Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 91 through 105 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 6 #43236
    Edyta
    Participant

    [b]Brownies[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2/3 szklanki m±ki
    1/2 ³y¿eczki soli
    1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    5 dag gorzkiej czekolady
    10-11 dag czekolady
    10 ³y¿ek mas³a
    1 szklanka cukru
    2 ³y¿eczki ekstraktu z wanilii
    3 du¿e jajka

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Nagrzaæ piekarnik do 160 stopni C. Formê spryskaæ olejem ro¶linnym w sprayu albo posmarowaæ leciutko mas³em.
    W misce wymieszaæ m±kê, sól i proszek do pieczenia, odstawiæ. Pokroic czekoladê i rozpu¶ciæ z mas³em w misce nad gotuj±c± siê wod±. Gdy siê rozpu¶ci dodaæ cukier, ekstrakt z wanilii i jajka. Mieszaæ a¿ bêdzie tworzy³o jednolit± masê. Dodaæ suche sk³adniki i dok³adnie wymieszaæ. Prze³o¿yæ ciasto do piekarnika i piec oko³o 40 -45 minut. Sprawdziæ patyczkiem ¶rodek. Kroiæ jak ostygnie. Ca³e ciasto mo¿na zafoliowaæ, opakowaæ w foliê aluminow± i przechowywaæ w lodówce do 5-6 dni.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43221
    Edyta
    Participant

    [b]Klopsiki z pstr±ga[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    20 dag filtega z pstr±ga
    1/2 szklanki zimnej ¶mietany
    1 jajko
    sól
    pieprz
    mas³o
    posiekany zielony koperek

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Pstr±ga posiekaæ, wymieszaæ zjajkiem, przyprawiæ sol± i pieprzem. Wstawiæ do lodówki. Pomieszaæ z zimn± ¶mietan± i 1 czubat± ³y¿k± mas³a, zmiksowaæ. Formowaæ kuleczki i gotowaæ we wrz±cej osolonej wodzie.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43219
    Edyta
    Participant

    [b]Kabaczki z pieczarkami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    60 dag kabaczka
    20 dag pieczarek
    1 cebula
    ³y¿ka t³uszczu
    2-3 pomidory
    natka pietruszki
    sól
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Kabaczek obraæ i wydr±¿yæ. Pokroiæ w koskê. Cebulê obraæ i pokroiæ w paski. Pieczarki oczy¶ciæ i te¿ pokroiæ w paseczki. Na patelni rozgrzaæ t³uszcz, obsma¿yæ na nim cebulê z pieczarkami i dodaæ kabaczek, dolaæ trochê wody i dusiæ do miêkko¶ci. Pomidory pokroiæ w æwiartki i na samym koñcu dodaæ do patelni. Przy podawaniu posypaæ posiekan± natk± pietruszki.

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43218
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z zielonego groszku[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 ma³a puszka zielonego groszku
    2 jab³ka
    1 ogórek konserwowy
    1 por (tylko bia³a czê¶æ)
    4 jajka
    10 dag sera ¿ó³tego
    majonez
    sól
    cukier
    sok z cytryny
    natka pietruszki

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Groszek dok³adnie ods±czyæ. Pora przekroiæ wzd³u¿ i drobniutko pokroiæ. Zanurzyæ na chwilê we wrz±tku i odcedziæ. Jab³ka obraæ, pokroiæ. Ogórek pokroiæ w kosteczkê Jajka ugotowaæ na twardo i pokroiæ. Produkty wymieszaæ z majonezem. Przyprawiæ sol±, cukrem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypaæ natkê pietruszki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43217
    Edyta
    Participant

    [b]Makaron z kapust± i pieczarkami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    25-20 dag makaronu
    35 dag kwaszonej kapusty
    15 dag pieczarek
    2 jajka
    1 cebula
    starty ¿ó³ty ser
    smalec
    sól
    bu³ka tarta
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Makaron ugotowaæ w osolonej wodzie i odcedziæ. Kapustê ugotowaæ z ma³a ilo¶ci± t³uszczu, odparowaæ, odcedziæ i posiekaæ. Cebulê i pieczarki pokroiæ. Na patelni rozgrzaæ t³uszcz, podsma¿yæ na nim cebulê i pieczarki, dodaæ kapustê i zasma¿yæ. .Przyprawiæ sol± i pieprzem. Zestawiæ z ognia. Dodaæ jajko i makaron, wszystko razem wymieszaæ. Formê wysmarowaæ t³uszczem i posypaæ bu³k± tart±. Prze³o¿yæ masê, posypaæ ¿ó³tym serem i zapiec.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43216
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka makaronowa z Cheddarem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 szklanka makaronu
    3/4 szklanki startego Cheddaru
    1 ³odyga selera ( posiekana)
    1/2 zielonej papryki (pokrojona w cienkie piórka)
    1/2 szklanki mro¿onego groszku
    1/3 szklanki posiekanej cebuli
    1/4 szklanki ¶mietany
    2 ³y¿eczki mleka
    sól
    pieprz
    papryka

