11 marca 2005 at 11:56
#43015
Edyta
Participant
[b]kluski k³adzione[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
40 dag twarogu
3-4 ³y¿ki m±ki
3 jajka
sól
[i]Sposób wykonania:[/i]
¦wie¿y twaróg przepu¶ciæ przez maszynkê, dodac jajka i razem utrzeæ, wsypuj±c porcjami m±kê. W garnku zagotowaæ wodê i osoliæ.Ma³± ³y¿k± k³a¶æ kluski i gotowaæ a¿ bêd± miêkkie. Odcedziæ.
I wersja: "na s³ono" – polaæ roztopionym t³uszczem i posypaæ natk± pietruszki lub koprem.
II wersja: "na s³odko" – podawaæ ze ¶mietan± wymieszan± z cukrem.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)