Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
D¿d¿ownic chyba nic nie przebije :-). Ciarki mnie przesz³y! 😉
EdytaParticipantDoskona³a sa³atka do pieczonych miês:
Ró¿yczki kalafiora rozdrobniæ, dodaæ kukurydzê z puszki i sporo czosnku. Wymieszaæ z majonezem. Sa³atka nie moja, jad³am ostatnio. Jeszcze nie robi³am tak wiêc z proporcjami te¿ ciê¿ko. Ale by³a wy¶mienita i prosta 🙂EdytaParticipantja robiê kwa¶nicê na wêdzonych ¿eberkach….cala zupka wêdzonk± przechodzi. Super zapach i smak. Ziemniaki oddzielnie gotujê i stawiam na stó³. Robiê na oko…ale jak nastêpnym razem bêdê robiæ to postaram siê okre¶liæ proporcje i wtedy przepis zamieszczê… A wogole Ga¿dzino super, ¿e na moskole przepis zamie¶cila¶, od dawna szukalam odpowiednich proporcji… Pozdrowionka
EdytaParticipantJA w podobny sposób robiê schab nadziewany rodzynkami i podajê zaraz po upieczeniu jako danie ciep³e. Pokrojone w plastry. Mo¿na np.. podaæ z ry¿em kawa³kami ananasów i sosem s³odko-kwa¶nym. NAjsmaczniejsze prosto z piekarnika.Po 2 dniach miêso zaczyna wysychaæ (chyba,¿e tylko mi), plasterki uk³adam na pó³miskach . ¯elatynê rozrabiam z roso³kiem i bia³ym winem (ostatnio bia³ego nie mia³am to czerwone doda³am, chodzi przecie¿ o aromat) albo zamiast win wciskam cytrynê i zalewam. Wygl±da efektownie i nikt siê nie mêczy jedz±c wyschniêty schabik. Na przyjêciach robi furorê.
PS. Ja nie dodawa³am jab³ek, nastêpnym razem tak zrobiê. Chocia¿ ostatnio jak robi³am (na ¶wiêta) to pó³ jeszcze le¿y w zamra¿alce i czeka na jakie¶ "przyjêcie" i zalanie ¿elatynk± 🙂
Post edited by: mudzia, at: 2005/04/22 09:40
EdytaParticipantYuppiiii!!! :laugh: Ale siê cieszê! Serdecznie dziêkujê!!! O nagrodzie dowiedzia³am siê od kole¿anki. By³am na Bia³orusi… W powrotnej drodze mia³am ca³y czas u¶miech na twarzy … Ale siê cieszê… :laugh:
EdytaParticipantMasz racje, czasem lepiej nie wiedzieæ co siê je. :laugh: Tylko, ¿e ja zawsze przed wyjazdami staram siê zapoznaæ z kuchni±, jestem raczej niejadkiem, tak wiêc jak ju¿ jem to wolê zje¶æ co¶ dobrego ni¿ traciæ miejsce w ¿o³±dku na "kpiny" a nie potrawy i dlatego studiuje kuchnie danego pañstwa ¿eby siê nie naci±æ. Chod¼ musze przyznaæ, wspominaj±c haggis, ¿e czasem warto. :laugh:
Post edited by: mudzia, at: 2005/04/16 13:34
EdytaParticipantMo¿e aroganccy, ale…dobrzy…i dlatego pewnie ich trzymaj±. Zapomnialam dodaæ, ¿e potrafi± nosiæ po 2 tace, na ka¿dej po 10 piw, raz widzia³am go¶cia, który nosi³ tacê na g³owie, a ruch tam jak w ulu i szybko siê uwijaj±. Szkoda mi tylko innych kelnerów. Rozmawia³am kiedy¶ z kelnerk± w restauracjo-karczmie "u Kaprala" i okaza³o siê, ¿e ona zarabia mniej w ci±gu miesi±ca ni¿ napiwek, który on dosta³ od naszych stolików, a przecie¿ nie tylko nas obs³ugiwa³… W³a¶nie dodam o "u Kaprala". Jê¶li kto¶ szuka taniego noclegu..to jest to jeden chyba z najtañszych w Pradze. Blisko stacja metra (50 -100 metrów) wszêdzie ³atwo mo¿na siê dostaæ. Warunki mo¿e nie najlepsze. Mo¿na spaæ w domkach lub w g³ównym budynku. By³am tam 2 razy, 2 i 3 lata temu. Teraz jak przyje¿d¿am ¶pie ju¿ gdzie indziej (luksusów mi siê zachcia³o :laugh: ). ¯arcie "u Kaprala" ¶rednie, jedyne dobre co tam jad³am to zupa czosnkowa. Je¿eli kto¶ siê tam wybierze…15 minut "z buta" s± pokazy "krizikowej fontanny". Przepiêkne widowisko. JA by³am na pokazie z Titanika..i jeszcze z czego¶, nie mogê sobie przypomnieæ …hmmm. Do muzyki z filmów "tañcz±" fontanny. Gra ¶wiate³, czasem robi± ¶cianê z fontann i pokazuj± urywki filmów…warte zobaczenia. Robi wra¿enie.
EdytaParticipant[b]Sa³atka owocowa z kurczakiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 banan
1 kiwi
1 jab³ko
2-3 mandarynki
1 puszka brzoskwiñ (ma³a)
1 pier¶ z kurczaka
5-10 orzechów w³oskich
1-2 ³y¿ki rodzynek
4-5 ³y¿ek majonezu
1 ³y¿ka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
sok z cytryny[i]Sposób wykonania:[/i]
Pier¶ z kurczaka przyprawiæ lekko sol± i pieprzem, upiec w piekarniku. Jab³ko obraæ, pokroiæ w ”ksiê¿yce” skropiæ sokiem z cytryny. Banana i kiwi pokroiæ w plasterki. Mandarynki podzieliæ na cz±stki. Brzoskwinie os±czyæ, pokroiæ w „ksiê¿yce”. Pier¶ z kurczaka pokroiæ w kostkê. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Wierzch sa³atki polaæ majonezem wymieszanym z jogurtem. Posypaæ orzechami i rodzynkamiPrzepis na konkurs nades³a³a (mudzia)
EdytaParticipant[b]Placki ziemniaczano-gryczane[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
50 dag ziemniaków
25 dag kaszy gryczanej
1 cebula (¶rednia lub ma³a)
li¶æ laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
olej do sma¿enia[i]Sposób wykonania[/i]
Cebulê drobno posiekaæ. Ziemniaki obraæ i zetrzeæ na tarce. Kaszê gryczan± przelaæ wrz±tkiem i os±czyæ na sicie, wymieszaæ z ziemniakami i cebul±, przyprawiæ sol± i pieprzem. Z masy uformowaæ wa³ki, obwin±æ je w gazê, obwi±zaæ ciasno nitk±. Zagotowaæ wodê z dodatkiem soli, ziela angielskiego i li¶cia laurowego W³o¿yæ zapakowan± „masê” i gotowaæ oko³o 20 minut. Wyj±æ i przelaæ zimn± wod±, poczekaæ a¿ ostygnie, wyj±æ z gazy i kroiæ w plastry (oko³o 1 cm grubo¶ci). Podsma¿yæ na patelni.Przepis na konkurs nades³a³a (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ziemniaczana sa³atka z kurczakiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
40 dag piersi z kurczaka
50 dag ziemniaków
20-25 dag pomidorków koktajlowych
1 g³ówka sa³aty
8-10 dag kie³ków (ró¿nych)
4 ³y¿ki octu winnego z bia³ego wina
2 ³y¿ki „ostrej” musztardy
sól
pieprz
olej[i]Sposób wykonania:[/i]
Pier¶ z kurczaka podzieliæ na spore czê¶ci i usma¿yæ na oleju ,przyprawiæ sol± i pieprzem. Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach.. Wyj±æ, obraæ i pokroiæ w plasterki. Pomidorki podzieliæ na po³ówki. Kie³ki op³ukaæ i os±czyæ. Sa³atê porwaæ. T³uszcz ze sma¿enia piersi wymieszaæ z 5 ³y¿kami oleju, octem, musztard±, przyprawiæ sol± i pieprzem.. Sk³adniki wymieszaæ, polaæ sosem a na wierzch po³o¿yæ pokrojone kawa³ki kurczaka.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[color=#FF6600][b]Sa³atka z jajek i bobu[/b][/color]
[b]Sk³adniki:[/b]
[li]2 jajka[/li]
[li]1 puszka bobu (konserwowanego)[/li]
[li]1 pomidor[/li]
[li]1 cebula[/li]
[li]1/4 szklanki ¶mietany[/li]
[li]1 ³yzeczka musztardy[/li]
[li]koper[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li][b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ugotowaæ na twardo i obraæ. Bób odcedziæ i obraæ z ³upinek. Jajka i cebulê posiekaæ, posypaæ nimi bób. Pomidor pokroiæ w plasterki i u³o¿yæwokó³ bobu, posypaæ sol± i pieprzem, polaæ ¶mietan± wymieszan± z musztard±, posypaæ posiekanym koperkiem. Podawaæ z pieczywem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[color=#FF6600][b]Ziemniaczany omlet z pomidorami[/b][/color]
[b]Sk³adniki:[/b]
[li]25 dag ziemniaków[/li]
[li]5 dag sloniny[/li]
[li]5 dag cebuli[/li]
[li]1 ma³y pêczek szczypiorku[/li]
[li]1-2 pomidory[/li]
[li]2-3 jajka[/li]
[li]2-3 ³y¿ki mleka[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li][b]Sposób wykonania:[/b]
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach. Obraæ i poczekaæ a¿ wystygn±. Pokroic na plasterki grubo¶ci oko³o 1 cm. S³onine pokroiæ w malutk± kosteczkê, cebulê obraæ i pokroiæ w cieniutkie talarki. Sloninê w³o¿yæ na patelniê i wysma¿yæ j± a¿ bêdzie chrupi±ca. Ziemniaki po³ozyæ na s³oninie i opiec je z obu stron na zloty kolor. Dodaæ cebulê i zapiec potrawê. Jajka rozmieszaæ, dodaæ mleka, soli i pieprzu. Pomidory pokroic w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekaæ. Patelniê przestawic na najmniejszy ogien, wlaæ jajka, tak aby przykry³y ziemniaki, poczekaæ a¿ siê zetn±. Na koniec po³ozyæ na wierzch pomidory i posypaæ szczypiorkiem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/24 06:38
EdytaParticipant[color=#FF6600][b]Kulki z czekolady[/b][/color]
[b]Sk³adniki:[/b]
[li]25 dag gorzkiej czekolady[/li]
[li]1 szklanka ¶mietany[/li]
[li]1 torebka cukru waniliowego[/li]
[li]2-3 ³y¿eczki rumu[/li]
[li]migdaly lub orzechy[/li]
[li]kakao[/li]
[li]starta czekolada[/li]
[li]cukier puder[/li][b]Sposób wykonania:[/b]
¦mietanê zagotowaæ, wrzuciæ do niej pokruszon± lub po³aman± gorzk± czekoladê, mieszaæ a¿ czekolada siê ca³kowicie rozpu¶ci. Chwilê gotowaæ, zostawiæ do wystygniêcia. W garnku zagotowaæ wodê, zmniejszyæ gaz i wstawiæ do niego czekoladê w pojemniku, dodaæ rum i cukier waniliowy, wymieszaæ. Odstawiæ masê czekoladow± do wystygniêcia ( nie ca³kowitego, tak aby mo¿na z niej by³o lepiæ kulki)
Formowaæ kulki, do ka¿dej wk³adaæ w ¶rodek czê¶æ lub ca³y orzech .Kulki obtoczyæ w kakao, potem w startej czekoladzie i posypaæ lekko cukrem pudremPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[color=#FF6600][b]Herbatka miodowa "wzmocniona"[/b][/color]
[b]Sk³adniki:[/b]
[li]4 ³y¿eczki herbaty[/li]
[li]1/2 litra wody[/li]
[li]60 -70 ml miodu p³ynnego[/li]
[li]125-150 ml wódki[/li]
[li]cukier waniliowy[/li][b]Sposób wykonania:[/b]
Herbatê zaparzyæ, poczekaæ a¿ dobrze nasi±knie ( 6-8 minut), przecedziæ. Miód wymieszaæ z wódk±, dolaæ do herbaty i zagotowaæ, w razie potrzeby os³odziæ cukrem waniliowym.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[color=#FF6600][b]zwyk³e drobiowe mielone[/b][/color]
[b]Sk³adniki:[/b]
[li]25 dag miêsa mielonego drobiowego[/li]
[li]1 ma³a bu³ka[/li]
[li]2 z±bki czosnku[/li]
[li]1 cebula[/li]
[li]1 jajko[/li]
[li]mleko[/li]
[li]tarta bu³ka[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]olej[/li]
[li] *koper lub natka pietruszki[/li][b]Sposób wykonania:[/b]
Bu³kê namoczyæ w mleku, odcisn±æ, dodaæ do miêsa. Cebulkê pokroiæ w drobn± kostkê, czosnek zmia¿d¿yæ, zeszkliæ na patelni i dodaæ do miêsa, dodaæ jajko,przyprawiæ i dok³adnie wymieszaæ. Mo¿na dodaæ odrobinê koperku lub natki pietruszki. Formowaæ kotlety, obtoczyæ je w bu³ce tartej i sma¿yæ na oleju.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts