[b]Koszyczki z kie³basy z groszkiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
10 plasterków grubej kie³basy
1 puszka zielonego groszku
2 p³askie ³y¿ki m±ki
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
1 czubata ³y¿ka mas³a
sól
pieprz
papryka
zielenina
ser ¿ólty starty na tarce z malutkimi oczkami
t³uszcz do sma¿enia
[i]Sposób wykonania:[/i]
Mas³o rozpu¶ciæ na patelni, dodaæ m±kê i wymieszaæ. Do garnka w³o¿yæ groszek wraz z zalew±, dodaæ stopione mas³o, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykê. Zagotowaæ. Kie³basê ( plastry grubo¶ci 0,4 -0,5 cm) podsma¿yæ z jednej strony na mocno rozgrzanym t³uszczu. Kie³basa wywinie siê do góry tworz±c koszyczki. Prze³o¿yæ na talerz, nak³adaæ do ka¿dego koszyczka groszek, posypaæ zielenina i drobno startym serem. Pasuje np. do frytek.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)