Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 5 #43135
    Edyta
    Participant

    [b]Sos pieczarkowy[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    25 dag pieczarek
    10 dag ¶mietany
    1 szklanka bulionu z kostki
    1 cebula
    m±ka
    sól
    pieprz
    t³uszcz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Cebulê obraæ i drobno posiekaæ. Pieczarki oczy¶ciæ i drobno pokroiæ. Podsmazyc iecarki z cebul±. Dolaæ bulion. gotowaæ. Do ¶mietany dodaæ m±kê, dobrze rozmieszaæ, dolaæ do sosu. Doprawiæ sol± i pieprzem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43130
    Edyta
    Participant

    [b]Krokiety ziemniaczane[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 kg ziemniaków
    1 du¿a cebula
    2 jajka
    3-4 ³y¿ki m±ki
    sól
    pieprz
    bu³ka tarta
    olej do sma¿enia

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, obraæ i poczekac a¿ ostygn±. Cebulê obraæ drobniutko pokroiæ i zrumieniæ nat³uszczu. Ziemniaki przepu¶ciæ przez maszynkê i dodaæ cebulê, jajka, m±kê, sól i pieprz. Ciasto dobrze zagnie¶æ. Ukszta³towaæ wa³ek i pokroiæ go w poprzek na kilkucentymetrowe kawa³ki. Obtaczac w bu³ce tartej i sma¿yæ na mocno rozgrzanym oleju.
    *podawaæ z sosami np. sosem pieczarkowym i posypac natka pietruszki

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43116
    Edyta
    Participant

    [b]Babka z makaronu[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    20-25 dag makaronu (d³ugiego)
    10 dag pieczarek
    4 jajka
    4 ³y¿ki mleka
    zielenina
    sól
    pieprz
    tarta bu³ka
    t³uszcz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    W osolonej wodzie ugotowaæ makaron ( nie ³amaæ) i odcedziæ. Pieczarki oczty¶ciæ i podsma¿yæ na niewielkiej ilo¶ci t³uszczu.. Wymieszaæ makaron z pieczarkami, przyprawiæ do smaku. Formê wysmarowaæ t³uszczem, obsypaæ bu³k± tart± i u³o¿yæ makaron. Jajka rozbiæ z 4 ³y¿kami mleka i zalaæ tym makaron. Zapiec. Mo¿na kroiæ jak ciasto. Podawaæ np z kotletami mielonymi w sosie albo z sosem boloñskim itp
    *Czê sto brzegi siê za mocno spiekaj±, od³amaæ, w ¶rodku jest ok.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43110
    Edyta
    Participant

    [b]Tortilla II[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    25 dag wo³owiny
    1/3 szklanki czerwonego wina
    2 z±bki czosnku
    ¶mietana
    ³y¿ka koncentratu pomidorowego
    ¶wie¿a kolendra
    szalotka
    sól
    pieprz
    pomidory
    sa³ata lodowa
    marchewka

    [i]Sposób wykonania[/i]
    Miêso pokroiæ na cieniutkie paseczki, doprawiæ wyci¶niêtym czosnkiem, zalaæ winem i oliw±. Odstawiæ na 1-2 godziny. Pomidory pokroiæ w kostkê, sa³atê lodow± poszatkowaæ, marchewkê zetrzeæ. Zrobiæ sos: 1/3 szalotki pokroiæ w cieniutk± kosteczkê, wymieszaæ z kolendr±, zalaæ 1/2 szklanki ¶mietany, dodaæ 1 ³y¿kê koncentratu. Doprawiæ sol± i pieprzem.
    Miêso usma¿yæ. Tortille podgrzaæ na patelni (suchej). Na³o¿yæ miêso na placki, dodaæ pomidory , sa³atê i marchewkê. Zalaæ sosem i zwin±æ.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43109
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka makaronowa z tuñczykiem[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    3 jajka
    2 i 1/2 szklanki makaronu
    250-300 gram mro¿onego zielonego groszku mro¿onego
    2 puszki tuñczyka
    1/4 szklanki majonezu
    1/4 ³y¿eczki soli
    czarny pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jajka ugotowaæ na twardo. W garnku zagotowaæ wodê dodaæ trochê soli i ³y¿eczkê oleju. Do gotuj±cej w³o¿yæ makaron i ugotowaæ al dente. Ods±czyæ i przelaæ zimn± wod±. Groszek po³o¿yæ na durszlak i przelaæ gor±c± wod±. Jajka pokroiæ, tuñczyka ods±czyæ. W misce zmieszaæ makaron, groszek, tuñczyka i jajka. Dodaæ majonez ( nie ca³y ) wymieszaæ, doprawiæ sol± i pieprzem. Wstawiæ do lodówki pod przykryciem przynajmniej na kilka godzin.
    * majonez dok³adaæ partiami i sprawdzaæ co pewien czas sa³atkê, jednak nie wiêcej ni¿ 1/4 szklanki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/11 23:38

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43106
    Edyta
    Participant

    [b]Zupa szparagowa[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    makaron
    1/2 kg szparagów
    1 szklanka ¶mietany
    2 ¿ó³tka
    1 ³y¿ka vegety
    1 ³y¿ka cukru
    sól
    pieprz

    [i]sposób wykonania:[/i]
    Makaron ugotowaæ w osolonej wodzie i odcedziæ.
    Szparagi oczy¶ciæ, wrzuciæ na wrz±c± osolon± wodê z dodatkiem cukru. Gotowaæ a¿ bêd± miêkkie i odcedziæ. DO wywaru dodaæ vegetê i podgotowaæ chwilê. Od szparagów odci±æ „g³ówki”, ca³± resztê zmiksowaæ. Dodaæ przecier i g³ówki. Zagotowaæ i odstawiæ z ognia. Wlaæ ¶mietanê i na samym koñcu roztrzepane ¿ó³tka. Podawaæ z makaronem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43102
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka makaronowa z gotowan± szynk±[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    Makaron
    40- 50 dag gotowanej szynki
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
    1 czerwona cebula (posiekana)
    1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pó³
    15 ma³ych, s³odkich pikli
    1/3 szklanki soku z pikli
    1 szklanka majonezu
    1/2 szklanki ¶mietany
    2 ³y¿eczki granulowanego roso³ku z wo³owiny
    1 ³y¿ka octu
    1/2 ³y¿eczki soli
    pieprz
    2 z±bki czosnku zmia¿d¿one

    [i]Sposób wykonania[/i]
    W garnku zagotowaæ wodê dodaæ trochê soli i ³y¿eczkê oleju. Do gotuj±cej w³o¿yæ makaron i ugotowaæ al dente. Ods±czyæ i przelaæ zimn± wod±. Paprykê pokroiæ w cienkie piórka. Szynkê i ogórki pokroiæ. Wymieszaæ makaron, szynkê papryki, cebulê, pikle i pomidorki. W ma³ej misce wymieszaæ majonez, ¶mietanê, granulowany roso³ek, ocet, sól, pieprz, czosnek i sok z pikli. Sos przelaæ do innych sk³adników i wymieszaæ. Odstawiæ na kilka godzin, podawaæ w temperaturze pokojowej.
    *najlepsze pomidorki do tego to tzw " cherry tomatoes" czyli wi¶niowe w USA popularne, w Polsce niestety nie spotka³am…ale i za bardzo nie szuka³am

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/11 23:32

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43101
    Edyta
    Participant

    Okey-hokey 😉 Przez chwilê mi siê gor±co zrobi³o ! :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43100
    Edyta
    Participant

    [b]krem z bryndzy i twaro¿ku[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    10 dkg bryndzy
    15 dag twaro¿ku
    15 dag wedzonej makreli
    5-7 rzodkiewek
    3 cebule ze szczypiorkiem
    zielony koper
    sól
    pieprz
    papryka
    1 ³y¿ka gêstej ¶mietany
    1 ³y¿ka majonezu

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Bryndzê, twaro¿ek, ¶mietanê i majonez rozetrzeæ. Przyprawiæ sola i pieprzem, dodaæ sporo papryki. Cebule pokroiæ w drobn± kosteczkê, szczypior posiekaæ, rzodkiew pokroiæ w plasterki, rybê rozdrobniæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Posypac posiekanym koperkiem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43096
    Edyta
    Participant

    [b]Puree z soi[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    40 dag soi
    1 cebula
    5 dag s³oniny
    tarta bu³ka
    1/2 szklanki ¶mietany
    sól
    zielenina

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Sojê namoczyæ na noc. Ugotowaæ do miêkko¶ci, odparowaæ i przetrzeæ przez sito. Cebulê pokroiæ i podsma¿yæ na s³oninie, dodaæ tart± bu³kê i ¶mietanê. Wszystko po³±czyæ z soj±. Przyprawiæ sol± i ogrzewaæ kilka minut mieszaj±c.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43092
    Edyta
    Participant

    [b]Puree z grochu z parówkami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    40 dag grochu
    2 ugotowane ziemniaki
    1/2 szklanki mleka
    sól
    pieprz
    majeranek
    1 cebula
    6 dag t³uszczu
    4-5 parówek

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Namoczony groch ugotowaæ. Miêkki odcedziæ i odparowaæ, przetrzeæ przez sito. Ziemniaki ugotowaæ, a potem utrzeæ z mlekiem. Dodaæ przetarty groch, wymieszaæ i przyprawiæ sol± i majerankiem. Cebulê pokroiæ i podsma¿yæ w t³uszczu, dodaæ zmia¿d¿ony czosnek i polaæ tym puree. Podawaæ razem z gor±cymi parówkami.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43086
    Edyta
    Participant

    [b]Ogórki kwaszone [/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2 kg ogórków
    2-3 z±bki czosnku
    kilka ga³±zek kopru
    sól

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ogórki bardzo dok³adnie umyæ i u³o¿yæ pionowo w wyparzonym glinianym garnku. Prze³o¿yæ je ga³±zkami czosnku. Czosnek pokroiæ w piórka i do³o¿yæ do garnka. Zagotowaæ wodê ze spor± ilo¶ci soli. Tak± wod± zalaæ ogórki, przy³o¿yæ odwrócony talerzyk i obci±¿yæ go. Ogórki s± dobre po 3-4 dniach.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43082
    Edyta
    Participant

    [b]Ogórek nadziewane miêsem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    3 ogórki
    20 dag miêsa mielonego
    1 bu³ka ( kajzerka)
    1 jajko
    koper
    sól
    pieprz
    1 ³y¿ka t³uszczu
    1/2 szklanki ¶mietany
    1 ³y¿eczka m±ki
    olej

    [i]Sposób wykonania.[/i]
    Ogórki umyæ, obraæ. Przekroiæ na po³owy i wyj±æ nasiona. Miêso po³±czyæ z namoczon± bu³k±, jajkiem, ³y¿k± zielonego posiekanego kopru i przyprawiæ do smaku. Dobrze wymieszaæ. Formowaæ ”wa³eczki miêsa” i nape³niaæ wydr±¿one ogórki. Na oleju u³o¿yæ ogórki, podlaæ niewielk± ilo¶ci± wody i gotowaæ oko³o 25 minut. ¦mietanê po³±czyæ z m±k± i zalaæ ni± ogórki zagotowaæ i zestawiæ z ognia przy podaniu posypaæ jeszcze koprem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43081
    Edyta
    Participant

    [b]Kompot z jab³ek[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    3 i 1/2 kg twardych gruszek
    1 litr wody
    25 dag cukru
    2 cytryny
    3/4 litra bia³ego wina
    3/4 litra wody
    cynamon

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Jab³ka obraæ i przekroiæ na pó³, usun±æ gniazda ( powinno zostaæ oko³o 3 kg). Prze³o¿yæ do s³oików, uk³adaj±c ciasno. Przygotowaæ zalewkê: zagotowaæ razem wino, wodê, cukier i sok z cytryn, dodaæ cynamonu.
    Zagotowan± zalewk± zalaæ jab³ka. S³oiki zamkn±æ klamrami i wstawiæ do garnka z temperatur± wody tak± sam± jak± ma zalewka. Podgrzaæ do oko³o 80 stopni C i pasteryzowaæ 17- 20 minut. S³oiki prze³o¿yæ do innego garnka z temperatur± wody oko³o 65 stopni C i sch³adzaæ je powoli dolewaj±c zimnej wody. Klamry zdj±æ dopiero nastêpnego dnia.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Marcowe święto. #43078
    Edyta
    Participant

    Troszkê pó¼no przeczyta³am ale dziêki :laugh:

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 222 total)