Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Wieprzowina z pieczarkami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]60 dag wieprzowiny z ³opatki lub schabu[/li]
[li]10 dag pieczarek[/li]
[li]2 cebule[/li]
[li]1 szklanka ¶mietany[/li]
[li]1 ³y¿ka m±ki[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]sól[/li]
[li]natka pietruszki[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Miêso pokroiæ w poprzek w³ókien na 5 jednakowych porcji, lekko rozbiæ i uformowaæ owalne bitki. Oprószyæ miêso pieprzem i m±k±. Cebulê pokroiæ w pó³kr±¿ki, pieczarki w paseczki i podsma¿yæ na t³uszczu. Na drugiej patelni rozgrzaæ t³uszcz i obsma¿yæ szybko miêso. Do miêsa dodaæ pieczarki i cebulê, zalaæ ¶mietan± i dusiæ kilka minut, dodaæ soli. Przy podaniu posypaæ natk± pietruszki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Cukinia sma¿ona w cie¶cie[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]50 dag cukini[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]sól [/li]
ciasto:
[li]1 szklanka m±ki[/li]
[li]2/3-3/4 szklanki mleka[/li]
[li]1 ³y¿ka oleju[/li]
[li]1 jajko[/li]
[li]sól[/li]
[li]ga³ka muszkato³owa[/li]
[li]1/4 ³y¿eczki proszku do pieczenia[/li]
[li]olej do sma¿enia[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Cukinie obraæ, przekroiæ na po³owy, wybraæ mi±¿sz i pokroiæ w plasterki. M±kê wymiesza z mlekiem i ¿ó³tkiem oraz olejem, dodaæ proszek do pieczenia, ga³kê muszkato³ow±. Bia³ko ubiæ i dodaæ do ciasta. Cukiniê osoliæ i dodaæ pieprz. Kawa³ki cukini zanurzaæ w cie¶cie i sma¿yæ na mocno rozgrzanym oleju.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 16:59
EdytaParticipant[b]S³onecznikowa sa³atka z kurczaka[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]2 szklanki ugotowanej, pokrojonej piersi z kurczaka[/li]
[li]1 szklanka startego cheddaru[/li]
[li]1/4 szklanki pestek s³onecznika[/li]
[li]1/4 szklanki cienko pokrojonego ³odygi selera naciowego[/li]
[li]1/2 szklanki zielonych winogron bezpestkowych, przekrojonych na pó³[/li]
[li]1/2 szklanki majonezu[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]*li¶cie sa³aty[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Wszystkie sk³adniki wymieszaæ dok³adnie, dodaæ do smaku sól i pieprz. Uk³adaæ na li¶ciach sa³aty.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka kurczakowo-ziemniaczana[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]2 po³ówki piersi z kurczaka[/li]
[li]2 jajka[/li]
[li]3 ziemniaki[/li]
[li]1 szklanka pikli[/li]
[li]1/4 ³y¿eczki soli[/li]
[li]2 ³y¿ki oliwy z oliwek[/li]
[li]1/2- 2/3 szklanki majonezu[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Kurczaka ugotowaæ, ostudziæ i poci±æ na malutkie kawa³eczki. Ziemniaki i jajka ugotowaæ, pokroiæ na malutkie kawa³eczki. Pikle pokroiæ w drobn± kosteczkê. Wymieszaæ, dodaæ sól, majonez i na koñcu oliwê z oliwek. Wstawiæ do lodówki na oko³o 2-3 godziny przed podaniem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z kurczaka na kanapki II[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]1 szklanka pokrojonego ( upieczonego kurczaka)[/li]
[li]1 ³odyga selera (pokrojona)[/li]
[li]1/2 szklanki ogórka, pokrojonego w plasterki[/li]
[li]2 ³y¿ki majonezu[/li]
[li]1 ³y¿ka ¶mietany[/li]
[li]1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki[/li]
[li]1-2 ³y¿ki posiekanej czerwonej cebuli[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Starcza na oko³o 4- 5 kanapek.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Owoce do miês[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]2 jab³ka[/li]
[li]1 gruszka[/li]
[li]30 dag ¶liwek[/li]
[li]2 dag smalcu[/li]
[li]2 dag mas³a[/li]
[li]sól[/li]
[li]majeranek[/li]
[li]cukier do smaku[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Obrane jab³ka pokroiæ w æwiartki, wydr±¿yæ gniazdka nasienne. ¦liwki podzieliæ na pó³, oddzieliæ pestki. Obran± gruszkê podzieliæ na 8 czê¶ci, wydr±¿yæ gniazdko nasienne. T³uszcz rozgrzaæ, w³o¿yæ najpierw gruszki, chwilê podsma¿yæ, a nastêpnie jab³ka, przykryæ i pozostawiæ tak kilka minut. W³o¿yæ ¶liwki, oprószyæ sol± i majerankiem. Ogrzewaæ jeszcze pod przykryciem kilka minut. Doprawiæ cukrem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kanapkowa sa³atka z kurczaka [/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]2 ugotowane piersi z kurczaka[/li]
[li]2/3 szklanki majonezu[/li]
[li]1/3 szklanki posiekanej szalotki[/li]
[li] 1 ³y¿ka posiekanego ¶wie¿ego estragonu[/li]
[li]24 kromki chleba bia³ego cienko pokrojonego[/li]
[li]1/3 szklanki posiekanych migda³ów[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Pier¶ bardzo cieniutko pokroiæ. Wymieszaæ kurczaka, 1/2 szklanki majonezu, szalotkê, estragon, sól i pieprz do smaku. Zrobiæ 12 kanapek z sa³atk± przykryæ ka¿d± kromk± i przycisn±æ delikatnie. Wymieszaæ migda³y z pozosta³± czê¶ci± majonezu i posmarowaæ tym wierzch kanapek. Je¶æ odrazu po przyrz±dzeniu.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 12:11
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 12:13
EdytaParticipant[b]Kurczak w sezamie II[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]3 piersi kurczaka[/li]
Marynata:
[li]2 ³y¿ki jasnego sosu sojowego[/li]
[li]1 ³y¿ka wina albo sherry[/li]
[li]1 ³y¿eczka oleju sezamowego[/li]
[li]2 ³y¿ki m±ki[/li]
[li]2 ³yzki wody[/li]
[li]2 ³y¿ki m±ki kukurydzianej[/li]
[li]1/4 ³y¿eczki proszku do pieczenia[/li]
[li]1/4 ³y¿eczki sody[/li]
[li]1 ³y¿eczka oleju ro¶linnego[/li]
Sos do kurczaka:
[li]1/2 szklanki wody[/li]
[li]1 szklanka roso³u[/li]
[li]1/4 szklanki m±ki kukurydzianej[/li]
[li]1 szklanka cukru[/li]
[li]2 ³y¿ki ciemnego sosu sojowego[/li]
[li]2 ³y¿ki oleju sezamowego[/li]
[li]1/4 ³y¿eczki chilli[/li]
[li]2-3 ³y¿ki pra¿onych nasion sezamu[/li]
[li]oko³o 3 szklanek oleju orzechowego do g³êbokiego sma¿enia[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Upra¿yæ nasiona sezamu.
I sposób: Patelniê nagrzaæ, nie smarowaæ t³uszczem. W³o¿yæ ziarna sezamu i potrz±saæ patelni± co pewien czas. Wy³±czyæ gdy ziarna zrobi± siê br±zowe.
II sposób: Nagrzaæ piekarnik do 160 stopni C. Na blaszce u³o¿yæ nasiona sezamu i piec a¿ nasiona stan± siê br±zowe.
Przygotowanie sezamu na patelni trwa od 3 do 5 minut. W piekarniku od 10 do 15. Sezam mo¿na przechowywaæ (gdy ostygnie ) w zamkniêtym s³oiku, w temperaturze pokojowej.
Kurczaka poci±æ na kawa³ki oko³o 2 cm-owe. Po³±czyæ wszystkie sk³adniki marynaty dobrze wymieszaæ. W³o¿yæ do niej kurczaka i marynowaæ przynajmniej 20 minut.
