Home › Forums › Forum Konkursowe › Drugi Konkurs Pychotki › Partia nr 11
- This topic has 63 replies, 6 voices, and was last updated 19 years, 8 months ago by Mateusz.
-
AuthorPosts
-
15 kwietnia 2005 at 11:58 #43774MateuszParticipant
"Cynamonki"
Sk³adniki:
25 dag m±ki
12 dag mas³a
12 dag dag cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1 ³y¿eczka cynamonu
0.5 paczki proszku do pieczeniaSposób wykonania:
Przesian± m±kê posiekaæ z mas³em (oziêbionym w lodówce), dodaæ cukier puder i sól, wymieszaæ. Wbiæ jajko, dodaæ cynamon, wyrobiæ. W trakcie wyrabiania dodaæ proszek do pieczenia. Gotowe ciasto rozwa³kowaæ na placek grubo¶ci oko³o 0.5 cm, pokrajaæ na niewielkie prostok±ciki lub wykrawaæ foremkami ciasteczka o dowolnych kszta³tach, uk³adaæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± blasze, nak³uæ widelcem i upiec w ¶rednio gor±cym piekarniku. Podawac do herbaty i kompotów.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 12:02 #43775MateuszParticipant"Babka rodzynkowa"
Sk³adniki:
30 dag m±ki
0.5 kostki mas³a
15 dag cukru
3 jajka
trochê wiêcej ni¿ 0.5 szklanki mleka
0.5 paczki proszku o pieczenia
15-20 dag rodzynek
1 paczka ukru waniliowegoSposób wykonania:
Mas³o utrzeæ na g³adka masê, dodaæ – ucieraj±c – cukier, cukier waniliowy i ¿ó³tka, a nastêpnie przesian± i wymieszan± z proszkiem do pieczenia m±kê, mleko, op³ukane rodzynki oraz ubit± na sztywno pianê z bia³ek, dobrze wymieszaæ. Ciasto wlaæ do formy wysmarowanej mas³em. Piec w¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 12:09 #43776MateuszParticipant"Chru¶cik po staropolsku"
Sk³adniki:
20 dag m±ki
5 dag mas³a
5 dag cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
4 jajka
0.75 szklanki ¶mietany
smalec do sma¿enia
cukier puderSposób wykonania:
Jajka ubiæ z cukrem, dodaæ mas³o (zmiêkczyæ je podgrzewaj±c je¶li jest twarde), przesian± m±kê, ¶mietanê, cukier waniliowy. Ciasto wyrobiæ, zbiæ wa³kiem, rozwa³kowaæ cienko, pokroiæ na paski o wymiarach 8×4 cm. Ka¿dy pasek przeci±æ po¶rodku, jeden koniec paska prze³o¿yæ przez przeciêcie. Wrzuciæ chru¶ciki do gor±cego t³uszczu, sma¿yæ na z³ocisty kolor. Wyjmowaæ widelcem lub specjaln± ³opatk±, os±czyæ z t³uszczu, posypywaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 12:12 #43777MateuszParticipant"Kruche paluszki"
Sk³adniki:
30 dag m±ki
3 ³y¿ki cukru
5 dag mas³a
4 jajka
bu³ka tartaSposób wykonania:
Przesianê m±kê i mas³o posiekaæ no¿em, dodaæ ¿ó³tka i bia³ka ubite na lekka pianê. Ciasto wyrobiæ i pozostawiæ w ch³odnym miejcu. Formowaæ paluszki, smarowaæ je lekko spienionym bia³kiem, posypaæ cukrem i k³a¶æ na posmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart± blasze. Piec w gor±cym piekarniku na z³oty kolor.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 13:38 #43778MateuszParticipant"Ciasto czekoladowe"
Sk³adiki:
3 szklanki m±ki
1.5 kostki mas³a
0.75 szklanki mleka
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki cukru
6 jajek
6 ³y¿eczek kakao
5 dag rodzynek
10 da posiekanych orzechówSposób wykonania:
Mas³o, cukier, mleko i kako zagotowaæ w garnku i stale mieszaj±c gotowaæ przez 10 minut. Z tego odlaæ 0.75 szklanki i zostawiæ na polewê. Ostudziæ, dodaæ ¿ó³tka, m±kê, rodzynki i orzechy, na koñcu ubit± pianê z bia³ek. Ciasto wylaæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± blachy. Piec w nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Po upieczeniu ostudziæ, wyj±æ z blachy, posmarowaæ polew± i przozdobiæ orzechami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 13:43 #43779MateuszParticipant"Szarlotka biszkoptowa"
Sk³adniki:
5 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 szklanki m±ki
1.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
wanilia
0.5 kostki mas³a
1 kg jab³ek
1 szklanka mlekaSposób wykonania:
¯ó³tka utrzeæ z cukrem pudrem do bia³o¶ci, dodaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Do masy dodaæ roztopione i ostudzone mas³o oraz pianê ubit± z bia³ek. Jab³ka (najlepiej antonówki), obraæ, pokrajaæ w plasterki, obsypaæ cukrem, m±k± i wrzuciæ do ciasta. Wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k± blachê, w³o¿yæ w ni± ciasto. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 1 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 13:50 #43780MateuszParticipant"Wafle z owocami"
Sk³adniki:
50 dag suszonych ¶liwek bez pestek
50 dag cukru
sok z dwóch cytryn
0.5 szklanki ³uskanych w³oskich orzechów
sma¿ona skórka pomarañczowa
4 du¿e wafleSposób wykonania:
¦liwki namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, rano prze³o¿yæ do p³askiego rondla, podlaæ odrobin± wody i dusiæ, a¿ ca³kowicie siê rozklej±. Dodaæ cukier, orzechy, skórkê pomarañczow± i sok z cytryny. Masê ¶liwkow± rozsmarowaæ grub± warstw± na waflu, przykryæ dwoma waflami, k³ad±c jeden na drugim, i na nich znów rozsmarowaæ warstwê masy. Przykryæ czwartym waflem, po³o¿yæ deskê i obci±¿yæ j± ciê¿arkiem. Odstawiæ na noc w ch³odne miejsce. Gotowe wafle pokroiæ na ma³e kwadraciki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 13:56 #43781MateuszParticipant"Beza owocowa"
Sk³adniki:
10 bia³ek
10 ³y¿ek cukru pudru
cukier waniliowy
10 dag ³uskanych orzechów laskowych lub migda³ów
10 dag suszonych ¶liwek bez pestek
10 dag suszonych gruszek lub jab³ek
10 dag rodzynków
2 ³y¿ki sma¿onej skórki pomarañczowej
wi¶nie z kompotu
tarta bu³ka i t³uszcz do smarowania formySposób wykonania:
Suszone owoce namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, odcedziæ i posiekaæ razem ze skórk± pomarañczow±. U³o¿yæ je na nat³uszczonej blasze, wysypanej tart± bu³k±. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, wymieszaæ z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, u³o¿yæ na owocach. Z wierzchu posypaæ posiekanymi orzechami (lub posiekanymi po sparzeniu i obraniu ze skórki migda³ami). Piec w s³abo nagrzanym piekarniku oko³o 25-30 minut, ciasto nie mo¿e siê zrumieniæ. Gotow± bezê przybaæ wi¶niami z kompotu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 14:02 #43782MateuszParticipant"Mazurek rodzynkowy"
Sk³adniki:
Ciasto:
60 dag m±ki
25 dag cukru
25 dag mas³a
25 dag rodzynków
0.5 szklanki s³odkiej ¶mietanki
3 ¿ó³tka
1 jajko
0.5 ³y¿eczki solipolewa:
5 dag migda³ów
bia³ko
5 dag grubego cukruSposób wykonania:
Rodzynki umyæ. M±kê przesiaæ na stolnicê, zrobiæ wg³êbienie, dodaæ posiekane, oziêbione mas³o, rodzynki, cukier, ¶mietanê, ¿ó³tka i sól, zagnie¶æ ciasto. Odstawiæ na godzinê w ch³odne miejsce, po czym rozwa³kowaæ cienkie placki, smarowaæ je bia³kiem i posypywaæ posiekanymi migda³ami (bez skórki) oraz grubym cukrem. Uk³adaæ jeden na drugim w wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formie. Piec oko³o 15 minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 14:08 #43783MateuszParticipant"Placek wi¶niowy"
Sk³adniki:
1 kg wi¶ni
25 dag m±ki
25 dag mas³a
25 dag cukru
5 ¿ó³tek
ma³a torebka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
t³uszcz do posmarowania formy i tarta bu³ka
1 ³¿ka cukru pudruSposób wykonania:
Usun±æ pestki z wi¶ni i os±czyæ z soku. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ mas³o, utrzeæ. M±kê wymieszaæ z poszkiem do pieczenia, sol± i cukrem waniliowym, dodaæ do masy ma¶lanej, utrzeæ. Dodaæ wi¶nie, wymieszaæ i prze³o¿yæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formy. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 14:13 #43784MateuszParticipant"Topielec"
Sk³adniki:
50 dag m±ki
10 dag dro¿d¿y
20 dag cukru
5 ³y¿ek mleka
20 dag mas³a
3 jajka
t³uszcz do smarowania formySposób wykonania:
Odsypaæ 0.5 szklanki m±ki i odstawiæ. Jajka i cukier utrzeæ do bia³o¶ci, dodaæ dro¿d¿e ukrêcone z ³y¿eczka cukru, resztê m±ki, mleko i stopione mas³o. Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ, lekko wyrobiæ i uformowaæ kulê. W³o¿yæ j± do naczynia z wod± o temperaturze pokojowej. Po up³ywie 3-5 godzin kula wyp³ynie na powierzchniê. Po wy³owieniu odcisn±æ j± z wody, dodaæ 0.5 szklanki m±ki i wyrobiæ. U³o¿yæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej tarta bu³k± blasze i postawiæ w ciep³ym miejscu od wyro¶niêcia. Piec ¶rednio gor±cym piekarniku oko³o 3-40 minut.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 16:19 #43785MateuszParticipant"Ciastka z orzechów laskowych"
Sk³adniki:
25 dag orzechów laskowych (wy³uskanych)
25 dag cukru pudru
0.5 torebki cukru waniliowego
1 jajko
1 ¿ó³tkolukier:
1 bia³ko
4 ³y¿ki cukru pudru
kilka kropel soku z cytrynySposób wykonania:
Orzechy zmieliæ w maszynce, dodaæ cukier puder i cukier waniliowy, ca³e jajko, ¿ó³tko. Utrzeæ na g³adk± masê. Przygotowaæ lukier, ucieraj±c bia³ko z cukrem pudrem i paroma kroplami soku z cytryny. Rozwa³kowaæ ciasto, pokroiæ na ma³e romby i polukrowaæ. U³o¿yæ ciastka na nie smarowanej blasze i suszyæ w nagrzanym piekarniku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 16:23 #43786MateuszParticipant"Krucho-dro¿d¿owe rogaliki"
Sk³adniki:
25 dag mas³a
5 dag dro¿d¿y
0.5 kg m±ki
1 ³y¿eczka cukru
szczypta soli
2 jajka
2 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
powid³a lub d¿emSposób wykonania:
Dro¿d¿e, cukier i ¶mietanê rozmieszaæ, zostawiæ na parê minut a¿ urosn±. Z m±ki, mas³a i jajek, dodaj±c sól i wyro¶niête dro¿d¿e, zagnie¶æ ciasto, pozostawiæ w ch³odnym miejscu. Rozwa³kowaæ placki, przeci±æ na 4 czê¶ci, u³o¿yæ na nich powid³a, zawin±æ rogalik. Piec oko³o 40 minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 16:30 #43787MateuszParticipant"Makowiec"
Sk³adniki:
50 dag maku
40 dag cukru
10 jajek
2 ³y¿ki tartek bu³ki
2 krople olejku migda³owegoSposób wykonania:
Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na g³adk± masê. Mak sparzyæ, odcedziæ, zmieliæ dwukrotnie w maszynce. Mak dodaæ do jajek i powoli ucieraæ. Ubiæ na sztywn± pianê z bia³ek, wymieszaæ z mas± jajeczno-makow±, dodaæ tart± bu³kê i olejek. Ciasto ostro¿nie wlaæ do du¿ej tortownicy, wysmatowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o godziny. Ostudziæ w piekarniku. Mo¿na go przekroiæ i prze³o¿yæ mas±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.
15 kwietnia 2005 at 17:24 #43788EugeniuszParticipant[b]Bia³a zupa[/b]
Sk³adniki:
0,5 kg. miêsa mielonego,
marchew,
cebula,
li¶æ laurowy, ziele angielskie,
jajko,
namoczone pó³ bu³ki,
¶mietana,
m±ka, woda,
sól, pieprz, jarzynka,
pietruszka, koper,Sposób przyrz±dzenia:
Z miêsa, bu³ki, jajka, przypraw i cebuli w kostke wyrabiamy "ciasto"
Gotujemy wywar, marchew start± na wiórki, li¶æ laurowy, ziele angielskie, sól, jarzynka, kiedy marchew zmieknie robimy ma³e klopsiki i wrzucamy na wrz±tek, gotujemy pare minut i zaprawiamy ¶mietan± i m±k± z woda, mo¿na wrzuciæ natke pietruszki i koperek.
do miêsa mo¿na dodaæ zmierzdzony z±bek czosnku, zupa nabierze wyra¼nego smaku, podawaæ z ziemniakami.
autor: harpiaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.