Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Sos pieczarkowy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag pieczarek
10 dag ¶mietany
1 szklanka bulionu z kostki
1 cebula
m±ka
sól
pieprz
t³uszcz[i]Sposób wykonania:[/i]
Cebulê obraæ i drobno posiekaæ. Pieczarki oczy¶ciæ i drobno pokroiæ. Podsmazyc iecarki z cebul±. Dolaæ bulion. gotowaæ. Do ¶mietany dodaæ m±kê, dobrze rozmieszaæ, dolaæ do sosu. Doprawiæ sol± i pieprzem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Krokiety ziemniaczane[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 kg ziemniaków
1 du¿a cebula
2 jajka
3-4 ³y¿ki m±ki
sól
pieprz
bu³ka tarta
olej do sma¿enia[i]Sposób wykonania:[/i]
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, obraæ i poczekac a¿ ostygn±. Cebulê obraæ drobniutko pokroiæ i zrumieniæ nat³uszczu. Ziemniaki przepu¶ciæ przez maszynkê i dodaæ cebulê, jajka, m±kê, sól i pieprz. Ciasto dobrze zagnie¶æ. Ukszta³towaæ wa³ek i pokroiæ go w poprzek na kilkucentymetrowe kawa³ki. Obtaczac w bu³ce tartej i sma¿yæ na mocno rozgrzanym oleju.
*podawaæ z sosami np. sosem pieczarkowym i posypac natka pietruszkiPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Babka z makaronu[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
20-25 dag makaronu (d³ugiego)
10 dag pieczarek
4 jajka
4 ³y¿ki mleka
zielenina
sól
pieprz
tarta bu³ka
t³uszcz[i]Sposób wykonania:[/i]
W osolonej wodzie ugotowaæ makaron ( nie ³amaæ) i odcedziæ. Pieczarki oczty¶ciæ i podsma¿yæ na niewielkiej ilo¶ci t³uszczu.. Wymieszaæ makaron z pieczarkami, przyprawiæ do smaku. Formê wysmarowaæ t³uszczem, obsypaæ bu³k± tart± i u³o¿yæ makaron. Jajka rozbiæ z 4 ³y¿kami mleka i zalaæ tym makaron. Zapiec. Mo¿na kroiæ jak ciasto. Podawaæ np z kotletami mielonymi w sosie albo z sosem boloñskim itp
*Czê sto brzegi siê za mocno spiekaj±, od³amaæ, w ¶rodku jest ok.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)EdytaParticipant[b]Tortilla II[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag wo³owiny
1/3 szklanki czerwonego wina
2 z±bki czosnku
¶mietana
³y¿ka koncentratu pomidorowego
¶wie¿a kolendra
szalotka
sól
pieprz
pomidory
sa³ata lodowa
marchewka[i]Sposób wykonania[/i]
Miêso pokroiæ na cieniutkie paseczki, doprawiæ wyci¶niêtym czosnkiem, zalaæ winem i oliw±. Odstawiæ na 1-2 godziny. Pomidory pokroiæ w kostkê, sa³atê lodow± poszatkowaæ, marchewkê zetrzeæ. Zrobiæ sos: 1/3 szalotki pokroiæ w cieniutk± kosteczkê, wymieszaæ z kolendr±, zalaæ 1/2 szklanki ¶mietany, dodaæ 1 ³y¿kê koncentratu. Doprawiæ sol± i pieprzem.
Miêso usma¿yæ. Tortille podgrzaæ na patelni (suchej). Na³o¿yæ miêso na placki, dodaæ pomidory , sa³atê i marchewkê. Zalaæ sosem i zwin±æ.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka makaronowa z tuñczykiem[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
3 jajka
2 i 1/2 szklanki makaronu
250-300 gram mro¿onego zielonego groszku mro¿onego
2 puszki tuñczyka
1/4 szklanki majonezu
1/4 ³y¿eczki soli
czarny pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka ugotowaæ na twardo. W garnku zagotowaæ wodê dodaæ trochê soli i ³y¿eczkê oleju. Do gotuj±cej w³o¿yæ makaron i ugotowaæ al dente. Ods±czyæ i przelaæ zimn± wod±. Groszek po³o¿yæ na durszlak i przelaæ gor±c± wod±. Jajka pokroiæ, tuñczyka ods±czyæ. W misce zmieszaæ makaron, groszek, tuñczyka i jajka. Dodaæ majonez ( nie ca³y ) wymieszaæ, doprawiæ sol± i pieprzem. Wstawiæ do lodówki pod przykryciem przynajmniej na kilka godzin.
* majonez dok³adaæ partiami i sprawdzaæ co pewien czas sa³atkê, jednak nie wiêcej ni¿ 1/4 szklanki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/11 23:38
EdytaParticipant[b]Zupa szparagowa[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
makaron
1/2 kg szparagów
1 szklanka ¶mietany
2 ¿ó³tka
1 ³y¿ka vegety
1 ³y¿ka cukru
sól
pieprz[i]sposób wykonania:[/i]
Makaron ugotowaæ w osolonej wodzie i odcedziæ.
Szparagi oczy¶ciæ, wrzuciæ na wrz±c± osolon± wodê z dodatkiem cukru. Gotowaæ a¿ bêd± miêkkie i odcedziæ. DO wywaru dodaæ vegetê i podgotowaæ chwilê. Od szparagów odci±æ „g³ówki”, ca³± resztê zmiksowaæ. Dodaæ przecier i g³ówki. Zagotowaæ i odstawiæ z ognia. Wlaæ ¶mietanê i na samym koñcu roztrzepane ¿ó³tka. Podawaæ z makaronem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka makaronowa z gotowan± szynk±[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Makaron
40- 50 dag gotowanej szynki
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula (posiekana)
1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pó³
15 ma³ych, s³odkich pikli
1/3 szklanki soku z pikli
1 szklanka majonezu
1/2 szklanki ¶mietany
2 ³y¿eczki granulowanego roso³ku z wo³owiny
1 ³y¿ka octu
1/2 ³y¿eczki soli
pieprz
2 z±bki czosnku zmia¿d¿one[i]Sposób wykonania[/i]
W garnku zagotowaæ wodê dodaæ trochê soli i ³y¿eczkê oleju. Do gotuj±cej w³o¿yæ makaron i ugotowaæ al dente. Ods±czyæ i przelaæ zimn± wod±. Paprykê pokroiæ w cienkie piórka. Szynkê i ogórki pokroiæ. Wymieszaæ makaron, szynkê papryki, cebulê, pikle i pomidorki. W ma³ej misce wymieszaæ majonez, ¶mietanê, granulowany roso³ek, ocet, sól, pieprz, czosnek i sok z pikli. Sos przelaæ do innych sk³adników i wymieszaæ. Odstawiæ na kilka godzin, podawaæ w temperaturze pokojowej.
*najlepsze pomidorki do tego to tzw " cherry tomatoes" czyli wi¶niowe w USA popularne, w Polsce niestety nie spotka³am…ale i za bardzo nie szuka³amPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/11 23:32
EdytaParticipantOkey-hokey 😉 Przez chwilê mi siê gor±co zrobi³o ! :laugh:
EdytaParticipant[b]krem z bryndzy i twaro¿ku[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
10 dkg bryndzy
15 dag twaro¿ku
15 dag wedzonej makreli
5-7 rzodkiewek
3 cebule ze szczypiorkiem
zielony koper
sól
pieprz
papryka
1 ³y¿ka gêstej ¶mietany
1 ³y¿ka majonezu[i]Sposób wykonania:[/i]
Bryndzê, twaro¿ek, ¶mietanê i majonez rozetrzeæ. Przyprawiæ sola i pieprzem, dodaæ sporo papryki. Cebule pokroiæ w drobn± kosteczkê, szczypior posiekaæ, rzodkiew pokroiæ w plasterki, rybê rozdrobniæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Posypac posiekanym koperkiem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Puree z soi[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
40 dag soi
1 cebula
5 dag s³oniny
tarta bu³ka
1/2 szklanki ¶mietany
sól
zielenina[i]Sposób wykonania:[/i]
Sojê namoczyæ na noc. Ugotowaæ do miêkko¶ci, odparowaæ i przetrzeæ przez sito. Cebulê pokroiæ i podsma¿yæ na s³oninie, dodaæ tart± bu³kê i ¶mietanê. Wszystko po³±czyæ z soj±. Przyprawiæ sol± i ogrzewaæ kilka minut mieszaj±c.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Puree z grochu z parówkami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
40 dag grochu
2 ugotowane ziemniaki
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
majeranek
1 cebula
6 dag t³uszczu
4-5 parówek[i]Sposób wykonania:[/i]
Namoczony groch ugotowaæ. Miêkki odcedziæ i odparowaæ, przetrzeæ przez sito. Ziemniaki ugotowaæ, a potem utrzeæ z mlekiem. Dodaæ przetarty groch, wymieszaæ i przyprawiæ sol± i majerankiem. Cebulê pokroiæ i podsma¿yæ w t³uszczu, dodaæ zmia¿d¿ony czosnek i polaæ tym puree. Podawaæ razem z gor±cymi parówkami.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ogórki kwaszone [/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 kg ogórków
2-3 z±bki czosnku
kilka ga³±zek kopru
sól[i]Sposób wykonania:[/i]
Ogórki bardzo dok³adnie umyæ i u³o¿yæ pionowo w wyparzonym glinianym garnku. Prze³o¿yæ je ga³±zkami czosnku. Czosnek pokroiæ w piórka i do³o¿yæ do garnka. Zagotowaæ wodê ze spor± ilo¶ci soli. Tak± wod± zalaæ ogórki, przy³o¿yæ odwrócony talerzyk i obci±¿yæ go. Ogórki s± dobre po 3-4 dniach.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ogórek nadziewane miêsem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
3 ogórki
20 dag miêsa mielonego
1 bu³ka ( kajzerka)
1 jajko
koper
sól
pieprz
1 ³y¿ka t³uszczu
1/2 szklanki ¶mietany
1 ³y¿eczka m±ki
olej[i]Sposób wykonania.[/i]
Ogórki umyæ, obraæ. Przekroiæ na po³owy i wyj±æ nasiona. Miêso po³±czyæ z namoczon± bu³k±, jajkiem, ³y¿k± zielonego posiekanego kopru i przyprawiæ do smaku. Dobrze wymieszaæ. Formowaæ ”wa³eczki miêsa” i nape³niaæ wydr±¿one ogórki. Na oleju u³o¿yæ ogórki, podlaæ niewielk± ilo¶ci± wody i gotowaæ oko³o 25 minut. ¦mietanê po³±czyæ z m±k± i zalaæ ni± ogórki zagotowaæ i zestawiæ z ognia przy podaniu posypaæ jeszcze koprem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kompot z jab³ek[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
3 i 1/2 kg twardych gruszek
1 litr wody
25 dag cukru
2 cytryny
3/4 litra bia³ego wina
3/4 litra wody
cynamon[i]Sposób wykonania:[/i]
Jab³ka obraæ i przekroiæ na pó³, usun±æ gniazda ( powinno zostaæ oko³o 3 kg). Prze³o¿yæ do s³oików, uk³adaj±c ciasno. Przygotowaæ zalewkê: zagotowaæ razem wino, wodê, cukier i sok z cytryn, dodaæ cynamonu.
Zagotowan± zalewk± zalaæ jab³ka. S³oiki zamkn±æ klamrami i wstawiæ do garnka z temperatur± wody tak± sam± jak± ma zalewka. Podgrzaæ do oko³o 80 stopni C i pasteryzowaæ 17- 20 minut. S³oiki prze³o¿yæ do innego garnka z temperatur± wody oko³o 65 stopni C i sch³adzaæ je powoli dolewaj±c zimnej wody. Klamry zdj±æ dopiero nastêpnego dnia.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipantTroszkê pó¼no przeczyta³am ale dziêki :laugh:
-
AuthorPosts