Home › Forums › Forum Konkursowe › Drugi Konkurs Pychotki › Partia nr 11
- This topic has 63 replies, 6 voices, and was last updated 19 years, 8 months ago by Mateusz.
-
AuthorPosts
-
15 kwietnia 2005 at 17:24 #43789EugeniuszParticipant
[b]Barszcz Grzybowy[/b]
Sk³adniki:
60 dkg kiszonej kapusty
10 dkg suszonych grzybów (borowiki lub prawdziwki)
1-2 ¶rednie cebule
olej do smarzenia
bia³e pieczywoSposób przyrz±dzenia:
Suszone grzyby pokruszyæ umyæ pod bierz±c± wod±, odstawiæ do miski i zalaæ przegotowan± letnia wod±, odstawiæ na conajmniej 30 min. a¿ zmiêkn±.
Kiszon± kapustê posiekaæ, zalaæ 1,5 l wody i gotowaæ pod przykryciem.
Cebule drobno posiekaæ i usmarzyc na z³oty kolor na kilku ³y¿kach oleju.
Kilka kromek chleba pokroic na grzanki (1cm/1cm) i upiec w piekarniku a¿ zbr±zowiej±.
Gdy kapusta zmiêknie dodaæ grzyby razem z wod±, cebulê z olejem i gotaæ do miekko¶ci grzybów.
Braszcz jest gotowy.
Nie dodaje siê ¿adnych przypraw ani soli, podawaæ z iep³ymi grzankami.
autor: kacusPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:25 #43790EugeniuszParticipant[b]Barszcz ma³opolski[/b]
Sk³adniki:
2 l wywaru z ko¶ci i warzyw,
20 dag wo³owiny bez ko¶ci,
40 dag buraków,
150 ml ¶mietany,
20 dag bia³ej kapusty,
2 dag suszonych grzybów,
2 dag m±ki,
5 dag fasoli per³owej,
4 dag ketchupu,
sól, pieprz,
li¶æ laurowy,
ziele angielskieSposób przyrz±dzenia:
Buraki umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, zalaæ wod±, ugotowaæ. Nastêpnie wystudziæ, obraæ i zetrzeæ na tarce. Grzyby umyæ, namoczyæ, ugotowaæ Fasolê przebraæ, op³ukaæ, zalaæ zimn± wod±, zagotowaæ i pozostawiæ na 2 godziny. Potem ugotowaæ w tej samej wodzie. Miêso umyæ, zemleæ, zalaæ wywarem, ugotowaæ Pod koniec gotowania dodaæ pokrojon± w kostkê kapustê oraz przyprawy. Gdy kapusta bêdzie miêkka, po³±czyæ z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasol± oraz ¶mietan± wymieszan± z m±k±, chwilê pogotowaæ, doprawiæ do smaku.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:26 #43791EugeniuszParticipant[b]Barszcz ukraiñski[/b]
Sk³adniki:
½ kg buraków
1 puszka koncentratu pomidorowego
0,1 kg fasoli bia³ej
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
0,2 kg ziemniaków
0,2 kg kapusty w³oskiej
1/8 l kwasu buraczanego
2 z±bki czosnku
m±ka, ¶mietana, cukier, bulion lub wodaSposób przyrz±dzenia:
Fasolê namoczyæ na noc , ugotowaæ do po³owy miêkko¶ci ( mo¿na zast±piæ fasol± z puszki ). Warzywa obraæ tarkowaæ na tarce o du¿ych oczkach poddusiæ na ma¶le, kapustê posiekaæ, buraki obraæ tarkowaæ na tarce o du¿ych oczkach, ziemniaki obraæ pokroiæ w kostkê, kapustê poszatkowaæ. Warzywa zalaæ wod± lub bulionem i gotowaæ jak zaczn± miêkn±æ dodaæ kapustê i fasolê. Pod koniec dodaæ przecier i kwas burakowy oraz czosnek przetarty przez praskê. Wlaæ ¶mietanê z m±k± doprawiæ sol± i cukrem.
autor: AsiaBanPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:27 #43792EugeniuszParticipant[b]Barszcz staropolski[/b]
Sk³adniki:
2 l wywaru z miêsa i warzyw,
150 ml ¶mietany,
40 dag buraków,
20 dag kie³basy,
10 dag marchwi,
10 dag selera,
10 dag pietruszki,
8 dag cebuli,
t³uszcz,
2 dag m±ki,
zielenina,
sól, pieprzSposób przyrz±dzenia:
Buraki umyæ, oczy¶ciæ, upiec w piekarniku. Upieczone wystudziæ, obraæ, zetrzeæ na tarce. Warzywa umyæ, obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w paseczki, podsma¿yæ na t³uszczu, skropiæ wywarem i dusiæ do miêkko¶ci. Kie³basê obraæ z os³onki, pokrajaæ w pó³plasterki, po³±czyæ z warzywami, burakami, pozosta³ym wywarem, posiekan± zielenin± oraz ¶mietan± wymieszan± z m±k±, chwilê pogotowaæ i doprawiæ do smaku.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:28 #43793EugeniuszParticipant[b]Barszcz wigilijny[/b]
Sk³adniki:
1,5 kg buraków,
3-4 marchewki (30 dag),
1-2 pietruszki (20 dag),
1/2 selera (10 dag),
1 por,
1 cebula (12 dag),
6-8 dag suszonych prawd¼iwków lub podgr¼ybków,
1 z±bek czosnku,
10 ziaren czarnego pieprzu,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
1 malutki listek laurowy,
1 kieliszek czerwonego wina,
sól, cukier, sok z cytryny.Sposób przyrz±dzenia:
W³oszczyznê i 2-4 buraki obraæ, op³ukaæ i rozdrobniæ. Zalaæ 2 litrami wody, dodaæ przyprawy i gotowaæ 40-50 minut. Resztê buraków umyæ (jeden zostawiæ na sok) i ugotowaæ ze skórk± do miêkko¶ci. Nastêpnie odlaæ wodê, a buraki ostud¼iæ, obraæ ¼e skórki i zetrzeæ na tarce jarzynowej. Dodaæ do przecedzonego wywaru z w³os¼c¼yzny. Grzyby starannie op³ukaæ, namoc¼yæ w wodzie na 2-3 godziny i ugotowaæ do miêkko¶ci. Przecedzony wywar wlaæ do barszc¼u , a grzyby zu¿yæ do pasztecików. Barszc¼ podgr¼aæ, nie dopuszc¼aj±c do zagotowania. Doprawiæ (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryn±, sol±, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkana¶cie minut przed podaniem) roztartym z±bkiem czosnku. Podawaæ z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:29 #43794EugeniuszParticipant[b]Barszcz wo³yñski[/b]
Sk³adniki:
1/2 kg miêsa wo³owego lub kie³basy,
1/2 kg ma³ych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach,
1 szklanka ugotowanej fasoli,
w³oszczyzna z kapust±,
4 ziemniaki,
sól, pieprz,
listek laurowy,
1/2 szklanki ¶mietany,
zieleninaSposób przyrz±dzenia:
Ugotowaæ poprzedniego dnia miêso, wyj±æ z wywaru, obraæ z ko¶ci, pokroiæ w kostkê. Do wywaru w³o¿yæ poszatkowan± kapustê, w³oszczyznê i pokrojone w kostkê ziemniaki, gotowaæ 15 min. Nastêpnie dodaæ ugotowan± fasolê z czê¶ci± wywaru, ugotowane buraki pokrojone na cienkie paski, wszystkie przyprawy i gotowaæ jeszcze przez 5 min. Po odstawieniu z ognia wlaæ ¶mietanê, wsypaæ zieleninê, dodaæ miêso.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:30 #43795EugeniuszParticipant[b]Bogracz[/b]
Sk³adniki:
25 dag ³opatki,
0,5 kg piersi z kurczaka,
10 dag marchwi;
10 dag selera;
10 dag pietruszki;
por;
10 dag pieczarek;
dwa pomidory;
du¿a cebula;
10 dag kalafiora;
ziemniak;
paprykaSposób przyrz±dzenia:
Miêso kroimy w paski i sma¿ymy na ma³ej ilo¶ci t³uszczu. Po usma¿eniu wk³adamy do osolonej gotuj±cej siê wody. Kiedy miêso jest ju¿ prawie miêkkie, zaczynamy dusiæ w³oszczyznê. Warzywa dodajemy do miêsa. Pieczarki podsma¿amy z drobno pokrojon± cebul± na patelni, po czym dodajemy do miêsa. Na koñcu dodajemy rozdrobniony kalafior i pomidory bez skórki. Przyprawiamy. Gotujemy bardzo powoli na ma³ym ogniu. Mo¿na wzbogaciæ zacierk±, a na koñcu posypaæ zielenin±.
autor: gU¦KAPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:31 #43796EugeniuszParticipant[b]Botwinka[/b]
Sk³adniki:
6 ¶rednich buraczków
3 ³y¿ki cukru
1/2 ³y¿eczki soli
1 ³y¿eczka vegety
kwasek cytrynowy
2 du¿e gar¶cie li¶ci botwiny
ewentualnie ¶mietanka
4 jajka na twardoSposób przyrz±dzenia:
Buraki obraæ, przekroiæ na po³ówki albo æwiartki, ugotowaæ z cukrem, sol± i veget±, dosypaæ kwasek cytrynowy do smaku.
Umyæ i pokroiæ li¶cie, do³o¿yæ do buraków, gotowaæ 10 minut. Mo¿na zaprawiæ s³odk± ¶mietank±.
Podawaæ z w³o¿onym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery czê¶ci oraz ziemniakami polanymi t³uszczem ze zrumienion± cebulk±.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:33 #43797EugeniuszParticipant[b]Bulion z miêsa wo³owego[/b]
Sk³adniki:
1,5 kilo miêsa wo³owego
1-2 cebuke
2-3 marchwi
1-2 pietruszki
0,5 selera
pora
zielona piertuszka
sól
Mo¿na te¿ dodaæ 1/2 btukwi,2 bia³ka do oczyszczeniaSposób przyrz±dzenia:
Chc±c mieæ mocny bulion,trzeba braæ 40 deko miêsa na osobê;
na l¿ejszy 20 deko dostatecznie.
Najlepsze do tego miêso- krzy¿ówka i szponder.
Wymyæ czysto miêso w gor±cej wodzie, zalaæ zimn± i gotowaæ kwadrans ci±gle szumuj±c.Wyj±æ miêso,op³ukaæ, bulion przecedziæ i znowu w nim miêso gotowaæ z ró¿n± w³oszczyzn±, z pocz±tku na wielkim,potem na wolnym ogniu.
Na wydaniu odstawiæ,ostudziæ, w³o¿yæ parê rozbitych bia±ek i znowu powoli ogrzewaæ.Skoro bia³ka ¶ci±gm±, przecedziæ przez setwetkê, a bêdzie bulion klarowny. Przy uwa¿nym gotowaniu mo¿na siê obej¶æ bez bia³ek,wystrzegaæ siê tylko nale¿y,aby nie zbieg³, przez co bêdzie mêtny i niesmaczny. Trzeba te¿ pamiêtaæ, ¿e bulion soli siê zaraz po zszumowaniu go, a cebulê wk³ada siê po uprzednim upieczeniu jej na blasze.
autor: europa112Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:35 #43798EugeniuszParticipant[b]Chiñska zupa z kury[/b]
Sk³adniki:
2 piersi z kurczaka
sól,pieprz
1por
2 cebule
2 marchewki
1 z±bek czosnku
1 fili¿anka psztkowanej bia³ej kapusty
2 ³y¿ki oleju
3/4 l roso³u (z kostki)
100 g szklistegomakaronu
12 czarnych grzybków mung
2 ³y¿ki sosu sojowego
szczypta cukru
³y¿ka m±ki ziemniaczanejSposób przyrz±dzenia:
Miêso kurczaka op³ukaæ, os±czyæ, posypaæ sol± i pieprzem drobno pokroiæ. Warzywa obraæ i umyæ. Pora i cebulê pokroiæ w paski, Naciêt± wzd³ó¿ marchewkê-w ciête plasterki, czosnek przecisn±æ przez praske. Warzywa dusiæ 5minut na rozgrzanym oleju, nastêpnie dodaæ rosó³ i miêso. Gotowaæ 15 minut na ma³ym ogniu. Makaron i grzyby w³o¿yc na 10 minut do ciep³ej wody nastêpnie odcedziæ i podgrzewaæ jeszcze 5 minut w zupie. Zupê doprawiæ sosem sojowym, sol±, pieprzem i cukrem. Na sam koniec rozrobiæ m±kê ziemniaczan± w wodzie i wlaæ mieszaj±c.
autor: LacrimaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 17:37 #43799EugeniuszParticipant[b]Chiñska zupa z rze¿uch±[/b]
Sk³adniki:
30 dag piersi z kurczaka
10 dag najzwyklejszej szynki
2/3 szklanki rze¿uchy
4 szklanki roso³u drobiowego (czyli 2 kostki w litrze wody)
³y¿ka sosu sojowego
³y¿ka m±ki ziemniaczanej
³y¿eczka przyprawy \"jarzynka\"
spora szczyptu imbiruSposób przyrz±dzenia:
Zaczynamy od b³yskawicznego marynowania kurczaka – sos sojowy mieszamy z imbirem, po czym zalewamy nim pokrojone w w±skie paski miêso. Odstawiamy na 1/2 godziny. Po up³ywie tego czasu gotujemy litr wody. Kurczaka obtaczamy w m±ce wymieszanej z "jarzynk±". Do wrz±tku wrzucamy kostki roso³owe, solidnie mieszamy, wrzucamy kurczaka i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Szynkê kroimy na cienkie paski (bez t³uszczu!), rozk³adamy na dnie talerzy, zalewamy zup± i posypujemy obficie rze¿uch±.
autor: k0m0rPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
15 kwietnia 2005 at 18:48 #43800MateuszParticipant"Deser kawowy"
Sk³adniki:
2 fili¿naki mocnej kawy
0.25 szklanki wina s³odkiego lub pó³s³odkiego
2 czubate ³y¿ki cukru
3 ¿ó³tka
lody np. waniliowe
5 dag rodzynek
owoce jagodoweSposób wykonania:
Kawê, wino, cukier i ¿ó³tka dok³adnie wymieszaæ w g³êbokiej misce, wsatwiæ naczynie do garnka z gor±c± wod± i ubijaj±æ trzepaczk±, podgrzewaæ na malutkim ogdiu, a¿ powstanie kremowa pianka. Do pucharków na³o¿yæ lody, polaæ je przestudzonym kremem kawowym, posypaæ rodzynkami, mo¿na przybieraæ owocami – np. wi¶niami, malinami, jagodamio itp.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 18:54 #43801MateuszParticipant"Napój mleczny z agrestu"
Sk³adniki:
2 szklanki mleka
30 dag dojrza³ego agrestu
1-2 ³y¿ki cukru
1 paczka cukru waniliowego
0.5 szklanki czerwonych porzeczek lub malin
0.75 szklanki ¶mietanySposób wykonania:
Mleko zagotowaæ, ostudziæ. Agrest i porzeczki umyæ, oczy¶ciæ z szypu³ek i ogonków. Zagotowaæ 0.5 szklanki wody z dodatkiem cukru. Do wrz±tku wsypaæ agrest, ugotowaæ a¿ bêdzie siê rozlatywa³, ostudziæ. Do dzbanka wlaæ mleko, dodaæ agrest, ¶mietankê, cukier waniliowy i porzeczki. Porz±dnie ubiæ. Pozostawiæ na godzinê w ch³odnym miejscu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 18:59 #43802MateuszParticipant"Owoce w galarecie z bit± ¶mietan±"
Sk³adniki:
0.5 l kompotu morelowego
0.5 l kompotu gruzkowego
3 ³y¿eczki ¿elatyny
1 szklanka ¶mietany
0.5 szklanki cukruSposób wykonania:
Odcedziæ owoce, pokroiæ do¶æ grubo, u³o¿yæ w salaterkach. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, pozostawiæ a¿ napêcznieje, nastêpnie dolaæ trochê wrz±cej wody, rozpu¶ciæ ¿elatynê. Wlaæ do garnka sok z kompotów, dodaæ ¿elatynê, zagotowaæ, zalaæ owoce w salaterkach, pozostawiæ do wystudzenia. Ubiæ ¶mietanê dodaj±c cukier, przyozdobiæ ni± galaretkê.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 19:08 #43803MateuszParticipant"Galaretka karmelowa"
Sk³adniki:
2 ³yzki cukru
1.5 szklanki mleka
2 ³y¿eczki ¿elatyny
2 ³y¿ki cukru pudru
0.5 laski wanilii
0.5 szklanki s³odkiej ¶mietanySposób wykonania:
2 ³y¿ki cukru zarumieniæ na suchej patelni, uwa¿aj±c ¿eby siê nie przypali³, dodaæ 3 ³y¿ki wody, gotowaæ na wolnym ogniu, a¿ siê karmel ca³kowice rozpu¶ci, ostudziæ. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, a gdy napêcznieje dolaæ trochê wrz±cej wody i wymieszaæ. Mleko przegotowaæ z wanili±, wymieszaæ z karmelem i ¶mietank±, dodaæ rozpuszczon± ¿elatynê, zagotowaæ. Wlaæ do salaterek, pozostawiæ do ostygniêcia.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.