Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 5 #43076
    Edyta
    Participant

    [b]Krokiety z grochu[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    45 dag grochu
    7 dag ry¿u
    1 cebula
    olej
    2 jajka
    bu³ka tarta
    sól
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Groch namoczyæ, a potem ugotowaæ, odparowaæ i przetrzeæ przez sito. Ry¿ wsypaæ do sporej ilo¶ci wody, gotowaæ prze oko³o 10 minut, a nastêpnie odcedziæ, pozostawiæ do wystygniêcia. Cebulê obraæ pokroiæ drobno i podsma¿yæ. Po³±czyæ ry¿ z grochem, cebul± i 1 jakiem oraz dodatkowo 1 ¿ó³tkiem.. Z masy uformowaæ wa³ek i pokroiæ go (na kilkucentymetrowe kawa³ki) . Posmarowaæ je bia³kiem, obtoczyæ w bu³ce tartej i sma¿yæ na du¿ej ilo¶ci oleju.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43075
    Edyta
    Participant

    [b]Przecier wieloowocowy[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    25 dag czarnych porzeczek
    25 dag czerwonych porzeczek
    25 dag agrestu
    25 dag malin
    25 dag truskawek
    cukier do smaku

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Owoce oczy¶ciæ, prze³o¿yæ do garnka i doprowadziæ do wrzenia. Jeszcze gor±ce przetrzeæ przez sito. Przecier os³odziæ do smaku. Rozlaæ do s³oi i pasteryzowaæ 15-20 minut.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43073
    Edyta
    Participant

    [b]Truskawki ma³os³odzene[/b]

    [i]Sk³adniki[/i]
    1 kg truskawek
    20 dag cukru

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Truskawki podobnej wielko¶ci, oczy¶ciæ, umyæ i os±czyæ. Oczyszczone w³o¿yæ do wymytych s³oików i posypywaæ cukrem, co pewien czas lekko uciskaæ ³y¿k±. Na³o¿yæ wieczka nie dociskaj±c ich do oporu i wstawiæ do pasteryzacji na oko³o 20 minut. Dopiero wyjmuj±c dokrêciæ wieczka.
    *z tej proporcji wychodz± 3 s³oiki o pojemno¶ci 0,33 litra

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43072
    Edyta
    Participant

    [b]Kabaczek z grzybami i pomidorami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    60 dag kabaczka
    20 dag ró¿nych grzybów
    1 cebula
    1/2 szklanki ¶mietany
    20 dag pomidorów bez skórki
    1 ³y¿ka m±ki
    sól
    pieprz
    zielenina

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Grzyby podsma¿yæ na patelni razem z pokrojon± w kostkê cebul±. Dusiæ je pod przykryciem oko³o 20 minut. Kabaczek obraæ i pokroiæ w kosteczkê, posoliæ i dodaæ do grzybów. Pomidory pokroiæ w kostkê i dodaæ do patelni. ¦mietanê wymieszaæ z m±k± i zalaæ potrawê, oprószyæ pieprzem i posypaæ posiekan± natk± pietruszki

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43070
    Edyta
    Participant

    [b]Cukinia sma¿ona[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    50 dag cukini
    3-4 ³y¿ki oleju
    sól
    kwasek cytrynowy
    czosnek
    natka pietruszki
    ¿ó³ty ser

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Cukinie obraæ, przekroiæ na po³owy, wybraæ mi±¿sz i pokroiæ w kosteczkê. W³o¿yæ na rozgrzany olej i usma¿yæ ( musi zrobiæ siê szklista), ostudziæ. Posypaæ kwaskiem cytrynowym, dodaæ kilka z±bków zmia¿d¿onego czosnku i soli, dosypaæ posiekan± natkê pietruszki. Na koniec zetrzeæ ¿ó³ty ser i posypaæ nim po wierzchu, nie mieszaj±c.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43065
    Edyta
    Participant

    [b]Krokiety z ry¿em[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 szklanka ry¿u
    2 szklanki wody
    20 dag parówek
    2 jajka
    1 cebula posiekana
    1 ³y¿ka m±ki
    natka pietruszki
    bu³ka tarta
    sól
    pieprz
    t³uszcz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ry¿ wsypaæ do wody i ugotowaæ. Oddzieliæ po³owê i zmieliæ maszynk± z parówki. Po³±czyæ razem z ry¿em niemielonym, dodaæ jajko i przyprawiæ do smaku. Do³o¿yæ posiekan± natkê pietruszki. Cebulê podsma¿yæ i te¿ do³o¿yæ do masy. Wyrobiæ. Formowaæ wa³eczki, obtoczyæ w m±ce, maczaæ w jajku i obtoczyc w bu³ce tartej. Sma¿yæ z ka¿dej strony.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43064
    Edyta
    Participant

    [b]Dressing Dijon[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1/3 szklanki bia³ego octu winnego
    1 i 1/2 ³y¿eczki musztardy Dijon
    1 zmia¿d¿ony z±bek czosnku
    1/2 ³y¿eczki cukru
    2/3 szklanki oliwy do sa³atek
    sól
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Wszystkie sk³adniki po³±czyæ i dobrze wymieszaæ albo lekko zmiksowaæ. Przechowywaæ w lodówce, nie d³u¿ej ni¿ miesi±c.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43063
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z tortellini[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2 paczki tortellini ( z serem)
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    1/4 szklanki soku z cytryny
    1/4 szklanki czerwonego octu winnego
    2 ³y¿eczki posiekanej natki pietruszki
    1 ³y¿eczko oregano
    1/2 ³y¿eczki soli
    6 jajek
    oko³o 1/2 kg li¶ci szpinaku
    1 szklanka pokruszonego sera feta
    ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    W garnku zagotowaæ wodê i osoliæ j±. W³o¿yæ tortellini i gotowaæ oko³o 7 minut albo tyle aby by³y al. Dente. Ods±czyæ. Zmieszaæ oliw, sok z cytryny, ocet winny, natkê pietruszki, oregano i sól. Zmieszaæ sos z tortellini, przykryæ i wstawiæ do lodówki na 2 godziny. Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w æwiartki. Zmieszaæ szpinak z serem feta i cebul±, tak aby powsta³a pasta. Pastê zmieszaæ z tortellini, prze³o¿yæ do miski i ob³o¿yæ wokó³ æwiartkami jajek.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43015
    Edyta
    Participant

    [b]kluski k³adzione[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    40 dag twarogu
    3-4 ³y¿ki m±ki
    3 jajka
    sól

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    ¦wie¿y twaróg przepu¶ciæ przez maszynkê, dodac jajka i razem utrzeæ, wsypuj±c porcjami m±kê. W garnku zagotowaæ wodê i osoliæ.Ma³± ³y¿k± k³a¶æ kluski i gotowaæ a¿ bêd± miêkkie. Odcedziæ.
    I wersja: "na s³ono" – polaæ roztopionym t³uszczem i posypaæ natk± pietruszki lub koprem.
    II wersja: "na s³odko" – podawaæ ze ¶mietan± wymieszan± z cukrem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43011
    Edyta
    Participant

    [b]Kompot z czarnych jagód[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    2 kg jagód
    2 szklanki cukru
    okolo 1 litra wody

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jagody umyæ i ods±czyæ. W garnku zagotowaæ cukier z wod± a¿ zrobi siê syrop. Jagody wsypaæ do s³oików, mniej wiêcej do 4/5 wysoko¶ci i zalaæ syropem. Zamkn±æ s³oiki i pasteryzowac oko³o 25 minut.
    * w tych samych proporcjach mozna zrobiæ kompot z malin lub je¿yn. S³oiki nape³niæ ca³e malinami, potrz±saj±c nimi aby ¶cislej przylegaly.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/11 08:49

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43010
    Edyta
    Participant

    [b]Kompot z winogron[/b]

    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    2 kg winogron
    2 i 1/2 – 3 szklanki cukru (zale¿y od s³odko¶ci winogron)
    oko³o 1 litra wody

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Winogrona umyæ i pododzielaæ od ³ody¿ek, w³ozyc je do s³oików. W garnku zagotowac cukier z wod± a¿ zrobi siê syrop. Zalaæ syropem winogrona, zamkn±æ s³oiki i pasteryzowac oko³o 15 minut.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43004
    Edyta
    Participant

    [b]Knedle ze ¶liwkami[/b]

    [i]Sk³adniki[/i]
    50 dag ziemniaków
    20 dag m±ki
    1 jajko ma³e
    sól
    40 dag ¶liwek
    cukier
    cynamon

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, obraæ, poczekaæ a¿ ostygn±. Przepu¶ciæ przez maszynkê.
    ¦liwki przekroiæ na pó³ i wydrelowaæ. Ziemniaki wymieszaæ z m±k± jajkiem i sol±. Szybko i dobrze wyrobiæ. Z ciasta urywaæ kawa³ki i formowaæ "placuszki". Na ¶rodku k³a¶æ kawa³ek ¶liwki, zasypaæ 1/3-1/2 ³y¿eczk± cukru i cynamonem. Zlepiæ dobrze i uformowaæ kulki. Gotowaæ w solonej wodzie.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43002
    Edyta
    Participant

    [b]duszona pier¶ z kurczaka [/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    4 filety z piersi kurczaka
    2 ³y¿ki posiekanych zió³
    3 ³y¿ki sosu sojowego
    1/3 – 1/2 szklanki bulionu z kostki roso³owej
    1 cebula
    tluszcz do sma¿enia

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Filety natrzeæ zmia¿d¿onym czosnkiem oraz sosem sojowym. Na patelni rozgrzaæ olej i obsma¿yæ je z ka¿dej stron .Cebulê obrac pokroiæ w cienkie piórka i do³o¿yæ do patelni. Posypaæ posiekanymi zio³ami, przyprawiæ. Wlaæ bulion i dusiæ do miêkko¶ci.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42995
    Edyta
    Participant

    [b]Ciasteczka z sera[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    25 dag bia³ego sera ( nie kwa¶ny)
    3 szklanki m±ki
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 ³y¿ki ¶mietany
    2 ³y¿ki mleka
    1/2 proszku do pieczenia
    cukier do posypania
    [i]
    Sposób wykonania:[/i]
    Ser przekrêciæ przez maszynkê, dodaæ mleko, ¶mietanêcukier i cukier waniliowy, m±kê i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszaæ i wyrobiæ. Rozwalkowaæ i foremka wykrawaæ ciasteczka. Jajko rozbiæ. Blachê oprószyæ m±k±, ciasteczka posmarowaæ jajkiem. Piec w piekarniku a¿ bêd± mia³y z³oty kolor.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42994
    Edyta
    Participant

    [b]Pasta kanapkowa z wêdzon± ryb±[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 wêdzona ryba (np. makrela)
    5 jajek
    1 cebula
    1-2 korniszony
    1/3 papryki
    majonez
    sól
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jajka ugotowaæ na twardo. Z makreli zdj±æ skórê i powyjmowaæ o¶ci. Cebulê obraæ i posiekaæ. Korniszony i paprykê pokroiæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ i zmiksowaæ albo poci±æ mikserem. Dodaæ majonez sól i pieprz.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 222 total)