Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Irish coffee[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej
60 ml irish whisky
2 ³y¿eczki br±zowego cukru
bita ¶mietana
gorzka czekolada (kostka)[i]Sposób wykonania:[/i]
Kawê wsypaæ do "kawowej szklanki" , rozpu¶ciæ w 100 ml wrz±tku i wymieszaæ. Dodaæ 2 ³y¿eczki br±zowego cukru. Dolaæ Irish whisky. Na wierzch na³o¿yæ bit± ¶mietanê (nie mieszaæ z kaw±). Górê posypaæ start± kostk± gorzkiej czekolady.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/09 18:13
EdytaParticipant[b]Ziemniaki z majonezem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
6 ziemniaków
3 ³y¿ki sto³owe majonezu
1-2 ³y¿eczki musztardy
szczypiorek
sól[i]Sposób wykonania:[/i]
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach. Obraæ, poczekaæ a¿ ostygn± i pokroiæ w plasterki. Zrobiæ sos: majonez wymieszaæ z musztard± i pokrojonym szczypiorkem, mo¿na posoliæ. Ziemniaki polaæ sosem . Podawaæ z pieczonymi kie³baskami albo parówkami, z dodatkiem pomidorów.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Jajka z chrzanem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
6 jajek
3 jab³ka
chrzan
kwasek cytrynowy lub ocet
majonez (ma³y s³oiczek)
cukier
sól[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka ugotowaæ na twardo, ostudziæ, obraæ i przekroiæ na po³ówki. Jab³ka obraæ i zetrzeæ na tarce. Chrzan zetrzeæ (tyle aby wysz³o oko³o 3 ³y¿ek), przyprawiæ go kwaskiem cytrynowym lub octem. Po³±czyæ z jab³kami i dodaæ majonez, przyprawiæ sol±, kwaskiem i cukrem. Sosem polac jajka.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]sa³atka selerowa z ananasem[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
10-12 plasterków szynki
1 puszka kukurydzy
1/2 -3/4 papryki
15 dag ¿ó³tego startego sera
1 s³oiczek selera marynowanego
5-10 plastrów ananasa z puszki (zale¿nie od upodobania)
majonez[i]Sposób wykonania:[/i]
Szynkê pokroiæ w ma³± kosteczkê,kukurydzê, seler i ananasa ods±czyæ. Ananasa pokroiæ tak¿e w ma³± kostkê. Ser ¿ó³ty zetrzeæ na ¶redniej tarce. Paprykê pokroiæ w cieniutkie paseczki. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ razem z majonezem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]£atwy pasztecik kanapkowy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
150 gram w±tróbek z kurczaka
czosnek
20 ml sherry
1 ³y¿ka mas³a
1 ³y¿ka ¶mietany
natka pietruszki[i]Sposób wykonania:[/i]
W±tróbki udusiæ na ma¶le. Dodaæ zmia¿d¿ony czosnek, wlaæ sherry. I poczekaæ a¿ odparuje. Ostudziæ, natkê pietruszki drobno posiekaæ. Posiekaæ wszystkie sk³adniki mikserem. Wymieszaæ ze ¶mietan± i przyprawiæ sol± oraz pieprzem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Zupa malinowa (na zimno)[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
szklanka malin (mo¿na wiêcej)
2 szklanki zsiad³ego mleka
1/3 szklanki wody mineralnej
2 ³y¿ki miodu[i]Sposób wykonania:[/i]
Maliny rozdrobniæ. zalaæ je zsiadlym mlekiem, wymieszaæ, dodaæ miód, wymieszaæ. Na koniec dodaæ wode mineraln± i znowu wymieszaæ. wstwiæ do lodówki na przynajmniej godzinê.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Surówka z kiszonej kapusty[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
200 gram kiszonej kapusty
1 jab³ko (antonówka – najlepsza)
1 cebula
sok z 1 i 1/2 cytryny
2 ³y¿ki miodu
2 ³y¿ki oleju
kminek[i]Sposób wykonania:[/i]
Kapustê i cebulê drobno posiekaæ.Jablko obraæ i zetrzeæ. Wymieszaæ jab³ko z sokiem cytryny, dodaæ cebulê, olej, kminek i miód. Po³±czyæ z kapust±. Odstawiæ na kilka godzin. Surówkê przycisn±æ innym naczyniem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Pasta jajeczno-tuñczykowa z serkiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
4 jajka
serek ¶mietankowy topiony (100 gram)
tuñczyk w sosie w³asnym
posiekany koperek lub natka pietruszki.
sól i pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka ugotowaæ i posiekaæ w drobn± kosteczkê. Tuñczyka ods±czyæ i rozetrzeæ z serkiem topionym oraz posiekanym koperkiem lub natk± pietruszki. Po³±czyæ z jajkami, doprawiæ sol± i pieprzem.
II wersja: te same sk³adniki ! Ale wykonanie jako jajka faszerowane. Ugotowane jajka kroimy wzd³u¿, wybieramy ¿ó³tko i ³±czymy z innymi sk³adnikam. Przygotowan± masê nak³adamy spowrotem do jajek.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ziemniaczki faszerowane pieczone w ognisku lub na grilu[/b]
Sk³adniki:
10 ziemniaków
10 cienkich, d³ugich plastrów boczku
1 kostka miêsa mielonego ( 25 dag)
1 cebula
czosnek
natka pietruszki
vegeta
sól
pieprz
papryka
olej do sma¿enia
folia aluminowa
mas³o[b]Sposób wykonania:[/b]
Ziemniaki bardzo dobrze umyæ i wytrzeæ do sucha. Przeci±æ na pó³ Wydr±¿yæ z obu stron, Po³owê wydr±¿onych ¶rodków drobno posiekaæ. Drug± po³owe przenaczyæ do innych celów. 1 cebulê obraæ i drobno posiekaæ. Na patelnie wrzuciæ najpierw cebulê potem miêso mielone przyprawione veget±, sol± i pieprzem oraz posiekane ziemniaki . Podsma¿yæ oko³o 2-3 minut, na koñcu dodaæ posiekan± natkê pietruszki. Zdj±æ farsz z patelni i na³o¿yæ do wydr±¿onych ziemniaczków. Ziemniaki zamkn±æ i natrzeæ veget±. Zawin±æ w boczek i ca³o¶æ w foliê aluminiow±. Piec na grillu lub w ognisku. Podawaæ z mase³kiem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ziemniaczki faszerowane[/b]
Sk³adniki:
10 ziemniaków ( podobnej wielko¶ci jajowate, nie "kuliste")
1 kostka miêsa mielonego ( 25 dag)
1 cebula
czosnek
natka pietruszki
vegeta
sól
pieprz
olej do sma¿enia
mas³o
koperekSposób wykonania:
Ziemniaki bardzo dobrze umyæ i wytrzeæ do sucha. Odci±æ oko³o 1/3 z ka¿dego ziemniaka (z d³u¿szej strony, wzd³u¿). Wydr±¿yæ wnêtrze. ¦ciête wierzchy obraæ i posiekaæ drobno, wydr±¿ony ¶rodek te¿. Cebulê obraæ i drobno posiekaæ. Na patelnie wrzuciæ najpierw cebulê potem miêso mielone przyprawione veget± i pieprzem oraz ziemniaki. Podsma¿yæ ale nie za mocno, na koñcu dodaæ posiekan± natkê pietruszki i wyci¶niêty czosnek. Zdj±æ farsz z patelni i na³o¿yæ do wydr±¿onych ziemniaczków. W³o¿yæ do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na oko³o 60 minut. Podawaæ z sa³atami. Przy podaniu na gor±cy ziemniak k³adzie siê jeszcze pó³ ³y¿eczki mas³a i dodatkowo posypuje koperkiem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Jajka faszerowane z koperkiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
8 jajek
1 i 1/2 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
koper
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ, przeci±æ wzd³u¿ na pó³. ¯ó³tka rozetrzeæ ze ¶mietan± i koncentratem. Doprawiæ sol± i pieprzem. Dodaæ posiekany koperek. Mas± wype³niæ po³ówki ugotowanych jajek. Po³o¿yæ na sa³acie i przybraæ np. czerwon± i ¿ó³t± papryk±.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipantMo¿e powinnam zadaæ to pytanie na: "poszukuje przepisu" ale skoro jest tu forum szpinako¿erców 🙂 A swoj± drog± [b]szpinkak jes mniamu¶ny [/b]:). Jad³am kiedy¶ sosik podawany do nachos. Podawany by³ na ciep³o i napewno zawiera³ SZPINAK i ser ¿ó³ty (roztopiony). Musia³ mieæ jeszcze jakie¶ sk³adniki, nie by³ zbyt gêsty …ale jakie?????
Czy kto¶ jad³ co¶ takiego albo podobnego? Jakby kto¶ natrafi³ na taki przepis to prosi³abym o odpowiedz!
Od roku za mn± "chodzi"…EdytaParticipant[b]Kotlety zio³owe z serem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag miêsa mielonego ( nie drobiowego)
1/2-1 jajko
1/2 bu³ki
2 plastry sera
natka pietruszki
szczypiorek
koperek
mleko (do namoczenia bu³ki)
sól
pieprz
papryka mielona
zio³a prowansalskie
olej[i]Sposób wykonania:[/i]
Do miêsa wbiæ jajko. Bu³kê namoczyæ i odcisn±æ tak¿e dodac do miêsa oraz sól, pieprz, posiekan± natkê pietruszki, szczypiorek i koperek. Dobrze wyrobiæ aby masa by³a jednolita. Uformowaæ z niej kotlety ( p³askie). Obsma¿yæ je na patelni (na oleju) z obu stron. Obsypaæ zio³ami prowansalskimi. Polo¿yæ na kotlecie kawa³ek sera i sma¿yc dalej a¿ ser siê rozpu¶ci.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]twaro¿ek zio³owy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag ¶wiezego twaro¿ku
3 ³y¿ki ¶wie¿ych posiekanych zió³ (majeranek, tymianek, bazylia)
3 ³y¿ki majonezu
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Wszystkie sk³adniki wymieszaæ i lekko utrzeæ. Podawaæ ze ¶wie¿ymi bu³eczkami, pieczywem razowym albo jako dip do s³onych paluszków.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z buraków i orzechów[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 du¿y ugotowany burak
1/2 malego surowego buraka
orzechy w³oskie
z±bek czosnku
posiekany szczypiorek
2 ³y¿ki oleju rzepakowego[i]Sposób wykonania:[/i]
Buraki zetrzeæ ( ugotowany i surowy). Czosnek zmia¿d¿yæ i dodaæ. Dolaæ 2 ³yzki oleju rzepakowego. Wszystko dok³adnie wymieszaæ. Wierzch posypaæ obranymi i pokruszonymi orzechami w³oskimi oraz odrobin± posiekanego szczypiorku.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts