Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Suflet morelowy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
0,5 kg moreli
150 gram cukru pudru
6 bia³ek
1 lampka wytrawnego bia³ego wina
cukier
t³uszcz[i]Sposób wykonania:[/i]
Morele umyæ, usun±æ pestki i skropiæ je winem. Prze³o¿yæ do garnka, rozgotowaæ, potem rozmieszaæ z cukrem mikserem. Podsma¿yæ. Bia³ka ubiæ i wymieszaæ lekko z morelami.
W³o¿yæ do ¿aroodpornego pó³miska wysmarowanego t³uszczem, posypaæ zwyk³ym cukrem i zapiec w ¶rednio nagrzanym piekarniku.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Suflet ze ¶liwek suszonych[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
0,5 kg ¶liwek suszonych
100 gram cukru pudru
6 bialek
1 szklanka wytrawnego bia³ego wina
sok z cytryny
t³uszcz[i]Sposób wykonania:[/i]¦liwki dok³adnie umyæ, prze³ozyæ do garnka, zalaæ winem i rozgotowaæ. Bia³ka ubiæ z po³ow± cukru pudru. Rozgotowane ¶liwki wymieszaæ z pozosta³± czê¶ci± cukru pudru i sokiem z cytryny. Wymieszaæ delikanie ¶liwki i bia³ka. W³o¿yæ do ¿aroodpornego pó³miska wysmarowanego t³uszczem i zapiec w ¶rednio nagrzanym piekarniku.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Tarta z ¶liwkami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
ciasto:20 dkg m±ki
10 dkg mas³a
3 ³y¿ki wody
sól
farsz:¶liwki
6 ³y¿keczek cukru pudru (na spód)
2 szt jajek
1 szklanka ¶mietany
1/2 szklanki cukru pudru[i]Sposób wykonania:[/i]
ciasto:Zagnie¶æ ciasto, potem wylepiæ formê na tarty, piec a¿ uzyska z³ocisty kolor. Na spód posypaæ 6 ³y¿eczek cukru pudru. ¦liwki umyæ, wypestkowaæ, u³o¿yæ na cie¶cie. 2 jajka ubiæ zeszklanka ¶mietany i 1/2 szklanki cukru pudru, polaæ tym owoce i zapiec.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Tarta z serem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
ciasto:20 dkg m±ki
10 dkg mas³a
3 ³y¿ki wody
sól
farsz:40 dkg serów ró¿nych gatunków
500-600 g kwa¶nej ¶mietany
1 sztuka papryki czerwonej
5-6 szt jajek
sól
ga³ka muszkato³owa
papryka
pieprz[i]
Sposób wykonania:[/i]
ciasto:Zagnie¶æ ciasto, potem wylepiæ formê na tarty, piec a¿ uzyska jasny z³oty kolor. Sery pokroiæ w ma³± kosteczkê i wy³o¿yæ na podpieczone ciasto, paprykê pokroiæ w cieniutkie paseczki, podsma¿yæ na patelni i po³o¿yæ na sery. Jajka wymieszaæ ze ¶mietan± i przyprawami. Sosem tym zalaæ ser.
Piec oko³o 30-35 min. w temperaturze 200 stopni C.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/07 20:20
EdytaParticipant[b]Serdelki na ostro[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
serdelki
puszka czerwonej fasoli
koncentrat pomidorowy(ma³e opakowanie)
1/2 puszki kukurydzy
1 szt papryki zielonej
chili
sól
olej
[i]
Sposób wykonania:[/i]
Paprykê umyæ, oczy¶ciæ, pokroic w kosteczkê i podsma¿yæ na oleju. Fasolê i kukurydzê ods±czyæ, fasolê dodatkowo op³ukaæ i dodaæ do podsma¿anej papryki. Dodac koncentrat pomidorowy i trochê wody (oko³o 1/4 szklanki). Doprawiæ chili, sol± i pieprzem. Serdelki przekroiæ na pó³ i podsma¿yæ na drugiej patelni. Polecam podawaæ z ry¿em.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Smalec[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
30 dag s³oniny
2 jablka (kwa¶ne)
1-2 suszone ¶liwki
pó³ ³y¿ki majeranku
pó³ ³y¿ki tymianku
sól[i]Sposób wykonania:[/i]
S³oninê nale¿y pokroiæ w kostkê i topiæ na ma³ym ogniu na patelni. ¦liwkê namoczyæ, jab³ka obraæ i pokroiæ w kosteczkê. Namoczon± ¶liwkê pokroiæ w cienkie paseczki. Gdy ze s³oniny wytopi siê smalec zdj±æ go z ognia, wymieszaæ z jab³kami i ¶liwkami, doprawiæ sol± i przyprawami. Prze³o¿yæ z patelni i co pewien czas zamieszaæ aby owoce i skwareczki nie spad³y na dó³.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z botwinki[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
15 dag botwinki
6 li¶cie sa³aty
1-2 jajka
sok z cytryny
2-3 ³y¿ki oleju s³onecznikowego
posiekana natka pietruszki[i]Sposób wykonania:[/i]
Botwinkê posiekaæ, li¶cie sa³aty porwaæ. Polaæ je olejem. Jajko surowe rozbe³taæ z sokiem z cytryny i wylaæ na sa³atê. Na koniec posypaæ posiekana natka pietruszki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Galaretka kawowa[/b]
[i]Sk³adniki[/i]
2 szklanki mleka
1 szklanka ¶mietanki
6 ³y¿ek cukru
6-8 ³y¿eczek kawy rozpuszczalnej
4 ³y¿ki ¿elatyny
[i]
Sposób wykonania:[/i]
¯elatynê wymieszac z 8 ³yzkami wody, pozostawiæ na oko³o 20 minut, ogrzewaæ, mieszaj±c do zawrzenia, odstawiæ. Zagotowaæ szklankê wody, wsypaæ kawê, gdy zawrze, odstawiæ. Mleko zagotowaæ z cukrem i odstawiæ, dodaæ ¿elatynê i kawê, wymieszaæ. Po³±czyæ ze ¶mietank±, ostudziæ! Podawaæ jak siê zsi±dzie.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Karmelowa galaretka[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
3 szklanki mleka
1/2 szklanki ¶mietanki
8 ³y¿ek cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 ³y¿ki ¿elatyny[i]Sposób wykonania:[/i]
¯elatynê wymieszac z 8 ³y¿kami wody, pozostawiæ na oko³o 20 minut, do rondelka wsypaæ 4 ³y¿ki cukru, ogrzewaæ na ma³ym ogniu, gdy masa siê zrumieni i bêdzie jasno-br±zowa odstawiæ, doadaæ gor±cej wody i ogrzewaæ do czasu a¿ karmel sie rozpu¶ci. Mleko zagotowaæ z pozosta³ym cukrem, pod koniec dodaæ ¿elatynê. Gdy zacznie wrzeæ, odstawiæ, wymieszaæ z karmelem, cukrem waniliowym i ¶mietank±. Ostudziæ. Podawaæ jak siê zsi±dzie.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]MAZUREK[/b]
[i]Skladniki:[/i]
Ciasto:
1,5 szkl. m±ki
3/4 margaryny
1 jajo i 2 ¿ó³tka,
0,5 szkl.cukru pudru
1/2 p³askiej ³y¿eczki proszku do pieczenia
malutka szczypta soli.
Masa:
2 s³odkie pomarañcze
pó³ cytryny
1 szkl. cukru pudru[i]Sposób wykonania:[/i]
Z podanych sk³adników szybko zagnie¶æ ciasto. Wstawiæ do lodówki na 1 godz. Nastêpnie rozwa³kowaæ na placek o grubo¶ci 0,5 cm.
W³±czyæ piekarnik na 200 stopni C. Blachê wy³o¿yæ papierem, przenie¶æ ciasto. Brzegi ciasta podwin±æ do góry. Piec ok.25 min. Cytrynê i pomarañcze wyszorowaæ pod bie¿±c± wod±. Zalaæ je wrz±c±wod± i odstawiæ na 10 min. Wyj±æ, osuszyæ. Przekroiæ na pó³.(uwaga: drug± po³ówkê cytryny od³o¿yæ do innych celów). Usun±æ pestki i zemleæ wraz ze skórka. Sma¿yæ w garnku z cukrem pudrem na ma³ym ogniu stale mieszaj±c, a¿ masa zgêstnieje. Jeszcze ciep³± roz³o¿yæ na upieczonym spodzie. Pozostawiæ do ostygniêcia. Udekorowaæ wg uznania.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]ROGALIKI[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
3,5 szkl. m±ki
5 dag ¶w.dro¿d¿y
1 margaryna
2 jaja
6 ³y¿ek mleka
4 czubate ³y¿ki cukru
1 ³y¿ka cukru waniliowego.
Nadzienie: marmolada lub jab³ka czy wi¶nie
Lukier: 3 ³y¿ki cukru[i]Sposób wykonania:[/i]
W garnku rozpu¶ciæ margarynê. Dodaæ cukier, waniliê, mleko. Rozmieszaæ i wlaæ roztrzepane jaja i jeszcze raz wymieszaæ. Na m±kê rozkruszyæ dro¿d¿e , wlaæ jeszcze ciep³a masê.Wyrabiaæ rêk± ok. 5 min. Sch³odziæ 3 godz.w lodówce. Wyj±æ, rozwa³kowaæ na grubo¶æ 0,5 cm. Wykrajaæ trójk±ty o wys. 12cm i podstawie 5 cm. Na trójk±ty nak³adaæ nadzienie , zwijaæ. U³o¿yæ je na nat³uszczonej blaszce w odstêpach 4 cm. Pozostawiæ do wyro¶niêcia. Wyro¶niête posmarowaæ jajem i piec na jasno-z³oty kolor. Jeszcze ciep³e polukrowaæ.
Lukier : 3 ³y¿ki cukru gotowaæ w 3 ³y¿kach wodyPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Torcik królewski[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 kostki mas³a
1/2 kostki margaryny
3 ¿ó³tka
2 ³y¿eczki ¿elatyny
1 szklanka wody
1 kg jab³ek kwaskowatych lub ananasy z jednej puszki (850 gram)
1 – 2 paczki herbatników
1/2 szkl. mleka
1 szkl.cukru pudru.
1 galaretka
owoce do dekoracji[i]Sposób wykonania:[/i]
Mas³o, margarynê o konsystencji pó³miêkiej dodaæ do uprzednio utartych ¿ó³tek z cukrem pudrem i dalej ucieraæ dodaj±c stopniowo porcjami tê¿ej±c± ¿elatynê(rozpuszczon± w 1 szkl. wody). Uwaga: ucieraæ mikserem. Po dok³adnym utarciu dodajemy starte na grubej tarce jab³ka i mieszamy ³y¿k±.
Dno tortownicy wy³o¿yæ herbatnikami namoczonymi w gor±cym mleku, a na to masê. Udekorowaæ wierzch owocami wg uznania i wstawiæ do lodówki do sch³odzenia. Najlepiej na noc. Po zastygniêciu zalaæ galaretk±.
( 1 opakowanie na 1 szkl. wody).Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/07 16:20
EdytaParticipant[b]Sa³atka z fasolowo-buraczana[/b]
[b]Sk³adniki:[/b]
10 dag fasoli JA¦
2 du¿e buraki æwik³owe
1 jajko
1 ziemniak
1 pomidor
1/2 cebuli
1 jajko
3 ³y¿ki majonezu
sok z cytryny
czosnek
sól
pieprz
natka pietruszki[b]Sposób wykonania:[/b]
Fasolê namoczyæ (oko³o 12 godzin). Ugotowaæ, a potem odcedziæ. Buraki i ziemniaka ugotowaæ, obraæ i pokroiæ w kosteczkê. Pomidor pokroiæ w kostkê. Cebulê , jajko i jab³ko obraæ i posiekaæ. Wszystko razem wymieszaæ, dodaæ sok z cytryny, majonez sól, pieprz i natkê pietruszki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Wieprzowina w winie[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Oko³o 700 dag wieprzowiny (najlepiej szynka)
1 pomidor
w³oszczyzna
1/3 szklanki ¶mietany kremówki
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 ³y¿eczka koncentratu pomidorowego
czosnek
sól
pieprz
vegeta
papryka s³odka
olej[i]Sposób wykonania:[/i]
Miêso natrzeæ veget±, sol± i pieprzem, obsma¿yæ na patelni na oleju. W³oszczyznê i pomidor pokroiæ. Miêso prze³o¿yæ do brytfanki, dodaæ w³oszczyznê i pomidor oraz czosnek. Dolaæ oko³o 3/4 szklanki wody. Piec oko³o 60 minut w temperaturze 200 st. C. Sos z pieczenia po³±czyæ ze ¶mietan±, winem i koncentratem pomidorowym. Sos podgrzaæ, doprawiæ sol± pieprzem i papryk±.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipantPost edited by: mudzia, at: 2005/03/07 14:46
-
AuthorPosts