16 marca 2005 at 00:23
#43259
Edyta
Participant
[b]Duñski majonez[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
2 ¿ó³tka
1/4 ³y¿eczki bia³ego pieprzu
1/4 ³y¿eczki soli
3/4 ³y¿ki musztardy
szklanka oleju ze s³onecznika (niepe³na 4/5)
1 ³y¿ka octu
[i]Sposób wykonania:[/i]
Do jajek dodaæ sól, pieprz i musztarde, wymieszaæ. Mikserem, ze sta³± prêdko¶ci±, ubijaæ miksturê. Powoli dolewaæ olej i ocet. Je¿eli olej oddzieli³by siê od majonezu dodaæ odrobinê ciep³ej wody.
* duñski, bo od Duñczyków przepis dosta³am. W orginalnym przepisie by³o 1/4 ³y¿eczki musztardowego pudru tzw suszona musztarda, niestety nie mog³am tego nigdzie znale¼æ.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)