Home › Forums › Działy › Forum Szpinakowe › szpinakożercy wszystkich krajów
- This topic has 42 replies, 12 voices, and was last updated 19 years, 2 months ago by Grzegorz.
-
AuthorPosts
-
24 lutego 2005 at 23:48 #42723KatarzynaParticipant
Anerite: pewnie tak, ale jaki¶ czas temu mia³am koszmarnie wysoki poziom cholesterolu i zaczê³am z tym walczyæ. Od tego czasu w zasadzie prawie wy³±cznie u¿ywam oliwy. Chocia¿ masz racjê, jaja na oliwie nie s± moim szczytem marzeñ.
Vjesja: w ¿yciu nie chcia³am Ci do³o¿yæ. No, dobra, mo¿e troszeczkê :laugh:
Ale czy Ty nigdy nie próbowa³a¶ szpinaku???? Je¶li nie, to marsz do jakiej¶ dobrej restauracji i zamów co¶ ze szpinaczkiem!!! Kiedy¶ w jakiej¶ w³oskiej knajpce jad³am tortellini zapiekane w sosie szpinakowym z kawa³kami szynki, du¿± ilo¶ci± sera, MNIAM! My¶lê, ¿e to idealna potrawa dla pocz±tkuj±cych szpinako¿erców. Mo¿e dasz siê namówiæ ;)?
B.25 lutego 2005 at 02:43 #42725EwaParticipantBazylio jajecznica ze szpinakiem i szczypiorkiem jest od dosc dawna przysmakiem mojej rodziny (no coz wychowalam takich dziwakow) , ale to tak na marginesie . Moje dzieciaki lubia zielone ziemniory (doslowny przekaz) czyli ziemniaki na zielono . Do gotujacych sie ziemniakow dodaje oczyszczone liscie szpinaku (jak zwykle swiezego – chociaz z mrozonym nie powinno byc zadnej roznicy ) i gotuje tak jak na puree na koniec odcedzam , tluke z maslem i mlekiem i voila gotowe . Calkem efektowne jest to na jakies male przyjecia hmmm taka odrobinka koloru .Mozna rowniez stosowac buraczki (oszczednie ) dla dodoania nieco czerwieni i slodyczy np.na walentynki lub dzien kobiet -niestety juz zapomniany .
Pozdrawiam Ewa.25 lutego 2005 at 03:53 #42728marekParticipantCiekawy pomys³ z tymi zielonymi ziemniakami :rolleyes:
25 lutego 2005 at 10:14 #42734KatarzynaParticipantAha, ¶wietny! Pewnie zrobiê co¶ takiego. Dziêki, Ewka.
B.27 lutego 2005 at 12:17 #42758AgnieszkaParticipantBazylio i inni szpinakolubcy: zaczê³am zamieszczaæ przepisy, tak jak obieca³am.
Pa, pa4 marca 2005 at 18:26 #42786AgnieszkaParticipant[url=http://www.planetaislam.com/kobiety/przepisy/borek.html]co¶ szpinakowego[/url] z kuchni orientalnej
5 marca 2005 at 16:16 #42791KatarzynaParticipantFarsz trochê podobny do tradycyjnego, ale ta cytryna to dla mnie nowo¶æ. A ciasto fila, to ju¿ zupe³nie co¶ nowego.
Dziêki 😀
B.8 marca 2005 at 18:11 #42944EdytaParticipantMo¿e powinnam zadaæ to pytanie na: "poszukuje przepisu" ale skoro jest tu forum szpinako¿erców 🙂 A swoj± drog± [b]szpinkak jes mniamu¶ny [/b]:). Jad³am kiedy¶ sosik podawany do nachos. Podawany by³ na ciep³o i napewno zawiera³ SZPINAK i ser ¿ó³ty (roztopiony). Musia³ mieæ jeszcze jakie¶ sk³adniki, nie by³ zbyt gêsty …ale jakie?????
Czy kto¶ jad³ co¶ takiego albo podobnego? Jakby kto¶ natrafi³ na taki przepis to prosi³abym o odpowiedz!
Od roku za mn± "chodzi"…8 marca 2005 at 20:10 #42950MagdaParticipantPrzy³±czam siê i ja do szpinako¿erców. A na dobry pocz±tek mam przepis na placek ze szpinakiem (z programu Mak³owicza, zdaje siê).
Ciasto:
– 300 g m±ki,
– sól,
– ciep³a woda,
– 6 ³y¿ek oliwy.
Zagnie¶æ ciasto i podzieliæ na dwie czê¶ci: wiêksz± – na spód, a mniejsz± – na wierzch. Sch³odziæ. Rozwa³kowaæ i wy³o¿yæ na tortownicê tak, aby wychodzi³o ponad brzegi.
Farsz szpinakowy:
– mas³o,
– cebula (zez³ocona na ma¶le),
– 1 kg szpinaku (dodaæ do cebuli i dusiæ 10 minut; ostudziæ i dodaæ pozosta³e sk³adniki),
– 2 ¿ó³tka,
– ga³ka muszkato³owa,
– 300 g zmielonego twaro¿ku,
– ¿ó³ty ser (starty na tarce),
– natka pietruszki.
Wy³o¿yæ szpinakowy farsz na ciasto. Zrobiæ dziury w farszu, a w nie wbiæ jajka (od 5 do 7 sztuk). Przykryæ pozostawionym ciastem i zagi±æ brzegi na zak³adkê i posmarowaæ ¿óltkiem.8 maja 2005 at 00:24 #43876AneriteParticipantJest taka strona kulinarna: http://www.foodtv.com i tam znalazlam ponad 800 przepisow szpinakowych, ale wszystko po angielsku. Kto moze skorzystac, niech wpisze w wyszukiwarke 'spinach" i juz ma. Pozdrawiam, Anerite.
11 maja 2005 at 16:17 #43887MariuszParticipantostatnio robilem tarte szpinakowa, gdzie do farszu szpinakowego (miksowane blanszowane liscie z dodatkiem czosnku, soli i jaj) dodalem szczypior i TARTY CHRZAN.
11 maja 2005 at 21:15 #43894AneriteParticipantAle jak smakowalo z chrzanem? Lubie czytac Twoje posty, tylko szkoda, ze sa tak rzadko. Jeszcze proponuje inna wersje – z odrobina glaki muszkatolowej, ale wtedy chyba bez chrzanu. Anerite.
16 października 2005 at 07:58 #44272GrzegorzParticipantA ja uwielbiam szpinak w tradycyjny sposób przygotowany .
Zasma¿ony i podprawiony ¶mietan± oczywi¶cie z dodatkiem czosnku -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.