Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 106 through 120 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 6 #43189
    Edyta
    Participant

    [b]Biscotti – sucharki – ciasteczka podwójnie wypiekane[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1/2 szklanki mas³a
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1 ³y¿eczka ekstraktu z wanili
    1 ³y¿ka likieru amaretto
    1 szklanka posiekanych migdalów
    3 szklanki m±ki
    3 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Zmiksowaæ mas³o i cukier. Dodaæ jajka, waniliê, Amaretto i ponownie zmiksowaæ. Dodaæ m±kê proszek do pieczenia i sól. Miksowac na ma³ych obrotach. Dodaæ migda³y (posiekane, najlepsze s± bez skórki ale nie p³atki migdalów ). Ciasto podzieliæ na 2 cze¶ci. Zrolowaæ na posypanej lekko m±k± powierzchni tak aby wysz³y 20-kilku centymetrowe wa³ki (waleczki nie musz± byc okr±gle mo¿na je leeko przyp³aszczyæ z wierzchu). Umie¶ciæ je nablaszce w odleg³o¶ci przynajmniej 6 cm od siebie (urosn±). Wstawic do nagrzanego piekarnika (180 stopni C). Piec przez 20 -25 minut a¿ bêd± z³ote. Wyj±æ zpiekarnika i zdj±æ z blachy. Odczekaæ okolo 15 minut aby ciasto przestyg³o. Poci±æ na kawa³lki o szerokoæi 1-1i1/2 cm. U³o¿yæ ponownie na blaszce i piec oko³o 8-12 minut a¿ bêd± delikatnie zabr±zowione. Po ca³kowitym wystygniêciu prze³o¿yæ do pojemników nie przepuszczaj±cych powietrze. Mozna je jeszcze delikatnie po wierzchu posypaæ cukrem pudrem. Je¶æ z kaw± albo maczaj±c w niej.
    * ciasto jest lepi±ce nie dodawaæ wiêcej m±ki

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/13 09:36

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43187
    Edyta
    Participant

    [b]Kluski z farszem chlebowym[/b]

    [i]Sk³adniki[/i]:
    1/2 kg ziemniaków
    5-6 czubatych ³y¿ek m±ki
    2 jajka
    2 kromki razowego chleba
    3-4 czubate ³yzki otr±b pszennych
    7-8 ³y¿ek zieleniny (z czego 6 ³y¿ek to natka pietruszki)
    1 z±bek czosnku
    sól
    olej lub mas³o

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, obraæ , poczekac a¿ wystygn± i przecisn±æ przez maszynkê (albo wykorzystaæ ziemniaki pozostawione z poprzedniego dnai z obiadu). Chleb pokroiæ w drobn± kosteczke i podsma¿yæ na ma¶le. Wymieszaæ z czosnkiem i sol±, rozgnie¶æ.
    Jajka wymieszaæ z 3-5 ³y¿kami wody, zielenin± i otrêbami pszennymi. Dodaæ do ziemniaków i zagnie¶æ i wyrobiæ ciasto. Na kawa³ki ciasta nak³adaæ farsz i formowaæ kulki. Gotowaæ we wrz±cej osolonej wodzie.
    * Dobre np z sosem boloñskim (pisz±c sos bolonski mam na my¶li sos ju¿ z miêsem mielonym)

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43186
    Edyta
    Participant

    [b]Kluseczki z sera[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    20 dag ¿ó³tego sera
    20 dag bryndzy
    1 czubata ³y¿ka m±ki
    1 du¿e jajko
    kminek (zmielony – nie nasiona)
    tarta bu³ka
    sól
    pieprz
    olej do sma¿enia

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ser ¿ólty zetrzeæ i wymieszaæ z bryndz±, dodaæ jajko, m±kê, sól, pieprz i kminek. Dobrze rozmieszaæ.
    Formowac kuleczki , obtaczaæ w bulce tartej i sma¿yæ w g³êbokim t³uszczu (najlepiej we frytkownicy).

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43181
    Edyta
    Participant

    [b]Deser czere¶niowy[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    1/2 szklanki wody
    skórka z cytryny
    3 ³y¿ki cukru ( do wody)
    wydrylowane czere¶nie
    1 szklanka kompotu owocowego
    3 ³y¿ki ¿elatyny czerwonej
    3 ³y¿eczki ¿elatyny bia³ej
    sok z cytryny
    8 dag cukru
    ¶wie¿e owoce

    [i]sposób wykonania:[/i]
    1/2 szklanki wody ugotowaæ ze skórk± z cytryny i 3 ³y¿kami cukru. Dodaæ wydrylowane czere¶nie. Sok z czere¶ni je¶li zosta³ (z drylowania) po³±czyæ ze szklank± kompotu, 8 dag cukru i z sokiem z cytryny. ¯elatynê rozpu¶ciæ w zimnej wodzie rozprowadziæ w gor±cym soku i zastudziæ. Gdy zacznie tê¿eæ, po³±czyæ z czere¶niami i ubiæ trzepaczk±. Dekorowaæ ¶wie¿ymi owocami.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43180
    Edyta
    Participant

    [b]Babeczki z piank± i owocami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    10 dag margaryny
    20 dag m±ki
    1 ³y¿ka kwa¶nej ¶mietany
    ¿ó³tko
    sól
    nadzienie: owoce
    4 ³y¿ki cukru
    2 bia³ka

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Sk³adniki na ciasto wymieszaæ, och³odziæ je, a nastêpnie rozwa³kowaæ. Cieniutkim plackiem wylepiæ nat³uszczone foremki do babeczek. Upiec.
    Bia³ko ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodaæ cukier i j jeszcze ubijaæ. Pianê u³o¿yæ do babeczek a na niej owoce.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43178
    Edyta
    Participant

    [b]Zasma¿ana czerwona kapusta:[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    20 dag mielonki (z wieprzowiny)
    80 dag kapusty czerwonej
    8 dag s³oniny
    1 jab³ko
    1 cebula
    1 ³y¿ka m±ki
    kwasek cytrynowy
    go¼dzik
    sól
    cukier

    [i]sposób wykonania:[/i]
    Cebulê drobno pokroiæ. Kapustê oczy¶ciæ i poszatkowaæ. W³o¿yæ do garnka razem, zalaæ 2 szklankami wody, doprawiæ go¼dzikiem, sol± i cukrem i ugotowaæ. Dodaæ kwasek cytrynowy i starte jab³ko. Na patelni stopiæ s³oninê, czê¶æ t³uszczu odlaæ , a do pozostawionego dodaæ m±kê i zrumieniæ, dodaæ do kapusty i zagotowaæ. Przed podaniem pokroiæ mielonkê i podsma¿yæ. Podawaæ razem z kapust± ale nie mieszaæ.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43177
    Edyta
    Participant

    [b]sa³atka twarogowa[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    pomidorki koktajlowe
    25 dag twarogu
    3 cebule ze szczypiorkiem
    zielony koper
    ogórek
    sól
    pieprz
    papryka
    3-4 ³y¿ki ¶mietany
    3-4 ³y¿ki majonezu

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Twaróg pokroiæ w kostkê.Ogórek i cebule w æwieræ-kr±¿ki. Szczypior i koper posiekaæ. Sk³adniki wymieszaæ ze ¶mietan± i majonezem. Przyprawiæ sola i pieprzem, dodaæ trochê papryki. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Dodaæ pomidorki koktajlowe .

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43172
    Edyta
    Participant

    [b]Kaczka w piwie[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 kaczka
    czosnek
    1 szklanka piwa
    sól
    pieprz
    2 ³y¿ki koncentratu
    bazylia
    t³uszcz do sma¿enia

    [i]Sposób wykonania[/i]
    Kaczkê umyæ, oczy¶ciæ i poporcjowaæ, zrumieniæ j± na patelni. Wrzuciæ pokrojone 2 z±bki czosnku. Prze³o¿yæ do rondla, dodaæ sól i pieprz, podlaæ piwem. Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu. Gdy ju¿ bêdzie miêkka dodaæ koncentrat pomidorowy i 2 pokrojone z±bki czosnku oraz trochê bazylii. Dolaæ 1/3 szklanki wody lub wiêcej (je¶li jest potrzeba). Podawaæ z pieczonymi jab³kami lub przecierem jab³kowym.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 17:49

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 17:49

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43171
    Edyta
    Participant

    [b]Tortilla III[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    8 plastrów polêdwicy sopockiej
    2 pomidory
    10-15 dag mozzarelli

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Szynkê pokroiæ w cieniutkie paseczki. Z pomidorów usun±æ nasiona i pokroiæ w ma³a kosteczkê. Ser zetrzeæ na du¿ej tarce albo te¿ pokroiæ w paseczki. Tortille podgrzaæ na patelni (suchej). Na³o¿yæ szynkê na placki, dodaæ pomidory i ser mozzarella. Zawin±æ.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43156
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka ze szpinakiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    8-10 szklanek ¶wie¿ego porwanego szpinaku
    3/4 szklanki pokrojonej w plasterki rzodkiewki
    1/2 szklanki pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
    1/2 szklanki startego sera cheddar
    1/4 szklanki oleju
    1 ³y¿ka cukru
    1 ³y¿ka soku z cytryny
    1 ³y¿ka majonezu
    1 ³y¿ka musztardy
    2 ³y¿eczki octu jab³kowego
    1/2 ³y¿eczki soli
    1 z±bek czosnku -zmia¿d¿ony
    6 plastrów beconu, dobrze wypieczonego, chrupi±cego, ods±czonego z t³uszczu i drobno pociêtego lub pokruszonego

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    W misce zmieszaæ szpinak, rzodkiew, czerwon± cebulê i ser. Przygotowaæ sos: wymieszaæ olej, cukier, sok z cytryny, majonae, ocet, musztardê, sól i czosnek.
    Na sa³atke polaæ sos (okolo 1/2 powinno wystarczyæ) i na wierzchu u³o¿yæ spieczony boczek.
    *sos trzymaæ w lodówce do 4 dni

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43151
    Edyta
    Participant

    [b]Dro¿d¿aczki z miêsem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    45-55 dag m±ki
    1 i 1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    3 dag dro¿d¿y
    1 ³y¿ka cukru
    1 ³y¿eczka m±ki
    25 dag miêsa mielonego
    1 cebula
    sól
    pieprz
    tluszcz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Do 1/2 szklanki ciep³ego mleka w³o¿yæ dro¿d¿e, po jednej ³y¿eczce cukru i m±ki, dok³adnie rozmieszaæ i odstawiæ. Kiedy wyro¶nie wlac do m±ki, dodaæ szklankê mleka, pozostaly cukier i 2 jajka. Dobrze wyrobic i pozostawiæ do wyro¶niêcia.
    Cebulê obraæ i posiekac drobno, podsma¿yæ. Wymieszaæ razem z miêsem, jajkiem, sol± i pieprzem. Przygotowywac jak p±czki. Braæ ³y¿k± ciasto , rozp³aszczac nak³adaæ nadzienie i zasklepiaæ formuj±c "kulki" . K³a¶æ je na posypanej m±k± stolnicy, zaklejon± cze¶ci± w dó³. Pozostawiæ do wyro¶niêcia. gotowaæ na parze. Je¿eli kto¶ nie ma specjalnego sprzêtu wystarczy zwyk³y garnek nape³niæ do po³owy wod± a na wierzch po³o¿yæ durszlak albo rozci±gn±c np pieluchê tetrow±. Podawaæ oblane t³uszczem ze skwarkami.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 14:02

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43145
    Edyta
    Participant

    [b]Rozgrzewaj±ca mikstura na grypê (od s±siadki)[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 ³y¿ka miodu
    1 ³y¿ka spirytusu
    1 ³y¿ka soku z cytryny
    1 ¿ó³tko

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ, piæ przed samym snem.

    *Nie jestem pewna czy to odpowiednie miejsce na ten przepis ale tak mi siê przypomnia³o, bo wczoraj pi³am 🙁

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43144
    Edyta
    Participant

    [b]Ma¶lanka z miodem[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    2 ¿óltka
    10 dag miodu
    1 litr maslanki
    sok z cytryny

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    ¯ó³tka dok³adnie utrzeæ z miodem. Dolaæ 1-2 szklanki ma¶lanki i trochê soku z cytryny, zmiksowaæ. Dolaæ pozosta³± czê¶æ ma¶lanki, wymieszaæ i wstawiæ do lodówki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43142
    Edyta
    Participant

    [b]P±czki[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1/2 kg m±ki
    1 szklanka mleka
    6-8 dag cukru
    cukier puder
    6 ¿ó³tek
    esencja rumowa
    1 p³aska ³y¿eczka soli
    10 dag mas³a lub margaryny
    t³uszcz do sma¿enia
    konfitury

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Z m±ki odsypaæ 1/4 czê¶æ, rozmieszaæ j± z mlekiem i dodaæ 6-8 dag dro¿d¿y. Odstawiæ na godzinê. Gdy wyro¶nie wlaæ do reszty m±ki, dodaæ cukier puder, 6 ¿ó³tek , esencjê rumow± oraz sól. Wyrobiæ bardzo dok³adnie. Pod koniec dodaæ roztopione mas³o. Jeszcze raz wyrobiæ. Przykryæ ciasto ¶ciereczk± , postawiæ w ciep³ym miejscu i odczekaæ oko³o godziny. Gdy uro¶nie nabieraæ ³y¿k± , rozp³aszczaæ palcami i nak³adaæ do ¶rodka gêst± konfiturê. Zasklepiæ formuj±c kulkê. Po³o¿yæ na oprószanej m±k± stolnicy lub serwecie zalepion± stron± w dó³. Przykryæ serwet±.
    W rondlu rozgrzaæ t³uszcz i wk³adaæ zalepion± strona do do³u, a gdy siê zarumieni± obracaæ (najlepiej widelcem). Wyjmuj±c os±czyæ z t³uszczu, posypaæ cukrem pudrem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 12:24

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43138
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka 5-szklankowa[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 szklanka pokrojonego kokosa
    1 szklanka mandarynek (podzielonych na segmenciki)
    1 szklanka pokrojonego ananasa (¶wie¿ego)
    1 opakowanie jogurtu cytrynowego
    1 szklanka mini-marshmallows (takie pianki -nie znam polskiej nazwy, je¿eli wiêksze to poci±æ najlepiej no¿yczkami, najlepsze bia³e. Kolorowe s± owocowe i za bardzo s³odkie)

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Wszystkie sk³adniki wymieszaæ razem. Pianki dodawaæ i mieszaæ przed samym podaniem.
    * je¿eli nie ma jogurtu cytrynowego mo¿na zrobiæ tak: 1 jogurt naturalny + cukier + sok z cytryny ( lub drobniutkie kawa³ki + sok)

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 12:26

Viewing 15 posts - 106 through 120 (of 222 total)