Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 196 through 210 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 3 #42903
    Edyta
    Participant

    [b]Przek±ska pomidorowa[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    Pomidorki koktajlowe
    serek twaro¿kowy
    plaster wêdzonego ³ososia (drobno posiekany)
    pieprz
    sok z cytryny

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Pomidorkom odci±æ kapelusze i wydr±¿yæ je. Serek wymieszaæ z posiekanym ³ososiem, pokropiæ sokiem z cytryny, dodaæ pieprz i koperek i sól ( w razie potrzeby). Nak³adaæ farsz do pomidorków. £adnie wygl±daj± na zielonej sa³acie, przyozdobione kawa³kami cytryny.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42902
    Edyta
    Participant

    [b]Wieprzowina w chrzanie[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    Oko³o 1 kg wieprzowiny
    1/2 szklanki ¶mietany kremówki
    w³oszczyzna
    1 szt cebuli
    1 ³y¿ka mas³a
    5 ³y¿ek chrzanu
    1 ³y¿ka m±ki
    cytryna
    sól
    pieprz
    ziele angielski
    li¶æ laurowy
    cukier

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Miêso ugotowaæ z w³oszczyzn±, dospaæ przypraw. Odlaæ szklankê wywaru z miêsa, do³±czyæ do niej mas³o i m±kê. Do sosu dodaæ chrzan, ¶mietanê, doprawiæ sokiem z cytryny, sol± pieprzem i odrobin± cukru. Miêso pokroiæ w plastry i polaæ sosem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42889
    Edyta
    Participant

    [b]Kurczak w jarzynach[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    Kurczak
    2 szt czerwonej papryki
    5 szt czarnych wydrelowanych oliwek
    5 szt zielonych wydrelowanych oliwek
    pêczek dymki
    1/3 szklanki bulionu (z kostki)
    1/3 szklanki bia³ego wina
    tymianek suszony (³y¿ka)
    oliwa
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Kurczaka natrzeæ oliw±, sol± pieprzem i tymiankiem. Odstawiæ na 2-3 godziny. Blachê wysmarowaæ oliw±, po³o¿yæ na niej kurczaka. Polaæ bulionem i winem(zostawiæ kilka ³y¿ek). Kurczaka piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Zmniejszyæ temperaturê do 170 stopni C. Polewaæ wytworzonym sosem.
    Paprykê pokroiæ w paseczki. Dymkê pokroiæ w pó³kola (szczypior odcinamy). Sma¿ymy na oleju. Warzywa przyprawiæ sol± i pieprzem. Po podsma¿eniu prze³o¿yæ do kurczaka, posypaæ pokrojonymi oliwkami i polaæ reszt± bulionu i wina. Piec jeszcze oko³o 15- 20 minut. Przed podaniem posypaæ natk± pietruszki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/07 11:19

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42888
    Edyta
    Participant

    [b]Kurczak w sosie pieczarkowym[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    0,5 kg piersi z kurczaka
    1 cebula
    20 dag pieczarek
    15 dag ¶mietany
    1/2 kostki roso³ku w kostce
    1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
    olej
    sól
    pieprz
    vegeta
    natka pietruszki

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Pier¶ pokroiæ w kosteczkê, obsypaæ lekko veget±. Cebulê pokroiæ w cieniutkie kr±¿ki. Pieczarki op³ukaæ, osuszyæ i pokroiæ. Na patelni sma¿yæ kawa³ki kurczaka przez kilka minut ( patelnia ¶rednio rozgrzana). Dodaæ cebulê i grzyby, podsma¿yæ. Kostkê roso³ow± rozpu¶ciæ w ½ szklance wod± i wlaæ na patelniê. Dusiæ oko³o 7 minut. Kwa¶n± ¶mietanê wymieszaæ z m±k± ziemniaczan±, wlaæ na patelnie i zamieszaæ. Przyprawiæ sol± i pieprzem. Przy podaniu posypaæ natk± pietruszki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/07 11:20

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42883
    Edyta
    Participant

    [b]Tortilla z czerwona fasol±[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    Tortille
    250 gram miesa mielonego (kostka)
    1 cebula (¶rednia)
    1/2 papryki
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    sól
    pieprz
    vegeta
    chilli
    sos boloñski
    starty ser ¿ólty
    olej

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Fasolê odcedziæ i op³ukaæ, paprykê pokroiæ w cieniutkie paseczki, cebulê w ma³± kostkê. Miêso przyprawiæ veget±, sol± i pieprzem. Rozgrzaæ patelnie i wlo¿yæ wszystkie sk³adniki. gdy miêso sie podsma¿y, a reszta sk³adników zmiêknie dodaæ troche sosu boloñskiego. Przyprawiæ chilli i papryk±. Wy³±czyæ i wrzuciæ ¿ólty ser, wymieszaæ aby siê roztopi³. Farsz nak³adaæ na tortille i sma¿yæ jak nale¶niki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42831
    Edyta
    Participant

    [b]Kurczak z ry¿em i warzywami[/b][i]

    Sk³adniki[/i]
    15 dag ry¿u
    4 udka kurczaka
    2 szt cukinii
    4 marchewki
    1 szt cebuli
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki roso³ku
    2 ³y¿eczki m±ki ziemniaczanej
    5 ³y¿ek oleju
    sól
    pieprz
    papryka s³odka
    natka pietruszki

    Udka nale¿y umyæ, osuszyæ i natrzeæ przyprawami. Ry¿ gotowaæ w 2 szklankach lekko osolonej wody lub z dodatkiem vegety. Na patelni rozgrzaæ 2-3 ly¿ki oleju i sm±zyæ kurczaka oko³o 20 minut na ¶rednim ogniu.
    Cebulê pokroic na æwiarteczki. Marchewkê obraæ i pokroiæ w talarki. Cukinie umyæ, przekroiæ wzdlu¿, a potem w plasterki.
    Wzi±æ drug± patelnie i rozgrzaæ na niej resztê oleju. Wlo¿yæ marchew, cebulê i cukiniê i dusiæ przez okolo 5 minut ( doprawiæ sol± i pieprzem).
    Kurczaka usma¿onego zdj±æ z pateni. Do mleka dodaæ 2 ly¿eczki m±ki ziemniaczanej, wymieszaæ. Zaprawiæ sos do pieczenia. Wlac rosolek, dok³adnie wymieszaæ i gotowac na malym ogniu przez 5 minut. Kurczaka podawaæ z ugotowanym ry¿em, duszonymi warzywami i sosem. Posypanymi natk± pietruszki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42830
    Edyta
    Participant

    [b]Faszerowana papryka[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    6 kolorowych papryk
    [u]nadziedzie:[/u]
    0,5 szklanki ry¿u
    0,3 dag miêsa mielonego
    1 cebula
    sól
    pieprz
    ga³ka muszkata³owa
    1 jajko
    [u]do sosu:[/u]
    1 i 1/2 cebuli
    1 listek laurowy
    1 ³y¿eczka m±ki
    1 ma³a marchewka
    1 ³y¿eczka m±ki
    1/2 kostki roso³owej
    2 szklanki wody
    1 ³yzka koncentratu pomidorowego
    szczypta papryki
    curry
    sól
    pieprz
    olej do podsma¿enia

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ry¿ op³ukaæ i namoczyæ w 1 szklance wody, a nastêpnie gotowaæ w tej samej wodzie przez 5 minut.Cebulê drobno posiekaæ i lekko zrumieniæ na patelni. Dodaæ ja do miêsa, a tak¿e ry¿, jajo sól i pieprz oraz ( na czubku no¿a) ga³ki muszkatalowej. Dobrze wyrobiæ.
    Papryke umyæ, z góry przy ogonku wyci±æ kolo ( jakby kapelusik-1,5-2,5 cm ¶rednicy). przez ten otwóroszy¶ciæ papryke z ziaren, nadziac farszem i przycisn±c spowrotem "kapelusikiem".
    Na oleju podsma¿yæ 1/2 cebuli (du¿a kostka) i pó³talarki malej marchewki, dodaæ 1 ³yzeczkê m±ki i przecier pomidorowy. Mieszaæ , dolaæ 1 szklankê wody ci±gle mieszajac.
    Nadziane papryki u³o¿yæ ¶ci¶le w garnku na u³o¿one na dnie pó³talarki cebuli. Zalaæ 1 szklank± roso³ku, wrzuciæ listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, posypaæ odrobina curry i sos z patelni. Dusiæ pod przykryciem oko³o 30 minut. Spróbowaæ i jesli potrzeba doprawiæ jeszcze sol±, pieprzem i papryk±.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/06 14:14

