[b]Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 kostka miêsa mielonego (250 gram)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki ¿ó³tej
1/2 papryki zielonej
1 cebula
1 jajko
1-2 ³y¿ki bu³ki tartej
1 kostka roso³owa
2 ³y¿ki przecieru pomidorowego
czosnek
mas³o
1 ³y¿ka m±ki
sól
pieprz
papryka
[i]Sposób wykonania:[/i]
Cebulê obraæ i drobno pokroiæ w kosteczkê. 1/2 cebuli zmieszaæ z miêsem mielonym, jajkiem, odrobin± wody i przyprawiæ. Uformowaæ pulpeciki.
Kostkê roso³ow± zalaæ 1/2 litra wrz±tku. Zagotowaæ i wrzuciæ pulpeciki. Gotowaæ 10-20 minut.
Paprykê oczy¶ciæ i pokroiæ w cieniutkie paseczki.Czosnek posikaæ albo zmia¿d¿yæ. Po³o¿yæ na rozpuszczone na patelni mas³o, dodaæ pozosta³± czê¶æ cebuli i paprykê. Gdy cebula sie zeszkli, dodaæ m±kê i wlaæ po³owê wywaru z pulpetów, do³o¿yæ przecier pomidorowy. Gotowac 5-10 minut. Doprawiæ do smaku!
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)