Home › Forums › Działy › Forum Szpinakowe › szpinakożercy wszystkich krajów
- This topic has 42 replies, 12 voices, and was last updated 19 years, 1 month ago by Grzegorz.
-
AuthorPosts
-
14 lutego 2005 at 13:20 #42524AgnieszkaParticipant
Mo¿e nie jestem szpinako¿erc±, ale i w naszej kuchni czaem on go¶ci. Najczê¶ciej w postaci canneloni ze szpinakiem z sosem serowym lub w postaci go³±bków z kaszy jaglanej i szpinaku (wersja wege) czy z dodatkiem gotowanego kurczaka (wersja nie-wege).
Smakowicie brzmi± te kotleciki nadziewane szpinakiem. Bêdê próbowaæ.
Aga14 lutego 2005 at 17:18 #42527KatarzynaParticipantWitam szpinakosympatyczkê!
Cieszê siê, ¿e jadacie szpinak. Te kotleciki s± rzeczywi¶cie fajne. Zachêcam. I bardzo chêtnie poczyta³abym sobie Twoje przepisy na canelloni i na go³±bki. Te ostatnie szczególnie mnie zainteresowa³y ze wzglêdu na kaszê jaglan±, której jeszcze nie jad³am.
Pozdrawiam
B.14 lutego 2005 at 20:16 #42532AgnieszkaParticipant[b]Bazylia pisze:[/b]
[quote] Te ostatnie szczególnie mnie zainteresowa³y ze wzglêdu na kaszê jaglan±, której jeszcze nie jad³am.
Pozdrawiam
B.[/quote]
Kaszy jaglanej jeszcze nie jad³a¶ :blink: ? Jest specyficzna, ale smaczna. Przepisy zamieszczê w najbli¿szym czasie. Obiecujê, mo¿e jeszcze w tym tygodniu.
Aga15 lutego 2005 at 00:26 #42533KatarzynaParticipantTak siê zdziwi³a¶, ¿e a¿ mi g³upio siê zrobi³o i jutro polecê sobie trochê tej kaszy kupiæ 😉 :laugh:
A powa¿nie, to nie jad³am. Albo mo¿e jad³am, tylko nie pamiêtam. W ka¿dym razie na pewno spróbujê. I czekam na Twoje przepisy.
B.15 lutego 2005 at 15:28 #42538adminKeymasterI ja! I ja!!! zapisuje sie do klubu szpinakozercow!!! Bo ja bardzo lubie szpinak i juz!!! :laugh:
Mam w ulubionych fajna stronke z przepisami na szpinak, nie wiem czy moge podac linka??? Ech, podam, najwyzej admin wykasuje (nie wiem czy to zgodne z regulaminem :ohmy: )
http://www.szpinak.prv.pl/15 lutego 2005 at 15:31 #42540marekParticipantCze¶æ Agu¶, tutaj ka¿dy wszystko mo¿e o ile nie jest wulgarny i nie obraza innych.
Podlinkowa³em adres Agusi [url]http://www.szpinak.prv.pl/[/url]
16 lutego 2005 at 13:33 #42586AgnieszkaParticipant[b]Bazylia pisze:[/b]
[quote]Tak siê zdziwi³a¶, ¿e a¿ mi g³upio siê zrobi³o i jutro polecê sobie trochê tej kaszy kupiæ 😉 :laugh:
A powa¿nie, to nie jad³am. Albo mo¿e jad³am, tylko nie pamiêtam. W ka¿dym razie na pewno spróbujê. I czekam na Twoje przepisy.
B.[/quote]
Sorki, nie wiedzia³am, ¿e tak to podzia³a :huh:
Agulinaa ta stronka mnie powali³a. Pêdzê po szpinak.
A przepis na go³abki jest prosty:
g³ówka kapusty (najlepiej w³oskiej)
1,5 szkl. kaszy jaglanej
paczka mro¿onego szpinaku
cebula
jajko
dla miêso¿ernych miêso mielone lub pier¶ z kurczakaKaszê ugotowaæ, kapustê sparzyæ. Zeszkliæ cebulkê, podsma¿yc miêso (lub ugotowaæ i rozdrobnic pier¶ z kurczaka). Szpinak odparowaæ na patelni. Do kaszy dodaæ miêso, cebulê, szpinak i jajko. Wymieszaæ, doprawiæ do smaku (polecam ciutkê czosnku). Masê nak³adaæ na li¶cie i zawijaæ. Piec w piekarniku. Czyli wszystko podobnie jak w tradycyjnych go³abkach. 🙂
Teraz muszê koñczyæ i zaj±æ siê ma³±, ale mo¿e wieczorkiem wklepiê jeszcze canneloni i kilka innych przepisów wygrzebanych z mojego przepastnego segregatora. I chyba pokocham szpinak.
