Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia 7 #43358
    Edyta
    Participant

    [b]Surówka marchwiowo-pomarañczowa[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]2-3 marchewki[/li]
    [li]15 dag broku³ów[/li]
    [li]1/2 puszki kukurydzy[/li]
    [li]1 pomarañcza[/li]
    [li]1 ³y¿ka ziaren s³onecznika[/li]
    [li]1 ³y¿ka oliwy z oliwek[/li]
    [li]1 ³y¿ka octu winnego[/li]
    [li]1/2 ³y¿eczki soku z pomarañczy[/li]
    [li]sól[/li]
    [li]pieprz[/li]
    [li]1/4 ³y¿eczki zió³ prowansalskich[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Marchew obraæ i zetrzeæ na tarce z du¿ymi otworami. Broku³y obgotowaæ chwile w osolonej wodzie, os±czyæ. Pomarañczê obraæ i pokroiæ w plastry. Sk³adniki wymieszæ dodaæ kukurydzê i pestki slonecznika. Zrobiæ sos: oliwê wymieszaæ z octem, sokiem z pomarañczy,sol±, ziolami prowansalskimi i pieprzem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43357
    Edyta
    Participant

    [b]Sos chrzanowy[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]1 szklanka majonezu[/li]
    [li]1/2 szklanki utartego chrzanu[/li]
    [li]1/2 szklanki gêstej ¶mietany[/li]
    [li]cukier[/li]
    [li]sól[/li]
    [li]sok z cytryny[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ, doprawiæ cukrem, sol± i sokiem z cytryny.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/18 19:41

    in reply to: Re:Partia 7 #43356
    Edyta
    Participant

    [b]Zupa cebulowa[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]4 cebule[/li]
    [li]2-3 ³y¿ki mas³a[/li]
    [li]1 litr roso³ku[/li]
    [li]1i1/2 ³y¿ki m±ki[/li]
    [li]starty ¿ólty ser[/li]
    [li]sól[/li]
    [li]pieprz[/li]
    [li]grzanki do zup[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Cebulê pokroiæ w kosteczkê. W garnku rozpu¶ciæ mas³o, w³o¿yæ cebulê i dusiæ przez kilka minut. Dodaæ m±kê i mieszaæ ca³y czas a¿ cebula siê zrumieni, dolaæ rosó³ (mo¿e byæ z kostki), przyprawiæ. Gotowaæ oko³o 20 minut. Podawaæ z grzankami do zup i posypane lekko startym ¿ó³tym serem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/18 19:34

    in reply to: Re:Partia 7 #43355
    Edyta
    Participant

    [b]Galaretkowy sernik[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]1 torebka galaretki truskawkowej[/li]
    [li]1 torebka galaretki agrestowej[/li]
    [li]1 torebka galaretki cytrynowej[/li]
    [li]1 du¿e opakowanie serka homogenizowanego [/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Galaretki truskawkow± i agrestow± przyrz±dziæ zgodnie z przepisem ale dodaj±c mnie wody ni¿ zalecane (o oko³o 1/3-1/2 mniej). Gdy zastygnie pokroiæ w kosteczkê. Galaretkê cytrynow± rozpu¶ciæ w 1 szklance gor±cej wody, a gdy ostygnie ale jeszcze nie zacznie siê zsiadaæ, zmiksowaæ j± z serkiem homogenizowanym. Wymieszaæ z pokrojonymi galaretkami. Prze³o¿yæ do formy wyrównaæ wierzch i wstawiæ do lodówki.
    * Mo¿na wykorzystaæ inne smaki galaretek, ten zestaw wybieram, bo kolorystycznie ³adnie wygl±da.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/18 19:24

    in reply to: Re:Partia 7 #43354
    Edyta
    Participant

    [b]Go³±bki z sosem pomidorowym[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]8-12 li¶ci kapusty[/li]
    [li]1 szklanka ry¿u[/li]
    [li]1 cebula (posiekana)[/li]
    [li]15 dag pieczarek[/li]
    [li]2 jajka[/li]
    [li]1 szklanka przecieru pomidorowego[/li]
    [li]1/2 szklanki ¶mietany[/li]
    [li]1 ³y¿eczka m±ki[/li]
    [li]1 ³y¿eczka vegety[/li]
    [li]sól[/li]
    [li]pieprz[/li]
    [li]zielenina[/li]
    [li]t³uszcz[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Li¶cie sparzyæ i poczekaæ a¿ wystygn±. Ry¿ wsypaæ do wody i ugotowaæ, poczekaæ a¿ wystygnie. Pieczarki drobno pokroiæ i podsma¿yæ z cebul±. Dodaæ do ry¿u grzyby, jajka, sól i pieprz, vegetê i zieleninê. Dobrze wymieszaæ. Uk³adaæ na li¶ciach i zawijaæ. W garnku stopiæ t³uszcz, w³o¿yæ do niego go³±bki. Skropiæ wod±, posypaæ przyprawami i udusiæ. Oddzielnie przygotowaæ sos pomidorowy z wody,¶mietany, m±ki,przypraw i przecieru. Podaj±c polewaæ sosem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43353
    Edyta
    Participant

    [b]Fasola z boczkiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]80 dag zielonej fasolki[/li]
    [li]40 dag boczku (chudego)[/li]
    [li]3 gruszki[/li]
    [li]1i1/2 cebuli[/li]
    [li]3 szklanki wody[/li]
    [li]1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej[/li]
    [li]cz±ber[/li]
    [li]sól[/li]
    [li]pieprz[/li]
    [i]
    Sposób wykonania:[/i]
    Cebulê pokroiæ w piórka, boczek w plastry. Wlo¿yæ do garna , zalaæ wod±, dodaæ trochê pieprzu i gotowaæ na ma³ym ogniu oko³o 45 minut. Fasolkê oczy¶ciæ, po³amaæ, do³o¿yæ do garnka i gotowaæ jeszcze 20 minut lub zwiêkszyæ ogieñ (i wtedy 15 minut). Gruszek nie obieraæ, dobrze umyæ, ka¿d± przekroiæ na 4 czê¶ci i wyj±æ gniazdka nasienne. Gruszki do³o¿yæ do fasoli i gotowaæ nastêpne 5-10 minut. Potem wyj±æ, zawartoæ z garnka, staraæ siê pozostawiaæ cebulê. M±kê ziemniaczano rozprowadziæ w 1/4 szklance zimnej wody. Wlewaæ powoli do wywaru caly czas mieszaj±c, odstawiæ z ognia. Dodaæ só³ i pieprz. Na fasoli u³o¿yæ plastry boczku, ob³o¿yæ gruszkami, polaæ sosem. Na wierz posypaæ jeszcze odrobine cz±bru.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43352
    Edyta
    Participant

    [b]Ziemniaki z zio³owym twaro¿kiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]60 dag ziemniaków[/li]
    [li]20 dag twaro¿ku[/li]
    [li]3/4 szklanki ma¶lanki[/li]
    [li]posiekana zielenina[/li]
    [li]sól[/li]
    [li]pieprz[/li]
    [li]papryka[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach. Twaro¿ek wymieszaæ z ma¶lank±, posiekan± zielenin±, przyprawiæ do smaku. Gor±ce ziemniaki, nakrajaæ do po³owy, do ¶rodka nak³adaæ twaro¿ek. Podawaæ np. z karkówk± z grilla, sztukami miês (bez sosów) lub je¶æ bez miês.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43351
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z orzechami i migda³ami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]3 pomarañcze[/li]
    [li]1/2 kg selera[/li]
    [li]sok z jednej pomarañczy[/li]
    [li]sok 3/4 cytryny[/li]
    [li]12-16 dag orzechów w³oskich[/li]
    [li]4-6 dag p³atków migda³owych[/li]
    [li]10 dag oliwek zelonych nadziewanych papryk±[/li]
    [li]1 ³odyga selera naciowego pokrojona[/li]
    [li]sól[/li]
    [li]pieprz [/li]
    [li]cukier[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Obranego selera ugotowac w lekko osolonej wodzie, wyj±c zanim zmiêknie.orzechy upra¿yæ na suchej patelni (oko³o 5-7 minut – co pewien czas potrz±saæ patelni±). Gdy ostygn± posiekaæ. Selera pokroiæ w paseczki i skropiæ sokiem z cytryny. Pomarancze pokroic w kosteczkê. Zmieszaæ razem: seler naciowy i zwyk³y, pomarañcze, orzechy migda³y i oliwki. Wlaæ sok pomarañczowy i resztê soku cytrynowego. Wymieszaæ, doprawiæ sol±, pieprzem i cukrem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43348
    Edyta
    Participant

