Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

kalafior

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author
    Posts
  • #43903
    maja
    Participant

    czy znajde smakoszy kalafiora ,ktory jest moim ulubionym warzywem,moze ktos z zacnych smakoszy pychotkowiczow zna przepisy ?bo ja zajadam go w ka¿dej postaci 🙂

    #43904
    Wiesia
    Participant

    Majka, ja tez bardzo lubie kalafiora. I to w zasadzie wszystko jedno jak go zrobie, zawsze smakuje. Klasyczny to naturalnie ze smazona buleczka i z sosem beszamelowym zapiekany.

    Ale czasem jest tak wielki, ze robie go jako centrum dania.
    Tzn. gotuje go a potem odsaczonego ukladam na najwiekszej patelni, wokol
    smazone ziemniaczki i co tam mam, mieso smazone czy duszone, rybe juz podsmazona. I to wszystko razem, tak dekoracyjnie ulozone jeszcze lekko podgrzewam, zeby mialo jednakowa temperature i podaje na stol.
    Ale pycha, a jeszcze jak sie wymodzi jakis sosik osobno podany ( np. koperkowy)….

    Dobry jest tez ugotowany i potem podsmazony, posypany sucha szalwia, pieprzem, sola i odrobina galki muszkatalowej.
    A jak Ty robisz kalafiora? Podziel sie swoimi sposobami.
    Pozdrowienia.

    Post edited by: vjesja, at: 2005/05/13 21:31

    #43905
    Anerite
    Participant

    Moj sposob na kalafior: Plucze caly i potem odcinam od lodygi rozyczki, idac w gore stopniowo. Potem lodyge obieram ze skory nozem, sama sie oddzieli we wlasciwym miejscu i kroje lodyge na plasterki m.w. pol cm. Zachowuje takze te mlode, male listki. Identycznie postepuje z brokulami, tylko w ich przypadku trzeba uwazac na czas, zeby nie zmienily koloru. Do garnka nalewam wody tyle, alby siegala dna takiej specjalnej rozkladanej siatki ( na nozkach) do gotowania warzyw na parze. Wstawiam te siatke, na niej ukladam czesci kalafiora, poczynajac od plastrow lodygi (bo twardsze), nastepnie odciete rozyczki i te male listki. Garnek nakrywam i doprowadzam do zagotowania wody pod siatka i kalafior sie gotuje na parze. Sprawdzam po 6-7 minutach, jak kalafior jeszcze za twardy, to gotuje dalej 2-3 minuty. Ugotowany kalafior, jaki ja lubie, ma byc miekki ale jedrny. Wyjmuje na talerz i potem polewam stopionym maslem i posypuje tarta bulka (mozna dodac koperek). Moja rada co do tartej bulki. Tarta bulka smazona na masle wchlania niesamowite ilosci tluszczu (masla w tym przypadku). Zeby tego uniknac, nalezy tarta bulke lekko zarumienic na zupelnie suchej patelni, bez tluszczu, caly czas przegarniajac. Bulka sie rumieni nieslychanie szybko, minute czy cos, nie mozna odejsc, wiec jak juz robi sie rumiana, natychmiast nalezy zsypac z patelni, bo pozostawiona bedzie brazowiec. Zrumieniona bulka na sucho juz nie wchlania tluszczu, albo b. malo. Wiec ja robie tak: posypuje kalafor ta uprazona bulka i polewam stopionym maslem. Polecam ten sposob. Co do gotowania jarzyn na parze, to mozna tak gotowac marchewke, pietruszke, brokuly (tak samo jak kalafior, wyzej) kapuste w czesciach, fasolke w straczkach i podobne warzywa. Skroplony wywar po gotowaniu swietnie sie nadaje do zup i sosow. Jarzyny mozna tak gotowac na parze laczac kilka razem, to ma sie na salatke albo na bukiet jarzyn i do tego wywar. Kalafior ugotowany w calosci i w wodzie wyglada bardziej okazale, ale traci wiecej witamin, niz gotowany w czastkach na parze. Majac ugotowany tak kalafior mozna uzyc do roznych dan, na kotleciki, pod beszamelem itd. Trzeba jednak przestrzegac tego, aby kalafior zdjac w odpowiednim momencie, aby byl jedrny a nie rozciapany. Poszukam ciekawych przepisow, ale polecam zasade gotowania. Anerite.

    #43908
    admin
    Keymaster

    Ja znam kilka sposobow na kalafior,jednym jest taki jak Anerite poda³a z maslem i bu³k±,ale robiê tez tak..Gotuje kalafior,ale bardzo krotko przecinam na dosc grube plastry,w jajku i bulce otaczam i smarze..jako dodatk do drugiego dania.Anerita pos³ucham ciebie i bede tak bulkê rumienila..Viesja masz dobry pomysl ..

    #43910
    agulinaa
    Participant

    Ja tez uwielbiam kalafior! dla mnie to prawdziwa pycha 😛 no i oczywiscie brokuly. Tez gotuje je przewaznie na parze (mam specjalny garnek), nie wiedzialam o tych lodygach, ze tez je mozna jesc (zawsze je wyrzucalam :unsure: ), wyprobuje nastepnym razem.
    Tez przewaznie jadam kalafiora z bulka tarta i maselkiem, brokuly pod beszamelem lub zapieczone z serem zoltym. mniam 😛 ale mam smaka na kalfior :laugh:

    #43911
    Anerite
    Participant

    Agulinna, w zasadzie najwiecej jest witamin glabie albo w lodydze o czym nie wszyscy wiedza. Np. w kapuscie, glab, ktory wykroisz to ma najwiecej witamin i najcenniejszysh niz w calej kapuscie. Taki glab swiezy najlepiej dac na surowo dzieciom, albo zjesc. To jest skarbnica witamin. Takze w lodygach kalafiorow i brokulow. Wyrzucanie tych lodyg to jest marnowanie najlepszych wartosci, a po obraniu smak taki sam jak reszta jarzyny. Polecam, Anerite.

    #43912
    Mariusz
    Participant

    oprocz klasyka z bulka tarta i maselkiem proponuje:
    1. na surowo – poszatkowac rozyczki drobno a i glaba takze !!!!!!!!! dodac spoko koperku, sol, pieprz swiezo zmielony i majonez.
    2. zupa krem – ugotowac kalafiora w niewielkiej ilosci osolonej wody. osaczyc, ale zostawic 1 szklanke wywaru. Zmiksowac kalafiora z wywarem, 1 szklanka mleka, dodac 2 lyzeczki curry, lyzke tartego chrzanu, dosmaczyc sola, cukrem i pieprzem. Zrobic zasmazke z masla i maki-polaczyc z kremem.

    #43913
    Edyta
    Participant

    Doskona³a sa³atka do pieczonych miês:
    Ró¿yczki kalafiora rozdrobniæ, dodaæ kukurydzê z puszki i sporo czosnku. Wymieszaæ z majonezem. Sa³atka nie moja, jad³am ostatnio. Jeszcze nie robi³am tak wiêc z proporcjami te¿ ciê¿ko. Ale by³a wy¶mienita i prosta 🙂

    #43914
    Ewa
    Participant

    Ludkom na diecie niskoweglowodanowej proponuje zamiast zieniakow kalafiora puree.

    #44005
    admin
    Keymaster

    Moja kole¿anka robi³a dzieciom niejadkom puree z kalafiora zamiast ziemniaków, dzieci co prawda troche siê dziwi³y co to za dziwne ziemniaki pachn±ce kapust±, ale jad³y.

    Moja mama zawsze robi³a tak: kalafior ugotowaæ, prze³o¿yæ na patelniê (na patelni wcze¶niej ropu¶ciæ mas³o koniecznie ¶mietankowe, do kalafiora pasuje ¶wietankowe), co z grubsza posiekaæ no¿em, wbiæ jajka i zasma¿yæ – jest to moje ulubione danie (z pieczywkiem), nie lubiê siê ob¿eraæ tak na grubo, ¿eby siê nie mo¿na by³o ruszaæ ale kalafiorem zawsze siê tak ob¿eram.

    Zupa z kalafiorem czyli ziemniaki, w³oszczyzna, jak ziemniaki siê podgotuj± w³o¿yæ ró¿yczki kalafiora, pogotowaæ trochê, zaprawiæ s³odk± ¶mietan± i dodaæ odrobine mase³ka ¶mietankowego.

    Obgotowaæ ró¿yczki kalafiora, odcedziæ wodê, rozrobiæ ciasto nale¶nikowe, moczyæ w cie¶cie, obsma¿aæ.

    Juz nied³ugo kalafiory bêd± tañsze i do listy codziennych zakupów trzeba bêdzie dodaæ kalafior 😆

    #44006
    admin
    Keymaster

    Moja kole¿anka robi³a dzieciom niejadkom puree z kalafiora zamiast ziemniaków, dzieci co prawda troche siê dziwi³y co to za dziwne ziemniaki pachn±ce kapust±, ale jad³y.

    Moja mama zawsze robi³a tak: kalafior ugotowaæ, prze³o¿yæ na patelniê (na patelni wcze¶niej ropu¶ciæ mas³o koniecznie ¶mietankowe, do kalafiora pasuje ¶wietankowe), co z grubsza posiekaæ no¿em, wbiæ jajka i zasma¿yæ – jest to moje ulubione danie (z pieczywkiem), nie lubiê siê ob¿eraæ tak na grubo, ¿eby siê nie mo¿na by³o ruszaæ ale kalafiorem zawsze siê tak ob¿eram.

    Zupa z kalafiorem czyli ziemniaki, w³oszczyzna, jak ziemniaki siê podgotuj± w³o¿yæ ró¿yczki kalafiora, pogotowaæ trochê, zaprawiæ s³odk± ¶mietan± i dodaæ odrobine mase³ka ¶mietankowego.

    Obgotowaæ ró¿yczki kalafiora, odcedziæ wodê, rozrobiæ ciasto nale¶nikowe, moczyæ w cie¶cie, obsma¿aæ.

    Juz nied³ugo kalafiory bêd± tañsze i do listy codziennych zakupów trzeba bêdzie dodaæ kalafior 😆

    #44008
    Wiesia
    Participant

    Smakosze kalafiora, zajrzyjcie do wegetarianskich przepisow.

    #44048
    admin
    Keymaster

    Ja do sa³atki z kalafiora i kukurydzy dodajê jeszcze sparzone rodzynki. Przyprawiam sol± i piprzem, dodajê majonez i jest pychotka.

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.