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42829
    Edyta
    Participant

    [b]Suflet z wi¶ni[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    0,4 kg wi¶ni wydrelowanych
    oko³o 11 ³y¿ek cukru pudru
    4-5 jajek
    4 czubate ³y¿ki m±ki
    skórka cytrynowa
    t³uszcz do wysmarowania formy i bulka tarta

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Wisnie nalezy umyæ i posiekac mikserem. Mas³o utrzeæ z 6-7 ³y¿kami cukru pudru, dodaæ jajka i skórkê cytrynowa (oczywi¶cie start±) Wymieszaæ dok³adnie wszystkie sk³adniki. Bia³ka ubiæ na sztywno z 4-5 ³y¿kami cukru pudru. Po³±czyæ wszystkie sk³adniki tzn. ¿ó³tka, masê wi¶now± i bia³ka przesypuj±c m±k±. Prze³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem i posypanej bu³k± formy i zapiec.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42828
    Edyta
    Participant

    [b]Suflet z truskawek[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    200 gram truskawek (moga byæ mro¿one ale smaczniejsze oczywi¶ie ¶wie¿e)
    10-11 ³y¿ek cukru pudru
    4 ³yzki m±ki
    5 jajek
    3-4 ly¿ki bu³ki tartej
    t³uszcz i bu³ka do formy

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Truskawki umyæ, ods±czyæ i zmiksowac w mikserze. Oddzieliæ ¿óltka od bia³ek. ¯óltka utrzeæ z 6 ³yzkami cukru pudru, wymieszaæ z truskawkami. Pianê ubiæ na sztywno i dodaæ 5 ³y¿ek cukru pudru. Wymieszaæ ¿ó³tka z truskawkami z bia³kami przesypuj±c bu³k± tart±. Wy³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem i posypanej bu³k± tart± formy. Zapiec.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42826
    Edyta
    Participant

    [b]Nadziewane pieczarki[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    10 du¿ych pieczarek
    25 dag miêsa mielonego
    1 ¶rednia cebula
    10 plastrów boczku wêdzonego (d³ugie)
    1 jajko
    sól
    pieprz
    olej do sma¿enia

    [i]Sposób wykonania[/i]
    Wyci±æ trzony z pieczarek i bardzo drobno posiekaæ. Cebulê obrac i pokroiæ w bardzo drobna kosteczkê. Zeszkliæ na oleju wraz z posiekanymi trzonami. Dodac do mielonego miêsa, posoliæ popieprzyæ, dodaæ jajko. Dobrze wymieszaæ.
    Kapelusze pieczarek wytrzec lub szybko umyc pod woda i wytrzeæ ¶ciereczk±. Od strony trzonka nadziaæ kapelusz farszem, mocno go przyciskaj±c i owin±æ plastrami boczku.
    Obsma¿yæ z obu stron, zaczynaj±c od strony z farszem. Dopiec w piekarniku w 180 stopniach C okolo 10 -15 minut.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42825
    Edyta
    Participant

    [b]Suflet z jab³ek[/b]

    [i]Sk³adniki[/i]
    0,5 kg jab³ek
    10 ³y¿ek cukru pudru
    4-6 bia³ek
    skórka z cytryny
    wanilia
    tluszcz

    [i]Sposob wykonania[/i]
    Jab³ka umyæ i upiec w piekarniku, zetrzeæ. Wymieszaæ z 5 ³y¿kami cukru pudru, skórk± z cytryny i wanili±. Wrzucic na patelniê i trochê podsma¿yæ, caly czas mieszaj±c. Bia³ka ubic na sztywna pianê i na koniec dodaæ cukier (5 ³y¿ek) . Delikanie wymieszaæ. Wymieszac delikatnie z mas± jab³kow±. ¯aroodporny pó³misek wysmarowaæ tluszczem, prze³o¿yc ca³o¶æ i zapiec w piekarniku!