    [b]Utopenec -czeska zak±ska do piwa lub wódki[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]25 dag parówek[/li]
    [li]2 cebule[/li]
    [li]1 marchew[/li]
    [li]li¶æ laurowy[/li]
    [li]ziele angielskie[/li]
    [li]sól[/li]
    [li]cukier[/li]
    [li]pieprz[/li]
    [li]ocet[/li]
    [li]woda[/li]
    [li]1 litr wody[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Parówki obraæ i pokroiæ w du¿e plastry ( na skos). Cebulê i marchew obraæ, pokroiæ w plastry. Do wody wrzuciæ cebulê, marchew, przyprawy i zagotowaæ. Dodaæ octu wg uznania ( im wiêcej tym zak±ska bardziej ostra). Plastry parówek uk³adaæ w s³ojach razem z marchewk± i cebul±, zalaæ wod± z octem. Odstawiæ do lodówki. Dobre po kilku dniach.
    * Sama robi³am tylko z parówek, dalam przepis znajomym i mówili ,¿e próbowali serdelki i mortadelê w taki sposób przyrz±dzon±. Zazwyczaj wykorzystujê parówki, które kupi³am i okazaly siê, ¿e mi nie smakuj±.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43347
    Edyta
    Participant

    [b]Bramborove knedliki[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]60 dag ugotowanych obranych ziemniaków[/li]
    [li]16 dag pszenicznej m±ki[/li]
    [li]8 dag drobnego grysiku[/li]
    [li]1 jajko[/li]
    [li]sól[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki zemleæ, dodaæ m±kê i grysik, jajko i trochê soli. Ciasto wyrobic uformowaæ z tego 4 knedle i gotujemy je w osolonej wodzie przez oko³o 30 minut. Podawac pokrojone w plastry grubo¶ci kromki chleba z miêsami z sosem lub gulaszami.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/18 16:52

    in reply to: Re:Partia 7 #43345
    Edyta
    Participant

    [b]Herbaciane mleko[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]1 litr mleka[/li]
    [li]2 ly¿eczki herbaty[/li]
    [li]4 p³askie ³y¿eczki cukru[/li]
    [li]1/2 szklanki wody[/li]
    [i]
    Sposób wykonania:[/i]
    Wrz±c± wod± zaparzyæ herbatê, a nastêpnie wlaæ uzyskan± esencjê do gor±cego mleka, pos³odziæ.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43342
    Edyta
    Participant

    [b]Schab z cebulkami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]1i 1/2 kg schabu[/li]
    [li]10 ma³ych cebul[/li]
    [li]szczypta tymianku[/li]
    [li]szczypta estragonu[/li]
    [li]szczypta bazylii[/li]
    [li]szczypta sza³wi[/li]
    [li]smalec[/li]
    [li]sól [/li]
    [li]pieprz[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Miêso, bez ko¶ci w³o¿yæ do garnka z gotuj±c± siê lekko wod± (z dodatkiem soli i zió³). Gotowaæ przez 10 minut na wolnym ogniu (pod przykryciem). Zdj±æ z gazu i pozostawiæ w tym samym wywarze do przestygniêcia. Zimny schab wyj±æ z garnka , os±czyæ. Oprószyæ ¶wie¿o zmielonym pieprzem. Obrumieniæ z ka¿dej strony na smalcu. Prze³o¿yæ razem z t³uszczem do blaszki, ob³o¿yæ cebulami (obranymi i przepo³owionymi cebulkami). Piec oko³o 15 -20 minut, i co pewien czas polewaæ wytworzonym sosem. Je¶æ na gor±c± lub na zimno.
    [color=#FF6600][/color]

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/18 07:40

    in reply to: Re:Partia 7 #43341
    Edyta
    Participant

    [b]Kruszon pomarañczowo-cytrynowy[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    [li]1 butelka bia³ego wytrawnego wina[/li]
    [li]3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej[/li]
    [li]8 dag cukru[/li]
    [li]2i1/2 pomarañczy[/li]
    [li]1 cytryna[/li]
    [li]kostki lodu[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    2 pomarañcze obraæ i pokroiæ w plastry. Plastry prze³o¿yæ do wazy przesypuj±c cukrem. Zalac to winem. Z 1/2 cytryny wycisn±c sok. !/2 pomarañczy i 1/2 cytryny pokroic w plastry, nie zdejmuj±c skórki. Sok z cytryny wlaæ do wazy i wrzuciæ pokrojone pomarañcze i cytryny. Przed samym podaniem dolaæ wody mineralnej i dosypac kostek lodu.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43339
    Edyta
    Participant

    [b]Mazurek pomarañczowo-jab³kowy[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]30 dag m±ki[/li]
    [li]20 dag mas³a[/li]
    [li]10 dag cukru pudru[/li]
    [li]2 ¿ó³tka[/li]
    masa:
    [li] 25 dag pomarañczy[/li]
    [li]30 dag jab³ek[/li]
    [li]1 szklanka cukru[/li]
    [li]kilka orzechów w³oskich[/li]
    [li]5-6 ³y¿ek wody[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    M±kê posiekaæ z dobrze sch³odzonym mas³em, wsypaæ przesiany cukier puder, dodaæ ¿ó³tka i no¿em wymieszaæ ciasto a rêkami zlepiæ. Ciasto w³o¿yæ do zamra¿alnika, a potem rozwa³kowaæ w kszta³t prostok±ta, nierówne brzegi odci±æ i od³o¿yæ. Prostok±t przenie¶æ na lekko posypan± m±k± blachê. Ze skrawków ciasta zrobiæ wa³eczki, posmarowaæ brzegi ciasta bia³kiem i przylepiæ je. Wstawiæ do pieczenia do mocno rozgrzanego piekarnika. Do garnka w³o¿yæ jab³ka i zalaæ odrobin± wody, „rozparowaæ”, jeszcze gor±ce przetrzeæ przez sito. Pomarañcze dobrze umyæ i wyszorowaæ, zetrzeæ na drobnej tarce. Cukier z wod± zagotowaæ, dodaæ pomarañcze i jab³ka, gotowaæ a¿ masa bêdzie gêsta i szklista. Gor±c± masê prze³o¿yæ na zimne ciasto i posypaæ posiekanymi orzechami.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43331
    Edyta
    Participant

    [b]Faworki[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    [li]25 dag m±ki[/li]
    [li]5 ¿ó³tek[/li]
    [li]2 ³y¿ki gêstej, kwa¶nej ¶mietany[/li]
    [li]1 ³y¿eczka octu[/li]
    [li]szczypta proszku do pieczenia[/li]
    [li]szczypta soli[/li]
    [li]smalec lub olej do sma¿enia[/li]
    [li]cukier puder[/li]
    [li]cukier waniliowy[/li]

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    M±kê przesiaæ, dodaæ ¿ó³tka, ¶mietanê, sól i proszek do pieczenia. No¿em „zarobiæ” ciasto i dobrze je wygnie¶æ. Wa³kowaæ bardzo cieniutkie placki. Kroiæ na paski, a te na skos na mniejsze kawa³ki. Na ¶rodku ka¿dego kawa³ka robiæ naciêcie i przewlekaæ przez nie jeden koniec ciasta. Sma¿yæ w rozgrzanym t³uszczu, ods±czyæ i posypaæ cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 222 total)