)
pieprz
sok z cytryny[i]Sposób wykonania:[/i]
Pomidorkom odci±æ kapelusze i wydr±¿yæ je. Serek wymieszaæ z posiekanym ³ososiem, pokropiæ sokiem z cytryny, dodaæ pieprz i koperek i sól ( w razie potrzeby). Nak³adaæ farsz do pomidorków. £adnie wygl±daj± na zielonej sa³acie, przyozdobione kawa³kami cytryny.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Wieprzowina w chrzanie[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Oko³o 1 kg wieprzowiny
1/2 szklanki ¶mietany kremówki
w³oszczyzna
1 szt cebuli
1 ³y¿ka mas³a
5 ³y¿ek chrzanu
1 ³y¿ka m±ki
cytryna
sól
pieprz
ziele angielski
li¶æ laurowy
cukier[i]Sposób wykonania:[/i]
Miêso ugotowaæ z w³oszczyzn±, dospaæ przypraw. Odlaæ szklankê wywaru z miêsa, do³±czyæ do niej mas³o i m±kê. Do sosu dodaæ chrzan, ¶mietanê, doprawiæ sokiem z cytryny, sol± pieprzem i odrobin± cukru. Miêso pokroiæ w plastry i polaæ sosem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kurczak w jarzynach[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Kurczak
2 szt czerwonej papryki
5 szt czarnych wydrelowanych oliwek
5 szt zielonych wydrelowanych oliwek
pêczek dymki
1/3 szklanki bulionu (z kostki)
1/3 szklanki bia³ego wina
tymianek suszony (³y¿ka)
oliwa
sól
pieprz
natka pietruszki[i]Sposób wykonania:[/i]
Kurczaka natrzeæ oliw±, sol± pieprzem i tymiankiem. Odstawiæ na 2-3 godziny. Blachê wysmarowaæ oliw±, po³o¿yæ na niej kurczaka. Polaæ bulionem i winem(zostawiæ kilka ³y¿ek). Kurczaka piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Zmniejszyæ temperaturê do 170 stopni C. Polewaæ wytworzonym sosem.
Paprykê pokroiæ w paseczki. Dymkê pokroiæ w pó³kola (szczypior odcinamy). Sma¿ymy na oleju. Warzywa przyprawiæ sol± i pieprzem. Po podsma¿eniu prze³o¿yæ do kurczaka, posypaæ pokrojonymi oliwkami i polaæ reszt± bulionu i wina. Piec jeszcze oko³o 15- 20 minut. Przed podaniem posypaæ natk± pietruszki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/07 11:19
EdytaParticipant[b]Kurczak w sosie pieczarkowym[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
0,5 kg piersi z kurczaka
1 cebula
20 dag pieczarek
15 dag ¶mietany
1/2 kostki roso³ku w kostce
1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
olej
sól
pieprz
vegeta
natka pietruszki[i]Sposób wykonania:[/i]
Pier¶ pokroiæ w kosteczkê, obsypaæ lekko veget±. Cebulê pokroiæ w cieniutkie kr±¿ki. Pieczarki op³ukaæ, osuszyæ i pokroiæ. Na patelni sma¿yæ kawa³ki kurczaka przez kilka minut ( patelnia ¶rednio rozgrzana). Dodaæ cebulê i grzyby, podsma¿yæ. Kostkê roso³ow± rozpu¶ciæ w ½ szklance wod± i wlaæ na patelniê. Dusiæ oko³o 7 minut. Kwa¶n± ¶mietanê wymieszaæ z m±k± ziemniaczan±, wlaæ na patelnie i zamieszaæ. Przyprawiæ sol± i pieprzem. Przy podaniu posypaæ natk± pietruszki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/07 11:20
