Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Sa³atka szparagowo-jajeczna[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 szparagów
4 jajka ugotowane na twardo
kilka ³y¿ek majonezu
posiekana zielenina
cukier
sól[i]Sposób wykonania:[/i]
Szparagi oczy¶ciæ z w³ókien, op³ukaæ a potem zalaæ wrz±c± wod±, dodaæ sól, cukier i ugotowaæ. Odcedziæ, pokroiæ na kawa³ki 2-3 cm, wymieszaæ z majonezem i zielenin±. Ob³o¿yæ plasterkami jajek. Podawaæ najlepiej ze ¶wie¿± chrupi±c± bu³eczk± !Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/06 00:01
EdytaParticipant[b]Kurczak po wêgiersku[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
4 udka kurczaka
2 szt papryki ( du¿e)
2-3 z±bki czosnku
1 ³yzeczka ostrej papryki
2 ³y¿ki oliwy
1 ³y¿ka posiekanej zieleniny
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Nó¿ki umyæ, wykrêciæ du¿e ko¶ci. Mieso lekko zbiæ, naszpikowaæ paseczkami czosnku, natrzeæ sol±, pieprzem i papryk±. Po³o¿yæ na patelnie na mocno rozgrzan± oliwê, obsma¿yæ na du¿ym ogniu. Dodaæ paprykê pokrojon± w kr±¿ki. Przykryæ i dusiæ 15-20 minut. Mo¿na podlewaæ wrz±tkiem. Przy podaniu posypujemy zielenin±.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Jaja nadziewane tuñczykiem[/b]
[i]Skladniki:[/i]
1 puszka tuñczyka w oleju
4-6 jaj
1 i 1/2 szklanki mleka
1 ³y¿ka mas³a
1 i 1/2 ³y¿ki m±ki
1 ³y¿eczka curry
5 dag utartego ostrego sera
pomidory
posiekana naæ pietruszki
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka ugotowaæ na twardo i ostudziæ. Przekroiæ wzd³uz na pó³. ¯ó³tka wyj±æ i przecisn±æ przez sitko. Tuñczyka ods±czyæ, dodaæ 2/3 przetartych ¿ó³tek i rozetrzeæ na miazgê, dodaæ posiekan± natkê pietruszki. Wszystko razem utrzeæ doprawiæ sola i pieprzem (mo¿na dodaæ te¿ z±bek zmia¿d¿onego czosnku). Tak± mas± nape³nic polówki jajek. U³o¿yæ na ¿aroodpornym pó³misku nadzieniem do góry i zalaæ sosem
sos: stopiæ mas³o, dodaæ curry i m±kê, wymieszaæ, rozprowadzic mlekiem i stale mieszaj±c podgrzewaæ na ma³ym ogniu. Gdy zacznie wrzeæ odstawic i wymieszaæ z utartym serem, doprawic sol± i pieprzem.
Zalane sosem jaja wstawic do rozgrzanego piekarnika, po zarumienienu siê posypaæ natka pietruszki i resztk± ¿ó³tek. £adnie wygl±da przyozdobione pomidorami.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Koktajl wi¶niowo- pomarañczowy[/b] co¶ rozweselaj±cego 🙂
50 ml likieru wi¶niowego
25-50 ml wódki
150 -200 ml sok z pomarañczy
sok z cytryny
cukier[i]Sposób wykonania:[/i]
Brzegi szklanki posmarowaæ cytryn± i optoczyæ w cukrze. Wlaæ do niej liker wi¶niowy, wódkê, sok z pomarañczy i wy¶cisn±c oko³o 1/3 lub 1/2 cytryny. Wymieszaæ. podawaæ ze s³omk± i lodem.
Super komponuj± siê z tym kostki lodu z wi¶ni : Zamiast wody do pojemnika na lód wlewamy sok wi¶niowy z odrobin± soku z cytryny i zamra¿amy.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Chicken Faitais[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
placki tortilli
pier¶ z kurczak
1 szt czerwonej papryki -ma³a
1 szt ¿ó³tej papryki -ma³a
1 szt zielonej papryki – ma³a
1 cebula du¿a
1 marchewka
1 pomidor
kapusta pekiñska lub sa³ata lodowa
¶mietana
salsa ( taka do chipsów jest idealna – polecam ³agodn±)
vegeta
sól
pieprz
papryka
zio³a
t³uszcz do sma¿enia[i]Sposób wykonania:[/i]
Zetrzeæ marchewkê, pomidora pokroiæ w kostkê, sa³atê lodowa poszatkowaæ. Sk³adników nie mieszaæ. ¦mietanê i salsê wlaæ do pojemniczków.
Pier¶ z kurczaka pokroiæ w cienkie paseczki, to samo zrobiæ z papryka, a cebulê w pó³kola. Na patelni podsma¿yæ kurczaka, paprykê i cebulê, doprawiaj±c veget±, sol±, pieprzem, zio³ami, papryk±. W wersji "mocnej" dodajemy jeszcze czerwony pieprz i chilli.
Tortille podpiec w piekarniku lub podsma¿yæ na suchej patelni.
Warzywa na oddzielnych talerzykach podajemy na stole. Tak samo ¶mietanê i salsê. Gor±ce tortille obwijamy papierem (aby szybko nie wystygly) i stawiamy na stole, a na ¶rodku powinna siê znale¼æ , patelnia z kurczakiem ( idealnie jakby mia³ ktos zestaw podtrzymujacy temperaturê). Ka¿dy sam nak³ada sobie wszytkie sk³adniki i zwija w ro¿ek.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/05 23:00
EdytaParticipantwitam, witam! 🙂 Chora jestem, nudzê siê! W sumie co mo¿na mieæ do roboty w sobotni± noc 😉
EdytaParticipant[b]Schabowy ala devolale[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
3 plastry schabu
3 kawa³ki (pod³u¿ne sera ¿ó³tego)
1 ³y¿ka mas³a
1 jajko
sól
pieprz
bu³ka tarta
tluszcz do sma¿enia
wyka³aczki lub nitkaSposób wykonania:
Plastry schabu rozbiæ t³uczkiem (aby wysz³y jak najcieñsze), przyprawiæ. Rozgrzaæ t³uszcz i z jednej strony plastry podsma¿yæ mocno z drugiej leciutko. Zdj±æ z patelni i poczekaæ a¿ ostygn±. Na stronê dobrze wypieczon± nak³adamy mas³o ( mo¿na rozsmarowaæ ale niekoniecznie) i kawa³ek ¿ó³tego sera. Zwin±æ i spi±æ wykalaczk± lub obwi±zaæ nitk± tak aby ser po roztopieniu nie wyp³yn±³. Tak zwiniête Zanurzyæ w rozm±conym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, obtoczyæ w bu³ce tartej i sma¿yæ na patelni.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kotleciki z jaj[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
7 jaj
5 ³y¿ek bulki tartej
2 ³yzki oleju
1 du¿a cebula
¶mietana
sól
pieprz
t³uszcz do sma¿enia[i]Sposob wykonania:[/i]
Ugotowac 5 jaj na twardo i ostudziæ. Cebulê drobno posiekaæ, zeszkliæ na 2 ly¿kach oleju. Posiekaæ jajka na twardo i dadaæ do nich cebulê, tart± bu³kê, 2 surowe jajka i przyprawy. Je¿eli masa jest za sucha wlaæ odrobinê ¶mietany. wyrobic, formowaæ kotleciki, obtoczyæ w tartej bu³ce i i usma¿yæ na rozgrzanym t³uszczuEdytaParticipant[b]Orzeszki ( do specjalnych foremek)[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
4 szklanki m±ki
1 margaryna
1 jajko
1/2 szklanki pudru
1 szklanka gêstej ¶mietany
1/2 ³y¿eczki sody
sól do smakumasa
25 dag orzechów w³oskich bez ³upinek
25 dag cukru pudru
2-3 ¿ó³tka
20 dag mas³a
1 ³y¿ka amaretto
kakao do koloruSposób wykonania:
ciasto:Zagnie¶æ szybko wszystkie sk³adniki na jednolit± mase. Ciasto nie powinno byc zbyt gêste. Postawiæ wypiekacz na ¼ródlo ciep³a (kuchenka gazowa, wêglowa inne). Posmarowaæ t³uszczem, nastêpnie do rozgrzanego wypiekacza nak³adaæ po ³y¿eczce ciasta w foremkê. W czasie pieczenia wypiekacz nalezy odwracaæ. Po okolo 3 minuach (sprawdziæ kolor). Wyj±æ wszystkie ciasteczka.
masa: Orzechy sprzyæ gor±c± wod± i obraæ ze skórek. Przepu¶ciæ przez maszynke do mielenia miêsa lub bardzo drobno posiekaæ i rozgnie¶æ. Mas³o utrzeæ z cukrem i dodawaæ kolejno ¿ó³tka. Po³±czyæ z orzechami, ³y¿k± likieru i odrobin± kakao.
Mas± uzupe³niæ ciasteczka i sk³adaæ na wzór orzechów w³oskich.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Udka kurczaka faszerowane[/b]
[i]Skladniki:[/i]
4 udka
2 surowe kie³baski
20 obranych orzeszków pistacjowych
1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
1/2 ³y¿eczki przyprawy do pasztetów
3 kieliszki winiaku
4 plastry êdzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 ³y¿ka mas³a
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki sosu pieczeniowego
sól
pieprz[i]Sposob wykonania:[/i]
Ko¶ci nale¿y oddzieliæ od skóry staraj±c siê jej nie uszkodziæ. Farsz z kie³basy wymieszaæ z petruszk±, pistacjami, przypraw± do pasztetu, kieliszkiem winiaku, sol± i pieprzem. Farszem wypelniæ udka kurczaka, przykryæ plastrem boczku i obwi±zaæ nitk±, posypaæ sol± i pieprzem. Marchewkê i cebule pokroic. Na ma¶le obsmazyæ udka, odaæ warzywa i re¶ztê winiaku – podpaliæ. Dopiero potem dodaæ czerwone wino. Piec bez przykrycia oko³o 25 minut w temeraturze 200 stopni C. Na koniec dodaæ i po³±czyæ gotowany sos.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Fasolka po bretoñsku (s³odko-kwa¶na)[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka bia³ej fasoli
1 puszka koncetratu pomidorowego
1 kostka roso³owa
1 pêtko kielbasy
1 ma³a cebula
1 ³y¿eczka p³aska m±ki ziemniacznej
ketchup
li¶æ laurowy
kwasek cytrynowy
cukier
papryka s³odka
pieprz
sól
[i]
Sposób wykonania:[/i]
Kielbasê i cebulê pokroiæ w kostkê. Podsma¿yæ na patelni. Do garnka wlaæ jedn± szklankê wody, zagotowaæ i dodaæ ca³± kostkê roso³ow±. Wrzuciæ 2 listki laurowe i 4 ziarenka pieprzu naturalnego. Fasolê bia³± i czerwon± op³ukaæ, wrzuciæ do gotuj±cej siê wody. Dodaæ koncentrat pomidorowy. Gdy fasola zacznie miêkn±æ dolaæ przegotowanej gor±cej wody i wrzuciæ zawarto¶æ z patelni ( kie³basa + cebulka ). Dodaæ 1/2 opakowania ma³ego ketchupu i 1- 2 ³y¿eczki cukru. Na koniec przyprawiæ sol±, pieprzem i papryk±. Spróbowaæ je¿eli jest za md³e to dodac kwasku cytrynowego za¶ je¿eli kwa¶ne to jeszcze trochê cukru. Przestawiæ na najmniejszy ogieñ. Do 1/4 szklanki zimnej wody dodaæ 1 ³y¿eczkê m±ki ziemniaczanej, dok³adnie wymieszac i powoli wlewaæ do garnka ci±gle mieszaj±c. Wy³±czyæ gaz.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]"Babka zebra"[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
3 szklanki m±ki
5 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka gor±cej wody
3 ³y¿eczki proszku do pieczenia
2 ³yzki kakao[i]Sposób wykonania:[/i]
Ca³e jajka utrzec z cukrem, dodaj±c stopniowo m±kê naprzemian z olejem. Na koniec dodaæ gor±c± wodê. 1/3 masy odlaæ i dodac do niej 2 ³y¿ki kakao. Bia³± masê wylaæ do formy (wysmarowanej wcze¶niej t³uszczem), a br±zow± na ¶rodek i widelcem kilka razy delikatnie zamieszac. Piec oko³o 45 minut w temperaturze 45 stopni C.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts