Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 4 #42523
    Katarzyna
    Participant

    Farfalle z wo³owina

    Sk³ad:
    20 dkg makaronu farfalle
    60 dkg polêdwicy wo³owej
    25 dkg pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz
    oliwa
    1 z±bek czosnku
    1 cebula
    1 szklanka wytrawnego wina bia³ego
    1/2 szklanki ¶mietany kremówki
    100 ml mleka
    20 dkg gorgonzoli

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Miêso pokroic w paseczki. Podsma¿yæ na patelni , opruszyæ sol± i pieprzem.Wyj±æ z patelni. ña tym samym t³uszczu zeszklic cebule i posiekany czosnek. Wlaæ wino,zagotowac mieszaj±c. Po³aczyæ z mlekiem i ¶mietan±. Po³owê sera pokroiæ i dodaæ do sosu. Przyprawic sol± i pieprzem.W³o¿yæ miêso i gotow±c jeszcze chwilkê. Polaæ makaron i posypac pomidorkami i pokruszonym serem.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42522
    Katarzyna
    Participant

    Babeczki migda³owo-kawowe

    Sk³ad:
    15 dkg m±ki
    25 dkg mas³a
    4 ¿ó³tka
    4 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej
    10 dkg zmielonych migda³ów
    20 dkg cukru
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    t³uszcz do smarowania foremek

    Sposób wykonania:
    Kawê rozpu¶ciæ w 2 ³y¿kach wody. Makê wymieszaæ z proszkiem i migda³ami. Utrzeæ mas³o z cukrem i dodawac stopniowo m±kê ca³y czas ucieraj±c. Przed kazd± porcj± m±ki dodaæ ¿ó³tko.Je¶li ciasto bedzie ju¿ g³adkie dodac kawê.
    Nape³niæ ciastem przygotowane foremki.Narzaæ piekarnik do 180 stopni..piec ok pó³ godziny.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42520
    Katarzyna
    Participant

    Fesconati z polêdwiczk±

    Sk³ad:na 1 porcjê
    10 dkg makaronu fesconati(albo penne)
    2 plasterki z polêdwiczki wieprzowej
    3 dkg mascarpone
    3 dkg gorgonzoli
    sól, pieprz,ga³ka muszkato³owej
    1/2 cebuli
    1 ³y¿eczka mas³a
    50 ml bulionu
    olej
    natka do dekoracji

    Sposób wykonania:
    Cebulê i gorgonzolê pokroiæ w kostkê. W rondlu rozgrzaæ mas³o i zeszklic cebulê.Wlaæ bulion,zagotowaæ.Dodaæ mascarpone,wymieszaæ zagotowaæ. Dodaæ gorgonzole.Doprawiæ sol±, pieprzem i ga³k±. Usma¿yæ plastry polêdwiczki opruszone sol± i pieprzem. Makaron ugotowaæ. Makaron polaæ sosem serowym a obok po³o¿yæ polêdwiczki. Udekorowaæ natk±.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42519
    Katarzyna
    Participant

    Muszelki z sosem curry

    Sk³ad:
    40 dkg muszelek
    1 czerwona i 1 ¿ó³ta papryka
    1 cebula
    2 z±bki czosnku
    oliwa
    50 dkg mielonego miêsa
    sól,pieprz
    2 ³y¿ki curry
    2 szklanki bulionu
    200ml kremówki
    2 ³y¿ki m±ki
    kolendra
    2 ³y¿ki soku z limetki

    Sposób wykonania:
    Papryki pokroiæ w paski,czebulê w kostkê a czosnek przecisn±æ przez praskê. Na patelni podsma¿yæ miêso.Posolic , dodaæ cebulê i czosnek. Obsypaæ m±k± i curry.Zasma¿yæ. Wlaæ bulion i ¶mietanê oraz dodaæ paprykê.Dusiæ 5 min na ma³ym ogniu. Na konieæ doprawiæ kolendr± , sol±, pieprzem i sokiem z limetki. Makaron polaæ sosem.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42518
    Katarzyna
    Participant

    Penne z krewetkami i papryk±

    Sk³ad:
    50 dkg makaronu penne
    sól, pieprz
    1 kg ró¿nokolorowej papryki
    1 cebula
    2 z±bki czosnku
    10 dkg mas³a zio³owego
    25 dkg oczyszczonych i obranych krewetek np:mro¿onych
    6 ³y¿ek oliwy
    12 dkg oliwek czarnych
    natka

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Papryki i cebulê pokroiæ w kostkê, czosnek przecisn±æ przez praskê. Ma patelni rozgrzaæ 1/3 mas³a, w³o¿yæ rozmro¿one krewetki, sma¿yæ 2 minuty. Krewetki wyj±æ, na patelniê wlaæ oliwê i podsma¿yæ na niej 5 min paprykê ,cebulê i czosnek. Dodaæ krewetki, oliwki i resztê mas³a. Podgrzewaæ, a¿ mas³o sie stopi. Wymieszaæ z makakonem,doprawiæ sol± i pieprzem. Posypaæ natk±.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42513
    Katarzyna
    Participant