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    W garnku zagotowaæ wodê dodaæ trochê soli i ³y¿eczkê oleju. Do gotuj±cej w³o¿yæ makaron i ugotowaæ al dente. Ods±czyæ i przelaæ zimn± wod±. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ doprawiæ sol± , pieprzem i papryk±.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43215
    Edyta
    Participant

    [b]Poziomkowe ptasie mleczko[/b]

    [i]Sk³adniki[/i]
    1 opakowanie galaretki poziomkowej
    1/2 puszki mleka skondensowanego

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Galaretkê rozpu¶ciæ w 1 i 1/2 wrz±cej wody, lekko przestudziæ. Naczynie z galaretk± wstawiæ do zimnej wody i ubijaæ jednocze¶nie wlewaj±c skondensowane mleko. Gdy bêdzie wygl±da³o jakby mia³o krzepn±æ przerwaæ ubijanie i prze³o¿yæ masê do pojemniczków. Wstawiæ do lodówki.
    *mo¿na wykorzystaæ te¿ inne smaki galaretek

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43212
    Edyta
    Participant

    [b]Potrawka z parówek[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1/2 kg parówek
    30 dag pieczarek
    kilka suszonych grzybów
    3 cebule (posiekane)
    2 suszone ostre papryczki
    1 puszka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    mas³o

    [i]sposób wykonania:[/i]
    Cebulê poddusiæ na sporej ilo¶ci mas³a (a¿ siê zeszkli). Koncentrat pomidorowy wymieszaæ z 2 szklankami wody. Dolaæ do cebuli. Papryczki cieniutko pokroiæ i wrzuciæ do cebuli. Suszone grzyby zalaæ wrz±tkiem i ugotowaæ w tej samej wodzie. Drobno posiekaæ i wraz z wod± dolaæ do sosu. Parówki pokroiæ w talarki i do³o¿yæ do sosu. Pieczarki oczy¶ciæ, umyæ i wytrzeæ. Na innej patelni podsma¿yæ je te¿ na ma¶le, gdy siê zrumieni± dorzuciæ do drugiej patelni.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43211
    Edyta
    Participant

    pewnie chodzi³o mu o FETA…ale nigdy nic niewiadomo 😉

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43209
    Edyta
    Participant

    [b]Placuszki z jab³kami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    4 du¿e jab³ka
    1 szklanka mleka
    2 szklanki m±ki
    2 jajka
    1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    olej do sma¿enia
    sól
    cukier

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    M±kê rozmieszaæ z ¿ó³tkami i mlekiem, dodaæ proszek do pieczenia, odrobinê soli i na samym koñcu pianê ubit± z bia³ek. Jab³ka obraæ i pokroiæ w kr±¿ki, maczaæ w cie¶cie i sma¿yæ na rozgrzanym oleju. Podawaæ posypane cukrem lub ¶mietan± z cukrem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43208
    Edyta
    Participant

    [b]Krem z porów[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2 pory
    3 ziemniaki
    1/3 marchewki
    1 kostka roso³owa
    pieprz
    sól
    vegeta lub maggi
    natka pietruszki.

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Pory umyæ i cieniutko pokroiæ. Ziemniaki obraæ i pokroiæ w kosteczkê. Marchewkê obraæ i zetrzeæ. Kostkê roso³ow± zalaæ 1 litrem wrz±tku. Do garnka na dno wlaæ oliwy z oliwek i wrzuciæ pora. Podsma¿yæ kilka minut. Zalaæ przygotowanym bulionem i dodaæ ziemniaki, i marchewkê. Przyprawiæ sol± i pieprzem. Gotowaæ oko³o 25 minut. Wszystko zmiksowaæ. Spróbowaæ, przyprawiæ jeszcze raz je¶li trzeba. Dolaæ odrobinê maggi albo dosypaæ vegety. Przed podaniem posypaæ natk± pietruszki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43204
    Edyta
    Participant

