[b]Makaron z szynk± i groszkiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag spaghetti
16-18 dag mro¿onego groszku
25 dag mas³a
1 du¿y por
14-15 dag szynki (pokrojonej w cieniutkie paseczki)
8 dag sera cheddar (startego)
[i]Sposób wykonania:[/i]
W du¿ym garnku zagotowaæ osolon± wodê i w³o¿yæ spaghetti, gotowaæ oko³o 6 minut i dodaæ zamro¿ony groszek, poczekaæ a¿ siê zagotuje i odczekaæ jeszcze 3 minuty. Podczas gdy maakron siê gotuje, rozpu¶ciæ mas³o na patelni, dodaæ pokrojonego pora ( odci±æ wcze¶niej brzydkie koñcówki) i sma¿yæ na ¶rednim ogniu przez 3 minuty. W misce rozbiæ jajka, dodaæ sól i pieprz. Makaron z groszkiem ods±czyæ i prze³o¿yæ spowrotem do garnka, dodac pora, jajka, szynkê i po³owê sera, dobrze wymieszaæ i postawiæ na ogniu na 2-3 minuty (lub d³u¿ej – a¿ ser siê roztopi). Na³o¿yæ na talerze i posypaæ reszt± sera.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)