    S³odkie uszka

    Sk³ad:
    50 dkg makaronu uszka
    3 szalotki
    5 dkg imbiru
    4 pomarañcze
    oliwa
    2 ³y¿ki orzechów pinii
    sól
    cukier
    200ml kremówki
    200ml soku z pomarañczy
    ma³y pêczek miety

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Imbir zetrzeæ na tarce. Szalotki posiekaæ. Pomarañcze obrac i cz±stki oddzielic od wewnêtrznej skórki. Orzeszki upra¿yc na suchej patelni. Na oliwie zeszkliæ szalotki, dodaæ imbir i ga³azki miêty(nie listki). Wlac ¶mietanê i mieszaæ gotuj±c ,a¿ troche odparuje.Wyj±æ ga³azki a dodaæ sok .Przyprawic cukrem i ciut sol±. W malakserze zmiksowaæ orzeszki,listki miêty i 4 ³yzki oliwy. Na talerz wysypac makaron, sos ¶mietankowy, miêtowy, kilka cz±stek pomarañczy .

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42512
    Katarzyna
    Participant

    Penne z broku³ami

    Sk³ad:
    50 dkg penne
    1 du¿y broku³
    2 czerwone cebule
    2 z±bki czosnku
    1 pêczek natki
    10 dkg boczku wedzonego
    8 filetów anchovies
    sól
    oliwa
    chili w proszku

    Sposób wykonania:
    Makaron udotowaæ. Broku³a podzielic na ró¿yczki.Cebulê i czosnek posiekaæ. Boczek pokroiæ w kostkê. Anchovies pokroiæ na kawa³eczki. Broku³a obgotowaæ ok 3 min. Na patelni podsma¿yæ boczek na chrupko,dodaæ cebulê i czosnek.Doprawic chili. Dorzuciæ anchovies i po kilku sekundach zdj±æ z ognia.Dorzuciæ makaron i broku³y, wymieszaæ. Posypac natk±.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42511
    Katarzyna
    Participant

    Spaghetti wegetariañskie

    Sk³ad:
    40 dkg spaghetti
    40 dkg marchewki
    30 dkg selera naciowego
    2 pomidory
    oliwa
    4 dkg orzeszków pinii
    2 z±bki czosnku
    2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
    5 dkg oliwek czarnych
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Marchewkê, selera pokroiæ w kawa³ki. Pomidory bez nasionek pokroiæ w paseczki. Orzeszki zrumieniæ na suchej patelni. Czosnek rozgnie¶æ .Na oliwie podsma¿yæ marchewkê, selera i czosnek. Wymieszaæ z pomidorami i koncentratem. Przyprawiæ. Wlac 300 ml wody,przykryæ i dusic 10 min. Do sosu na koniec dorzuciæ oliwki i orzeszki. Makaron polewaæ sosem.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42510
    Katarzyna
    Participant

    Spaghetti mafijne

    Sk³ad:
    1 cebula
    2 z±bki czosnku
    tuñczyk w oleju
    1 marchewka
    oliwa
    1 ³y¿ka zió³: bazylia, oregano, rozmaryn
    30 dkg spaghetti
    1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
    50 dkg pomidorów w zalewie
    8 dkg oliwek czarnych
    tarty parmezan
    papryka

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Cebulê posiekac , czosnek przecisn±æ przez praskê.Tuñczyka ods±czyæ.Marchewkê pokroiæ w kostkê.Na oliwie podsma¿yæ cebulê i marchewki. Dodaæ czosnek i zio³a, po minucie dodaæ koncentraæ i wlaæ zmiksowane pomodory. Podgrzewaæ na ma³ym ogniu 5 min, przyprawiæ sol± i pieprzem,papryk±. Makaron polaæ sosem i posypaæ kawa³kami tuñczyka, oliwkami i serem.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42497
    Katarzyna
    Participant

    tagliatelle ¶ródziemnomorskie z tuñczykiem

    Sk³ad:
    40 dkg tagliatelle
    6 dkg suszonych pomidorów
    8 czarnych oliwek
    1 ma³y pêczek natki
    1 puszka tunczyka w sosie w³asnym
    3 ly¿ki oliwy
    sok z 1 cytryny
    sól

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Pomidory namoczyæ w wodzie ok 3 godzin. Oliwki pokroiæ.Natkê pokroiæ.Namoczone pomidory te¿ pokroic. Tyñczyka ods±czyæ i rodrobnic w misce. Dodaæ oliwê,pomidory,oliwki i 2 ³y¿ki soku z cytryny. Wymieszaæ. Makaron wymieszaæ z sosem. Doprawiæ je¶li potrzeba.Posypac natk±.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42496
    Katarzyna
    Participant

    Spaghetti w sosie miêsno-warzywnym

    Sk³ad:
    40 dkg spaghetti
    2 marchewki
    pó³ selera
    1 cebula
    30 dkg dowolnego miêsa mielonego
    sól,pieprz
    majeranek
    2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
    puszka pomidorów w zalewie

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ.Marchew i selera pokroiæ w kostke.Cebulê posiekaæ. Rozgrzaæ oliwê i zeszkliæ cebulê. Dodac miêso i podsma¿yæ. Potem dodaæ koncentrat, pomidory z zalew±, warzywa,doprawic sol±,pieprzem,majerankiem.Gotowaæ ok 20 min. Wrzuciæ ugotowany makaron i wymieszaæ.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42481
    Katarzyna
    Participant

    makaron zapiekany z owczym serem

    10 dkg cienkiego spaghetti
    sól
    pier¶ z kurczaka
    czerwona papryka
    2 ³y¿ki oliwy
    chili w proszku
    10 dkg owczego sera
    kilka czarnych oliwek

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ.Paprykê pokroiæ w d³ugie w±skie paski.Na patelni rozgrzaæ oliwê i podsma¿yæ na nim kurczaka (ok 10 min).Dodaæ paprykê i przyprawiæ sol± i chili.Sma¿yæ jeszcze 5 min. Pokroiæ kurczaka w plasterki.Do naczynia ¿aroodpornego wysmarowanego mas³em nalo¿yæ:makaron, kurczaka,paprykê,ser w plasterkach.Skropiæ oliw±. Piec 5 min w temp 220 stopni.Posypaæ oliwkami.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42480
    Katarzyna
    Participant

    Spaghetti z cukini± i ³ososiem

    Sk³ad:
    25 dkg spaghetti
    sól,pieprz bia³y
    1 cebula
    1 ³y¿ka mas³a
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 szklanka ¶mietany kremówki
    1 ³y¿eczka m±ki
    2 ³y¿ki soku z cytryny
    20 dkg wêdzonego ³ososia w plasterkach

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ.Cebule posiekaæ.cukiniê pokroic na cienkie pólplasterki.
    Rozgrzaæ mas³o i poddusiæ na nim krótko cebulê i cukiniê.Wlac bulion z m±k± i ¶mietanê.Zagotowaæ.Przyprawiæ sokiem z cytryny,sola i pieprzem.Makaron oblaæ sosem i posypaæ porwanym ³ososiem.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42479
    Katarzyna
    Participant

    Spaghetti ala’Arrabbiata

    sk³ad:
    40 dkg spaghetti
    2 cebule
    2 z±bki czosnku
    1 papryczka chili
    1 ³y¿ka oliwy
    50 dkg pomidorów krojonych z puszki
    sól, pieprz bia³y, cukier
    5 dkg parmezanu albo pecorito romano
    5 dkg czarnych oliwek

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotowaæ. Cebule i czosnek posiekaæ.Rozgrzaæ oliwê i zesma¿yæ na z³oty kolor.Dodaæ chili bez pestek pokrojone na ma³e kawa³ki i pomidory.Przyprawiæ sol± i pieprzem. Gotowac na ma³ym ogniu mieszaj±c. Potem dodaæ pokrojone w plasterki oliwki i po³owê startego sera.Doprawiæ do smaku cukrem.Makaron wymieszaæ z sosem.Reszt± sera posypaæ na talerzu.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42478
    Katarzyna
    Participant

    ja to jednak stawiam na makarony..:)

    Spaghetti z tuñczykiem i kaparami
    Sk³adniki:35 dkg spaghetti
    4 szalotki
    6 ³y¿ek oliwy
    puszka tuñczyka w sosie w³asnym
    150 ml bulionu warzywnego
    1 szklanka ¶mietany kremówki
    10 dkg zielonych oliwek
    2 ³y¿ki kaparów
    sok z 1/2 cytryny
    sól, pieprz, oregano swie¿e
    30 dkg cukinii
    1 ³y¿ecza m±ki

    Sposób wykonania:Makaron ugotowac.Cukiniê umyæ i pokroiæ na d³ugie cienkie paseczki..takie jak spaghetti. Szalotki drobno posiekaæ i zeszkliæ na 2 ³y¿kach oliwy. Tuñczyka ods±czyæ i rozdrobniæ na kawa³eczki.Dodaæ do cebuli i lekko podsma¿yæ. Wlac bulion z rozprowadzon± w nim m±ka, potem smietanê,posiekane oliwki,kapary i sok z cytryny. Ci±gle mieszaj±c gotowaæ na ma³ym ogniu 10 min. doprawiæ sol± i pieprzem. Na patelni rozgraæ pozosta³y olej, podsma¿yæ paski cukini,dodaæ makaron i wymieszaæ z cukini±. Prze³o¿yæ na talerze i polaæ sosem tuñczykowym.

Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 239 total)