Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Cytrynowa babka [/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 kg m±ki
1/2 szklanki mleka
1i1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
4 jaka
1 opakowanie proszku do pieczenia
2-4 dag startej skórki z cytryny
4-6 dag rodzynków[i]Sposob wykonania:[/i]
Margarynê utrzeæ z cukrem i jajkami, dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i mleko, wymieszaæ. Dodaæ start± skórkê cytrynow± i rodzynki (wcze¶niej namoczone w wodzi i ods±czone). Wszystlo dok³adnie wymieszaæ. Prze³o¿yæ do formy.
Piec oko³o 60-70 minut w temperaturze oko³o 200 stopni C.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/16 20:23
EdytaParticipant[b]Wo³owina w curry[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 kg chudej wo³owiny
2 du¿e cebule
4 marchewki
1/2-3/4 szklanki oleju sojowego
curry
sok z 1/2 cytryny
sól[i]
Sposób wykonania:[/i]
Miêso pokroiæ w kostkê, posoliæ i skropiæ sokiem z cytryny. Obficie posypaæ curry. Wymieszaæ i odstawiæ do lodówki.
W rondlu zagrzaæ olej.Marchewkê oskrobaæ, pokroiæ w talarki i wrzuciæ do rondla, dusiæ a¿ bêdzie zupe³nie miêkka i zacznie siê rumieniæ.Cebulê posiekac i wrzuciæ do zrumienionej marchewki, gdy cebula siê zeszkli, dodaæ miêso. Dusiæ na ma³ym ogniu mieszaj±c a¿ bêdzie miêkkie. Mo¿na podlaæ odrobin± wody.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Truskawkowy koktajl[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 szklanka kefiru
1i1/2 szklanki truskawek
2 ³y¿ki cukru
sok z cytryny[i]Sposób wykonania:[/i]
Truskawki obraæ ze szpulek, op³ukaæ pod bie¿±c± wod±, dok³adnie ods±czyæ. Od³o¿yæ kilka sztuk. Do resztu dosypaæ cukier i zmia¿d¿yæ, dolac kefir i odrobinê soku zcytryny. Miksowaæ oko³o 5 minut a¿ powstanie pianka. Do szklanki wrzuciæ kilka kawa³ków truskawek.
Podawaæ odrazu.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Surówka z czerwonymi porzeczkami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 szklanka czerwonych porzeczek
1 i 1/2 szklanki zielonego groszku
15 dag marchwi
sól
cukier[i]Sposób wykonania:[/i]
MArchew obraæ i zetrzeæ na tarce o drobnych otworach, porzeczki umyæ i usun±c szpulki -rozgnie¶æ na masê. Wymieszaæ groszek z marchwi± i porzeczkami, doprawiæ sol± i pieprzemPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Jajka nadziewane indykiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
8-10 jajek
2 ³odygi selera naciowego
1-2 szalotki
1/2 czerwonej papryki
20-30 dag pieczonego indyka
3 ³y¿ki majonezu
2 ³y¿ki musztardy dijon
1 ³y¿ka octu jab³kowego
1 ³y¿eczka cukru
1/4 ³y¿eczki soli[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka ugotowaæ na twardo. Obraæ i przekroiæ na pó³ wzd³u¿, wyj±æ ¿ó³tka i od³o¿yæ do innych celów. Selera, szalotkê, paprykê i indyka posiekaæ (najlepiej mikserem). Wymieszaæ z majonezem, octem, cukrem i sol±. Nak³adaæ (oko³o 1 ³y¿ki) do ka¿dej po³ówki jajka.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kurczak w sezamie[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
4 po³ówki piersi z kurczak (bez ko¶ci)
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
2-3 ³y¿eczki ziaren sezamu
2/3 szklanki roso³u z kurczaka
2 ³y¿eczki musztardy Dijon
1 ³y¿eczka m±ki kukurydzianej
sól[i]Sposób wykonania:[/i]
Piersi w³o¿yæ do foliowej torebki i "ut³uc" trochê. Na du¿ej patelni rozgrzaæ oliwê z oliwek i dodaæ sezam, Trzymaæ go oko³o 1 minuty na ¶rednim ogniu. Dodaæ piersi z kurczaka lekko oprószone sol±. Sma¿yæ przez oko³o 10 minut a¿ piersi z kurczaka zbr±zowiej±. ODstawiæ z ognia. W miscece po³±czyæ rosó³, musztardê i m±kê kukurydzian±. Powoli wlewaæ do kurczaka. Postawiæ spowrotem na ogniu, mieszaæ, trzymaæ a¿ sos zgêstnieje. Gotowac jeszcze oko³o 1-2 minut.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Strogonow z polêdwicy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
50 dag polêdwicy wo³owej (lub bardzo m³odej zrazowej)
10 dag pieczarek
2 cebule
1 ³y¿ka m±ki
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
1/2-2/3 szklanki roso³u
mas³o
smalec
sól
pieprz
papryka
[i]
Sposób wykonania:[/i]
Polêdwicê pokroiæ w cienkie s³upki. Cebulê obraæ i drobno posiekaæ, pieczarki oczy¶ciæ i pokroiæ w paseczki. Pieczarki i cebulê podsma¿yæ na ma¶le z odrobin± smalcu. Prze³o¿yæ z patelni do garnka. Do patelni do³o¿yæ jeszcze mas³a i smalcu, mocno rozgrzaæ i obsma¿yæ polêdwicê. Prze³o¿yæ do garnka. Zalaæ roso³kiem i gotowaæ(je¶li potrzeba dolaæ trochê gor±cej wody), dodaæ koncentrat pomidorowym. Do t³uszczu z patelni dodaæ jeszcze trochê mas³a i dodaæ m±kê . Zaprawiæ tym potrawê, przyprawiæ sol±, pieprzem i ostr± papryk±.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z nachos[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 g³ówka sa³aty (porwanej)
3 pokrojone w kosteczkê pomidory
1 czerwona cebula pokrojona plasterki
1 ma³y s³oiczek majonezu
1 s³oiczek salsy ( ³agodnej albo „medium” )
2 paczki tortillowych nachos
kilka sztuk czarnych oliwek pokrojonych
1 puszka kukurydzy (ods±czona)[i]Sposób wykonania[/i]
Wszystkie warzywa zmieszaæ. Przygotowaæ sos: zmieszaæ majonez z sals±. Przed podaniem zalæ sa³atê sosem i wsypaæ nachos. Delikatnie wymieszaæ. Je¶æ od razu inaczej nachos zmiêkn± i nie bêd± chrupi±ce. Mo¿na te¿ je¶æ sam± sa³atkê i zagryzaæ chipsami.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/16 14:49
EdytaParticipant[b]puszyste ziemniaki[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
7-8 ziemniaków
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki mas³a
3/4 ³y¿eczki soli
1/4 ³y¿eczki ¶wie¿o zmielonego pieprzu[i]Sposób wykonania:[/i]
Ziemniaki ugotowaæ,odparowaæ i ugnie¶æ t³uczkiem. Dodaæ pozosta³e sk³adniki i mikowaæ mikserem a¿ masa bêdzie puszysta.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Surówka z ogórkiem kwaszonym[/b]
[i]Sk³adniki[/i]
2-3 papryki
1 kwa¶ne jab³ko
1 kwaszony ogórek
1 ma³a cebula
1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
3 ³y¿ki oleju
sól
pieprz
cukier do smaku[i]Sposób wykonania:[/i]
Paprykê pokroiæ w cieniutkie paseczki, jab³ko zetrzeæ na du¿ej tarce. Ogórek i cebulê pokroiæ w æwierækr±¿ki. Sk³adniki wymieszaæ, polaæ olejem, posypaæ natk± pietruszki, przyprawiæ sol±, pieprzem i cukrem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kluski szpinakowe z serem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
35 dag m±ki
2 jajka
25 dag mro¿onego szpinaku
mas³o lub margaryna
15 dag sera twarogowego do posypania
t³uszcz do „okraszenia”
sól[i]Sposób wykonania:[/i]¯ó³tka jajek utrzeæ z mas³em lub margaryn±. Do ¿ó³tek dodaæ rozmro¿ony szpinak, m±kê i wyrabiaæ drewnian± ³y¿k± a¿ bêdzie odstawaæ od boków miski. Je¿eli jest zbyt „suche” dolaæ kilka ³y¿ek mleka.. deseczkê zwil¿yæ wod±. Po³o¿yæ na niej ciasto i no¿em odcinaæ cienkie d³ugie kluski wprost do gotuj±cej siê osolonej wody. Poczekaæ a¿ wszystkie kluski wyp³yn±. Przykryæ garnek i odczekaæ jeszcze z 2-3 minuty. Podawaæ odcedzone polane t³uszczem i posypane rozkruszonym serem, przyprawione sol±.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Gyros-owe kanapki[/b]
*Porcja na 16 kanapek ( po 8 z wo³owin± i jagniêcin±)
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 kg chudej wo³owiny
1/2 kg chudej jagniêciny
3 ³y¿eczki oregano
1 ³y¿eczka pudru cebulowego
1 ³y¿eczka pudru czosnkowego
1 ³y¿eczka zmielonego pieprzu
1 ³y¿eczka tymianku
3/4 ³y¿eczki soli
odrobina olejuSos jogurtowy do gyrosu:
1 szklanka naturalnego jogurtu, bez cukru
1/4 startego ogórka
1/4 startej cebuli
2 ³y¿eczki oliwy z oliwek
1/2 ³y¿eczki pudru czosnkowego albo 1-2 z±bki zmia¿d¿onego
sól
bia³y pieprz8 chlebków pita przekrojonych na pó³
cienko pokrojona w plasterki cebula[i]Sposób wykonania:[/i]
Nagrzaæ piekarnik lub grill. Miêso pokroiæ na 16 plastrów. W³o¿yæ do miski, zalaæ delikatnie olejem i obsypaæ oregano, pudrem czosnkowymi i cebulowym, pieprzem, tymiankiem i sol±. Wymieszaæ i odstawiæ na 20 minut. Upiec w piekarniku albo na grillu.
Wymieszaæ jogurt, ogórek, cebulê i oliwê. Dodaæ puder czosnkowy, sól i pieprz. Do chlebków pita wk³adaæ po 1 kawa³ku miêsa , zalewaæ sosem i na wierzch po³o¿yæ plastry cebuli.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka ziemniaczana[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
10 ¶rednich ziemniaków
1/2 zielonej papryki, pokrojona w cienkie paseczki
1 zielonej papryki, pokrojona w cienkie paseczki
1-2 selery naciowe cienko pokrojone
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 posiekane dymki
1 ³y¿eczka papryki
1 ³y¿eczka bazylii
1 ³y¿eczka soli
1 ³y¿eczka oregano
1 ³y¿eczka pudru czosnkowego albo 2-3 z±bki zmia¿d¿onego[i]Sposób wykonania:[/i]
Ziemniaki obraæ, pokroiæ w kostkê i ugotowaæ. Wykorzystaæ dopiero nastêpnego dnia. Pomieszaæ z pokrojonymi warzywami. W miseczce wymieszaæ dok³adnie oliwê, przyprawy i zio³a. Polaæ po ziemniakach i delikatnie wymieszaæ.. Przechowywaæ w lodówce, podawaæ na stó³ wyjête prosto z niej.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]pasta z tuñczyka[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 puszki tuñczyka w sosie w³asnym
1 szklanka pokrojonego drobno selera naciowego
1 szklanka posiekanej marchwi
1 szklanka pokrojonego w kosteczkê pomidora
1/4 szklanki posiekanej dymki
1/2 szklanki jogurtu naturalnego, bez cukru
2 ³y¿eczki majonezu
1/2 ³y¿eczki ¶wie¿o zmielonego pieprzu
tosty[i]Sposób wykonania:[/i]
Tuñczyka ods±czyæ i „pociapaæ” widelcem, Dodaæ pozosta³e sk³adniki i albo dobrze wymieszaæ, je¿eli s± drobno pokrojone albo posiekaæ mikserem. Nak³adaæ na gor±ce tosty.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z mozzarell± i grzankami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
15-16 dag sera mozzarella
2 du¿e pomidory
1 awokado
2 szalotki, cienko pokrojone w plastry
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 ³y¿eczki soku z cytryny
1/2 ³y¿eczki cukru
sól
2 ³y¿eczki ¶wie¿o zmielonego lub pokruszonego zielonego pieprzu
1 ³y¿ka musztardy
1/2 ³y¿eczka przyprawy oregano
grzanki do sa³atek lub zwyk³e grzanki[i]Sposób wykonania:[/i]
Ser pokroiæ cienko i wymieszaæ z pokrojonymi w kostkê pomdorami. Avokado pokroiæ w cienkie plastry i dodaæ do sera i pomidorów, wymieszaæ. Szalotki u³o¿yæ na sa³atce. W pojemniku wymieszaæ oliwê z oliwek, musztardê, sok z cytryny, cukier, sól, oregano i pieprz. Dok³adnie wymieszaæ. Polewaæ na sa³atkê i odczekaæ oko³o 1 godziny ( aby siê zamarynowa³o). Podawaæ z grzankami do sa³atek lub gor±cymi grzankami.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/16 12:13
-
AuthorPosts