EdytaParticipant[b]Tortilla z czerwona fasol±[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Tortille
250 gram miesa mielonego (kostka)
1 cebula (¶rednia)
1/2 papryki
1/2 puszki czerwonej fasoli
sól
pieprz
vegeta
chilli
sos boloñski
starty ser ¿ólty
olej[i]Sposób wykonania:[/i]
Fasolê odcedziæ i op³ukaæ, paprykê pokroiæ w cieniutkie paseczki, cebulê w ma³± kostkê. Miêso przyprawiæ veget±, sol± i pieprzem. Rozgrzaæ patelnie i wlo¿yæ wszystkie sk³adniki. gdy miêso sie podsma¿y, a reszta sk³adników zmiêknie dodaæ troche sosu boloñskiego. Przyprawiæ chilli i papryk±. Wy³±czyæ i wrzuciæ ¿ólty ser, wymieszaæ aby siê roztopi³. Farsz nak³adaæ na tortille i sma¿yæ jak nale¶niki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kurczak z ry¿em i warzywami[/b][i]
Sk³adniki[/i]
15 dag ry¿u
4 udka kurczaka
2 szt cukinii
4 marchewki
1 szt cebuli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki roso³ku
2 ³y¿eczki m±ki ziemniaczanej
5 ³y¿ek oleju
sól
pieprz
papryka s³odka
natka pietruszkiUdka nale¿y umyæ, osuszyæ i natrzeæ przyprawami. Ry¿ gotowaæ w 2 szklankach lekko osolonej wody lub z dodatkiem vegety. Na patelni rozgrzaæ 2-3 ly¿ki oleju i sm±zyæ kurczaka oko³o 20 minut na ¶rednim ogniu.
Cebulê pokroic na æwiarteczki. Marchewkê obraæ i pokroiæ w talarki. Cukinie umyæ, przekroiæ wzdlu¿, a potem w plasterki.
Wzi±æ drug± patelnie i rozgrzaæ na niej resztê oleju. Wlo¿yæ marchew, cebulê i cukiniê i dusiæ przez okolo 5 minut ( doprawiæ sol± i pieprzem).
Kurczaka usma¿onego zdj±æ z pateni. Do mleka dodaæ 2 ly¿eczki m±ki ziemniaczanej, wymieszaæ. Zaprawiæ sos do pieczenia. Wlac rosolek, dok³adnie wymieszaæ i gotowac na malym ogniu przez 5 minut. Kurczaka podawaæ z ugotowanym ry¿em, duszonymi warzywami i sosem. Posypanymi natk± pietruszki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Faszerowana papryka[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
6 kolorowych papryk
[u]nadziedzie:[/u]
0,5 szklanki ry¿u
0,3 dag miêsa mielonego
1 cebula
sól
pieprz
ga³ka muszkata³owa
1 jajko
[u]do sosu:[/u]
1 i 1/2 cebuli
1 listek laurowy
1 ³y¿eczka m±ki
1 ma³a marchewka
1 ³y¿eczka m±ki
1/2 kostki roso³owej
2 szklanki wody
1 ³yzka koncentratu pomidorowego
szczypta papryki
curry
sól
pieprz
olej do podsma¿enia[i]Sposób wykonania:[/i]
Ry¿ op³ukaæ i namoczyæ w 1 szklance wody, a nastêpnie gotowaæ w tej samej wodzie przez 5 minut.Cebulê drobno posiekaæ i lekko zrumieniæ na patelni. Dodaæ ja do miêsa, a tak¿e ry¿, jajo sól i pieprz oraz ( na czubku no¿a) ga³ki muszkatalowej. Dobrze wyrobiæ.
Papryke umyæ, z góry przy ogonku wyci±æ kolo ( jakby kapelusik-1,5-2,5 cm ¶rednicy). przez ten otwóroszy¶ciæ papryke z ziaren, nadziac farszem i przycisn±c spowrotem "kapelusikiem".
Na oleju podsma¿yæ 1/2 cebuli (du¿a kostka) i pó³talarki malej marchewki, dodaæ 1 ³yzeczkê m±ki i przecier pomidorowy. Mieszaæ , dolaæ 1 szklankê wody ci±gle mieszajac.
