Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Partia nr 11

Home Forums Forum Konkursowe Drugi Konkurs Pychotki Partia nr 11

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 64 total)
  • Author
    Posts
  • #43645
    Administrator
    Keymaster

    i kolejn± 11

    #43715
    admin
    Keymaster

    "lazurowe" pieczarki
    12 naprawdê du¿ych pieczarek
    cebula
    1 jajko
    ok. 3-4 ³y¿ki ugotowanej i pokrojonej w³oszczyzny (mo¿e byæ np. pozosta³o¶c po zupie)
    pó³ kubka ¶mietany
    ok. 30 dag sera ple¶niowego "lazur" (my¶lê ¿e inny te¿ móg³by byæ)
    Przygotowaæ pieczarki: ogonki oddzieliæ, drobno pokroiæ i podsma¿yæ z cebulk±. Kapelusze oczy¶ciæ, obtoczyæ w jajku i bu³ce tartej. Obsma¿yæ na patelni. Pozosta³e z panierowania jajko wymieszaæ w pokrojon± drobno w³oszczyzn±, dodaæ podsma¿one pieczarki. Uzyskan± masê na³o¿yæ do kapeluszy. U³o¿yæ na zaroodpornym pó³misku lub formie np. do tarty.
    ¦mietanê wlaæ do rondelka. Ser rozdrobniæ, dodaæ do ¶mietany i podgrzaæ do ca³kowitego rozpuszczenia. Uzyskanym sosem polaæ pieczarki i wstawiæ na ok. 15 minut do piekarnika (ok. 120 st.)
    Smacznego
    przepis na konkurs:)

    #43722
    admin
    Keymaster

    [b]"Kieszonkowe schaboszczaki" [/b]
    kotlety schabowe z ko¶ci±, trochê grubsze ni¿ normalnie
    plastry ananasa (mniej wiêcej æwieræ plastra na 1 kotlet)
    szynka w plastrach (pó³ plasterka na kotlet)
    ser ¿ó³ty (w plastrach)
    1 jajko
    bu³ka tarta
    Kotlety ponacinaæ tak aby powsta³a kieszeñ (a¿ do ko¶ci). Ka¿d± kieszonkê nadziaæ ananasem, szynk± i zó³tym serem. Wyka³aczk± lub nitk± "zabezpieczyæ" otwór. Obtoczyæ w jajku i bu³ce tartej. Usma¿yæ na patelni.

    przepis na konkurs:)

    #43723
    admin
    Keymaster

    [b]Roladki ze schabu [/b]
    8 kotletów schabowych bez ko¶ci
    20 dag pieczarek
    1 cebula
    15 dag sera zó³tego
    1 jajko
    bu³ka tarta
    Pieczarki drobno pokroiæ, cebulke te¿. Poddusiæ w rondelku. Ser ¿ó³ty utrzeæ na grubej tarce. Na rozbite kotlety po³ozyæ warstwê posma¿onych pieczarek i posypaæ serem. Zawijaæ roladki, zwi±zaæ nitk± bawe³nian±. Otoczyæ w jajku i bu³ce tartej. Usma¿yæ na patelni.

    przepis na konkurs

    #43725
    Edyta
    Participant

    [b]Ziemniaczana sa³atka z kurczakiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    40 dag piersi z kurczaka
    50 dag ziemniaków
    20-25 dag pomidorków koktajlowych
    1 g³ówka sa³aty
    8-10 dag kie³ków (ró¿nych)
    4 ³y¿ki octu winnego z bia³ego wina
    2 ³y¿ki „ostrej” musztardy
    sól
    pieprz
    olej

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Pier¶ z kurczaka podzieliæ na spore czê¶ci i usma¿yæ na oleju ,przyprawiæ sol± i pieprzem. Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach.. Wyj±æ, obraæ i pokroiæ w plasterki. Pomidorki podzieliæ na po³ówki. Kie³ki op³ukaæ i os±czyæ. Sa³atê porwaæ. T³uszcz ze sma¿enia piersi wymieszaæ z 5 ³y¿kami oleju, octem, musztard±, przyprawiæ sol± i pieprzem.. Sk³adniki wymieszaæ, polaæ sosem a na wierzch po³o¿yæ pokrojone kawa³ki kurczaka.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    #43745
    Agnieszka
    Participant

    [b]Ciasto gruszkowe[/b]
    [u]ciasto:[/u]
    1,5szkl. (25 dag) m±ki
    0,5 kostki mas³a (12 dag)
    1 ¿ó³tko
    6 ³y¿ek cukru
    4 ³y¿ki soku z cytryny
    1/2 op. proszku do pieczenia
    [u]nadzienie:[/u]
    40 dag chudego twarogu
    1,5 puszki (po 850 ml) gruszek
    2 jajka
    1 bia³ko
    6 ³y¿ek mas³a
    6 ³y¿ek soku z cytryny
    5 ³y¿ek cukru
    3 ³y¿ki kaszy manny
    [b]C:[/b] T³uszcz roztopiæ. M±kê po³±czyæ z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaæ ¿ó³tko, sok z cytryny i stopiony t³uszcz. Ca³o¶æ wyrobiæ na g³adk± masê.
    [b]N: [/b]Gruszki ods±czyæ. ¯ó³tka oddzieliæ od bia³ek. T³uszcz utrzeæ na g³adko z cukrem. Dodaæ sok z cytryny, twaróg, ¿ó³tka i kaszê mannê. Bardzo dok³adnie wymieszaæ. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, równie¿ dodaæ do masy. Delikatnie wymieszaæ. Do tortownicy 26” wy³o¿yæ ok. 2/3 ciasta i lekko docisn±æ. Na warstwie ciasta rozsmarowaæ nadzienie twarogowe. Na nim u³o¿yæ po³ówki gruszek (dwie po³ówki zostawiæ do dekoracji). Resztê ciasta drobno pokruszyæ i przysypaæ owoce. Ca³o¶æ wstawiæ do piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.

    przepis na konkurs:)

    #43746
    Agnieszka
    Participant

    [b]petits fours[/b]
    sk³adniki na 10 szt.
    [u]ciasto: [/u]
    4 jajka
    4 ³y¿ki gor±cej wody
    5 ³y¿ek m±ki
    5 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej
    1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    [u]masa:[/u]
    1 opak. surowego marcepanu
    2 kieliszki wi¶niówki
    1/2 szkl. czerwonej konfitury owocowej
    1 bia³ko
    1/2 szkl. cukru pudru
    kilka kropli soku cutrynowego
    12,5 dag polewy czekoladowej
    kandyzowane owoce
    [b]C:[/b] M±kê przesiaæ razem z proszkiem, z bia³ek ubiæ pianê. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem i wod± na masê, dodaæ pianê i m±kê. Lekko wymieszaæ. Ciasto rozsmarowaæ na wy³o¿onej pergaminem blasze i piec ok. 15 min. w temp. 200 st. Gdy ciasto wystygnie pokroiæ je na 3 pasy jednakowej szeroko¶ci.
    pierwszy pas posmarowaæ marcepanem wymieszanym z z jednym kieliszkiem wi¶niówki. Przykryæ drugim pasem. Posmarowaæ go konfitur±. Przykryæ trzecim pasem ciasta. Ca³o¶æ pokroiæ w kostkê ok. 3×3 cm.
    Bia³ko utrzeæ z cukrem pudrem na gêst± pulchn± masê, dodaæ wi¶niówkê i sok cytrynowy. Przygotowanym lukrem ozdobiæ czê¶æ ciaste, pozosta³e udekorowaæ p³ynn± czekolad±. Dodatkow± dekoracjê s± kandyzowane owoce.

    przepis na konkurs:)

    Post edited by: agastaga, at: 2005/04/13 12:37

    #43751
    Mateusz
    Participant

    "Rogaliki dro¿d¿owe"

    Sk³adniki:
    2 szklanki m±ki
    0.25 szklanki wody
    1 kostka stopionego mas³a
    2 dag dro¿d¿y
    szczypta soli
    konfitura w wi¶ni lub porzeczek

    Sposób wykonania:
    Dro¿d¿e wymieszaæ z ciep³± wod±, pozostawiæ aby wyros³y. M±kê, sól i 0.25 kostki stopionego mas³a wymieszaæ w misce, dodaæ dro¿d¿e. Wyrobiæ ciasto, tak aby odchodzi³o od rêki i pozostawiæ do wyro¶niêcia. Z wyro¶niêtego ciasta rozwa³kowaæ na stolnicy placek grubo¶ci 0.5 cm, posmarowaæ stopionym mas³em i z³o¿yæ go na trzy czê¶ci. Jeszcze raz rozwa³kowaæ prostok±t, posmarowaæ reszt± mas³a i z³o¿yæ na pó³. Ponownie rozwa³kowaæ, wykrawaæ trójk±ty, nak³adaæ ³y¿eczk± konfiturê i zwijaæ rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43752
    Mateusz
    Participant

    "Rogaliki z bia³ego sera"

    Sk³adniki:
    25 dag m±ki
    25 dag margaryny
    25 dag bia³ego sera
    d¿em o dowolnym smaku
    cukier

    Sposób wykonania:
    Z m±ki, margaryny i utartego sera zagnie¶æ ciasto i pozostawiæ w ch³odnym miejscu na co najmniej 1 godzinê, a¿ dobrze siê sch³odzi. Nastêpnie rozwa³kowaæ i wycinaæ z ciasta ¶redniej wielko¶ci trójk±ty. Nape³niæ d¿emem, uformowaæ ma³e rogaliki i prze³o¿yæ na blachê – piec w nagrzanym do oko³o 170 C piekarniku przez oko³o 15-20 minut, na z³oty kolor. Po wyjêciu posypaæ na gor±co cukrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    Post edited by: Xawier, at: 2005/04/14 14:48

    #43753
    Mateusz
    Participant

    "Ciasteczka serowe"

    Sk³adniki:
    3 szklanki m±ki
    25 dag bia³ego sera
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2 ³y¿ki ¶mietany
    2 ³y¿ki mleka
    1 cukier waniliowy
    3 ³y¿eczki proszku do pieczenia

    Sposób wykonia:
    Ser zmieliæ, dodaæ cukier, mleko, ¶mietanê, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i co³o¶æ bardzo dok³adnie wyrobiæ. Rozwa³kowaæ na niezbyt gruby placek i wykrawaæ foremkami ciasteczka o dowolnych kszta³tach. Ka¿de posmarowaæ "roztrzepanym" jajkiem i oprószyæ cukrem. Blachê oprószyæ m±k±, uk³adaæ na niej ciasteczka i piec oko³o 10 minut w temperaturze oko³o 180 C, na z³oty kolor.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43754
    Mateusz
    Participant

    "Keks"

    Sk³adniki:
    3 szklanki m±ki
    1 kostka mas³a
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    15 dag ró¿nych owoców kandyzowanych
    10 dag rodzynków
    1 ³y¿eczka spirytusu
    2 ³y¿ki proszku do pieczenia
    odrobina soli

    Sposób wykonania:
    Rodzynki namoczyæ w letniej wodzie. Utrzeæ mas³o z cukrem i odrobin± soli, dodaæ jajka i dalej ucieraæ jeszcze przez kilka minut. Ca³y czas ucieraj±c ciasto, dodawaæ porcjami przesian± m±kê. Gdy masa stanie siê jednolita, dodaæ proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i spirytus. Blachê do pieczenia wy³o¿yæ pergaminem, wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±. Piec oko³o 40-45 minut w temperaturze oko³o 200 C (na z³oty kolor).

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43755
    Mateusz
    Participant

    "Ciastka z rodzynkami"

    Sk³adniki:
    1 szklanka m±ki
    0.75 szklanki rodzynek
    0.5 kostki mas³a
    0.5 szklanki cukru
    2 jajka

    Sposób wykonania:
    Rodzynki namoczyæ w letniej wodzie. Utrzeæ na puszyst± masê mas³o z cukrem, wbiæ jaja, dodaæ m±kê, odcedzone rodzynki i ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ. Na wysmarowanej mas³em i posypan± m±k± blachê ³y¿eczk± nak³adaæ ciasteczka, uwa¿aj±c aby nie by³y zbyt blisko siebie – po u³o¿eniu ciasteczek lekko sp³aszczyæ je rêk±. Piec na z³oty kolor w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43756
    Mateusz
    Participant

    "Biszkopt z owocami:"

    Sk³adniki:
    4 jajka
    1 ³y¿ka cukru
    4 ³y¿ki cukru pudru
    3 ³y¿eczki gor±cej wody
    1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    3 ³y¿ki m±ki pszennej
    0.5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    0.5 kg moreli, wi¶ni lub agrestu
    mas³o do wysmarowania blachy
    2 ³y¿ki tartej bu³ki

    Sposób wykonania:
    Blachê wysmarowaæ mas³em i posypaæ tart± bu³k±. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem pudrem i gor±c± wod±. Ubiæ sztywn± pianê z bia³ek, a pod koniec ubijania dodaæ ³y¿kê cukru. Do masy z ¿ó³tek dodaæ pianê, przesian± m±kê pszenn±, ziemniaczan± i proszek do pieczenia, wymieszaæ, dodaæ pianê i delikatnie wymieszaæ ³y¿k±. Wy³o¿yæ na blachê i u³o¿yæ owoce (morele pokrajane na po³ówki, wi¶nie bez pestek). Piec w temperaturze oko³o 180 C. Zimne ciasto posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43757
    Mateusz
    Participant

    "Pascha"

    Sk³adniki:
    0.5 kg ¶wie¿ego, bia³ego sera
    3 ¿ó³tka
    1 kostka mas³a
    0.5 szklanki cukru pudru
    1 laska wanilii
    10 dag rodzynków
    1 szklanka gêstej ¶mietany
    2 ³y¿ki skórki cytrynowej
    szczypta soli

    Sposób wykonania:
    Ser zmieliæ i prze³o¿yæ do makutry. Dodaæ ma³ymi porcjami mas³o, ¿ó³tka, cukier i ucieraæ drewnian± pa³k± tak d³ugo, a¿ masa stanie siê puszysta. Wlaæ ¶mietanê i ucieraæ jeszcze przez kilka minut. Dodaæ rodzynki i posiekan± skórkê cytrynow±. Jeszcze raz dok³adnie wymieszaæ. Masê prze³o¿yæ do formy i wstawiæ do lodówki na oko³o 4 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

    #43758
    Mateusz
    Participant

    "Szarlotka bez pieczenia"

    Sk³adniki:
    1 opakowanie budyniu ¶mietankowego
    5-6 ³y¿ek ¿elatyny
    2 ³y¿ki mas³a
    0.25 l mleka
    4-5 ³y¿ek cukru pudru
    0.5 kg winnych jab³ek
    1 szklanka bitej ¶mietany

    Sposób wykonania:
    ¯elatynê zalaæ 6-8 ³y¿kami zimnego mleka. Resztê mleka zagotowaæ, dodaæ 2 ³y¿ki mas³a i ugotowaæ budyñ. Gdy nieco ostygnie, utrzeæ go z cukrem i rozpuszczon± ¿elatyn±. Jab³ka obraæ, zetrzeæ na tarce, wymieszaæ z cukrem, dodawaæ porcjami do budyniu. Masê prze³o¿yæ do tortownicy, wstawiæ na 1-2 godziny do lodówki. Zimne ciasto prze³o¿yæ na talerz i przyozdobiæ bit± ¶mietan±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 64 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.