Home › Forums › Forum Konkursowe › Drugi Konkurs Pychotki › Partia nr 11
- This topic has 63 replies, 6 voices, and was last updated 20 years, 8 months ago by
Mateusz.
-
AuthorPosts
-
15 kwietnia 2005 at 19:13 #43804
Mateusz
Participant"Kisiel kakaowy"
Sk³adniki:
2.5 szklanki mleka
1 p³aska ³yzka m±ki ziemniaczanej
3 ³y¿ki kakao
3-4 ³y¿ki cukruSposób wykonania:
M±kê ziemniaczan± wymieszaæ z cukrem i kakao, dodaæ 0.5 szklanki zimnego mleka, wymieszaæ. Pozosta³e mleko zagotowaæ. Do wrz±tku wlewaæ powoli przygotowane sk³adniki, ca³y czas mieszaj±c. Mieszaj±c doprowadziæ do wrzenia, wlaæ do salaterek pozostawiæ do ostudzenie. Mo¿na podaæ z bit± ¶mietan±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 19:18 #43805Mateusz
Participant"Krem malinowy"
Sk³adniki:
0.5 kg malin
1 szklanka mleka
1 szklanka ubitej ¶mietany
2 ³y¿ki ¿elatyny w proszku
0.5 szklanki cuktu pudruSposób wykonania:
¯elatynê rozprowadziæ niewielk± ilo¶ci± mleka (najlepiej na parze, nad wiêkszym garnkiem z gor±c± wod±), dodaæ do pozosta³ego mleka. Owoce utrzeæ z cukrem pudrem, dodajemy mleko, dok³adnie wymieszaæ. Na koniec dodaæ ubita ¶mietanê i roz³o¿yæ krem w miseczkach lub pucharkach. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu, a podaj±c przybieraæ pozostawion± niewielk± ilo¶cia ¶mietany oraz malinami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 19:22 #43806Mateusz
Participant"Deser z p³atków owsianych"
Sk³adniki:
3 szklanki mleka
3 czubiate ³yzki p³atków owsianych
1 szklanka owoców ¶wie¿ych lub z kompotu (najlepiej truskawek, czarnych porzeczek, wi¶ni, malin)
2 ³y¿ki cukru
otarta skórka od cytryny (po uprzednim sparzeniu)Sposób wykonania:
P³atki zalaæ na godzinê mlekiem, po czym gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ siê rozklej±. Nastêpnie przetrzeæ przez sito i os³odziæ. W salaterce lub w ozdobnym kuflu uk³adaæ warstwami mus z p³atków i owoce. Z wierzchu mo¿na posypaæ pokrojonymi bakaliami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 19:27 #43807Mateusz
Participant"Mak z bakaliami"
Sk³adniki:
2 szklanki maku
5 dag fig
10 dag orzechów
15 dag rodzynków
2-3 ³y¿ki miodu
2 paczki cukru waniliowego
3 ³y¿ki posiekanej sma¿onej w cukrze skórki pomarañczowej
1. 5 szklanki cukru
0.5 szklanki ¶mietankiSposób wykonania:
Mak sparzyæ wod± i pozostawiæ na noc. Nastêpnego dnia odcedziæ i zmieliæ dwu-, trzykrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaæ z miodem, cukrem, ¶mietank± i pokrajanymi bakaliami, dodaæ cukier waniliowy i skórkê pomaranczow±. wy³o¿yæ na pó³misek, udekorowaæ po³owkami orzechów, Pozostawiæ w ch³odnym miejscu. Podawaæ na deser po wigilii lu po obiedzie pierwszego dnia ¶wi±t.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.