Nadziane papryki u³o¿yæ ¶ci¶le w garnku na u³o¿one na dnie pó³talarki cebuli. Zalaæ 1 szklank± roso³ku, wrzuciæ listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, posypaæ odrobina curry i sos z patelni. Dusiæ pod przykryciem oko³o 30 minut. Spróbowaæ i jesli potrzeba doprawiæ jeszcze sol±, pieprzem i papryk±.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/06 14:14
EdytaParticipant[b]Suflet z wi¶ni[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
0,4 kg wi¶ni wydrelowanych
oko³o 11 ³y¿ek cukru pudru
4-5 jajek
4 czubate ³y¿ki m±ki
skórka cytrynowa
t³uszcz do wysmarowania formy i bulka tarta[i]Sposób wykonania:[/i]
Wisnie nalezy umyæ i posiekac mikserem. Mas³o utrzeæ z 6-7 ³y¿kami cukru pudru, dodaæ jajka i skórkê cytrynowa (oczywi¶cie start±) Wymieszaæ dok³adnie wszystkie sk³adniki. Bia³ka ubiæ na sztywno z 4-5 ³y¿kami cukru pudru. Po³±czyæ wszystkie sk³adniki tzn. ¿ó³tka, masê wi¶now± i bia³ka przesypuj±c m±k±. Prze³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem i posypanej bu³k± formy i zapiec.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Suflet z truskawek[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
200 gram truskawek (moga byæ mro¿one ale smaczniejsze oczywi¶ie ¶wie¿e)
10-11 ³y¿ek cukru pudru
4 ³yzki m±ki
5 jajek
3-4 ly¿ki bu³ki tartej
t³uszcz i bu³ka do formy[i]Sposób wykonania:[/i]
Truskawki umyæ, ods±czyæ i zmiksowac w mikserze. Oddzieliæ ¿óltka od bia³ek. ¯óltka utrzeæ z 6 ³yzkami cukru pudru, wymieszaæ z truskawkami. Pianê ubiæ na sztywno i dodaæ 5 ³y¿ek cukru pudru. Wymieszaæ ¿ó³tka z truskawkami z bia³kami przesypuj±c bu³k± tart±. Wy³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem i posypanej bu³k± tart± formy. Zapiec.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Nadziewane pieczarki[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
10 du¿ych pieczarek
25 dag miêsa mielonego
1 ¶rednia cebula
10 plastrów boczku wêdzonego (d³ugie)
1 jajko
sól
pieprz
olej do sma¿enia[i]Sposób wykonania[/i]
Wyci±æ trzony z pieczarek i bardzo drobno posiekaæ. Cebulê obrac i pokroiæ w bardzo drobna kosteczkê. Zeszkliæ na oleju wraz z posiekanymi trzonami. Dodac do mielonego miêsa, posoliæ popieprzyæ, dodaæ jajko. Dobrze wymieszaæ.
Kapelusze pieczarek wytrzec lub szybko umyc pod woda i wytrzeæ ¶ciereczk±. Od strony trzonka nadziaæ kapelusz farszem, mocno go przyciskaj±c i owin±æ plastrami boczku.
