14 lutego 2005 at 02:32
#42513
Katarzyna
Participant
S³odkie uszka
Sk³ad:
50 dkg makaronu uszka
3 szalotki
5 dkg imbiru
4 pomarañcze
oliwa
2 ³y¿ki orzechów pinii
sól
cukier
200ml kremówki
200ml soku z pomarañczy
ma³y pêczek miety
Sposób wykonania:
Makaron ugotowaæ. Imbir zetrzeæ na tarce. Szalotki posiekaæ. Pomarañcze obrac i cz±stki oddzielic od wewnêtrznej skórki. Orzeszki upra¿yc na suchej patelni. Na oliwie zeszkliæ szalotki, dodaæ imbir i ga³azki miêty(nie listki). Wlac ¶mietanê i mieszaæ gotuj±c ,a¿ troche odparuje.Wyj±æ ga³azki a dodaæ sok .Przyprawic cukrem i ciut sol±. W malakserze zmiksowaæ orzeszki,listki miêty i 4 ³yzki oliwy. Na talerz wysypac makaron, sos ¶mietankowy, miêtowy, kilka cz±stek pomarañczy .