Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 181 through 195 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 4 #42472
    Katarzyna
    Participant

    Spoko Bazylka…jak bedzie konkurs na samochód do w zapasie mam takie przepisy, ¿e g³owa ma³a!! :laugh: dzis te¿ wam co¶ dopisze…ale pó¿niej:)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42456
    Katarzyna
    Participant

    Hot dog.. nie taki prosty
    ciasto: 3 szklanki m±ki
    1 szklanka mleka
    2 ³y¿ki oleju
    5 dkg dro¿d¿y
    ³y¿eczka soli
    1 ¿o³tko

    16 parówek – serdelków
    16 plasterków sera ¿o³tego
    keczup
    1 bia³ko

    Ze sk³adników na ciasto zrobiæ ciasto dro¿d¿owe wg swojego sprawdzonego przepisu. Podzieliæ je na pó³.1 cze¶æ rozwa³kowaæ ma ok 5 mm w kszta³t ko³a. podzielic jak pizze na 8 kawa³ków.Na kazdy kla¶æ plasterek sera,parówkê i polac keczupem.Zwin±æ.Z 2 czê¶ci± zrobiæ tak samo.Posmarowaæ ka¿dy bia³kiem.Piec ok 25 min w piekarniku w 160 stopniach.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42455
    Katarzyna
    Participant

    no w³asnie tylko to mnie stopuje…ze juz sily nie mam…bo przepisów jeszcze troche jest…. a jak skoncze swój zbiór przepisów to sie za mamy zabiore:)

    in reply to: Kraków od kuchni #42452
    Katarzyna
    Participant

    Ta knajpa to Taco na ul.Poselskiej…i faktycznie jest ¶wietna tyle, ¿e nie taka ³atwa do znalezienia. A ta obrzydliwa na rynku to na odmiane …te¿ Taco Mexicano i maja niez³e rzeczy w karcie, ale nigdy nie wiadomo na co siê trafi… Aaaa…i chcia³am oficjalnie powiedzieæ ze s³ynny Wierzynek nale¿y omijaæ du¿ym ³ukiem…nic dobrego tam nie zjecie i sp³ukacie siê tylko.. Dla osób szukajacych wykwintnej kuchni, najlepszych win , piêknego wystroju i najlepszej obs³ugi polecam Leonardo na Ul. Szpitalnej (naprzeciwko banku)
    ..jeszcze nie jest tak slynna jak Wierzynek, ale to tylko kwestia czasu :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42451
    Katarzyna
    Participant

    Bogracz
    Po 30 dag selera
    – marchwi
    – pietruszki i pieczarek
    1 ma³a puszka groszku
    3 cebule
    3 ogórki kiszone
    1/2 szklanki ostrego keczupu
    po 1 str±ku papryki zielonej
    – ¿ó³tej i czerwonej
    3 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
    50 dag wo³owiny bez ko¶ci
    4 ³y¿ki oliwy
    sól
    pieprz kajeñski

    Wo³owinê pokroiæ na cienkie paski, seler, marchew i pietruszkê w s³upki, a cebulê w kostkê. Miêso i warzywa podsma¿yæ na po³owie oliwy, przykryæ i dusiæ do miêkko¶ci. Na pozosta³ej oliwie usma¿yæ pieczarki pokrojone na plasterki, prze³o¿yæ je do rondla. DodaC pokrojone w kostkê ogórki i paprykê, keczup, groszek i koncentrat. Przyprawiæ sol± i pieprzem kajeñskim. Wymieszaæ, dusiæ jeszcze 15 minut.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42450
    Katarzyna
    Participant

    Cannelloni z Sorrento
    12 p³atów lazanii
    40 dag ricotty
    2 kulki (25 dag) mozzarelli
    10 dag parmezanu
    10 dag pokrojonej szynki
    1 posiekana cebula
    10 listków bazylii
    ³y¿ka mas³a
    sól
    pieprz
    po 1.5 szklanki sosu beszamelowego i pomidorowego z bazyli±

    Cebulê usma¿yæ na ma¶le, dodaæ szynkê, sma¿yæ minutê. Zmiksowaæ mozzarellê z ricott± i po³ow± parmezanu, bazyli±, cebul± i szynk±. Posmarowaæ ugotowane p³aty lazanii, zrolowaæ, zawi±æ brzegi. W³o¿yæ do formy, polaæ beszamelem i sosem pomidorowym. Posypaæ reszt± parmezanu. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42449
    Katarzyna
    Participant

    Quiche z ostrym salami, oliwkami i kurkami
    300 g m±ka pszenna
    2 ³y¿ki mleka
    150 g mas³a
    100 g czarnych oliwek
    8 plasterków ostrego salami
    100 g sera Gorgonzola
    200 g ¶wie¿ych oczyszczonych i op³ukanych kurek
    1 cebula
    ³y¿ka suszonego oregano
    parê ga³±zek ¶wie¿ego oregano
    3 jaja
    150 ml ¶mietany s³odkiej 30%
    sól i pieprz
    oliwa z oliwek
    Mas³o mieszamy z m±k± i mlekiem zagniataj±c ciasto. Formujemy kulê i odstawiamy na 30 min do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wa³kujemy je na grubo¶æ 1 cm.Uk³adamy w formie wysokiej na 2 cm, nadmiar ciasta ¶cinamy no¿em tak, aby nie wystawa³o ponad ramy formy.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min .Cebulê kroimy w drobn± kostkê przesma¿amy na z³oty kolor .Kurki sma¿ymy na patelni i dodajemy do cebuli .Salami sma¿ymy i uk³adamy na papierowym rêczniku, ¿eby ods±czyæ nadmiar t³uszczu , oliwki kroimy na pó³. ¦mietanê i jaja mieszamy dok³adnie w misce, doprawiamy sol± i pieprzem .Wyjmujemy ciasto i uk³adamy w nim przesma¿one kurki, oliwki i plastry salami. posypujemy wszystko oregano i zalewamy mas± jajeczno – ¶mietanow±. na koñcu posypujemy kawa³kami sera Gorgonzola. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 170 stopni przez ok. 15 – 20 min.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42448
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka z kapusty pekiñskiej

    1 kapusta pekiñska
    3-4 ogórki kiszone
    3 jab³ka
    1/2 pora lub szczypiorek
    1 du¿a marchew
    majonez
    sól

    Kapustê pekiñsk± pokroiæ w grube paski. Ogórki, jab³ka i marchew utrzeæ na tarce, a pora posiekaæ w kostkê.
    Wszystko wymieszaæ i dodaæ majonez i sól.

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42447
    Katarzyna
    Participant

    No po tak mi³ym wstêpie to nie wypada mi nic innego jak….

    Ser w panierce
    20 g ¿ó³tego sera,
    Bu³ka tarta,
    2 jajka,

    Rozbiæ jaja na miseczkê…, zabe³taæ. Pokroiæ ser w plasterki (ok. 1-2 cm) i namoczyæ w rozbitych jajach, a nastêpnie obsypaæ bu³k± tart±.
    Nastêpnie sma¿yæ na patelni, a¿ ser zacznie siê rozp³ywaæ

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42444
    Katarzyna
    Participant

    Piersi z kurczaka z jab³kami na sa³acie
    4 piersi z kurczaka
    3 twarde jab³ka
    1 g³ówka sa³aty lodowej
    oliwa z oliwek
    sok z cytryny
    1 ³y¿ka ostrej musztardy
    sól, pieprz czarny
    ocet winny jab³kowy
    Miêso op³ukaæ, posoliæ, pokroiæ na paseczki. Z oliwy, cytryny, musztardy, pieprzu zrobiæ marynatê. Zanurzyæ miêso w marynacie i odstawiæ na 2 godziny do lodówki. Nastêpnie wyj±æ je z marynaty i sma¿yæ oko³o 10 min. na rozgrzanej oliwie. Zdj±æ z ognia i odstawiæ do wystygniêcia.
    Na patelniê wlaæ ok. 4 ³y¿ek octu winnego i resztê marynaty – podgrzewaæ przez 2 min.
    Poszarpan± sa³at± wy³o¿yæ pó³misek, jab³ka pokroiæ w cienkie plasterki i u³o¿yæ na sa³acie. Miêso prze³o¿yæ na sa³atê i polaæ sosem z patelni.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42443
    Katarzyna
    Participant

    Nale¶niki ze szpinakiem
    1 szklanka m±ki
    2 ³y¿ki otr±b pszennych
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 szklanka wody
    sól

    nadzienie:
    50 dag mro¿onego szpinaku
    3 ³y¿ki gêstej ¶mietany
    2 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich
    3 z±bki czosnku
    3 ³y¿ki startego ¿ó³tego sera
    2 ³y¿ki mas³a
    1 ³y¿ka otr±b pszennych
    ga³ka muszkato³owa, sól, pieprz
    ³y¿ka soku z cytryny
    Przygotowaæ ciasto – dok³adnie wymieszaæ wszystkie sk³adniki, zostawiæ na pó³ godziny.

    Na patelniê wrzuciæ rozmro¿ony szpinak i lekko odparowaæ. Dodaæ czosnek, sól, pieprz, ga³kê muszkato³ow± i sma¿yæ przez 5 minut mieszaj±c od czasu do czasu. Wrzuciæ otrêby, orzechy, wlaæ sok z cytryny i ¶mietanê, wymieszaæ i dusiæ przez 2 minuty. Zd±æ z ognia i przestudziæ.
    Odstawione ciasto wymieszaæ i usma¿yæ nale¶niki. Ka¿dy nale¶nik posmarowaæ mas± szpinakow± i zwin±æ w rulon. Naczynie ¿aroodporne wysmarowaæ mas³em i u³o¿yæ w nim nale¶niki. Posypaæ serem i zapiec w piekarniku.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42442
    Katarzyna
    Participant

    Zupa-krem ziemniaczano-kurkowa
    30 dag ugotowanych ziemniaków
    20 dag kurek
    3 litra bulionu drobiowego
    200 ml ¶mietany
    50 ml oliwy z oliwek
    sól, pieprz, li¶æ laurowy
    Do bulionu wrzuæ pkrojone ziemniaki i li¶æ laurowy. Gotuj przez 15 minut na ma³ym ogniu czêsto mieszaj±c. Zmiksowac zupê,dodaæ ¶mietanê.
    Kurki podsma¿yæ na patelni a¿ bêd± suche i zarumienione. Posól i popieprz.Wlaæ zupê do misek i posypaæ kurkami.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42441
    Katarzyna
    Participant

    Koktajl mango
    200 ml sch³odzonego mleka
    2 opakowania sch³odzonego jogurtu naturalnego
    szczypta cynamonu
    1 du¿e dojrza³e mango
    ewentualnie szczypta cukru
    Mango obraæ ze skóry i zmiksowaæ razem z mlekiem i jogurtem. Spróbowaæ i ewentualnie dos³odziæ. Przelaæ do wysokich szklanek i dodaæ szczyptê cynamonu.Podawaæ z lodem.
    Mango mo¿emy wymieniæ na inne mêsiste owoce.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42440
    Katarzyna
    Participant

    tartinki
    1,5 szklanki m±ki
    szczypta proszku do pieczenia
    2 jaja
    pó³ ³y¿eczki soli
    1,5 szklanki ma¶lanki
    pieprz

    M±kê przesiaæ z proszkiem do pieczenia do miski.Dodaæ jajka i sól.Miksowaæ wlewaj±c ma¶lankê do konsystencji gêstej ¶mietany.Doprawiæ pieprzem.K³a¶æ na rozgrany olej porcjami formuj±c placuszki.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42439
    Katarzyna
    Participant

    Kurczak po korsykañsku
    2 piersi kurczaka
    4 ziemniaki
    20 dkg wêdzonego boczku
    3 pomidory
    20 dkg zielonych i czarnych oliwek
    sól czosnkowa
    pieprz zio³owy
    mas³o do smarowania naczynia
    natka

    Piersi umyc, osoliæ i roz³o¿yæ w wysmarowanym mas³em ¿aroodpornym naczyniu. Popieprzyæ.
    Ugotowaæ ziemniaki na póltwardo, obraæ i pokroic w kostkê pomidory, boczek pokroiæ i posiekac oliwki.Dusiæ w garnku przez ok 10 min.
    Wy³o¿yæ ca³o¶æ na piersi. Zapiekac w 170 stopniach przez ok 40 min. Posypaæ posiekan± natka przed podaniem.

Viewing 15 posts - 181 through 195 (of 239 total)