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/06 13:20

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42819
    Edyta
    Participant

    [b]Cukinia zapiekana[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2 ¶rednie cukinie
    2 czubate ³yzki m±ki
    1/2 szklanki ¶mietany
    szklanka startego ¿ó³tego (ostrego) sera
    sól i pieprz
    mas³o do wysmarowania naczynia

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Cukinie umyæ, obraæ i zetrzeæ na tarce z ma³ymi lub ¶rednimi otworkami, dodaæ 2 czubate ³yzki m±ki, 1/2 szklanki ¶mietany, szklankê startego ¿ó³tego (ostrego) sera
    sól i pieprz, wszystko razem wymieszaæ. ¯aroodporne naczynie wysmarowaæ mas³em, prze³o¿yc ca³± masê i piec oko³o 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Dobre na zimno i na gor±co.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42818
    Edyta
    Participant

    [b]Cukinia w sosie ¶mietankowym[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    Cukinia
    ³y¿ka margaryny
    150 ml ¶mietany
    natka pietruszki lub koperek
    sól i pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Cukiniê umyæ, obrac i pokroiæ w kosteczkê. Rozpu¶ciæ margarynê na patelni, wrzuciæ pokrojon± cukiniê i dusiæ pod przykryciem 5-7 minut.
    ¦mietanê doprawiæ sol± i pieprzem. Przy nak³adaniu cukiniê polewamy ¶mietan± i posypujemy obficie natk± pietruszki lub koperkiem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42817
    Edyta
    Participant

    Teraz pora na CUKINIÊ
    [b]Cukinia w cie¶cie[/b]

    [i]Sk³adniki[/i]
    Cukinia
    2 jajka
    2 szklanki m±ki
    1 szklanka wody gazowanej
    1 szklanka mleka
    sól
    przyprawy w zale¿no¶ci od opcji:
    sól, pieprz i papryka lub
    cynamon, cukier waniliowy, kolendra i cukier puder.

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Przygotowaæ ciasto nale¶nikowe. Proponujê proporcje 2 jajka, 2 szk. m±ki i po szklance wody i mleka oraz szczyptê soli. (Chodzi o zwyk³e ciasto nale¶nikowe)
    Obraæ cukiniê i pokroiæ w plastry, przed zanurzeniem w cie¶cie obsypaæ sol± czosnkow± i pieprzem b±d¼ papryk±. Sma¿yæ na patelni.
    Je¿eli wersja s³odka, to przed zanurzeniem w cie¶cie obsypaæ cynamonem, cukrem waniliowym oraz kolendr±. sma¿yæ na patelni i podawaæ posypane cukrem pudrem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42816
    Edyta
    Participant

    [b]Tort z kremem owowocowym[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    ciasto:
    7 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1/2 torebki cukru waniliowego
    1 szklanka m±ki
    krem owocowy:
    1 kostka mas³a
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka miêkkich owoców
    sok z 1/2 cytryny
    2 ³y¿eczki koniaku
    2 ³y¿eczki spirytusu
    galaretka:
    100 gram galaretki w proszku
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki wina gronowego
    1 szklanka owoców

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jajka z cukrem ubic na parze na gesta masê, dodaæ przesian± m±kê zmieszn± z cukrem waniliowym i wymieszaæ. Piec w tortownicy ok 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Zimny biszkopt przekroic na 3 równe kr±¿ki, posmarowaæ ka¿dy kremem owocowym. Czê¶æ kremu zostawiæ na dekoracjê, a nastêpnie u³o¿yæ jeden na drugim. Tort owin±æ paskiem papieru tworz±c obrêcz wystaj±c± podnad tort oko³o 1,5 cm. U³o¿yæ owoce i zalaæ gêstniej±c± galaretk±. Odstawiæ do och³odzenia. Zdj±æ papier, udekorowaæ pozosta³ym kremem.
    Krem owocowy: Jaja z cukrem ubiæ na parze i przestudzone po³±czyæ z mas³em utartym na masê. Dodaæ sok z cytryny i zmia¿d¿one owoce oraz spirytus i koniak, dok³adnie wymieszaæ.
    Galaretka: galaretkê rozpu¶cic we wrz±tku, dodaæ wino i odstawiæ do lekkiego zgêstnienia. Jako owoce sprawdzaj± sie np. TRUSKAWKI!

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Viewing 15 posts - 196 through 210 (of 222 total)