Obsma¿yæ z obu stron, zaczynaj±c od strony z farszem. Dopiec w piekarniku w 180 stopniach C okolo 10 -15 minut.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Suflet z jab³ek[/b]
[i]Sk³adniki[/i]
0,5 kg jab³ek
10 ³y¿ek cukru pudru
4-6 bia³ek
skórka z cytryny
wanilia
tluszcz[i]Sposob wykonania[/i]
Jab³ka umyæ i upiec w piekarniku, zetrzeæ. Wymieszaæ z 5 ³y¿kami cukru pudru, skórk± z cytryny i wanili±. Wrzucic na patelniê i trochê podsma¿yæ, caly czas mieszaj±c. Bia³ka ubic na sztywna pianê i na koniec dodaæ cukier (5 ³y¿ek) . Delikanie wymieszaæ. Wymieszac delikatnie z mas± jab³kow±. ¯aroodporny pó³misek wysmarowaæ tluszczem, prze³o¿yc ca³o¶æ i zapiec w piekarniku!Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/06 13:20
EdytaParticipant[b]Cukinia zapiekana[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 ¶rednie cukinie
2 czubate ³yzki m±ki
1/2 szklanki ¶mietany
szklanka startego ¿ó³tego (ostrego) sera
sól i pieprz
mas³o do wysmarowania naczynia[i]Sposób wykonania:[/i]
Cukinie umyæ, obraæ i zetrzeæ na tarce z ma³ymi lub ¶rednimi otworkami, dodaæ 2 czubate ³yzki m±ki, 1/2 szklanki ¶mietany, szklankê startego ¿ó³tego (ostrego) sera
sól i pieprz, wszystko razem wymieszaæ. ¯aroodporne naczynie wysmarowaæ mas³em, prze³o¿yc ca³± masê i piec oko³o 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Dobre na zimno i na gor±co.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Cukinia w sosie ¶mietankowym[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Cukinia
³y¿ka margaryny
150 ml ¶mietany
natka pietruszki lub koperek
sól i pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Cukiniê umyæ, obrac i pokroiæ w kosteczkê. Rozpu¶ciæ margarynê na patelni, wrzuciæ pokrojon± cukiniê i dusiæ pod przykryciem 5-7 minut.
¦mietanê doprawiæ sol± i pieprzem. Przy nak³adaniu cukiniê polewamy ¶mietan± i posypujemy obficie natk± pietruszki lub koperkiem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipantTeraz pora na CUKINIÊ
[b]Cukinia w cie¶cie[/b][i]Sk³adniki[/i]
Cukinia
2 jajka
2 szklanki m±ki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
sól
przyprawy w zale¿no¶ci od opcji:
sól, pieprz i papryka lub
cynamon, cukier waniliowy, kolendra i cukier puder.[i]Sposób wykonania:[/i]
Przygotowaæ ciasto nale¶nikowe. Proponujê proporcje 2 jajka, 2 szk. m±ki i po szklance wody i mleka oraz szczyptê soli. (Chodzi o zwyk³e ciasto nale¶nikowe)
Obraæ cukiniê i pokroiæ w plastry, przed zanurzeniem w cie¶cie obsypaæ sol± czosnkow± i pieprzem b±d¼ papryk±. Sma¿yæ na patelni.
Je¿eli wersja s³odka, to przed zanurzeniem w cie¶cie obsypaæ cynamonem, cukrem waniliowym oraz kolendr±. sma¿yæ na patelni i podawaæ posypane cukrem pudrem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Tort z kremem owowocowym[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
ciasto:
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 torebki cukru waniliowego
1 szklanka m±ki
krem owocowy:
1 kostka mas³a
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka miêkkich owoców
sok z 1/2 cytryny
2 ³y¿eczki koniaku
2 ³y¿eczki spirytusu
galaretka:
100 gram galaretki w proszku
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wina gronowego
1 szklanka owoców[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka z cukrem ubic na parze na gesta masê, dodaæ przesian± m±kê zmieszn± z cukrem waniliowym i wymieszaæ. Piec w tortownicy ok 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Zimny biszkopt przekroic na 3 równe kr±¿ki, posmarowaæ ka¿dy kremem owocowym. Czê¶æ kremu zostawiæ na dekoracjê, a nastêpnie u³o¿yæ jeden na drugim. Tort owin±æ paskiem papieru tworz±c obrêcz wystaj±c± podnad tort oko³o 1,5 cm. U³o¿yæ owoce i zalaæ gêstniej±c± galaretk±. Odstawiæ do och³odzenia. Zdj±æ papier, udekorowaæ pozosta³ym kremem.
Krem owocowy: Jaja z cukrem ubiæ na parze i przestudzone po³±czyæ z mas³em utartym na masê. Dodaæ sok z cytryny i zmia¿d¿one owoce oraz spirytus i koniak, dok³adnie wymieszaæ.
Galaretka: galaretkê rozpu¶cic we wrz±tku, dodaæ wino i odstawiæ do lekkiego zgêstnienia. Jako owoce sprawdzaj± sie np. TRUSKAWKI!Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts