Home › Forums › Forum Konkursowe › Drugi Konkurs Pychotki › Partia nr 11
- This topic has 63 replies, 6 voices, and was last updated 19 years, 7 months ago by Mateusz.
-
AuthorPosts
-
14 kwietnia 2005 at 17:52 #43759MateuszParticipant
"Mazurek cygañski"
Sk³adniki:
5 jajek
4 p³askie ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
4 czubate ³y¿ki cukru
5 dag rodzynek
5 dag sma¿onej posiekanej skórki pomarañczowej
5 dag pokrajanych migda³ków
5 dag po³amanych orzechów
5 dag pokrojonych w paski miêkkich suszonych ¶liwek
mas³o
1 ³y¿ka m±ki
2 ³y¿ki bu³ki tartejSposób wykonania:
Wszytkie bakalie obsypaæ ³y¿k± m±ki. Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodawaæ do nich po trochu m±kê, ca³y czas mieszaj±c, wymieszaæ z pian±. Otrzyman± masê wymieszaæ z bakaliami i roz³o¿yæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart± blasze na grubo¶æ 1cm. Wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika i piec na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 00:45 #43760EdytaParticipant[b]Placki ziemniaczano-gryczane[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
50 dag ziemniaków
25 dag kaszy gryczanej
1 cebula (¶rednia lub ma³a)
li¶æ laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
olej do sma¿enia[i]Sposób wykonania[/i]
Cebulê drobno posiekaæ. Ziemniaki obraæ i zetrzeæ na tarce. Kaszê gryczan± przelaæ wrz±tkiem i os±czyæ na sicie, wymieszaæ z ziemniakami i cebul±, przyprawiæ sol± i pieprzem. Z masy uformowaæ wa³ki, obwin±æ je w gazê, obwi±zaæ ciasno nitk±. Zagotowaæ wodê z dodatkiem soli, ziela angielskiego i li¶cia laurowego W³o¿yæ zapakowan± „masê” i gotowaæ oko³o 20 minut. Wyj±æ i przelaæ zimn± wod±, poczekaæ a¿ ostygnie, wyj±æ z gazy i kroiæ w plastry (oko³o 1 cm grubo¶ci). Podsma¿yæ na patelni.Przepis na konkurs nades³a³a (mudzia)
15 kwietnia 2005 at 00:53 #43761EdytaParticipant[b]Sa³atka owocowa z kurczakiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 banan
1 kiwi
1 jab³ko
2-3 mandarynki
1 puszka brzoskwiñ (ma³a)
1 pier¶ z kurczaka
5-10 orzechów w³oskich
1-2 ³y¿ki rodzynek
4-5 ³y¿ek majonezu
1 ³y¿ka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
sok z cytryny[i]Sposób wykonania:[/i]
Pier¶ z kurczaka przyprawiæ lekko sol± i pieprzem, upiec w piekarniku. Jab³ko obraæ, pokroiæ w ”ksiê¿yce” skropiæ sokiem z cytryny. Banana i kiwi pokroiæ w plasterki. Mandarynki podzieliæ na cz±stki. Brzoskwinie os±czyæ, pokroiæ w „ksiê¿yce”. Pier¶ z kurczaka pokroiæ w kostkê. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Wierzch sa³atki polaæ majonezem wymieszanym z jogurtem. Posypaæ orzechami i rodzynkamiPrzepis na konkurs nades³a³a (mudzia)
15 kwietnia 2005 at 09:26 #43762MateuszParticipant"Najprostsze ciasto owocowe"
Sk³adniki:
6 ³y¿ek m±ki
6 ³y¿ek cukru
3 jajka
0.75 kostki mas³a
2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
20 dag ¶wie¿ych owoców bez pestek (¶liwek, wi¶ni, agrestu)
mas³o do smarowania
tarta bu³ka
cukier puderSposób wykonania:
Mas³o rozpu¶ciæ, gdy trochê ostygnie, dodaæ cukier, m±kê zmieszan± z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptê soli. Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ i dodaæ owoce. Ciasto wlaæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formy i piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku na z³oty kolor. Gotowe, ostudzone ciasto posypaæ cukrem pudem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 09:31 #43763MateuszParticipant"Keks orzechowy na bia³kach"
Sk³adniki:
7-8 jajek
laska wanilii lub cukier waniliowy
3 szklanki m±ki
25 dag ³uskanych orzechów w³oskich
2 szklanki cukru
1 kostka mas³a
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
mas³o i tarta bu³ka do formySposób wykonania:
Ubiæ bardzo sztywn± pianê z bia³ek, dodaæ drobno pokrajan± waniliê, dodawaæ po trochu cukier, ucieraj±c pianê wa³kiem-kulk± (10 minut). Nastêpnie dodawaæ po trochu m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i jednocze¶nie wlewaæ stopione mas³o, ca³y czas ucieraj±c. Na koñcu dodaæ posiekane niezbyt drobno orzechy, wymieszaæ, w³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±, wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika piec na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 09:37 #43764MateuszParticipant"Szarlotka prosta"
Sk³adniki:
20 dag kruchych ciasteczek
0.5 kg jab³ek
20 dag cukru
cukier waniliowy
0.5 ³y¿eczki mas³a
2 bia³ka
0.5 cytryny lub sok z cytryny
bu³ka tarta
cynamonSposób wykonania:
Tortownicê wysmarowaæ mas³em, wysypaæ tart± bu³k±, wy³o¿yæ ciasteczkami, zape³niaj±c wolne miejsce pokruszonymi. Jab³ka obraæ, pokroiæ w plastry, odrzucaj±c gniazda nasienne, w³o¿yæ do rondla, dodaæ mas³o, po³owê cukru, cukier waniliowy i dusiæ oko³o 5 minut. Podduszone jab³ka wy³o¿yæ równ± warstw± na ciasteczka. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i nadal ubijaj±c, dodawaæ stopniowo resztê cukru i sok z cytryny. Wy³o¿yæ pianê na jab³ka, równo rozprowadziæ, wstawiæ do letniego piekarnika i piec, a¿ piana nabierze jasnoz³otego koloru.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 09:43 #43765MateuszParticipant"Makaroniki"
Sk³adniki:
25 dag ³uskanych orzechów laskowych
4 bia³ka
0.5 ³y¿eczki cynamonu
0.5 ³y¿eczki zmielonych go¼dzików
skórka otarta z pomarañczy (uprzednio wyparzonej)
25 da cukru
tarta bu³kaSposób wykonania:
Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodaj±c cukier zmieszany z przyprawami (skórka pomarañczowa, cynamon, go¼dziki), po czym dodaæ zmielone orzechy. Blachê wy³o¿yæ pergaminem, wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±, uk³adaæ na niej ma³e kulki lub inne kszta³y formowane z masy. Piec w temperaturze 140 C a¿ nabior± z³otego koloru (oko³o 25 minut).Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 09:50 #43766MateuszParticipant"Murzynek"
Sk³adniki:
1 koska mas³a
4 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka m±ki pszennej
0.5 szklanki m±ki ziemniaczanej
3 ³y¿ki kakao
cukier waniliowy
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
6 ³y¿ek wody
bakalie
tarta bu³ka do wysypania formySposób wykonania::
Mas³o, cukier, kakao i wodê rozupu¶ciæ w garnku, wolno podgrzewaj±c. Zagotowaæ. Z masy odlaæ 0.33 szklanki na polewê. Pozosta³± czê¶æ masy ostudziæ. Nastêpnie dodaæ ¿ó³tka, przesian± m±kê pszenn± oraz ziemniaczan±, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko wymieszaæ. Dodaæ bakalie i pianê z ubitych na sztywno bia³ek. Ponownie wymieszaæ bardzo delikatnie. Masê prze³o¿yæ do formy wysmarowanej t³uszczem i wysypanej bu³k± tart±. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarnikiu oko³o 50 minut. Po wyjêciu z formy i przestygniêciu ciasto oblaæ polew±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 09:56 #43767MateuszParticipant"Kruche ciastka"
Sk³adniki:
30 dag mas³a
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 ¿ó³tka
1 ca³e jajko
45 dag m±ki pszennej
otarta skórka z cytrynySposób wykonania:
M±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ mas³o, ¿ó³tko, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, otart± skórkê z cytyny. Wszystkie sk³adniki posiekaæ no¿em nastêpnie zgnie¶æ ciasto, nie wyrabiaj±c d³ugo, uformowaæ kostkê, umie¶ciæ na godzinê w ch³odnym miejscu. Nastêpnie cienko rozwa³kowaæ, wykrawaæ foremkê gwiazdki lub kó³ka, piec w gor±cym piekarniku na jasnoz³oty kolor (ciasto kruche powinno piec siê szybko, by nie wytapia³ siê t³uszcz). Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 10:04 #43768MateuszParticipant"Faworki"
Sk³adniki:
30 dag m±ki
4 ¿ó³tka
2 ³y¿ki ¶mietany
5 dag cukru pudru
1 ³y¿ka spirytusu
50 dag smalcu do sma¿enia
cukier puder do posypaniaSposóv wykonania:
M±kê przesiaæ przez sito, dodaæ ¿ó³tka, cukier, ¶mietanê, spirytusi zagnie¶æ ciasto, jak na pierogi. Dok³adnie wyrobiæ i wybiæ wa³kiem, by siê napowietrzy³o. Od³o¿yæ na godzinê do lodówki, a nastêpnie cienko rozwa³kowaæ i pokroiæ na paski o d³ugo¶ci 12 cm i szeroko¶ci oko³o 3 cm. Naci±æ wzd³u¿ przez ¶rodek, przez powsta³y otwór prze³o¿yæ jeden konieæ i przeci±gn±æ. Sma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu na jasnoz³oty kolor. Po usma¿eniu faworki u³o¿yæ dla os±czenia na bibule, nastêpnie prze³o¿yæ na pó³misek i posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 10:11 #43769MateuszParticipant"Makagigi"
Sk³adniki:
25 dag miodu
25 dag maku
8 dag mas³a
wafleSposób wykonania:
Mak sprzyæ, zmieliæ dwukrotnie w maszynce do mielenia. Podgrzaæ miód, dodaæ mas³o, gotowaæ a¿ siê lekko zarumieni, w³o¿yæ mak, sma¿yæ przez 2-3 minuty. Masê rozsmarowaæ na waflach, przycisn±æ deseczk± i przy³o¿yæ ciê¿kim przedmiotem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 10:16 #43770MateuszParticipant"Ciasteczka miodowe"
Sk³adniki:
35 dag miodu
5 dag cukru
2 jajka
1-0.5 szklanki m±ki
2 dag sody oczyszczonej
olejek cytrynowy wzglêdnie skórka otarta z 0.5 cytryny
bu³ka tartaSposób wykonania:
Utrzeæ miód, cukier i ¿ó³tka. Dodaæ sodê rozpuszczon± w niewielkiej ilo¶ci letniej wody, olejek lub skórkê i pianê z ubitych na sztywno bia³ek. Dobrze wymieszaæ, dodaæ tyle m±ki by ciasto by³o do¶æ gêste. Wyrobiæ, rozwa³kowaæ placek na grubo¶æ oko³o 1 cm, wykrawaæ foremk± ma³e kó³eczka lub inne formy, uk³adaæ do¶æ lu¼no na wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±blasze. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 15 minut, a¿ bêd± rumiane.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 10:21 #43771MateuszParticipant"Babka piaskowa"
Sk³adniki:
1 kg m±ki
1 kostka mas³a
4 jajka
4 ³y¿ki sto³owe mleka
cukier (niezbyt pe³na szklanka)
10 dag rodzynek
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
tarta bu³kaSposób wykonania:
Mas³o utrzeæ z cukrem (oko³o 20 minut), nastêpnie wbijaæ po jednym jaju (ci±gle ucieraj±c), wlaæ mleko, dodaæ cukier waniliowy, proszek do pieczenia z m±k± oraz szczyptê soli. Na ostatku dodaæ rodzynki. Do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± w³o¿yæ ciasto i piec oko³o godziny (patyczek przy próbie powinien byc suchy). Po ostudzeniu posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 10:26 #43772MateuszParticipant"Gwiazdeczki"
Sk³adniki:
3 szklanki m±ki
1 kostka mas³a
0.75 cukru pudru
4 jajka
skórka z cytryny
cukier
tarta bu³kaSposób wykonania:
M±kê przesiaæ, posiekaæ "na piasek" z mas³em. Dodaæ przesiany cukier puder, start± skórkê oraz ¿ó³tka. Zagnie¶æ ciasto, postawiæ na godzinê w ch³onym miejscu. Rozwa³kowaæ na placki o grubo¶ci oko³o 0.5 cm. Wykrawaæ foremk± gwiazdki, smarowaæ z wierzchu bia³kiem i posypywaæ cukrem. Uk³adaæ na blasze wysmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k±. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika, piec oko³o 20 minut na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 11:53 #43773MateuszParticipant"Ciasteczka koktajlowe"
Sk³adniki:
40 dag m±ki
25 dag mas³a
25 dag cukru
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 0.5 pomarañczySposób wykonania:
Mas³o lekko zrumieniæ, dodaæ cukier, skórke oraz przesian± i wymieszan± z proszkiem do peczenia m±kê. Ciasto dobrze wyrobiæ, utoczyæ na posypanej m±k± stolnicy wa³ki o ¶rednicy oko³o 3 cm, pozostawiæ na noc w ch³odnym miejscu. Nastêpnego dnia wa³ki pokrajaæ na plasterki o grubo¶co oko³o 0.5 cm, u³o¿yæ na blasze posmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart±. Piec w nagrzanym piekarniku na kolor lekko z³ocisty.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.