[b]Kurczak w sezamie[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
4 po³ówki piersi z kurczak (bez ko¶ci)
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
2-3 ³y¿eczki ziaren sezamu
2/3 szklanki roso³u z kurczaka
2 ³y¿eczki musztardy Dijon
1 ³y¿eczka m±ki kukurydzianej
sól
[i]Sposób wykonania:[/i]
Piersi w³o¿yæ do foliowej torebki i "ut³uc" trochê. Na du¿ej patelni rozgrzaæ oliwê z oliwek i dodaæ sezam, Trzymaæ go oko³o 1 minuty na ¶rednim ogniu. Dodaæ piersi z kurczaka lekko oprószone sol±. Sma¿yæ przez oko³o 10 minut a¿ piersi z kurczaka zbr±zowiej±. ODstawiæ z ognia. W miscece po³±czyæ rosó³, musztardê i m±kê kukurydzian±. Powoli wlewaæ do kurczaka. Postawiæ spowrotem na ogniu, mieszaæ, trzymaæ a¿ sos zgêstnieje. Gotowac jeszcze oko³o 1-2 minut.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)