[b]Brownies – ciastka amerykañskie z orzechami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
14 dag gorzkiej czekolady
25-28 dag mas³a
1/2 ³y¿eczka soli
4 jajka
1i 3/4 szklanki cukru
1 ³y¿eczka ekstaktu z wanili
1 szklanka m±ki
1i 3/4 szklanki orzechów
[i]Sposób wykonania:[/i]
Rozpu¶ciæ czekolade z mas³em ( np. mikrofalówce- tylko uw±¿aæ trzeba aby siê nie zagotowa³o). Odczekaæ a¿ lekko ostygnie. Do jajek wsypaæ sól i ubiæ a¿ bêd± puszyste. Dodaæ cukier i ubijaæ oko³o 10 minut. dorzuciæ waniliê, a potem m±kê i utrzeæ. Na koniec dodaæ orzechy i wymieszaæ.
Posmarowaæ mas³em formê do pieczenia. Oko³o 25 x 40 cm. Piec okolo 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdziæ patyczkiem na ¶rodku czy dobrze upieczone. Ci±æ zimne.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)