Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Farfalle z wo³owina
Sk³ad:
20 dkg makaronu farfalle
60 dkg polêdwicy wo³owej
25 dkg pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
oliwa
1 z±bek czosnku
1 cebula
1 szklanka wytrawnego wina bia³ego
1/2 szklanki ¶mietany kremówki
100 ml mleka
20 dkg gorgonzoliSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Miêso pokroic w paseczki. Podsma¿yæ na patelni , opruszyæ sol± i pieprzem.Wyj±æ z patelni. ña tym samym t³uszczu zeszklic cebule i posiekany czosnek. Wlaæ wino,zagotowac mieszaj±c. Po³aczyæ z mlekiem i ¶mietan±. Po³owê sera pokroiæ i dodaæ do sosu. Przyprawic sol± i pieprzem.W³o¿yæ miêso i gotow±c jeszcze chwilkê. Polaæ makaron i posypac pomidorkami i pokruszonym serem.KatarzynaParticipantBabeczki migda³owo-kawowe
Sk³ad:
15 dkg m±ki
25 dkg mas³a
4 ¿ó³tka
4 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej
10 dkg zmielonych migda³ów
20 dkg cukru
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
t³uszcz do smarowania foremekSposób wykonania:
Kawê rozpu¶ciæ w 2 ³y¿kach wody. Makê wymieszaæ z proszkiem i migda³ami. Utrzeæ mas³o z cukrem i dodawac stopniowo m±kê ca³y czas ucieraj±c. Przed kazd± porcj± m±ki dodaæ ¿ó³tko.Je¶li ciasto bedzie ju¿ g³adkie dodac kawê.
Nape³niæ ciastem przygotowane foremki.Narzaæ piekarnik do 180 stopni..piec ok pó³ godziny.KatarzynaParticipantFesconati z polêdwiczk±
Sk³ad:na 1 porcjê
10 dkg makaronu fesconati(albo penne)
2 plasterki z polêdwiczki wieprzowej
3 dkg mascarpone
3 dkg gorgonzoli
sól, pieprz,ga³ka muszkato³owej
1/2 cebuli
1 ³y¿eczka mas³a
50 ml bulionu
olej
natka do dekoracjiSposób wykonania:
Cebulê i gorgonzolê pokroiæ w kostkê. W rondlu rozgrzaæ mas³o i zeszklic cebulê.Wlaæ bulion,zagotowaæ.Dodaæ mascarpone,wymieszaæ zagotowaæ. Dodaæ gorgonzole.Doprawiæ sol±, pieprzem i ga³k±. Usma¿yæ plastry polêdwiczki opruszone sol± i pieprzem. Makaron ugotowaæ. Makaron polaæ sosem serowym a obok po³o¿yæ polêdwiczki. Udekorowaæ natk±.KatarzynaParticipantMuszelki z sosem curry
Sk³ad:
40 dkg muszelek
1 czerwona i 1 ¿ó³ta papryka
1 cebula
2 z±bki czosnku
oliwa
50 dkg mielonego miêsa
sól,pieprz
2 ³y¿ki curry
2 szklanki bulionu
200ml kremówki
2 ³y¿ki m±ki
kolendra
2 ³y¿ki soku z limetkiSposób wykonania:
Papryki pokroiæ w paski,czebulê w kostkê a czosnek przecisn±æ przez praskê. Na patelni podsma¿yæ miêso.Posolic , dodaæ cebulê i czosnek. Obsypaæ m±k± i curry.Zasma¿yæ. Wlaæ bulion i ¶mietanê oraz dodaæ paprykê.Dusiæ 5 min na ma³ym ogniu. Na konieæ doprawiæ kolendr± , sol±, pieprzem i sokiem z limetki. Makaron polaæ sosem.KatarzynaParticipantPenne z krewetkami i papryk±
Sk³ad:
50 dkg makaronu penne
sól, pieprz
1 kg ró¿nokolorowej papryki
1 cebula
2 z±bki czosnku
10 dkg mas³a zio³owego
25 dkg oczyszczonych i obranych krewetek np:mro¿onych
6 ³y¿ek oliwy
12 dkg oliwek czarnych
natkaSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Papryki i cebulê pokroiæ w kostkê, czosnek przecisn±æ przez praskê. Ma patelni rozgrzaæ 1/3 mas³a, w³o¿yæ rozmro¿one krewetki, sma¿yæ 2 minuty. Krewetki wyj±æ, na patelniê wlaæ oliwê i podsma¿yæ na niej 5 min paprykê ,cebulê i czosnek. Dodaæ krewetki, oliwki i resztê mas³a. Podgrzewaæ, a¿ mas³o sie stopi. Wymieszaæ z makakonem,doprawiæ sol± i pieprzem. Posypaæ natk±.KatarzynaParticipantS³odkie uszka
Sk³ad:
50 dkg makaronu uszka
3 szalotki
5 dkg imbiru
4 pomarañcze
oliwa
2 ³y¿ki orzechów pinii
sól
cukier
200ml kremówki
200ml soku z pomarañczy
ma³y pêczek mietySposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Imbir zetrzeæ na tarce. Szalotki posiekaæ. Pomarañcze obrac i cz±stki oddzielic od wewnêtrznej skórki. Orzeszki upra¿yc na suchej patelni. Na oliwie zeszkliæ szalotki, dodaæ imbir i ga³azki miêty(nie listki). Wlac ¶mietanê i mieszaæ gotuj±c ,a¿ troche odparuje.Wyj±æ ga³azki a dodaæ sok .Przyprawic cukrem i ciut sol±. W malakserze zmiksowaæ orzeszki,listki miêty i 4 ³yzki oliwy. Na talerz wysypac makaron, sos ¶mietankowy, miêtowy, kilka cz±stek pomarañczy .KatarzynaParticipantPenne z broku³ami
Sk³ad:
50 dkg penne
1 du¿y broku³
2 czerwone cebule
2 z±bki czosnku
1 pêczek natki
10 dkg boczku wedzonego
8 filetów anchovies
sól
oliwa
chili w proszkuSposób wykonania:
Makaron udotowaæ. Broku³a podzielic na ró¿yczki.Cebulê i czosnek posiekaæ. Boczek pokroiæ w kostkê. Anchovies pokroiæ na kawa³eczki. Broku³a obgotowaæ ok 3 min. Na patelni podsma¿yæ boczek na chrupko,dodaæ cebulê i czosnek.Doprawic chili. Dorzuciæ anchovies i po kilku sekundach zdj±æ z ognia.Dorzuciæ makaron i broku³y, wymieszaæ. Posypac natk±.KatarzynaParticipantSpaghetti wegetariañskie
Sk³ad:
40 dkg spaghetti
40 dkg marchewki
30 dkg selera naciowego
2 pomidory
oliwa
4 dkg orzeszków pinii
2 z±bki czosnku
2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
5 dkg oliwek czarnych
sól, pieprzSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Marchewkê, selera pokroiæ w kawa³ki. Pomidory bez nasionek pokroiæ w paseczki. Orzeszki zrumieniæ na suchej patelni. Czosnek rozgnie¶æ .Na oliwie podsma¿yæ marchewkê, selera i czosnek. Wymieszaæ z pomidorami i koncentratem. Przyprawiæ. Wlac 300 ml wody,przykryæ i dusic 10 min. Do sosu na koniec dorzuciæ oliwki i orzeszki. Makaron polewaæ sosem.KatarzynaParticipantSpaghetti mafijne
Sk³ad:
1 cebula
2 z±bki czosnku
tuñczyk w oleju
1 marchewka
oliwa
1 ³y¿ka zió³: bazylia, oregano, rozmaryn
30 dkg spaghetti
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
50 dkg pomidorów w zalewie
8 dkg oliwek czarnych
tarty parmezan
paprykaSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Cebulê posiekac , czosnek przecisn±æ przez praskê.Tuñczyka ods±czyæ.Marchewkê pokroiæ w kostkê.Na oliwie podsma¿yæ cebulê i marchewki. Dodaæ czosnek i zio³a, po minucie dodaæ koncentraæ i wlaæ zmiksowane pomodory. Podgrzewaæ na ma³ym ogniu 5 min, przyprawiæ sol± i pieprzem,papryk±. Makaron polaæ sosem i posypaæ kawa³kami tuñczyka, oliwkami i serem.KatarzynaParticipanttagliatelle ¶ródziemnomorskie z tuñczykiem
Sk³ad:
40 dkg tagliatelle
6 dkg suszonych pomidorów
8 czarnych oliwek
1 ma³y pêczek natki
1 puszka tunczyka w sosie w³asnym
3 ly¿ki oliwy
sok z 1 cytryny
sólSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Pomidory namoczyæ w wodzie ok 3 godzin. Oliwki pokroiæ.Natkê pokroiæ.Namoczone pomidory te¿ pokroic. Tyñczyka ods±czyæ i rodrobnic w misce. Dodaæ oliwê,pomidory,oliwki i 2 ³y¿ki soku z cytryny. Wymieszaæ. Makaron wymieszaæ z sosem. Doprawiæ je¶li potrzeba.Posypac natk±.KatarzynaParticipantSpaghetti w sosie miêsno-warzywnym
Sk³ad:
40 dkg spaghetti
2 marchewki
pó³ selera
1 cebula
30 dkg dowolnego miêsa mielonego
sól,pieprz
majeranek
2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów w zalewieSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ.Marchew i selera pokroiæ w kostke.Cebulê posiekaæ. Rozgrzaæ oliwê i zeszkliæ cebulê. Dodac miêso i podsma¿yæ. Potem dodaæ koncentrat, pomidory z zalew±, warzywa,doprawic sol±,pieprzem,majerankiem.Gotowaæ ok 20 min. Wrzuciæ ugotowany makaron i wymieszaæ.KatarzynaParticipantmakaron zapiekany z owczym serem
10 dkg cienkiego spaghetti
sól
pier¶ z kurczaka
czerwona papryka
2 ³y¿ki oliwy
chili w proszku
10 dkg owczego sera
kilka czarnych oliwekSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ.Paprykê pokroiæ w d³ugie w±skie paski.Na patelni rozgrzaæ oliwê i podsma¿yæ na nim kurczaka (ok 10 min).Dodaæ paprykê i przyprawiæ sol± i chili.Sma¿yæ jeszcze 5 min. Pokroiæ kurczaka w plasterki.Do naczynia ¿aroodpornego wysmarowanego mas³em nalo¿yæ:makaron, kurczaka,paprykê,ser w plasterkach.Skropiæ oliw±. Piec 5 min w temp 220 stopni.Posypaæ oliwkami.KatarzynaParticipantSpaghetti z cukini± i ³ososiem
Sk³ad:
25 dkg spaghetti
sól,pieprz bia³y
1 cebula
1 ³y¿ka mas³a
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka ¶mietany kremówki
1 ³y¿eczka m±ki
2 ³y¿ki soku z cytryny
20 dkg wêdzonego ³ososia w plasterkachSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ.Cebule posiekaæ.cukiniê pokroic na cienkie pólplasterki.
Rozgrzaæ mas³o i poddusiæ na nim krótko cebulê i cukiniê.Wlac bulion z m±k± i ¶mietanê.Zagotowaæ.Przyprawiæ sokiem z cytryny,sola i pieprzem.Makaron oblaæ sosem i posypaæ porwanym ³ososiem.KatarzynaParticipantSpaghetti ala’Arrabbiata
sk³ad:
40 dkg spaghetti
2 cebule
2 z±bki czosnku
1 papryczka chili
1 ³y¿ka oliwy
50 dkg pomidorów krojonych z puszki
sól, pieprz bia³y, cukier
5 dkg parmezanu albo pecorito romano
5 dkg czarnych oliwekSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Cebule i czosnek posiekaæ.Rozgrzaæ oliwê i zesma¿yæ na z³oty kolor.Dodaæ chili bez pestek pokrojone na ma³e kawa³ki i pomidory.Przyprawiæ sol± i pieprzem. Gotowac na ma³ym ogniu mieszaj±c. Potem dodaæ pokrojone w plasterki oliwki i po³owê startego sera.Doprawiæ do smaku cukrem.Makaron wymieszaæ z sosem.Reszt± sera posypaæ na talerzu.KatarzynaParticipantja to jednak stawiam na makarony..:)
Spaghetti z tuñczykiem i kaparami
Sk³adniki:35 dkg spaghetti
4 szalotki
6 ³y¿ek oliwy
puszka tuñczyka w sosie w³asnym
150 ml bulionu warzywnego
1 szklanka ¶mietany kremówki
10 dkg zielonych oliwek
2 ³y¿ki kaparów
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, oregano swie¿e
30 dkg cukinii
1 ³y¿ecza m±kiSposób wykonania:Makaron ugotowac.Cukiniê umyæ i pokroiæ na d³ugie cienkie paseczki..takie jak spaghetti. Szalotki drobno posiekaæ i zeszkliæ na 2 ³y¿kach oliwy. Tuñczyka ods±czyæ i rozdrobniæ na kawa³eczki.Dodaæ do cebuli i lekko podsma¿yæ. Wlac bulion z rozprowadzon± w nim m±ka, potem smietanê,posiekane oliwki,kapary i sok z cytryny. Ci±gle mieszaj±c gotowaæ na ma³ym ogniu 10 min. doprawiæ sol± i pieprzem. Na patelni rozgraæ pozosta³y olej, podsma¿yæ paski cukini,dodaæ makaron i wymieszaæ z cukini±. Prze³o¿yæ na talerze i polaæ sosem tuñczykowym.
-
AuthorPosts