Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 4 #42976
    Edyta
    Participant

    [b]Irish coffee[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej
    60 ml irish whisky
    2 ³y¿eczki br±zowego cukru
    bita ¶mietana
    gorzka czekolada (kostka)

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Kawê wsypaæ do "kawowej szklanki" , rozpu¶ciæ w 100 ml wrz±tku i wymieszaæ. Dodaæ 2 ³y¿eczki br±zowego cukru. Dolaæ Irish whisky. Na wierzch na³o¿yæ bit± ¶mietanê (nie mieszaæ z kaw±). Górê posypaæ start± kostk± gorzkiej czekolady.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/09 18:13

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42975
    Edyta
    Participant

    [b]Ziemniaki z majonezem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    6 ziemniaków
    3 ³y¿ki sto³owe majonezu
    1-2 ³y¿eczki musztardy
    szczypiorek
    sól

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach. Obraæ, poczekaæ a¿ ostygn± i pokroiæ w plasterki. Zrobiæ sos: majonez wymieszaæ z musztard± i pokrojonym szczypiorkem, mo¿na posoliæ. Ziemniaki polaæ sosem . Podawaæ z pieczonymi kie³baskami albo parówkami, z dodatkiem pomidorów.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42973
    Edyta
    Participant

    [b]Jajka z chrzanem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    6 jajek
    3 jab³ka
    chrzan
    kwasek cytrynowy lub ocet
    majonez (ma³y s³oiczek)
    cukier
    sól

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jajka ugotowaæ na twardo, ostudziæ, obraæ i przekroiæ na po³ówki. Jab³ka obraæ i zetrzeæ na tarce. Chrzan zetrzeæ (tyle aby wysz³o oko³o 3 ³y¿ek), przyprawiæ go kwaskiem cytrynowym lub octem. Po³±czyæ z jab³kami i dodaæ majonez, przyprawiæ sol±, kwaskiem i cukrem. Sosem polac jajka.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42972
    Edyta
    Participant

    [b]sa³atka selerowa z ananasem[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    10-12 plasterków szynki
    1 puszka kukurydzy
    1/2 -3/4 papryki
    15 dag ¿ó³tego startego sera
    1 s³oiczek selera marynowanego
    5-10 plastrów ananasa z puszki (zale¿nie od upodobania)
    majonez

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Szynkê pokroiæ w ma³± kosteczkê,kukurydzê, seler i ananasa ods±czyæ. Ananasa pokroiæ tak¿e w ma³± kostkê. Ser ¿ó³ty zetrzeæ na ¶redniej tarce. Paprykê pokroiæ w cieniutkie paseczki. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ razem z majonezem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42966
    Edyta
    Participant

    [b]£atwy pasztecik kanapkowy[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    150 gram w±tróbek z kurczaka
    czosnek
    20 ml sherry
    1 ³y¿ka mas³a
    1 ³y¿ka ¶mietany
    natka pietruszki

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    W±tróbki udusiæ na ma¶le. Dodaæ zmia¿d¿ony czosnek, wlaæ sherry. I poczekaæ a¿ odparuje. Ostudziæ, natkê pietruszki drobno posiekaæ. Posiekaæ wszystkie sk³adniki mikserem. Wymieszaæ ze ¶mietan± i przyprawiæ sol± oraz pieprzem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42956
    Edyta
    Participant

    [b]Zupa malinowa (na zimno)[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    szklanka malin (mo¿na wiêcej)
    2 szklanki zsiad³ego mleka
    1/3 szklanki wody mineralnej
    2 ³y¿ki miodu

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Maliny rozdrobniæ. zalaæ je zsiadlym mlekiem, wymieszaæ, dodaæ miód, wymieszaæ. Na koniec dodaæ wode mineraln± i znowu wymieszaæ. wstwiæ do lodówki na przynajmniej godzinê.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42955
    Edyta
    Participant

    [b]Surówka z kiszonej kapusty[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    200 gram kiszonej kapusty
    1 jab³ko (antonówka – najlepsza)
    1 cebula
    sok z 1 i 1/2 cytryny
    2 ³y¿ki miodu
    2 ³y¿ki oleju
    kminek

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Kapustê i cebulê drobno posiekaæ.Jablko obraæ i zetrzeæ. Wymieszaæ jab³ko z sokiem cytryny, dodaæ cebulê, olej, kminek i miód. Po³±czyæ z kapust±. Odstawiæ na kilka godzin. Surówkê przycisn±æ innym naczyniem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42951
    Edyta
    Participant

    [b]Pasta jajeczno-tuñczykowa z serkiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    4 jajka
    serek ¶mietankowy topiony (100 gram)
    tuñczyk w sosie w³asnym
    posiekany koperek lub natka pietruszki.
    sól i pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jajka ugotowaæ i posiekaæ w drobn± kosteczkê. Tuñczyka ods±czyæ i rozetrzeæ z serkiem topionym oraz posiekanym koperkiem lub natk± pietruszki. Po³±czyæ z jajkami, doprawiæ sol± i pieprzem.
    II wersja: te same sk³adniki ! Ale wykonanie jako jajka faszerowane. Ugotowane jajka kroimy wzd³u¿, wybieramy ¿ó³tko i ³±czymy z innymi sk³adnikam. Przygotowan± masê nak³adamy spowrotem do jajek.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42949
    Edyta
    Participant

    [b]Ziemniaczki faszerowane pieczone w ognisku lub na grilu[/b]

    Sk³adniki:
    10 ziemniaków
    10 cienkich, d³ugich plastrów boczku
    1 kostka miêsa mielonego ( 25 dag)
    1 cebula
    czosnek
    natka pietruszki
    vegeta
    sól
    pieprz
    papryka
    olej do sma¿enia
    folia aluminowa
    mas³o

    [b]Sposób wykonania:[/b]
    Ziemniaki bardzo dobrze umyæ i wytrzeæ do sucha. Przeci±æ na pó³ Wydr±¿yæ z obu stron, Po³owê wydr±¿onych ¶rodków drobno posiekaæ. Drug± po³owe przenaczyæ do innych celów. 1 cebulê obraæ i drobno posiekaæ. Na patelnie wrzuciæ najpierw cebulê potem miêso mielone przyprawione veget±, sol± i pieprzem oraz posiekane ziemniaki . Podsma¿yæ oko³o 2-3 minut, na koñcu dodaæ posiekan± natkê pietruszki. Zdj±æ farsz z patelni i na³o¿yæ do wydr±¿onych ziemniaczków. Ziemniaki zamkn±æ i natrzeæ veget±. Zawin±æ w boczek i ca³o¶æ w foliê aluminiow±. Piec na grillu lub w ognisku. Podawaæ z mase³kiem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42947
    Edyta
    Participant

    [b]Ziemniaczki faszerowane[/b]

    Sk³adniki:
    10 ziemniaków ( podobnej wielko¶ci jajowate, nie "kuliste")
    1 kostka miêsa mielonego ( 25 dag)
    1 cebula
    czosnek
    natka pietruszki
    vegeta
    sól
    pieprz
    olej do sma¿enia
    mas³o
    koperek

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki bardzo dobrze umyæ i wytrzeæ do sucha. Odci±æ oko³o 1/3 z ka¿dego ziemniaka (z d³u¿szej strony, wzd³u¿). Wydr±¿yæ wnêtrze. ¦ciête wierzchy obraæ i posiekaæ drobno, wydr±¿ony ¶rodek te¿. Cebulê obraæ i drobno posiekaæ. Na patelnie wrzuciæ najpierw cebulê potem miêso mielone przyprawione veget± i pieprzem oraz ziemniaki. Podsma¿yæ ale nie za mocno, na koñcu dodaæ posiekan± natkê pietruszki i wyci¶niêty czosnek. Zdj±æ farsz z patelni i na³o¿yæ do wydr±¿onych ziemniaczków. W³o¿yæ do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na oko³o 60 minut. Podawaæ z sa³atami. Przy podaniu na gor±cy ziemniak k³adzie siê jeszcze pó³ ³y¿eczki mas³a i dodatkowo posypuje koperkiem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42945
    Edyta
    Participant

    [b]Jajka faszerowane z koperkiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    8 jajek
    1 i 1/2 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
    1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
    koper
    sól
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ, przeci±æ wzd³u¿ na pó³. ¯ó³tka rozetrzeæ ze ¶mietan± i koncentratem. Doprawiæ sol± i pieprzem. Dodaæ posiekany koperek. Mas± wype³niæ po³ówki ugotowanych jajek. Po³o¿yæ na sa³acie i przybraæ np. czerwon± i ¿ó³t± papryk±.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42944
    Edyta
    Participant

    Mo¿e powinnam zadaæ to pytanie na: "poszukuje przepisu" ale skoro jest tu forum szpinako¿erców 🙂 A swoj± drog± [b]szpinkak jes mniamu¶ny [/b]:). Jad³am kiedy¶ sosik podawany do nachos. Podawany by³ na ciep³o i napewno zawiera³ SZPINAK i ser ¿ó³ty (roztopiony). Musia³ mieæ jeszcze jakie¶ sk³adniki, nie by³ zbyt gêsty …ale jakie?????
    Czy kto¶ jad³ co¶ takiego albo podobnego? Jakby kto¶ natrafi³ na taki przepis to prosi³abym o odpowiedz!
    Od roku za mn± "chodzi"…

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42929
    Edyta
    Participant

    [b]Kotlety zio³owe z serem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    25 dag miêsa mielonego ( nie drobiowego)
    1/2-1 jajko
    1/2 bu³ki
    2 plastry sera
    natka pietruszki
    szczypiorek
    koperek
    mleko (do namoczenia bu³ki)
    sól
    pieprz
    papryka mielona
    zio³a prowansalskie
    olej

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Do miêsa wbiæ jajko. Bu³kê namoczyæ i odcisn±æ tak¿e dodac do miêsa oraz sól, pieprz, posiekan± natkê pietruszki, szczypiorek i koperek. Dobrze wyrobiæ aby masa by³a jednolita. Uformowaæ z niej kotlety ( p³askie). Obsma¿yæ je na patelni (na oleju) z obu stron. Obsypaæ zio³ami prowansalskimi. Polo¿yæ na kotlecie kawa³ek sera i sma¿yc dalej a¿ ser siê rozpu¶ci.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42928
    Edyta
    Participant

    [b]twaro¿ek zio³owy[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    25 dag ¶wiezego twaro¿ku
    3 ³y¿ki ¶wie¿ych posiekanych zió³ (majeranek, tymianek, bazylia)
    3 ³y¿ki majonezu
    sól
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Wszystkie sk³adniki wymieszaæ i lekko utrzeæ. Podawaæ ze ¶wie¿ymi bu³eczkami, pieczywem razowym albo jako dip do s³onych paluszków.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42927
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z buraków i orzechów[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 du¿y ugotowany burak
    1/2 malego surowego buraka
    orzechy w³oskie
    z±bek czosnku
    posiekany szczypiorek
    2 ³y¿ki oleju rzepakowego

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Buraki zetrzeæ ( ugotowany i surowy). Czosnek zmia¿d¿yæ i dodaæ. Dolaæ 2 ³yzki oleju rzepakowego. Wszystko dok³adnie wymieszaæ. Wierzch posypaæ obranymi i pokruszonymi orzechami w³oskimi oraz odrobin± posiekanego szczypiorku.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 222 total)