Aga16 lutego 2005 at 14:30 #42588MariuszParticipantwydaje mi sie, ze gdzies slyszalem o nielaczeniu szpinaku z pomidorami, ale co tam- tez mowia, zeby do jednej salatki nie pchac pomidorow z ogorem surowym i kiszonym a ja pcham i tak lubie.
Tak wiec- moj pomysl na szpinak laczy go z pomidorami wlasnie.
Osobno smazy sie szpinak z dodatkiem czosnku a osobno najpierw rumieni cebulke i w innym naczyniu przesmaza pokrojone w kostke pomidory – tak aby woda odparowala i zrobily sie geste. Potrem mase szpinakowa mieszamy z pomidorowa i z cebulka, dodajemy pokrojona w kostke fete (moze tez byc pokruszony bialy ser, ale ja wiole fete) + sol + pieprz i caloscia polewamy ugotowany makaron (dowolny).16 lutego 2005 at 17:39 #42592KatarzynaParticipant¦wietne przepisy! Nastêpne go³±bki bêd± z kasz± jaglan± i szpinakiem. A ten sos do makaronu robiê jutro na obiad. I mam w nosie, ¿e siê nie ³±czy pomidorów ze szpinakiem, tyle ¶wiñstwa jemy nawet o tym nie wiedz±c, ¿e raz mogê zje¶æ co¶ szkodliwego ¶wiadomie.
B.17 lutego 2005 at 19:56 #42646KatarzynaParticipantMarinik, zrobi³am sobie dzi¶ szpinak wed³ug Twojego przepisu. Dobry by³! Dziêki.
B.18 lutego 2005 at 19:01 #42656adminKeymasterTak sobie zajrzalam tutaj z ciekawosci. Z gory mowie – nie jadam tej trawy.
To jakies chorobliwe ale na szczescie nie zarazliwe. Wiem, co mowie, bo moj malzonek to wlasnie szpinakozerca. I to jaki, szczescie, ze nia zna polskiego, bo byl chcial pogadac pewnie o szpinaku. Jak mozna jesc cos, co w ogole nie ma smaku , nigdy… A tfuj..
O sorry , zycze Wam smacznego, bo czemu i nie jesli smakuje hi hi.18 lutego 2005 at 21:02 #42658KatarzynaParticipantVjesja, skarbie, ale smak to to ma, tyle tylko, ¿e wygl±da, jak kacza kupa i prawdopodobnie dlatego ludzie tego nie jedz±.
A smak ma bardzo charakterystyczny, nie do podrobienia. Je¶li jaka¶ 'trawa’ smaku nie ma, to sa³ata, ale szpinak…
A Twojego mê¿a serdecznie ode mnie pozdrów i powiedz mu, ¿e ma wyrafinowany gust kulinarny:laugh:
B.Post edited by: Bazylia, at: 2005/02/18 18:23
23 lutego 2005 at 20:18 #42687WiesiaParticipantNo , tos mi Bazylia troche dolozyla he he.
Nie zapomne urlopu w Polsce…. Bylismy w takiej fajnej restauracji, gdzie podchodzilo sie do wybranych dan i kucharz je nakladal na talerz.
Moj Kochany szybko przyuwazyl szpinak i byl wniebowziety.
Kucharz to zauwazyl, wiec zyczliwie nalozyl Mu kopiasty talerz.
Moje Kochanie wrocilo po jeszcze!!!
Kucharz smiejac sie ( i nie tylko on ) nalozyl Mu druga, taka sama olbrzymia porcje.
A ja biedna do tej pory wysluchuje, jaki to pyszny szpinak w Polsce ….
A ja sie jakos przekonac nie moge, ech!24 lutego 2005 at 13:56 #42710MariuszParticipantjakze mi milo, skoro smakowalo :)))))))
24 lutego 2005 at 22:13 #42720AneriteParticipantPrzepis b. ciekawy, ale mysle ze szpinak pyrkany na masle zamiast na oliwie bedzie smaczniejszy, ze wzgledu na jajko. Jajka na oliwie – nie odpowiada mi to. Anerite.
PS. ten komentarz jest do jajecznicy ze szpinakiem.Post edited by: anerite, at: 2005/02/24 19:15
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.