Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Partia nr 11

Home Forums Forum Konkursowe Drugi Konkurs Pychotki Partia nr 11

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 64 total)
  • Author
    Posts
  • #43774
    Mateusz
    Participant

    "Cynamonki"

    Sk³adniki:
    25 dag m±ki
    12 dag mas³a
    12 dag dag cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    1 ³y¿eczka cynamonu
    0.5 paczki proszku do pieczenia

    Sposób wykonania:
    Przesian± m±kê posiekaæ z mas³em (oziêbionym w lodówce), dodaæ cukier puder i sól, wymieszaæ. Wbiæ jajko, dodaæ cynamon, wyrobiæ. W trakcie wyrabiania dodaæ proszek do pieczenia. Gotowe ciasto rozwa³kowaæ na placek grubo¶ci oko³o 0.5 cm, pokrajaæ na niewielkie prostok±ciki lub wykrawaæ foremkami ciasteczka o dowolnych kszta³tach, uk³adaæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± blasze, nak³uæ widelcem i upiec w ¶rednio gor±cym piekarniku. Podawac do herbaty i kompotów.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43775
    Mateusz
    Participant

    "Babka rodzynkowa"

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki
    0.5 kostki mas³a
    15 dag cukru
    3 jajka
    trochê wiêcej ni¿ 0.5 szklanki mleka
    0.5 paczki proszku o pieczenia
    15-20 dag rodzynek
    1 paczka ukru waniliowego

    Sposób wykonania:
    Mas³o utrzeæ na g³adka masê, dodaæ – ucieraj±c – cukier, cukier waniliowy i ¿ó³tka, a nastêpnie przesian± i wymieszan± z proszkiem do pieczenia m±kê, mleko, op³ukane rodzynki oraz ubit± na sztywno pianê z bia³ek, dobrze wymieszaæ. Ciasto wlaæ do formy wysmarowanej mas³em. Piec w¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43776
    Mateusz
    Participant

    "Chru¶cik po staropolsku"

    Sk³adniki:
    20 dag m±ki
    5 dag mas³a
    5 dag cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    4 jajka
    0.75 szklanki ¶mietany
    smalec do sma¿enia
    cukier puder

    Sposób wykonania:
    Jajka ubiæ z cukrem, dodaæ mas³o (zmiêkczyæ je podgrzewaj±c je¶li jest twarde), przesian± m±kê, ¶mietanê, cukier waniliowy. Ciasto wyrobiæ, zbiæ wa³kiem, rozwa³kowaæ cienko, pokroiæ na paski o wymiarach 8×4 cm. Ka¿dy pasek przeci±æ po¶rodku, jeden koniec paska prze³o¿yæ przez przeciêcie. Wrzuciæ chru¶ciki do gor±cego t³uszczu, sma¿yæ na z³ocisty kolor. Wyjmowaæ widelcem lub specjaln± ³opatk±, os±czyæ z t³uszczu, posypywaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43777
    Mateusz
    Participant

    "Kruche paluszki"

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki
    3 ³y¿ki cukru
    5 dag mas³a
    4 jajka
    bu³ka tarta

    Sposób wykonania:
    Przesianê m±kê i mas³o posiekaæ no¿em, dodaæ ¿ó³tka i bia³ka ubite na lekka pianê. Ciasto wyrobiæ i pozostawiæ w ch³odnym miejcu. Formowaæ paluszki, smarowaæ je lekko spienionym bia³kiem, posypaæ cukrem i k³a¶æ na posmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart± blasze. Piec w gor±cym piekarniku na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43778
    Mateusz
    Participant

    "Ciasto czekoladowe"

    Sk³adiki:
    3 szklanki m±ki
    1.5 kostki mas³a
    0.75 szklanki mleka
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    1.5 szklanki cukru
    6 jajek
    6 ³y¿eczek kakao
    5 dag rodzynek
    10 da posiekanych orzechów

    Sposób wykonania:
    Mas³o, cukier, mleko i kako zagotowaæ w garnku i stale mieszaj±c gotowaæ przez 10 minut. Z tego odlaæ 0.75 szklanki i zostawiæ na polewê. Ostudziæ, dodaæ ¿ó³tka, m±kê, rodzynki i orzechy, na koñcu ubit± pianê z bia³ek. Ciasto wylaæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± blachy. Piec w nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Po upieczeniu ostudziæ, wyj±æ z blachy, posmarowaæ polew± i przozdobiæ orzechami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43779
    Mateusz
    Participant

    "Szarlotka biszkoptowa"

    Sk³adniki:
    5 jajek
    2 szklanki cukru pudru
    2 szklanki m±ki
    1.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    wanilia
    0.5 kostki mas³a
    1 kg jab³ek
    1 szklanka mleka

    Sposób wykonania:
    ¯ó³tka utrzeæ z cukrem pudrem do bia³o¶ci, dodaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Do masy dodaæ roztopione i ostudzone mas³o oraz pianê ubit± z bia³ek. Jab³ka (najlepiej antonówki), obraæ, pokrajaæ w plasterki, obsypaæ cukrem, m±k± i wrzuciæ do ciasta. Wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k± blachê, w³o¿yæ w ni± ciasto. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 1 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43780
    Mateusz
    Participant

    "Wafle z owocami"

    Sk³adniki:
    50 dag suszonych ¶liwek bez pestek
    50 dag cukru
    sok z dwóch cytryn
    0.5 szklanki ³uskanych w³oskich orzechów
    sma¿ona skórka pomarañczowa
    4 du¿e wafle

    Sposób wykonania:
    ¦liwki namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, rano prze³o¿yæ do p³askiego rondla, podlaæ odrobin± wody i dusiæ, a¿ ca³kowicie siê rozklej±. Dodaæ cukier, orzechy, skórkê pomarañczow± i sok z cytryny. Masê ¶liwkow± rozsmarowaæ grub± warstw± na waflu, przykryæ dwoma waflami, k³ad±c jeden na drugim, i na nich znów rozsmarowaæ warstwê masy. Przykryæ czwartym waflem, po³o¿yæ deskê i obci±¿yæ j± ciê¿arkiem. Odstawiæ na noc w ch³odne miejsce. Gotowe wafle pokroiæ na ma³e kwadraciki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43781
    Mateusz
    Participant

    "Beza owocowa"

    Sk³adniki:
    10 bia³ek
    10 ³y¿ek cukru pudru
    cukier waniliowy
    10 dag ³uskanych orzechów laskowych lub migda³ów
    10 dag suszonych ¶liwek bez pestek
    10 dag suszonych gruszek lub jab³ek
    10 dag rodzynków
    2 ³y¿ki sma¿onej skórki pomarañczowej
    wi¶nie z kompotu
    tarta bu³ka i t³uszcz do smarowania formy

    Sposób wykonania:
    Suszone owoce namoczyæ na noc w niewielkiej ilo¶ci wody, odcedziæ i posiekaæ razem ze skórk± pomarañczow±. U³o¿yæ je na nat³uszczonej blasze, wysypanej tart± bu³k±. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, wymieszaæ z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, u³o¿yæ na owocach. Z wierzchu posypaæ posiekanymi orzechami (lub posiekanymi po sparzeniu i obraniu ze skórki migda³ami). Piec w s³abo nagrzanym piekarniku oko³o 25-30 minut, ciasto nie mo¿e siê zrumieniæ. Gotow± bezê przybaæ wi¶niami z kompotu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43782
    Mateusz
    Participant

    "Mazurek rodzynkowy"

    Sk³adniki:
    Ciasto:
    60 dag m±ki
    25 dag cukru
    25 dag mas³a
    25 dag rodzynków
    0.5 szklanki s³odkiej ¶mietanki
    3 ¿ó³tka
    1 jajko
    0.5 ³y¿eczki soli

    polewa:
    5 dag migda³ów
    bia³ko
    5 dag grubego cukru

    Sposób wykonania:
    Rodzynki umyæ. M±kê przesiaæ na stolnicê, zrobiæ wg³êbienie, dodaæ posiekane, oziêbione mas³o, rodzynki, cukier, ¶mietanê, ¿ó³tka i sól, zagnie¶æ ciasto. Odstawiæ na godzinê w ch³odne miejsce, po czym rozwa³kowaæ cienkie placki, smarowaæ je bia³kiem i posypywaæ posiekanymi migda³ami (bez skórki) oraz grubym cukrem. Uk³adaæ jeden na drugim w wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formie. Piec oko³o 15 minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43783
    Mateusz
    Participant

    "Placek wi¶niowy"

    Sk³adniki:
    1 kg wi¶ni
    25 dag m±ki
    25 dag mas³a
    25 dag cukru
    5 ¿ó³tek
    ma³a torebka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    t³uszcz do posmarowania formy i tarta bu³ka
    1 ³¿ka cukru pudru

    Sposób wykonania:
    Usun±æ pestki z wi¶ni i os±czyæ z soku. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ mas³o, utrzeæ. M±kê wymieszaæ z poszkiem do pieczenia, sol± i cukrem waniliowym, dodaæ do masy ma¶lanej, utrzeæ. Dodaæ wi¶nie, wymieszaæ i prze³o¿yæ do wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k± formy. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o 40 minut. Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43784
    Mateusz
    Participant

    "Topielec"

    Sk³adniki:
    50 dag m±ki
    10 dag dro¿d¿y
    20 dag cukru
    5 ³y¿ek mleka
    20 dag mas³a
    3 jajka
    t³uszcz do smarowania formy

    Sposób wykonania:
    Odsypaæ 0.5 szklanki m±ki i odstawiæ. Jajka i cukier utrzeæ do bia³o¶ci, dodaæ dro¿d¿e ukrêcone z ³y¿eczka cukru, resztê m±ki, mleko i stopione mas³o. Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ, lekko wyrobiæ i uformowaæ kulê. W³o¿yæ j± do naczynia z wod± o temperaturze pokojowej. Po up³ywie 3-5 godzin kula wyp³ynie na powierzchniê. Po wy³owieniu odcisn±æ j± z wody, dodaæ 0.5 szklanki m±ki i wyrobiæ. U³o¿yæ na wysmarowanej mas³em i wysypanej tarta bu³k± blasze i postawiæ w ciep³ym miejscu od wyro¶niêcia. Piec ¶rednio gor±cym piekarniku oko³o 3-40 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43785
    Mateusz
    Participant

    "Ciastka z orzechów laskowych"

    Sk³adniki:
    25 dag orzechów laskowych (wy³uskanych)
    25 dag cukru pudru
    0.5 torebki cukru waniliowego
    1 jajko
    1 ¿ó³tko

    lukier:
    1 bia³ko
    4 ³y¿ki cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Orzechy zmieliæ w maszynce, dodaæ cukier puder i cukier waniliowy, ca³e jajko, ¿ó³tko. Utrzeæ na g³adk± masê. Przygotowaæ lukier, ucieraj±c bia³ko z cukrem pudrem i paroma kroplami soku z cytryny. Rozwa³kowaæ ciasto, pokroiæ na ma³e romby i polukrowaæ. U³o¿yæ ciastka na nie smarowanej blasze i suszyæ w nagrzanym piekarniku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43786
    Mateusz
    Participant

    "Krucho-dro¿d¿owe rogaliki"

    Sk³adniki:
    25 dag mas³a
    5 dag dro¿d¿y
    0.5 kg m±ki
    1 ³y¿eczka cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    2 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
    powid³a lub d¿em

    Sposób wykonania:
    Dro¿d¿e, cukier i ¶mietanê rozmieszaæ, zostawiæ na parê minut a¿ urosn±. Z m±ki, mas³a i jajek, dodaj±c sól i wyro¶niête dro¿d¿e, zagnie¶æ ciasto, pozostawiæ w ch³odnym miejscu. Rozwa³kowaæ placki, przeci±æ na 4 czê¶ci, u³o¿yæ na nich powid³a, zawin±æ rogalik. Piec oko³o 40 minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43787
    Mateusz
    Participant

    "Makowiec"

    Sk³adniki:
    50 dag maku
    40 dag cukru
    10 jajek
    2 ³y¿ki tartek bu³ki
    2 krople olejku migda³owego

    Sposób wykonania:
    Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na g³adk± masê. Mak sparzyæ, odcedziæ, zmieliæ dwukrotnie w maszynce. Mak dodaæ do jajek i powoli ucieraæ. Ubiæ na sztywn± pianê z bia³ek, wymieszaæ z mas± jajeczno-makow±, dodaæ tart± bu³kê i olejek. Ciasto ostro¿nie wlaæ do du¿ej tortownicy, wysmatowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku oko³o godziny. Ostudziæ w piekarniku. Mo¿na go przekroiæ i prze³o¿yæ mas±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43788
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bia³a zupa[/b]

    Sk³adniki:
    0,5 kg. miêsa mielonego,
    marchew,
    cebula,
    li¶æ laurowy, ziele angielskie,
    jajko,
    namoczone pó³ bu³ki,
    ¶mietana,
    m±ka, woda,
    sól, pieprz, jarzynka,
    pietruszka, koper,

    Sposób przyrz±dzenia:
    Z miêsa, bu³ki, jajka, przypraw i cebuli w kostke wyrabiamy "ciasto"
    Gotujemy wywar, marchew start± na wiórki, li¶æ laurowy, ziele angielskie, sól, jarzynka, kiedy marchew zmieknie robimy ma³e klopsiki i wrzucamy na wrz±tek, gotujemy pare minut i zaprawiamy ¶mietan± i m±k± z woda, mo¿na wrzuciæ natke pietruszki i koperek.
    do miêsa mo¿na dodaæ zmierzdzony z±bek czosnku, zupa nabierze wyra¼nego smaku, podawaæ z ziemniakami.
    autor: harpia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 64 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.