    [b]Koszyczki z kie³basy z groszkiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    10 plasterków grubej kie³basy
    1 puszka zielonego groszku
    2 p³askie ³y¿ki m±ki
    1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
    1 czubata ³y¿ka mas³a
    sól
    pieprz
    papryka
    zielenina
    ser ¿ólty starty na tarce z malutkimi oczkami
    t³uszcz do sma¿enia

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Mas³o rozpu¶ciæ na patelni, dodaæ m±kê i wymieszaæ. Do garnka w³o¿yæ groszek wraz z zalew±, dodaæ stopione mas³o, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykê. Zagotowaæ. Kie³basê ( plastry grubo¶ci 0,4 -0,5 cm) podsma¿yæ z jednej strony na mocno rozgrzanym t³uszczu. Kie³basa wywinie siê do góry tworz±c koszyczki. Prze³o¿yæ na talerz, nak³adaæ do ka¿dego koszyczka groszek, posypaæ zielenina i drobno startym serem. Pasuje np. do frytek.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43203
    Edyta
    Participant

    [b]Cappuccino-we Biscotti – sucharki podwójnie wypiekane[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2 szklanki m±ki
    1 szklanka cukru
    1/3 szklanki posiekanych orzechów w³oskich
    1/4 szklanki nies³odzonego kakao
    1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    1/2 ³y¿eczki sody
    1/2 ³y¿eczki soli
    1/2 ³y¿eczki cynamou
    2 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej
    2 ³y¿eczki gor±cej wody
    1 ³y¿eczka ekstraktu waniliowego
    2 jajka
    2 bia³ka jajek

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Nagrzaæ piekarnik do 160 stopni C.
    Wymieszaæ m±kê, cukier, orzechy, kakao, proszek do pieczenia, sodê, sól i cynamon.
    W innym pojemniku wymieszaæ kawê z gor±c± wod±. Dodaæ waniliê i jajka. Wymieszaæ. Dodaæ do m±ki. Ucieraæ . Prze³o¿yæ na posypan± m±k± (lekko) powierzchnie i ugnie¶æ kilka razy. Podzieliæ na oko³o 40 centymetrowe wa³ki. Umie¶ciæ na blaszce do pieczenia i przyp³aszczyæ. Tak aby by³y nie wy¿sze ni¿ 2 i 1/2 centymetra. Zachowaæ odstêp bo urosn±. Piec przez 25-30 minut.
    Wyj±æ wa³eczki, poczekaæ a¿ trochê ostygn± (oko³o 10 minut). Poci±æ na oko³o 30 kawa³ków (1-1i1/2 cm grubo¶ci). Umie¶ciæ (pociêt± stron±) spowrotem na blaszce i piec oko³o 6-10 minut. Przewróciæ sucharki na drug± stronê i ponownie piec oko³o 6-10 minut. Ciasteczka mog± byæ miêkkie na ¶rodku ale gdy ostygn± stwardniej±. Wy³o¿yæ z blaszki i poczekaæ a¿ ca³kowicie ostygn±. Przechowywaæ w pojemnikach "powietrzno-szczelnych". Je¶æ do kawy lub maczane w niej.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/14 12:06

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/14 12:26

    in reply to: Re:Nie cierpię Śmigusa! #43201
    Edyta
    Participant

    Jak jest ciep³o to jeszcze "pó³ biedy". Ale wyobra¼cie sobie , ¿e mróz nie odpu¶ci. ¦nieg na ¶mingusa… i zwyczaj polewania. Epidemia grypy po ¶wiêtach murowana.
    G³osuje za przeniesienie ¶mingusa na lipiec lub sierpieñ… 😉 :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43199
    Edyta
    Participant

    [b]Makaron w³asnej roboty[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    45 dag m±ki
    4 jajka

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Wymieszac m±kê z jajkami i dolewaæ wody, tak aby po zagnieceniu ciasto by³o "sprê¿yste". Podzieliæ na czê¶ci i rozwa³kowaæ jak najcieniej. Pozostawic na trochê aby przesch³o. Zwijaæ w rulonik (je¿elli sie klei oprószyæ delikatnie m±k±) i kroiæ jak najcieniej. Gotowaæ w osolonej wodzie.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Viewing 15 posts - 91 through 105 (of 222 total)