W tym czasie zacz±æ przyrz±dzaæ sos: wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ, przelaæ do garnka i doprowadziæ do wrzenia, mieszaj±c od czasu do czasu. Zmniejszyæ ogieñ. Trzymaæ na ogniu dopóki nie usma¿ymy kurczaka.
Rozgrzaæ olej orzechowy na patelni lub we frytkownicy. Wrzucaæ po kilka kawa³ków kurczaka, ods±czaæ t³uszcz rêcznikiem papierowym po wyjêciu. Tu¿ przed zakoñczeniem sma¿enia ponownie zwiêkszyæ temperaturê pod sosem i zagotowaæ. Wy³o¿yæ kurczaka na talerz, posypaæ sezamem i zalaæ sosem. Podawaæ z ry¿em. Mo¿na te¿ po³o¿yæ kilka ugotowanych broku³ów.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 12:15
EdytaParticipant[b]Czekolada w³asnej roboty[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]1 kostka mas³a[/li]
[li]1/4 kg mleka w proszku[/li]
[li]1i 1/2 szklanki cukru[/li]
[li]3 czubate ³y¿ki kakao[/li]
[li]orzechy (dowolna ilo¶æ)[/li]
[li]mniej ni¿ 1/2 szklanki mleka[/li]
[li]oliwa z oliwek[/li]
[li]*zapach arakowy (mo¿na bez zapachu)[/li]
[li]*spirytus lub koniak (mo¿na bez alkoholu)[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Maslo, cukier i mleko podgrzaæ mieszaj±c. Dodaæ kakao i mieszaj±c gotowaæ 10 minut.. Odstawiæ, odczekaæ kilka minut , dodawac mleko w proszku, jednocze¶nie ucieraæ, tak aby nie by³o grudek. Po utarciu dodaæ orzechy i odrobinê zapachu arakowego oraz odrobinê spirytusu lub koniaku. Dokladnie wymieszaæ. U³o¿yæw formie lub na blaszce wysmarowanej lekko oliw± z oliwek. Odstawiæ na kilka godzin do ca³kowitego wystygniêcia, a potem na kilka godzin do lodówki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 12:18
EdytaParticipant[b]Sa³atka makaronowa z szynk±[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]25 dag startego cheddara[/li]
[li]25 dag pieczonej szynki[/li]
[li]1 zielona papryka[/li]
[li]1 pomidor[/li]
[li]8-10 sztuk czarnych oliwek[/li]
[li]makaron[/li]
[i]Sposób wykonania:[/i]
W garnku zagotowaæ wodê dodaæ trochê soli i ³y¿eczkê oleju. Do gotuj±cej w³o¿yæ makaron i ugotowaæ al dente. Ods±czyæ i przelaæ zimn± wod±. Paprykê pokroiæ w cienkie piórka, pomidor w ksiê¿yce, oliwki przekroiæ na pó³. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Praktycznie ka¿dy sos do sa³atek pasuje np. koperkowo-zio³owy czy zwyk³y vinegre.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 12:18
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 12:20
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 12:21
EdytaParticipant[b]Grzanki z grzybami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]40 dag grzybów (ró¿nych)[/li]
[li]1 cebula[/li]
[li]12-15 cienkich kromek bu³ki[/li]
[li]1 jajko[/li]
[li]mas³o lub margaryna[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]natka pietruszki[/li]
[li]starty ¿ó³ty ser[/li][i]Sposób wykonania:[/i]
Cebulê obraæ i posiekaæ, podsma¿yæ na patelni. Grzyby oczy¶ciæ, umyæ i pokroiæ w cienkie paski, dodaæ do lekko podsma¿onej cebuli, chwilê podsma¿yæ, osoliæ, nastêpnie dusiæ do odparowania ca³ego soku. Przyprawic pieprzem i posiekan± natk± pietruszki. Gdy wystygn± dodaæ surowe jajko i wymieszaæ. Bu³ki posmarowaæ cienko mas³em, po³o¿yæ warstwê grzybów, posypaæ startym ¿ó³tym serem i wstawiæ do piekarnika na blaszce posmarowanej mas³em. Je¶æ gor±ce.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 17:35
EdytaParticipant[b]Kotlety z ry¿u[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 i 1/2 szklanki ry¿u
2 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 jajka
5 dag selera
5 dag pieczarek
1-2 ³yzki posiekanej natki pietruszki
2 ³yzki bu³ki tartej
tluszcz
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Ryz op³ukac kilka razy i w³ozyc do wrz±cej wody z mlekiem, dodaæ 2 dag tluszczu, osoliæ i gotowaæ. Gdy prawie wchlonie wodê, zdj±æ z gazu zawin±æ naczynie w koc i odstawiæ. Seler obraæ i zetrzeæ na tarce o otworach ¶redniej wielko¶ci. Pieczarki oczy¶ciæ i drobniutko pokroiæ. Na patelni, na tluszczu, podsma¿yæ pieczarki i wtedy dodaæ do nich seler,. Sma¿yæ dalej, ci±gle mieszaj±c, a na koñcu dodaæ 1/2 ry¿u i podsma¿yæ. Drug± polowê ry¿u zmieliæ w maszynce, dodaæ zawarto¶æ z patelni i natkê pietruszki, jajka, sól i pieprz. Dok³adnie wymieszaæ. Uformowaæ wa³ek, wylozyc na stolnicê posypan± bu³k± tart±. No¿em odcinaæ równe kotlety i sma¿yc odrazu. Kotlety mozna polewac sosami np. pieczarkowymPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Makaron z serem i truskawkami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag makaronu
1 twaro¿ek homogenizowany
1/2 szklanki ¶mietany
40-45 dag truskawek
1 ³yzka oleju
sól
cukier[i]Sposób wykonania:[/i]
Makaron ugotowaæ w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedziæ i odstawiæ aby ostyg³. Truskawki oczy¶ciæ, op³uk±æ, os±czyæ. 1/2 owocow rozgnie¶æ widelcem lub zmiksowaæ.1/2 pozostalej czê¶ci owoców pokroiæ w æwiartki. Twaro¿ek rozetrzeæ ze ¶mietan± i cukrem, dodaæ do niego zmiksowane owoce, æwiartki i ca³e truskawki. Makaron obficie polaæ sosem i obsypaæ jeszcze cukrem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Schab pieczony w mleku[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
70-80 dag schabu bez ko¶ci
1i1/2 – 2 szklanki mleka
olej
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Piekarnik nagrzaæ do 180 stopni C. Miêso umyæ i osuszyæ, natrzeæ sol± i pieprzem, obsma¿yc na rozgrzanym oleju. W³o¿yæ do naczynia ¿aroodpornego i zalac mlekiem. W³o¿yæ do nagrzanego piekarnika, piec oko³o 55-65 minut. W czasie pieczenia polewac mlekiem. Po wyjêciu ods±czyæ z mleka.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Pory w sosie ¶mietankowym[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2-3 du¿e pory
1/2 szklanki ¶mietany
1 szklanka mleka
1 kopiasta ³yzka m±ki
1 ³y¿eczka maggi
margaryna
cukier
Tarty ¿ó³ty ser
[i]
Sposób wykonania:[/i]
Pory oczy¶ciæ, obci±æ piêtkê i koñce zielonych li¶ci. Przeci±æ wzd³u¿ i pokroiæ na kawa³ki (oko³o 1 cm). W garnku zagotowaæ niewielk± ilo¶æ wody, osoliæ j±, dodaæ ³y¿eczkê cukru, prze³o¿yæ pory i gotowaæ kilka minut. Na patelni stopiæ margarynê, wymieszaæ z m±k±, rozprowadziæ ze ¶mietan± i mlekiem, zagotowaæ. Odcedzone pory prze³o¿yæ do sosu, przyprawiæ sol±, cukrem i maggi. Posypaæ ¿ó³tym seremPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts