Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia 7 #43311
    Edyta
    Participant

    [b]Cytrynowa babka [/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1/2 kg m±ki
    1/2 szklanki mleka
    1i1/2 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    4 jaka
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    2-4 dag startej skórki z cytryny
    4-6 dag rodzynków

    [i]Sposob wykonania:[/i]
    Margarynê utrzeæ z cukrem i jajkami, dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i mleko, wymieszaæ. Dodaæ start± skórkê cytrynow± i rodzynki (wcze¶niej namoczone w wodzi i ods±czone). Wszystlo dok³adnie wymieszaæ. Prze³o¿yæ do formy.
    Piec oko³o 60-70 minut w temperaturze oko³o 200 stopni C.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/16 20:23

    in reply to: Re:Partia 7 #43302
    Edyta
    Participant

    [b]Wo³owina w curry[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1/2 kg chudej wo³owiny
    2 du¿e cebule
    4 marchewki
    1/2-3/4 szklanki oleju sojowego
    curry
    sok z 1/2 cytryny
    sól

    [i]
    Sposób wykonania:[/i]
    Miêso pokroiæ w kostkê, posoliæ i skropiæ sokiem z cytryny. Obficie posypaæ curry. Wymieszaæ i odstawiæ do lodówki.
    W rondlu zagrzaæ olej.Marchewkê oskrobaæ, pokroiæ w talarki i wrzuciæ do rondla, dusiæ a¿ bêdzie zupe³nie miêkka i zacznie siê rumieniæ.Cebulê posiekac i wrzuciæ do zrumienionej marchewki, gdy cebula siê zeszkli, dodaæ miêso. Dusiæ na ma³ym ogniu mieszaj±c a¿ bêdzie miêkkie. Mo¿na podlaæ odrobin± wody.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43300
    Edyta
    Participant

    [b]Truskawkowy koktajl[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 szklanka kefiru
    1i1/2 szklanki truskawek
    2 ³y¿ki cukru
    sok z cytryny

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Truskawki obraæ ze szpulek, op³ukaæ pod bie¿±c± wod±, dok³adnie ods±czyæ. Od³o¿yæ kilka sztuk. Do resztu dosypaæ cukier i zmia¿d¿yæ, dolac kefir i odrobinê soku zcytryny. Miksowaæ oko³o 5 minut a¿ powstanie pianka. Do szklanki wrzuciæ kilka kawa³ków truskawek.
    Podawaæ odrazu.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43297
    Edyta
    Participant

    [b]Surówka z czerwonymi porzeczkami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 szklanka czerwonych porzeczek
    1 i 1/2 szklanki zielonego groszku
    15 dag marchwi
    sól
    cukier

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    MArchew obraæ i zetrzeæ na tarce o drobnych otworach, porzeczki umyæ i usun±c szpulki -rozgnie¶æ na masê. Wymieszaæ groszek z marchwi± i porzeczkami, doprawiæ sol± i pieprzem

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43296
    Edyta
    Participant

    [b]Jajka nadziewane indykiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    8-10 jajek
    2 ³odygi selera naciowego
    1-2 szalotki
    1/2 czerwonej papryki
    20-30 dag pieczonego indyka
    3 ³y¿ki majonezu
    2 ³y¿ki musztardy dijon
    1 ³y¿ka octu jab³kowego
    1 ³y¿eczka cukru
    1/4 ³y¿eczki soli

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jajka ugotowaæ na twardo. Obraæ i przekroiæ na pó³ wzd³u¿, wyj±æ ¿ó³tka i od³o¿yæ do innych celów. Selera, szalotkê, paprykê i indyka posiekaæ (najlepiej mikserem). Wymieszaæ z majonezem, octem, cukrem i sol±. Nak³adaæ (oko³o 1 ³y¿ki) do ka¿dej po³ówki jajka.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43295
    Edyta
    Participant

    [b]Kurczak w sezamie[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    4 po³ówki piersi z kurczak (bez ko¶ci)
    2 ³y¿ki oliwy z oliwek
    2-3 ³y¿eczki ziaren sezamu
    2/3 szklanki roso³u z kurczaka
    2 ³y¿eczki musztardy Dijon
    1 ³y¿eczka m±ki kukurydzianej
    sól

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Piersi w³o¿yæ do foliowej torebki i "ut³uc" trochê. Na du¿ej patelni rozgrzaæ oliwê z oliwek i dodaæ sezam, Trzymaæ go oko³o 1 minuty na ¶rednim ogniu. Dodaæ piersi z kurczaka lekko oprószone sol±. Sma¿yæ przez oko³o 10 minut a¿ piersi z kurczaka zbr±zowiej±. ODstawiæ z ognia. W miscece po³±czyæ rosó³, musztardê i m±kê kukurydzian±. Powoli wlewaæ do kurczaka. Postawiæ spowrotem na ogniu, mieszaæ, trzymaæ a¿ sos zgêstnieje. Gotowac jeszcze oko³o 1-2 minut.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43294
    Edyta
    Participant

    [b]Strogonow z polêdwicy[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    50 dag polêdwicy wo³owej (lub bardzo m³odej zrazowej)
    10 dag pieczarek
    2 cebule
    1 ³y¿ka m±ki
    1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
    1/2-2/3 szklanki roso³u
    mas³o
    smalec
    sól
    pieprz
    papryka
    [i]
    Sposób wykonania:[/i]
    Polêdwicê pokroiæ w cienkie s³upki. Cebulê obraæ i drobno posiekaæ, pieczarki oczy¶ciæ i pokroiæ w paseczki. Pieczarki i cebulê podsma¿yæ na ma¶le z odrobin± smalcu. Prze³o¿yæ z patelni do garnka. Do patelni do³o¿yæ jeszcze mas³a i smalcu, mocno rozgrzaæ i obsma¿yæ polêdwicê. Prze³o¿yæ do garnka. Zalaæ roso³kiem i gotowaæ(je¶li potrzeba dolaæ trochê gor±cej wody), dodaæ koncentrat pomidorowym. Do t³uszczu z patelni dodaæ jeszcze trochê mas³a i dodaæ m±kê . Zaprawiæ tym potrawê, przyprawiæ sol±, pieprzem i ostr± papryk±.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43293
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z nachos[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 g³ówka sa³aty (porwanej)
    3 pokrojone w kosteczkê pomidory
    1 czerwona cebula pokrojona plasterki
    1 ma³y s³oiczek majonezu
    1 s³oiczek salsy ( ³agodnej albo „medium” )
    2 paczki tortillowych nachos
    kilka sztuk czarnych oliwek pokrojonych
    1 puszka kukurydzy (ods±czona)

    [i]Sposób wykonania[/i]
    Wszystkie warzywa zmieszaæ. Przygotowaæ sos: zmieszaæ majonez z sals±. Przed podaniem zalæ sa³atê sosem i wsypaæ nachos. Delikatnie wymieszaæ. Je¶æ od razu inaczej nachos zmiêkn± i nie bêd± chrupi±ce. Mo¿na te¿ je¶æ sam± sa³atkê i zagryzaæ chipsami.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/16 14:49

    in reply to: Re:Partia 7 #43292
    Edyta
    Participant

    [b]puszyste ziemniaki[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    7-8 ziemniaków
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki mas³a
    3/4 ³y¿eczki soli
    1/4 ³y¿eczki ¶wie¿o zmielonego pieprzu

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki ugotowaæ,odparowaæ i ugnie¶æ t³uczkiem. Dodaæ pozosta³e sk³adniki i mikowaæ mikserem a¿ masa bêdzie puszysta.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43291
    Edyta
    Participant

    [b]Surówka z ogórkiem kwaszonym[/b]

    [i]Sk³adniki[/i]
    2-3 papryki
    1 kwa¶ne jab³ko
    1 kwaszony ogórek
    1 ma³a cebula
    1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
    3 ³y¿ki oleju
    sól
    pieprz
    cukier do smaku

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Paprykê pokroiæ w cieniutkie paseczki, jab³ko zetrzeæ na du¿ej tarce. Ogórek i cebulê pokroiæ w æwierækr±¿ki. Sk³adniki wymieszaæ, polaæ olejem, posypaæ natk± pietruszki, przyprawiæ sol±, pieprzem i cukrem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43289
    Edyta
    Participant

    [b]Kluski szpinakowe z serem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    35 dag m±ki
    2 jajka
    25 dag mro¿onego szpinaku
    mas³o lub margaryna
    15 dag sera twarogowego do posypania
    t³uszcz do „okraszenia”
    sól

    [i]Sposób wykonania:[/i]¯ó³tka jajek utrzeæ z mas³em lub margaryn±. Do ¿ó³tek dodaæ rozmro¿ony szpinak, m±kê i wyrabiaæ drewnian± ³y¿k± a¿ bêdzie odstawaæ od boków miski. Je¿eli jest zbyt „suche” dolaæ kilka ³y¿ek mleka.. deseczkê zwil¿yæ wod±. Po³o¿yæ na niej ciasto i no¿em odcinaæ cienkie d³ugie kluski wprost do gotuj±cej siê osolonej wody. Poczekaæ a¿ wszystkie kluski wyp³yn±. Przykryæ garnek i odczekaæ jeszcze z 2-3 minuty. Podawaæ odcedzone polane t³uszczem i posypane rozkruszonym serem, przyprawione sol±.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43288
    Edyta
    Participant

    [b]Gyros-owe kanapki[/b]

    *Porcja na 16 kanapek ( po 8 z wo³owin± i jagniêcin±)
    [i]Sk³adniki:[/i]
    1/2 kg chudej wo³owiny
    1/2 kg chudej jagniêciny
    3 ³y¿eczki oregano
    1 ³y¿eczka pudru cebulowego
    1 ³y¿eczka pudru czosnkowego
    1 ³y¿eczka zmielonego pieprzu
    1 ³y¿eczka tymianku
    3/4 ³y¿eczki soli
    odrobina oleju

    Sos jogurtowy do gyrosu:
    1 szklanka naturalnego jogurtu, bez cukru
    1/4 startego ogórka
    1/4 startej cebuli
    2 ³y¿eczki oliwy z oliwek
    1/2 ³y¿eczki pudru czosnkowego albo 1-2 z±bki zmia¿d¿onego
    sól
    bia³y pieprz

    8 chlebków pita przekrojonych na pó³
    cienko pokrojona w plasterki cebula

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Nagrzaæ piekarnik lub grill. Miêso pokroiæ na 16 plastrów. W³o¿yæ do miski, zalaæ delikatnie olejem i obsypaæ oregano, pudrem czosnkowymi i cebulowym, pieprzem, tymiankiem i sol±. Wymieszaæ i odstawiæ na 20 minut. Upiec w piekarniku albo na grillu.
    Wymieszaæ jogurt, ogórek, cebulê i oliwê. Dodaæ puder czosnkowy, sól i pieprz. Do chlebków pita wk³adaæ po 1 kawa³ku miêsa , zalewaæ sosem i na wierzch po³o¿yæ plastry cebuli.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43287
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka ziemniaczana[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    10 ¶rednich ziemniaków
    1/2 zielonej papryki, pokrojona w cienkie paseczki
    1 zielonej papryki, pokrojona w cienkie paseczki
    1-2 selery naciowe cienko pokrojone
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    3 posiekane dymki
    1 ³y¿eczka papryki
    1 ³y¿eczka bazylii
    1 ³y¿eczka soli
    1 ³y¿eczka oregano
    1 ³y¿eczka pudru czosnkowego albo 2-3 z±bki zmia¿d¿onego

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki obraæ, pokroiæ w kostkê i ugotowaæ. Wykorzystaæ dopiero nastêpnego dnia. Pomieszaæ z pokrojonymi warzywami. W miseczce wymieszaæ dok³adnie oliwê, przyprawy i zio³a. Polaæ po ziemniakach i delikatnie wymieszaæ.. Przechowywaæ w lodówce, podawaæ na stó³ wyjête prosto z niej.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43286
    Edyta
    Participant

    [b]pasta z tuñczyka[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2 puszki tuñczyka w sosie w³asnym
    1 szklanka pokrojonego drobno selera naciowego
    1 szklanka posiekanej marchwi
    1 szklanka pokrojonego w kosteczkê pomidora
    1/4 szklanki posiekanej dymki
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego, bez cukru
    2 ³y¿eczki majonezu
    1/2 ³y¿eczki ¶wie¿o zmielonego pieprzu
    tosty

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Tuñczyka ods±czyæ i „pociapaæ” widelcem, Dodaæ pozosta³e sk³adniki i albo dobrze wymieszaæ, je¿eli s± drobno pokrojone albo posiekaæ mikserem. Nak³adaæ na gor±ce tosty.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43284
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z mozzarell± i grzankami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    15-16 dag sera mozzarella
    2 du¿e pomidory
    1 awokado
    2 szalotki, cienko pokrojone w plastry
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    2 ³y¿eczki soku z cytryny
    1/2 ³y¿eczki cukru
    sól
    2 ³y¿eczki ¶wie¿o zmielonego lub pokruszonego zielonego pieprzu
    1 ³y¿ka musztardy
    1/2 ³y¿eczka przyprawy oregano
    grzanki do sa³atek lub zwyk³e grzanki

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ser pokroiæ cienko i wymieszaæ z pokrojonymi w kostkê pomdorami. Avokado pokroiæ w cienkie plastry i dodaæ do sera i pomidorów, wymieszaæ. Szalotki u³o¿yæ na sa³atce. W pojemniku wymieszaæ oliwê z oliwek, musztardê, sok z cytryny, cukier, sól, oregano i pieprz. Dok³adnie wymieszaæ. Polewaæ na sa³atkê i odczekaæ oko³o 1 godziny ( aby siê zamarynowa³o). Podawaæ z grzankami do sa³atek lub gor±cymi grzankami.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/16 12:13

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 222 total)