Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Brownies[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2/3 szklanki m±ki
1/2 ³y¿eczki soli
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
5 dag gorzkiej czekolady
10-11 dag czekolady
10 ³y¿ek mas³a
1 szklanka cukru
2 ³y¿eczki ekstraktu z wanilii
3 du¿e jajka[i]Sposób wykonania:[/i]
Nagrzaæ piekarnik do 160 stopni C. Formê spryskaæ olejem ro¶linnym w sprayu albo posmarowaæ leciutko mas³em.
W misce wymieszaæ m±kê, sól i proszek do pieczenia, odstawiæ. Pokroic czekoladê i rozpu¶ciæ z mas³em w misce nad gotuj±c± siê wod±. Gdy siê rozpu¶ci dodaæ cukier, ekstrakt z wanilii i jajka. Mieszaæ a¿ bêdzie tworzy³o jednolit± masê. Dodaæ suche sk³adniki i dok³adnie wymieszaæ. Prze³o¿yæ ciasto do piekarnika i piec oko³o 40 -45 minut. Sprawdziæ patyczkiem ¶rodek. Kroiæ jak ostygnie. Ca³e ciasto mo¿na zafoliowaæ, opakowaæ w foliê aluminow± i przechowywaæ w lodówce do 5-6 dni.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Klopsiki z pstr±ga[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
20 dag filtega z pstr±ga
1/2 szklanki zimnej ¶mietany
1 jajko
sól
pieprz
mas³o
posiekany zielony koperek[i]Sposób wykonania:[/i]
Pstr±ga posiekaæ, wymieszaæ zjajkiem, przyprawiæ sol± i pieprzem. Wstawiæ do lodówki. Pomieszaæ z zimn± ¶mietan± i 1 czubat± ³y¿k± mas³a, zmiksowaæ. Formowaæ kuleczki i gotowaæ we wrz±cej osolonej wodzie.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kabaczki z pieczarkami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
60 dag kabaczka
20 dag pieczarek
1 cebula
³y¿ka t³uszczu
2-3 pomidory
natka pietruszki
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Kabaczek obraæ i wydr±¿yæ. Pokroiæ w koskê. Cebulê obraæ i pokroiæ w paski. Pieczarki oczy¶ciæ i te¿ pokroiæ w paseczki. Na patelni rozgrzaæ t³uszcz, obsma¿yæ na nim cebulê z pieczarkami i dodaæ kabaczek, dolaæ trochê wody i dusiæ do miêkko¶ci. Pomidory pokroiæ w æwiartki i na samym koñcu dodaæ do patelni. Przy podawaniu posypaæ posiekan± natk± pietruszki.EdytaParticipant[b]Sa³atka z zielonego groszku[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 ma³a puszka zielonego groszku
2 jab³ka
1 ogórek konserwowy
1 por (tylko bia³a czê¶æ)
4 jajka
10 dag sera ¿ó³tego
majonez
sól
cukier
sok z cytryny
natka pietruszki[i]Sposób wykonania:[/i]
Groszek dok³adnie ods±czyæ. Pora przekroiæ wzd³u¿ i drobniutko pokroiæ. Zanurzyæ na chwilê we wrz±tku i odcedziæ. Jab³ka obraæ, pokroiæ. Ogórek pokroiæ w kosteczkê Jajka ugotowaæ na twardo i pokroiæ. Produkty wymieszaæ z majonezem. Przyprawiæ sol±, cukrem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypaæ natkê pietruszki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Makaron z kapust± i pieczarkami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25-20 dag makaronu
35 dag kwaszonej kapusty
15 dag pieczarek
2 jajka
1 cebula
starty ¿ó³ty ser
smalec
sól
bu³ka tarta
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Makaron ugotowaæ w osolonej wodzie i odcedziæ. Kapustê ugotowaæ z ma³a ilo¶ci± t³uszczu, odparowaæ, odcedziæ i posiekaæ. Cebulê i pieczarki pokroiæ. Na patelni rozgrzaæ t³uszcz, podsma¿yæ na nim cebulê i pieczarki, dodaæ kapustê i zasma¿yæ. .Przyprawiæ sol± i pieprzem. Zestawiæ z ognia. Dodaæ jajko i makaron, wszystko razem wymieszaæ. Formê wysmarowaæ t³uszczem i posypaæ bu³k± tart±. Prze³o¿yæ masê, posypaæ ¿ó³tym serem i zapiec.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka makaronowa z Cheddarem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 szklanka makaronu
3/4 szklanki startego Cheddaru
1 ³odyga selera ( posiekana)
1/2 zielonej papryki (pokrojona w cienkie piórka)
1/2 szklanki mro¿onego groszku
1/3 szklanki posiekanej cebuli
1/4 szklanki ¶mietany
2 ³y¿eczki mleka
sól
pieprz
papryka[i]Sposób wykonania:[/i]
W garnku zagotowaæ wodê dodaæ trochê soli i ³y¿eczkê oleju. Do gotuj±cej w³o¿yæ makaron i ugotowaæ al dente. Ods±czyæ i przelaæ zimn± wod±. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ doprawiæ sol± , pieprzem i papryk±.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Poziomkowe ptasie mleczko[/b]
[i]Sk³adniki[/i]
1 opakowanie galaretki poziomkowej
1/2 puszki mleka skondensowanego[i]Sposób wykonania:[/i]
Galaretkê rozpu¶ciæ w 1 i 1/2 wrz±cej wody, lekko przestudziæ. Naczynie z galaretk± wstawiæ do zimnej wody i ubijaæ jednocze¶nie wlewaj±c skondensowane mleko. Gdy bêdzie wygl±da³o jakby mia³o krzepn±æ przerwaæ ubijanie i prze³o¿yæ masê do pojemniczków. Wstawiæ do lodówki.
*mo¿na wykorzystaæ te¿ inne smaki galaretekPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Potrawka z parówek[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 kg parówek
30 dag pieczarek
kilka suszonych grzybów
3 cebule (posiekane)
2 suszone ostre papryczki
1 puszka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
mas³o[i]sposób wykonania:[/i]
Cebulê poddusiæ na sporej ilo¶ci mas³a (a¿ siê zeszkli). Koncentrat pomidorowy wymieszaæ z 2 szklankami wody. Dolaæ do cebuli. Papryczki cieniutko pokroiæ i wrzuciæ do cebuli. Suszone grzyby zalaæ wrz±tkiem i ugotowaæ w tej samej wodzie. Drobno posiekaæ i wraz z wod± dolaæ do sosu. Parówki pokroiæ w talarki i do³o¿yæ do sosu. Pieczarki oczy¶ciæ, umyæ i wytrzeæ. Na innej patelni podsma¿yæ je te¿ na ma¶le, gdy siê zrumieni± dorzuciæ do drugiej patelni.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipantpewnie chodzi³o mu o FETA…ale nigdy nic niewiadomo 😉
EdytaParticipant[b]Placuszki z jab³kami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
4 du¿e jab³ka
1 szklanka mleka
2 szklanki m±ki
2 jajka
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
olej do sma¿enia
sól
cukier[i]Sposób wykonania:[/i]
M±kê rozmieszaæ z ¿ó³tkami i mlekiem, dodaæ proszek do pieczenia, odrobinê soli i na samym koñcu pianê ubit± z bia³ek. Jab³ka obraæ i pokroiæ w kr±¿ki, maczaæ w cie¶cie i sma¿yæ na rozgrzanym oleju. Podawaæ posypane cukrem lub ¶mietan± z cukrem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Krem z porów[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 pory
3 ziemniaki
1/3 marchewki
1 kostka roso³owa
pieprz
sól
vegeta lub maggi
natka pietruszki.[i]Sposób wykonania:[/i]
Pory umyæ i cieniutko pokroiæ. Ziemniaki obraæ i pokroiæ w kosteczkê. Marchewkê obraæ i zetrzeæ. Kostkê roso³ow± zalaæ 1 litrem wrz±tku. Do garnka na dno wlaæ oliwy z oliwek i wrzuciæ pora. Podsma¿yæ kilka minut. Zalaæ przygotowanym bulionem i dodaæ ziemniaki, i marchewkê. Przyprawiæ sol± i pieprzem. Gotowaæ oko³o 25 minut. Wszystko zmiksowaæ. Spróbowaæ, przyprawiæ jeszcze raz je¶li trzeba. Dolaæ odrobinê maggi albo dosypaæ vegety. Przed podaniem posypaæ natk± pietruszki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Koszyczki z kie³basy z groszkiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
10 plasterków grubej kie³basy
1 puszka zielonego groszku
2 p³askie ³y¿ki m±ki
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
1 czubata ³y¿ka mas³a
sól
pieprz
papryka
zielenina
ser ¿ólty starty na tarce z malutkimi oczkami
t³uszcz do sma¿enia[i]Sposób wykonania:[/i]
Mas³o rozpu¶ciæ na patelni, dodaæ m±kê i wymieszaæ. Do garnka w³o¿yæ groszek wraz z zalew±, dodaæ stopione mas³o, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykê. Zagotowaæ. Kie³basê ( plastry grubo¶ci 0,4 -0,5 cm) podsma¿yæ z jednej strony na mocno rozgrzanym t³uszczu. Kie³basa wywinie siê do góry tworz±c koszyczki. Prze³o¿yæ na talerz, nak³adaæ do ka¿dego koszyczka groszek, posypaæ zielenina i drobno startym serem. Pasuje np. do frytek.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Cappuccino-we Biscotti – sucharki podwójnie wypiekane[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 szklanki m±ki
1 szklanka cukru
1/3 szklanki posiekanych orzechów w³oskich
1/4 szklanki nies³odzonego kakao
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/2 ³y¿eczki sody
1/2 ³y¿eczki soli
1/2 ³y¿eczki cynamou
2 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej
2 ³y¿eczki gor±cej wody
1 ³y¿eczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
2 bia³ka jajek[i]Sposób wykonania:[/i]
Nagrzaæ piekarnik do 160 stopni C.
Wymieszaæ m±kê, cukier, orzechy, kakao, proszek do pieczenia, sodê, sól i cynamon.
W innym pojemniku wymieszaæ kawê z gor±c± wod±. Dodaæ waniliê i jajka. Wymieszaæ. Dodaæ do m±ki. Ucieraæ . Prze³o¿yæ na posypan± m±k± (lekko) powierzchnie i ugnie¶æ kilka razy. Podzieliæ na oko³o 40 centymetrowe wa³ki. Umie¶ciæ na blaszce do pieczenia i przyp³aszczyæ. Tak aby by³y nie wy¿sze ni¿ 2 i 1/2 centymetra. Zachowaæ odstêp bo urosn±. Piec przez 25-30 minut.
Wyj±æ wa³eczki, poczekaæ a¿ trochê ostygn± (oko³o 10 minut). Poci±æ na oko³o 30 kawa³ków (1-1i1/2 cm grubo¶ci). Umie¶ciæ (pociêt± stron±) spowrotem na blaszce i piec oko³o 6-10 minut. Przewróciæ sucharki na drug± stronê i ponownie piec oko³o 6-10 minut. Ciasteczka mog± byæ miêkkie na ¶rodku ale gdy ostygn± stwardniej±. Wy³o¿yæ z blaszki i poczekaæ a¿ ca³kowicie ostygn±. Przechowywaæ w pojemnikach "powietrzno-szczelnych". Je¶æ do kawy lub maczane w niej.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/14 12:06
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/14 12:26
EdytaParticipantJak jest ciep³o to jeszcze "pó³ biedy". Ale wyobra¼cie sobie , ¿e mróz nie odpu¶ci. ¦nieg na ¶mingusa… i zwyczaj polewania. Epidemia grypy po ¶wiêtach murowana.
G³osuje za przeniesienie ¶mingusa na lipiec lub sierpieñ… 😉 :laugh:EdytaParticipant[b]Makaron w³asnej roboty[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
45 dag m±ki
4 jajka[i]Sposób wykonania:[/i]
Wymieszac m±kê z jajkami i dolewaæ wody, tak aby po zagnieceniu ciasto by³o "sprê¿yste". Podzieliæ na czê¶ci i rozwa³kowaæ jak najcieniej. Pozostawic na trochê aby przesch³o. Zwijaæ w rulonik (je¿elli sie klei oprószyæ delikatnie m±k±) i kroiæ jak najcieniej. Gotowaæ w osolonej wodzie.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts