Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Spoko Bazylka…jak bedzie konkurs na samochód do w zapasie mam takie przepisy, ¿e g³owa ma³a!! :laugh: dzis te¿ wam co¶ dopisze…ale pó¿niej:)
KatarzynaParticipantHot dog.. nie taki prosty
ciasto: 3 szklanki m±ki
1 szklanka mleka
2 ³y¿ki oleju
5 dkg dro¿d¿y
³y¿eczka soli
1 ¿o³tko16 parówek – serdelków
16 plasterków sera ¿o³tego
keczup
1 bia³koZe sk³adników na ciasto zrobiæ ciasto dro¿d¿owe wg swojego sprawdzonego przepisu. Podzieliæ je na pó³.1 cze¶æ rozwa³kowaæ ma ok 5 mm w kszta³t ko³a. podzielic jak pizze na 8 kawa³ków.Na kazdy kla¶æ plasterek sera,parówkê i polac keczupem.Zwin±æ.Z 2 czê¶ci± zrobiæ tak samo.Posmarowaæ ka¿dy bia³kiem.Piec ok 25 min w piekarniku w 160 stopniach.
KatarzynaParticipantno w³asnie tylko to mnie stopuje…ze juz sily nie mam…bo przepisów jeszcze troche jest…. a jak skoncze swój zbiór przepisów to sie za mamy zabiore:)
KatarzynaParticipantTa knajpa to Taco na ul.Poselskiej…i faktycznie jest ¶wietna tyle, ¿e nie taka ³atwa do znalezienia. A ta obrzydliwa na rynku to na odmiane …te¿ Taco Mexicano i maja niez³e rzeczy w karcie, ale nigdy nie wiadomo na co siê trafi… Aaaa…i chcia³am oficjalnie powiedzieæ ze s³ynny Wierzynek nale¿y omijaæ du¿ym ³ukiem…nic dobrego tam nie zjecie i sp³ukacie siê tylko.. Dla osób szukajacych wykwintnej kuchni, najlepszych win , piêknego wystroju i najlepszej obs³ugi polecam Leonardo na Ul. Szpitalnej (naprzeciwko banku)
..jeszcze nie jest tak slynna jak Wierzynek, ale to tylko kwestia czasu :laugh:KatarzynaParticipantBogracz
Po 30 dag selera
– marchwi
– pietruszki i pieczarek
1 ma³a puszka groszku
3 cebule
3 ogórki kiszone
1/2 szklanki ostrego keczupu
po 1 str±ku papryki zielonej
– ¿ó³tej i czerwonej
3 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
50 dag wo³owiny bez ko¶ci
4 ³y¿ki oliwy
sól
pieprz kajeñskiWo³owinê pokroiæ na cienkie paski, seler, marchew i pietruszkê w s³upki, a cebulê w kostkê. Miêso i warzywa podsma¿yæ na po³owie oliwy, przykryæ i dusiæ do miêkko¶ci. Na pozosta³ej oliwie usma¿yæ pieczarki pokrojone na plasterki, prze³o¿yæ je do rondla. DodaC pokrojone w kostkê ogórki i paprykê, keczup, groszek i koncentrat. Przyprawiæ sol± i pieprzem kajeñskim. Wymieszaæ, dusiæ jeszcze 15 minut.
KatarzynaParticipantCannelloni z Sorrento
12 p³atów lazanii
40 dag ricotty
2 kulki (25 dag) mozzarelli
10 dag parmezanu
10 dag pokrojonej szynki
1 posiekana cebula
10 listków bazylii
³y¿ka mas³a
sól
pieprz
po 1.5 szklanki sosu beszamelowego i pomidorowego z bazyli±Cebulê usma¿yæ na ma¶le, dodaæ szynkê, sma¿yæ minutê. Zmiksowaæ mozzarellê z ricott± i po³ow± parmezanu, bazyli±, cebul± i szynk±. Posmarowaæ ugotowane p³aty lazanii, zrolowaæ, zawi±æ brzegi. W³o¿yæ do formy, polaæ beszamelem i sosem pomidorowym. Posypaæ reszt± parmezanu. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
KatarzynaParticipantQuiche z ostrym salami, oliwkami i kurkami
300 g m±ka pszenna
2 ³y¿ki mleka
150 g mas³a
100 g czarnych oliwek
8 plasterków ostrego salami
100 g sera Gorgonzola
200 g ¶wie¿ych oczyszczonych i op³ukanych kurek
1 cebula
³y¿ka suszonego oregano
parê ga³±zek ¶wie¿ego oregano
3 jaja
150 ml ¶mietany s³odkiej 30%
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Mas³o mieszamy z m±k± i mlekiem zagniataj±c ciasto. Formujemy kulê i odstawiamy na 30 min do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wa³kujemy je na grubo¶æ 1 cm.Uk³adamy w formie wysokiej na 2 cm, nadmiar ciasta ¶cinamy no¿em tak, aby nie wystawa³o ponad ramy formy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min .Cebulê kroimy w drobn± kostkê przesma¿amy na z³oty kolor .Kurki sma¿ymy na patelni i dodajemy do cebuli .Salami sma¿ymy i uk³adamy na papierowym rêczniku, ¿eby ods±czyæ nadmiar t³uszczu , oliwki kroimy na pó³. ¦mietanê i jaja mieszamy dok³adnie w misce, doprawiamy sol± i pieprzem .Wyjmujemy ciasto i uk³adamy w nim przesma¿one kurki, oliwki i plastry salami. posypujemy wszystko oregano i zalewamy mas± jajeczno – ¶mietanow±. na koñcu posypujemy kawa³kami sera Gorgonzola. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 170 stopni przez ok. 15 – 20 min.KatarzynaParticipantSa³atka z kapusty pekiñskiej
1 kapusta pekiñska
3-4 ogórki kiszone
3 jab³ka
1/2 pora lub szczypiorek
1 du¿a marchew
majonez
sólKapustê pekiñsk± pokroiæ w grube paski. Ogórki, jab³ka i marchew utrzeæ na tarce, a pora posiekaæ w kostkê.
Wszystko wymieszaæ i dodaæ majonez i sól.KatarzynaParticipantNo po tak mi³ym wstêpie to nie wypada mi nic innego jak….
Ser w panierce
20 g ¿ó³tego sera,
Bu³ka tarta,
2 jajka,Rozbiæ jaja na miseczkê…, zabe³taæ. Pokroiæ ser w plasterki (ok. 1-2 cm) i namoczyæ w rozbitych jajach, a nastêpnie obsypaæ bu³k± tart±.
Nastêpnie sma¿yæ na patelni, a¿ ser zacznie siê rozp³ywaæKatarzynaParticipantPiersi z kurczaka z jab³kami na sa³acie
4 piersi z kurczaka
3 twarde jab³ka
1 g³ówka sa³aty lodowej
oliwa z oliwek
sok z cytryny
1 ³y¿ka ostrej musztardy
sól, pieprz czarny
ocet winny jab³kowy
Miêso op³ukaæ, posoliæ, pokroiæ na paseczki. Z oliwy, cytryny, musztardy, pieprzu zrobiæ marynatê. Zanurzyæ miêso w marynacie i odstawiæ na 2 godziny do lodówki. Nastêpnie wyj±æ je z marynaty i sma¿yæ oko³o 10 min. na rozgrzanej oliwie. Zdj±æ z ognia i odstawiæ do wystygniêcia.
Na patelniê wlaæ ok. 4 ³y¿ek octu winnego i resztê marynaty – podgrzewaæ przez 2 min.
Poszarpan± sa³at± wy³o¿yæ pó³misek, jab³ka pokroiæ w cienkie plasterki i u³o¿yæ na sa³acie. Miêso prze³o¿yæ na sa³atê i polaæ sosem z patelni.KatarzynaParticipantNale¶niki ze szpinakiem
1 szklanka m±ki
2 ³y¿ki otr±b pszennych
1 szklanka mleka
1 jajko
1 szklanka wody
sólnadzienie:
50 dag mro¿onego szpinaku
3 ³y¿ki gêstej ¶mietany
2 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich
3 z±bki czosnku
3 ³y¿ki startego ¿ó³tego sera
2 ³y¿ki mas³a
1 ³y¿ka otr±b pszennych
ga³ka muszkato³owa, sól, pieprz
³y¿ka soku z cytryny
Przygotowaæ ciasto – dok³adnie wymieszaæ wszystkie sk³adniki, zostawiæ na pó³ godziny.Na patelniê wrzuciæ rozmro¿ony szpinak i lekko odparowaæ. Dodaæ czosnek, sól, pieprz, ga³kê muszkato³ow± i sma¿yæ przez 5 minut mieszaj±c od czasu do czasu. Wrzuciæ otrêby, orzechy, wlaæ sok z cytryny i ¶mietanê, wymieszaæ i dusiæ przez 2 minuty. Zd±æ z ognia i przestudziæ.
Odstawione ciasto wymieszaæ i usma¿yæ nale¶niki. Ka¿dy nale¶nik posmarowaæ mas± szpinakow± i zwin±æ w rulon. Naczynie ¿aroodporne wysmarowaæ mas³em i u³o¿yæ w nim nale¶niki. Posypaæ serem i zapiec w piekarniku.KatarzynaParticipantZupa-krem ziemniaczano-kurkowa
30 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag kurek
3 litra bulionu drobiowego
200 ml ¶mietany
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, li¶æ laurowy
Do bulionu wrzuæ pkrojone ziemniaki i li¶æ laurowy. Gotuj przez 15 minut na ma³ym ogniu czêsto mieszaj±c. Zmiksowac zupê,dodaæ ¶mietanê.
Kurki podsma¿yæ na patelni a¿ bêd± suche i zarumienione. Posól i popieprz.Wlaæ zupê do misek i posypaæ kurkami.KatarzynaParticipantKoktajl mango
200 ml sch³odzonego mleka
2 opakowania sch³odzonego jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu
1 du¿e dojrza³e mango
ewentualnie szczypta cukru
Mango obraæ ze skóry i zmiksowaæ razem z mlekiem i jogurtem. Spróbowaæ i ewentualnie dos³odziæ. Przelaæ do wysokich szklanek i dodaæ szczyptê cynamonu.Podawaæ z lodem.
Mango mo¿emy wymieniæ na inne mêsiste owoce.KatarzynaParticipanttartinki
1,5 szklanki m±ki
szczypta proszku do pieczenia
2 jaja
pó³ ³y¿eczki soli
1,5 szklanki ma¶lanki
pieprzM±kê przesiaæ z proszkiem do pieczenia do miski.Dodaæ jajka i sól.Miksowaæ wlewaj±c ma¶lankê do konsystencji gêstej ¶mietany.Doprawiæ pieprzem.K³a¶æ na rozgrany olej porcjami formuj±c placuszki.
KatarzynaParticipantKurczak po korsykañsku
2 piersi kurczaka
4 ziemniaki
20 dkg wêdzonego boczku
3 pomidory
20 dkg zielonych i czarnych oliwek
sól czosnkowa
pieprz zio³owy
mas³o do smarowania naczynia
natkaPiersi umyc, osoliæ i roz³o¿yæ w wysmarowanym mas³em ¿aroodpornym naczyniu. Popieprzyæ.
Ugotowaæ ziemniaki na póltwardo, obraæ i pokroic w kostkê pomidory, boczek pokroiæ i posiekac oliwki.Dusiæ w garnku przez ok 10 min.
Wy³o¿yæ ca³o¶æ na piersi. Zapiekac w 170 stopniach przez ok 40 min. Posypaæ posiekan± natka przed podaniem. -
AuthorPosts