Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Biscotti – sucharki – ciasteczka podwójnie wypiekane[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 szklanki mas³a
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 ³y¿eczka ekstraktu z wanili
1 ³y¿ka likieru amaretto
1 szklanka posiekanych migdalów
3 szklanki m±ki
3 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli[i]Sposób wykonania:[/i]
Zmiksowaæ mas³o i cukier. Dodaæ jajka, waniliê, Amaretto i ponownie zmiksowaæ. Dodaæ m±kê proszek do pieczenia i sól. Miksowac na ma³ych obrotach. Dodaæ migda³y (posiekane, najlepsze s± bez skórki ale nie p³atki migdalów ). Ciasto podzieliæ na 2 cze¶ci. Zrolowaæ na posypanej lekko m±k± powierzchni tak aby wysz³y 20-kilku centymetrowe wa³ki (waleczki nie musz± byc okr±gle mo¿na je leeko przyp³aszczyæ z wierzchu). Umie¶ciæ je nablaszce w odleg³o¶ci przynajmniej 6 cm od siebie (urosn±). Wstawic do nagrzanego piekarnika (180 stopni C). Piec przez 20 -25 minut a¿ bêd± z³ote. Wyj±æ zpiekarnika i zdj±æ z blachy. Odczekaæ okolo 15 minut aby ciasto przestyg³o. Poci±æ na kawa³lki o szerokoæi 1-1i1/2 cm. U³o¿yæ ponownie na blaszce i piec oko³o 8-12 minut a¿ bêd± delikatnie zabr±zowione. Po ca³kowitym wystygniêciu prze³o¿yæ do pojemników nie przepuszczaj±cych powietrze. Mozna je jeszcze delikatnie po wierzchu posypaæ cukrem pudrem. Je¶æ z kaw± albo maczaj±c w niej.
* ciasto jest lepi±ce nie dodawaæ wiêcej m±kiPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/13 09:36
EdytaParticipant[b]Kluski z farszem chlebowym[/b]
[i]Sk³adniki[/i]:
1/2 kg ziemniaków
5-6 czubatych ³y¿ek m±ki
2 jajka
2 kromki razowego chleba
3-4 czubate ³yzki otr±b pszennych
7-8 ³y¿ek zieleniny (z czego 6 ³y¿ek to natka pietruszki)
1 z±bek czosnku
sól
olej lub mas³o[i]Sposób wykonania:[/i]
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, obraæ , poczekac a¿ wystygn± i przecisn±æ przez maszynkê (albo wykorzystaæ ziemniaki pozostawione z poprzedniego dnai z obiadu). Chleb pokroiæ w drobn± kosteczke i podsma¿yæ na ma¶le. Wymieszaæ z czosnkiem i sol±, rozgnie¶æ.
Jajka wymieszaæ z 3-5 ³y¿kami wody, zielenin± i otrêbami pszennymi. Dodaæ do ziemniaków i zagnie¶æ i wyrobiæ ciasto. Na kawa³ki ciasta nak³adaæ farsz i formowaæ kulki. Gotowaæ we wrz±cej osolonej wodzie.
* Dobre np z sosem boloñskim (pisz±c sos bolonski mam na my¶li sos ju¿ z miêsem mielonym)Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kluseczki z sera[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
20 dag ¿ó³tego sera
20 dag bryndzy
1 czubata ³y¿ka m±ki
1 du¿e jajko
kminek (zmielony – nie nasiona)
tarta bu³ka
sól
pieprz
olej do sma¿enia[i]Sposób wykonania:[/i]
Ser ¿ólty zetrzeæ i wymieszaæ z bryndz±, dodaæ jajko, m±kê, sól, pieprz i kminek. Dobrze rozmieszaæ.
Formowac kuleczki , obtaczaæ w bulce tartej i sma¿yæ w g³êbokim t³uszczu (najlepiej we frytkownicy).Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Deser czere¶niowy[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
1/2 szklanki wody
skórka z cytryny
3 ³y¿ki cukru ( do wody)
wydrylowane czere¶nie
1 szklanka kompotu owocowego
3 ³y¿ki ¿elatyny czerwonej
3 ³y¿eczki ¿elatyny bia³ej
sok z cytryny
8 dag cukru
¶wie¿e owoce[i]sposób wykonania:[/i]
1/2 szklanki wody ugotowaæ ze skórk± z cytryny i 3 ³y¿kami cukru. Dodaæ wydrylowane czere¶nie. Sok z czere¶ni je¶li zosta³ (z drylowania) po³±czyæ ze szklank± kompotu, 8 dag cukru i z sokiem z cytryny. ¯elatynê rozpu¶ciæ w zimnej wodzie rozprowadziæ w gor±cym soku i zastudziæ. Gdy zacznie tê¿eæ, po³±czyæ z czere¶niami i ubiæ trzepaczk±. Dekorowaæ ¶wie¿ymi owocami.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Babeczki z piank± i owocami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
10 dag margaryny
20 dag m±ki
1 ³y¿ka kwa¶nej ¶mietany
¿ó³tko
sól
nadzienie: owoce
4 ³y¿ki cukru
2 bia³ka[i]Sposób wykonania:[/i]
Sk³adniki na ciasto wymieszaæ, och³odziæ je, a nastêpnie rozwa³kowaæ. Cieniutkim plackiem wylepiæ nat³uszczone foremki do babeczek. Upiec.
Bia³ko ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodaæ cukier i j jeszcze ubijaæ. Pianê u³o¿yæ do babeczek a na niej owoce.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Zasma¿ana czerwona kapusta:[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
20 dag mielonki (z wieprzowiny)
80 dag kapusty czerwonej
8 dag s³oniny
1 jab³ko
1 cebula
1 ³y¿ka m±ki
kwasek cytrynowy
go¼dzik
sól
cukier[i]sposób wykonania:[/i]
Cebulê drobno pokroiæ. Kapustê oczy¶ciæ i poszatkowaæ. W³o¿yæ do garnka razem, zalaæ 2 szklankami wody, doprawiæ go¼dzikiem, sol± i cukrem i ugotowaæ. Dodaæ kwasek cytrynowy i starte jab³ko. Na patelni stopiæ s³oninê, czê¶æ t³uszczu odlaæ , a do pozostawionego dodaæ m±kê i zrumieniæ, dodaæ do kapusty i zagotowaæ. Przed podaniem pokroiæ mielonkê i podsma¿yæ. Podawaæ razem z kapust± ale nie mieszaæ.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]sa³atka twarogowa[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
pomidorki koktajlowe
25 dag twarogu
3 cebule ze szczypiorkiem
zielony koper
ogórek
sól
pieprz
papryka
3-4 ³y¿ki ¶mietany
3-4 ³y¿ki majonezu[i]Sposób wykonania:[/i]
Twaróg pokroiæ w kostkê.Ogórek i cebule w æwieræ-kr±¿ki. Szczypior i koper posiekaæ. Sk³adniki wymieszaæ ze ¶mietan± i majonezem. Przyprawiæ sola i pieprzem, dodaæ trochê papryki. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Dodaæ pomidorki koktajlowe .Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kaczka w piwie[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 kaczka
czosnek
1 szklanka piwa
sól
pieprz
2 ³y¿ki koncentratu
bazylia
t³uszcz do sma¿enia[i]Sposób wykonania[/i]
Kaczkê umyæ, oczy¶ciæ i poporcjowaæ, zrumieniæ j± na patelni. Wrzuciæ pokrojone 2 z±bki czosnku. Prze³o¿yæ do rondla, dodaæ sól i pieprz, podlaæ piwem. Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu. Gdy ju¿ bêdzie miêkka dodaæ koncentrat pomidorowy i 2 pokrojone z±bki czosnku oraz trochê bazylii. Dolaæ 1/3 szklanki wody lub wiêcej (je¶li jest potrzeba). Podawaæ z pieczonymi jab³kami lub przecierem jab³kowym.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 17:49
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 17:49
EdytaParticipant[b]Tortilla III[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
8 plastrów polêdwicy sopockiej
2 pomidory
10-15 dag mozzarelli[i]Sposób wykonania:[/i]
Szynkê pokroiæ w cieniutkie paseczki. Z pomidorów usun±æ nasiona i pokroiæ w ma³a kosteczkê. Ser zetrzeæ na du¿ej tarce albo te¿ pokroiæ w paseczki. Tortille podgrzaæ na patelni (suchej). Na³o¿yæ szynkê na placki, dodaæ pomidory i ser mozzarella. Zawin±æ.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka ze szpinakiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
8-10 szklanek ¶wie¿ego porwanego szpinaku
3/4 szklanki pokrojonej w plasterki rzodkiewki
1/2 szklanki pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
1/2 szklanki startego sera cheddar
1/4 szklanki oleju
1 ³y¿ka cukru
1 ³y¿ka soku z cytryny
1 ³y¿ka majonezu
1 ³y¿ka musztardy
2 ³y¿eczki octu jab³kowego
1/2 ³y¿eczki soli
1 z±bek czosnku -zmia¿d¿ony
6 plastrów beconu, dobrze wypieczonego, chrupi±cego, ods±czonego z t³uszczu i drobno pociêtego lub pokruszonego[i]Sposób wykonania:[/i]
W misce zmieszaæ szpinak, rzodkiew, czerwon± cebulê i ser. Przygotowaæ sos: wymieszaæ olej, cukier, sok z cytryny, majonae, ocet, musztardê, sól i czosnek.
Na sa³atke polaæ sos (okolo 1/2 powinno wystarczyæ) i na wierzchu u³o¿yæ spieczony boczek.
*sos trzymaæ w lodówce do 4 dniPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Dro¿d¿aczki z miêsem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
45-55 dag m±ki
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
3 dag dro¿d¿y
1 ³y¿ka cukru
1 ³y¿eczka m±ki
25 dag miêsa mielonego
1 cebula
sól
pieprz
tluszcz[i]Sposób wykonania:[/i]
Do 1/2 szklanki ciep³ego mleka w³o¿yæ dro¿d¿e, po jednej ³y¿eczce cukru i m±ki, dok³adnie rozmieszaæ i odstawiæ. Kiedy wyro¶nie wlac do m±ki, dodaæ szklankê mleka, pozostaly cukier i 2 jajka. Dobrze wyrobic i pozostawiæ do wyro¶niêcia.
Cebulê obraæ i posiekac drobno, podsma¿yæ. Wymieszaæ razem z miêsem, jajkiem, sol± i pieprzem. Przygotowywac jak p±czki. Braæ ³y¿k± ciasto , rozp³aszczac nak³adaæ nadzienie i zasklepiaæ formuj±c "kulki" . K³a¶æ je na posypanej m±k± stolnicy, zaklejon± cze¶ci± w dó³. Pozostawiæ do wyro¶niêcia. gotowaæ na parze. Je¿eli kto¶ nie ma specjalnego sprzêtu wystarczy zwyk³y garnek nape³niæ do po³owy wod± a na wierzch po³o¿yæ durszlak albo rozci±gn±c np pieluchê tetrow±. Podawaæ oblane t³uszczem ze skwarkami.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 14:02
EdytaParticipant[b]Rozgrzewaj±ca mikstura na grypê (od s±siadki)[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 ³y¿ka miodu
1 ³y¿ka spirytusu
1 ³y¿ka soku z cytryny
1 ¿ó³tko[i]Sposób wykonania:[/i]
Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ, piæ przed samym snem.*Nie jestem pewna czy to odpowiednie miejsce na ten przepis ale tak mi siê przypomnia³o, bo wczoraj pi³am 🙁
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Ma¶lanka z miodem[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
2 ¿óltka
10 dag miodu
1 litr maslanki
sok z cytryny[i]Sposób wykonania:[/i]
¯ó³tka dok³adnie utrzeæ z miodem. Dolaæ 1-2 szklanki ma¶lanki i trochê soku z cytryny, zmiksowaæ. Dolaæ pozosta³± czê¶æ ma¶lanki, wymieszaæ i wstawiæ do lodówki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]P±czki[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 kg m±ki
1 szklanka mleka
6-8 dag cukru
cukier puder
6 ¿ó³tek
esencja rumowa
1 p³aska ³y¿eczka soli
10 dag mas³a lub margaryny
t³uszcz do sma¿enia
konfitury[i]Sposób wykonania:[/i]
Z m±ki odsypaæ 1/4 czê¶æ, rozmieszaæ j± z mlekiem i dodaæ 6-8 dag dro¿d¿y. Odstawiæ na godzinê. Gdy wyro¶nie wlaæ do reszty m±ki, dodaæ cukier puder, 6 ¿ó³tek , esencjê rumow± oraz sól. Wyrobiæ bardzo dok³adnie. Pod koniec dodaæ roztopione mas³o. Jeszcze raz wyrobiæ. Przykryæ ciasto ¶ciereczk± , postawiæ w ciep³ym miejscu i odczekaæ oko³o godziny. Gdy uro¶nie nabieraæ ³y¿k± , rozp³aszczaæ palcami i nak³adaæ do ¶rodka gêst± konfiturê. Zasklepiæ formuj±c kulkê. Po³o¿yæ na oprószanej m±k± stolnicy lub serwecie zalepion± stron± w dó³. Przykryæ serwet±.
W rondlu rozgrzaæ t³uszcz i wk³adaæ zalepion± strona do do³u, a gdy siê zarumieni± obracaæ (najlepiej widelcem). Wyjmuj±c os±czyæ z t³uszczu, posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 12:24
EdytaParticipant[b]Sa³atka 5-szklankowa[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 szklanka pokrojonego kokosa
1 szklanka mandarynek (podzielonych na segmenciki)
1 szklanka pokrojonego ananasa (¶wie¿ego)
1 opakowanie jogurtu cytrynowego
1 szklanka mini-marshmallows (takie pianki -nie znam polskiej nazwy, je¿eli wiêksze to poci±æ najlepiej no¿yczkami, najlepsze bia³e. Kolorowe s± owocowe i za bardzo s³odkie)[i]Sposób wykonania:[/i]
Wszystkie sk³adniki wymieszaæ razem. Pianki dodawaæ i mieszaæ przed samym podaniem.
* je¿eli nie ma jogurtu cytrynowego mo¿na zrobiæ tak: 1 jogurt naturalny + cukier + sok z cytryny ( lub drobniutkie kawa³ki + sok)Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/12 12:26
-
AuthorPosts