Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Twaro¿ek czosnkowy II[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag twarogu
4 z±bki czosnku
1/4 kostki margaryny
sól
[i]
Sposób wykonania:[/i]
Rozmia¿d¿ony czosnek rozetrzeæ z sol±, dodaæ margarynê i utrzeæ, dodaæ twaróg. Ogrzewac delikatnie np. postawiæ rondel z wod± na gazie, wstawiæ do niego pojemnik z serem. pozostawiæ na trochê na malym ogniu. Uformowaæ z sera kostkê i wstawiæ pod przykryciem do lodówki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Twaro¿ek czosnkowy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag twarogu
3-4 z±bki czosnku
2-3 orzechy w³oskie
1/2 szklanki ¶mietany
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Twaróg rozetrzeæ z rozmia¿d¿onym czosnkiem i potem rozmieszaæ ze ¶mietan±, przyprawiæ sol± .Orzechy w³oskie drobno posiekaæ. Wymieszaæ z twarogiem przyprawiæ sol± i pieprzem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipantJa dziêki konkursowi "skoputeryzujê" swoj± bazê, a mia³am to zamiar zrobiæ od kilku lat. Zeszyty ju¿ ledwo co siê trzymaj± :D. Mo¿e potem je posegregujê bo w tej chwili gdy szukam jakiego¶ przepisu. muszê wertowaæ setki karteczek.
EdytaParticipant[b]Twaro¿ek z rzodkiewk±[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag twarogu
pêczek rzodkiewki
pêczek szczypiorku
1/2 szklanki ¶mietany
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Twaróg rozmieszaæ ze ¶mietan±. Szczypiorek pokroiæ drobniutko. Rzodkiewki umyæ i pokroiæ w cienkie plasterki. Wymieszaæ z twarogiem przyprawiæ sol± i pieprzem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kapusta w³oska w beszamelu[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
60 dag kapusty w³oskiej
sól
cukier
t³uszcz
1 ³y¿ka m±ki
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ¶mietany
1 jajko
5 dag sera podpuszczkowego
bu³ka tarta[i]Sposób wykonania:[/i]
Kapustê oczy¶ciæ i pokroiæ w kostkê. Ugotowaæ w osolonej wodzie z odrobin± cukru i odcedziæ. Stopiæ czê¶æ t³uszczu, wymieszaæ m±kê, rozprowadziæ mlekiem i ¶mietan±, zagotowaæ, przyprawiæ do smaku sol± i ga³k± muszkata³ow± i cukrem. Sos zestawiæ z ognia i wbiæ do niego jajko, energicznie wymieszaæ. Naczynie do zapiekania wysmarowaæ t³uszczem i obsypaæ bu³k± tart±. Kapustê wymieszaæ z sosem, przelo¿yæ do pó³miska i posypaæ startym serem oraz bu³k± tart±. Polaæ delikatnie t³uszczem np. olejem albo rozpuszczonym mas³em. Zapiekac do momentu az ser zacznie siê rumieniæ.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 kostka miêsa mielonego (250 gram)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki ¿ó³tej
1/2 papryki zielonej
1 cebula
1 jajko
1-2 ³y¿ki bu³ki tartej
1 kostka roso³owa
2 ³y¿ki przecieru pomidorowego
czosnek
mas³o
1 ³y¿ka m±ki
sól
pieprz
papryka[i]Sposób wykonania:[/i]
Cebulê obraæ i drobno pokroiæ w kosteczkê. 1/2 cebuli zmieszaæ z miêsem mielonym, jajkiem, odrobin± wody i przyprawiæ. Uformowaæ pulpeciki.
Kostkê roso³ow± zalaæ 1/2 litra wrz±tku. Zagotowaæ i wrzuciæ pulpeciki. Gotowaæ 10-20 minut.
Paprykê oczy¶ciæ i pokroiæ w cieniutkie paseczki.Czosnek posikaæ albo zmia¿d¿yæ. Po³o¿yæ na rozpuszczone na patelni mas³o, dodaæ pozosta³± czê¶æ cebuli i paprykê. Gdy cebula sie zeszkli, dodaæ m±kê i wlaæ po³owê wywaru z pulpetów, do³o¿yæ przecier pomidorowy. Gotowac 5-10 minut. Doprawiæ do smaku!Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Jogurt jab³kowy mro¿ony[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 opakowanie jogurtu naturalnego (bez cukru)
1 jab³ko
s³odzik w proszku (cukier sie nie rozmiesza dobrze)
cynamon
[i]
Sposób wykonania:[/i]
jab³ko obraæ, zetrzeæ na tarce, skropiæ delkatnie sokiem z cytryny. Zmiksowac jogurt, starte jab³ko , slodzik i cynamon. Wstawiæ do zamrazalnika na kilka godzin.
Mozna robic ró¿ne "wariacje" np. dodaæ maliny, truskawki itp. albo mix owoców. Uwaga! Cynamon nie do wszystkich.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Pomidorowe grzanki[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
8 du¿ych kromek chleba (np. chleb ch³opski)
0,4 kg pomidorów bez skórki
czosnek
mas³o lub oliwa z oliwek
zio³a prowansalskie
sól
pieprz
starty parmezan[i]Sposób wykonania:[/i]
Z pomidorów wybraæ pestki. Pomidory pokroiæ w drobniuk± kosteczkê. Chleb poprzekrajaæ tak aby bylo potem wygodnie je¶æ. W³o¿yæ je na chwile do piekarnika tak aby zrobily sie ciep³e 1-3 minuty. Kromki wyj±æ i natrzeæ czosnkiem, a potem posmarowaæ mas³em albo oliw± z oliwek. Po³o¿yc na to pastê z pomidorów i poprzyciskaæ widelcem aby nie spadala. Posypaæ ziolami prowansalskimi, chyba ¿e ma sie ¶wie¿e …jeszcze lepiej oraz sol± i pieprzem. Posypaæ lekko parmezanem i wstawiæ do piekarnika a¿ ser siê roztopi.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Mozzarellowe grzanki[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
3 plastry sera mozzarella
3 ma³e plasterki szynki
6 kromek pieczywa tostowego
1-2 jajka
2 ³y¿ki mleka
m±ka
sól
pieprz
zio³a prowansalskie[i]Sposób wykonania:[/i]
Plastry mozzarelli po³o¿yæ na kromki pieczywa, tak aby nie wystawa³y za brzegi . Posypaæ sol±, pieprzem i zio³ami. Przykryæ ma³ym plasterkiem szynki . 3 powsta³e kanapki przykryæ pieczywem tostowym. Brzegi kanapek zwil¿yæ wod± (delikatnie) i pozlepiaæ. Posypaæ brzegi m±k±. Jajko rozbiæ, dodaæ 2 ³y¿ki mleka. Wymieszaæ i zanurzyæ w tym grzanki, ponownie posypaæ je m±k±. Sma¿yc grzanki z obu stron na ma¶le lub oliwie z oliwek.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka owocowa[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 pomarañcze
kawa³ek arbuza
8 plastrów ananasa
4 morele z puszki
winogrona
2-3 jab³ka
2-3 banany
kieliszek likeru owocowego[i]Sposób wykonania:[/i]
Ananasa i morele ods±czyæ.Morele, pomarañcze i plastry ananasa pokroiæ w kosteczkê. Banany pokroiæ w talarki. Jab³ka obraæ i pokroiæ w kostkê . Banany i jab³ka skropiæ sokiem z cytryny aby nie straci³y koloru. Z arbuza wyj±æ pestki i pokroiæ go w kostkê. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Wlaæ kieliszek likeru owocowego ( morelowy, pomarañczow itp.) Sa³atkê zalaæ sosem jogurtowo-pomarañczowym ( w wersji bez majonezu, soli i pieprzu) dopiero na talerzach. Owoce puszczaj± soki, pomieszane z jogurtem wygl±daj± nieapetycznie, a owoce trac± kolor.
Sos jogurtowo-pomarañczowy:ê³êó1 szt pomarañczy (s³odka), 1 kubeczek jogurtu naturalnego, ³y¿eczka soku z cytryny, cukier.
Pomarañczê pokroiæ, na bardzo ma³e czê¶ci wymieszaæ z reszt± sk³adników, dolaæ sok z cytryny i cukier.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Prosta sa³atka owocowa[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 pomarañcze
8 plastrów ananasa
2 banany
sok z cytryn
cukier
koniak[i]Sposób wykonania:[/i]
Ananasa ods±czyæ. Pomarañcze i plastry ananasa pokroiæ w kosteczkê. Banany pokroiæ w talarki, skropiæ go sokiem z cytryny aby nie straci³ koloru. wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Zalaæ koniakiem wymieszanym z cukrem. Nie za du¿o bo owoce puszcz± jeszcze sok.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z tuñczykiem na kanapki[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 puszka tuñczyka w sosie w³asnym
seler naciowy
majonez
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Tuñczyka ods±czyæ, selera naciowego oczy¶ciæ, powykrajaæ w³ókna. Cieniutko pokroiæ. wymieszaæ z majonezem, sol± i pieprzem.
II wersja: Zamiast selera naciowego kroimy cieniutko rzodkiewkê.
Nak³adaæ na pieczywo.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Babka nale¶nikowo-kapu¶ciana[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 i 1/2 szklanki m±ki
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka ciep³ej wody
2 ³y¿ki oleju
sól
nadzienie: 40 dag kapusty
1 cebula
4 dag t³uszczu
kilka pieczarek
10 dag kie³basy
p³aska ³y¿ka m±ki
pieprz
t³uszcz do wysmarowania blachy[i]Sposób wykonania:[/i]
Rozmieszaæ mleko z jajkami, dodaæ m±kê, odrobinê soli, wyrobiæ ciasto i dodaæ ciep³ej wody, tyle aby ciasto by³o p³ynne oraz olej. Usma¿yæ cieniutkie nale¶niki. Powinno wyj¶æ kilkana¶cie sztuk (14-18)
Kapustê ugotowaæ, odparowaæ wodê i posiekaæ. Cebule obraæ. Pokroiæ pieczarki i cebule i podsma¿yæ. Kie³basê pokroiæ w bardzo drobn± kosteczkê. Do patelni do³o¿yæ kapustê i kie³basê, oprószyæ m±k± i wszystko zasma¿yæ. Formê wysmarow±c t³uszczem. Uk³adaæ warstwowo nalesniki i farsz. Zaczynaj±c od nale¶nika i koñcz±c na nim. Przycisn±æ i zapiec.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]MIX owocowy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
50 ml soku z ananasa
50 ml soku jab³kowego
50 ml soku z pomarañczy
50 ml soku z grejpfuta
kostki lodu
owoce palstry do przybrania np. kiwi, truskawka[i]Sposób wykonania:[/i]
Do shakera wrzuciæ kilka kostek lodu, wlaæ soki i wstrz±sn±æ kilka razy. Przelac do szklanki (pod³u¿nej) W³ozyæ s³omkê a na krawêdzie powk³adaæ plasterki owoców.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Drink B³êkitna Laguna[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
15 ml Blue Curacao
50 ml wódki
30 ml soku z cytryny
Skruszony lód[i]Sposób wykonania:[/i]
Wszystkie sk³adniki w³o¿yæ do shakera i dok³adnie wymieszaæ. Podaje sie w kieliszkach koktajlowych. Je¶li kto¶ nie ma shakera proponujê pobawiæ siê blenderem 🙂Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/09 18:23
-
AuthorPosts