[b]Gyros-owe kanapki[/b]
*Porcja na 16 kanapek ( po 8 z wo³owin± i jagniêcin±)
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 kg chudej wo³owiny
1/2 kg chudej jagniêciny
3 ³y¿eczki oregano
1 ³y¿eczka pudru cebulowego
1 ³y¿eczka pudru czosnkowego
1 ³y¿eczka zmielonego pieprzu
1 ³y¿eczka tymianku
3/4 ³y¿eczki soli
odrobina oleju
Sos jogurtowy do gyrosu:
1 szklanka naturalnego jogurtu, bez cukru
1/4 startego ogórka
1/4 startej cebuli
2 ³y¿eczki oliwy z oliwek
1/2 ³y¿eczki pudru czosnkowego albo 1-2 z±bki zmia¿d¿onego
sól
bia³y pieprz
8 chlebków pita przekrojonych na pó³
cienko pokrojona w plasterki cebula
[i]Sposób wykonania:[/i]
Nagrzaæ piekarnik lub grill. Miêso pokroiæ na 16 plastrów. W³o¿yæ do miski, zalaæ delikatnie olejem i obsypaæ oregano, pudrem czosnkowymi i cebulowym, pieprzem, tymiankiem i sol±. Wymieszaæ i odstawiæ na 20 minut. Upiec w piekarniku albo na grillu.
Wymieszaæ jogurt, ogórek, cebulê i oliwê. Dodaæ puder czosnkowy, sól i pieprz. Do chlebków pita wk³adaæ po 1 kawa³ku miêsa , zalewaæ sosem i na wierzch po³o¿yæ plastry cebuli.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)