Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Krokiety z grochu[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
45 dag grochu
7 dag ry¿u
1 cebula
olej
2 jajka
bu³ka tarta
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Groch namoczyæ, a potem ugotowaæ, odparowaæ i przetrzeæ przez sito. Ry¿ wsypaæ do sporej ilo¶ci wody, gotowaæ prze oko³o 10 minut, a nastêpnie odcedziæ, pozostawiæ do wystygniêcia. Cebulê obraæ pokroiæ drobno i podsma¿yæ. Po³±czyæ ry¿ z grochem, cebul± i 1 jakiem oraz dodatkowo 1 ¿ó³tkiem.. Z masy uformowaæ wa³ek i pokroiæ go (na kilkucentymetrowe kawa³ki) . Posmarowaæ je bia³kiem, obtoczyæ w bu³ce tartej i sma¿yæ na du¿ej ilo¶ci oleju.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Przecier wieloowocowy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag czarnych porzeczek
25 dag czerwonych porzeczek
25 dag agrestu
25 dag malin
25 dag truskawek
cukier do smaku[i]Sposób wykonania:[/i]
Owoce oczy¶ciæ, prze³o¿yæ do garnka i doprowadziæ do wrzenia. Jeszcze gor±ce przetrzeæ przez sito. Przecier os³odziæ do smaku. Rozlaæ do s³oi i pasteryzowaæ 15-20 minut.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Truskawki ma³os³odzene[/b]
[i]Sk³adniki[/i]
1 kg truskawek
20 dag cukru[i]Sposób wykonania:[/i]
Truskawki podobnej wielko¶ci, oczy¶ciæ, umyæ i os±czyæ. Oczyszczone w³o¿yæ do wymytych s³oików i posypywaæ cukrem, co pewien czas lekko uciskaæ ³y¿k±. Na³o¿yæ wieczka nie dociskaj±c ich do oporu i wstawiæ do pasteryzacji na oko³o 20 minut. Dopiero wyjmuj±c dokrêciæ wieczka.
*z tej proporcji wychodz± 3 s³oiki o pojemno¶ci 0,33 litraPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kabaczek z grzybami i pomidorami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
60 dag kabaczka
20 dag ró¿nych grzybów
1 cebula
1/2 szklanki ¶mietany
20 dag pomidorów bez skórki
1 ³y¿ka m±ki
sól
pieprz
zielenina[i]Sposób wykonania:[/i]
Grzyby podsma¿yæ na patelni razem z pokrojon± w kostkê cebul±. Dusiæ je pod przykryciem oko³o 20 minut. Kabaczek obraæ i pokroiæ w kosteczkê, posoliæ i dodaæ do grzybów. Pomidory pokroiæ w kostkê i dodaæ do patelni. ¦mietanê wymieszaæ z m±k± i zalaæ potrawê, oprószyæ pieprzem i posypaæ posiekan± natk± pietruszkiPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Cukinia sma¿ona[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
50 dag cukini
3-4 ³y¿ki oleju
sól
kwasek cytrynowy
czosnek
natka pietruszki
¿ó³ty ser[i]Sposób wykonania:[/i]
Cukinie obraæ, przekroiæ na po³owy, wybraæ mi±¿sz i pokroiæ w kosteczkê. W³o¿yæ na rozgrzany olej i usma¿yæ ( musi zrobiæ siê szklista), ostudziæ. Posypaæ kwaskiem cytrynowym, dodaæ kilka z±bków zmia¿d¿onego czosnku i soli, dosypaæ posiekan± natkê pietruszki. Na koniec zetrzeæ ¿ó³ty ser i posypaæ nim po wierzchu, nie mieszaj±c.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Krokiety z ry¿em[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 szklanka ry¿u
2 szklanki wody
20 dag parówek
2 jajka
1 cebula posiekana
1 ³y¿ka m±ki
natka pietruszki
bu³ka tarta
sól
pieprz
t³uszcz[i]Sposób wykonania:[/i]
Ry¿ wsypaæ do wody i ugotowaæ. Oddzieliæ po³owê i zmieliæ maszynk± z parówki. Po³±czyæ razem z ry¿em niemielonym, dodaæ jajko i przyprawiæ do smaku. Do³o¿yæ posiekan± natkê pietruszki. Cebulê podsma¿yæ i te¿ do³o¿yæ do masy. Wyrobiæ. Formowaæ wa³eczki, obtoczyæ w m±ce, maczaæ w jajku i obtoczyc w bu³ce tartej. Sma¿yæ z ka¿dej strony.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Dressing Dijon[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1/3 szklanki bia³ego octu winnego
1 i 1/2 ³y¿eczki musztardy Dijon
1 zmia¿d¿ony z±bek czosnku
1/2 ³y¿eczki cukru
2/3 szklanki oliwy do sa³atek
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Wszystkie sk³adniki po³±czyæ i dobrze wymieszaæ albo lekko zmiksowaæ. Przechowywaæ w lodówce, nie d³u¿ej ni¿ miesi±c.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z tortellini[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 paczki tortellini ( z serem)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
2 ³y¿eczki posiekanej natki pietruszki
1 ³y¿eczko oregano
1/2 ³y¿eczki soli
6 jajek
oko³o 1/2 kg li¶ci szpinaku
1 szklanka pokruszonego sera feta
½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli[i]Sposób wykonania:[/i]
W garnku zagotowaæ wodê i osoliæ j±. W³o¿yæ tortellini i gotowaæ oko³o 7 minut albo tyle aby by³y al. Dente. Ods±czyæ. Zmieszaæ oliw, sok z cytryny, ocet winny, natkê pietruszki, oregano i sól. Zmieszaæ sos z tortellini, przykryæ i wstawiæ do lodówki na 2 godziny. Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w æwiartki. Zmieszaæ szpinak z serem feta i cebul±, tak aby powsta³a pasta. Pastê zmieszaæ z tortellini, prze³o¿yæ do miski i ob³o¿yæ wokó³ æwiartkami jajek.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]kluski k³adzione[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
40 dag twarogu
3-4 ³y¿ki m±ki
3 jajka
sól[i]Sposób wykonania:[/i]
¦wie¿y twaróg przepu¶ciæ przez maszynkê, dodac jajka i razem utrzeæ, wsypuj±c porcjami m±kê. W garnku zagotowaæ wodê i osoliæ.Ma³± ³y¿k± k³a¶æ kluski i gotowaæ a¿ bêd± miêkkie. Odcedziæ.
I wersja: "na s³ono" – polaæ roztopionym t³uszczem i posypaæ natk± pietruszki lub koprem.
II wersja: "na s³odko" – podawaæ ze ¶mietan± wymieszan± z cukrem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kompot z czarnych jagód[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
2 kg jagód
2 szklanki cukru
okolo 1 litra wody[i]Sposób wykonania:[/i]
Jagody umyæ i ods±czyæ. W garnku zagotowaæ cukier z wod± a¿ zrobi siê syrop. Jagody wsypaæ do s³oików, mniej wiêcej do 4/5 wysoko¶ci i zalaæ syropem. Zamkn±æ s³oiki i pasteryzowac oko³o 25 minut.
* w tych samych proporcjach mozna zrobiæ kompot z malin lub je¿yn. S³oiki nape³niæ ca³e malinami, potrz±saj±c nimi aby ¶cislej przylegaly.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/11 08:49
EdytaParticipant[b]Kompot z winogron[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
2 kg winogron
2 i 1/2 – 3 szklanki cukru (zale¿y od s³odko¶ci winogron)
oko³o 1 litra wody[i]Sposób wykonania:[/i]
Winogrona umyæ i pododzielaæ od ³ody¿ek, w³ozyc je do s³oików. W garnku zagotowac cukier z wod± a¿ zrobi siê syrop. Zalaæ syropem winogrona, zamkn±æ s³oiki i pasteryzowac oko³o 15 minut.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Knedle ze ¶liwkami[/b]
[i]Sk³adniki[/i]
50 dag ziemniaków
20 dag m±ki
1 jajko ma³e
sól
40 dag ¶liwek
cukier
cynamon[i]Sposób wykonania:[/i]
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, obraæ, poczekaæ a¿ ostygn±. Przepu¶ciæ przez maszynkê.
¦liwki przekroiæ na pó³ i wydrelowaæ. Ziemniaki wymieszaæ z m±k± jajkiem i sol±. Szybko i dobrze wyrobiæ. Z ciasta urywaæ kawa³ki i formowaæ "placuszki". Na ¶rodku k³a¶æ kawa³ek ¶liwki, zasypaæ 1/3-1/2 ³y¿eczk± cukru i cynamonem. Zlepiæ dobrze i uformowaæ kulki. Gotowaæ w solonej wodzie.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]duszona pier¶ z kurczaka [/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
4 filety z piersi kurczaka
2 ³y¿ki posiekanych zió³
3 ³y¿ki sosu sojowego
1/3 – 1/2 szklanki bulionu z kostki roso³owej
1 cebula
tluszcz do sma¿enia[i]Sposób wykonania:[/i]
Filety natrzeæ zmia¿d¿onym czosnkiem oraz sosem sojowym. Na patelni rozgrzaæ olej i obsma¿yæ je z ka¿dej stron .Cebulê obrac pokroiæ w cienkie piórka i do³o¿yæ do patelni. Posypaæ posiekanymi zio³ami, przyprawiæ. Wlaæ bulion i dusiæ do miêkko¶ci.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ciasteczka z sera[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag bia³ego sera ( nie kwa¶ny)
3 szklanki m±ki
1 szklanka cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
2 ³y¿ki ¶mietany
2 ³y¿ki mleka
1/2 proszku do pieczenia
cukier do posypania
[i]
Sposób wykonania:[/i]
Ser przekrêciæ przez maszynkê, dodaæ mleko, ¶mietanêcukier i cukier waniliowy, m±kê i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszaæ i wyrobiæ. Rozwalkowaæ i foremka wykrawaæ ciasteczka. Jajko rozbiæ. Blachê oprószyæ m±k±, ciasteczka posmarowaæ jajkiem. Piec w piekarniku a¿ bêd± mia³y z³oty kolor.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Pasta kanapkowa z wêdzon± ryb±[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 wêdzona ryba (np. makrela)
5 jajek
1 cebula
1-2 korniszony
1/3 papryki
majonez
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka ugotowaæ na twardo. Z makreli zdj±æ skórê i powyjmowaæ o¶ci. Cebulê obraæ i posiekaæ. Korniszony i paprykê pokroiæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ i zmiksowaæ albo poci±æ mikserem. Dodaæ majonez sól i pieprz.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts