11 lutego 2005 at 22:35
#42444
Katarzyna
Participant
Piersi z kurczaka z jab³kami na sa³acie
4 piersi z kurczaka
3 twarde jab³ka
1 g³ówka sa³aty lodowej
oliwa z oliwek
sok z cytryny
1 ³y¿ka ostrej musztardy
sól, pieprz czarny
ocet winny jab³kowy
Miêso op³ukaæ, posoliæ, pokroiæ na paseczki. Z oliwy, cytryny, musztardy, pieprzu zrobiæ marynatê. Zanurzyæ miêso w marynacie i odstawiæ na 2 godziny do lodówki. Nastêpnie wyj±æ je z marynaty i sma¿yæ oko³o 10 min. na rozgrzanej oliwie. Zdj±æ z ognia i odstawiæ do wystygniêcia.
Na patelniê wlaæ ok. 4 ³y¿ek octu winnego i resztê marynaty – podgrzewaæ przez 2 min.
Poszarpan± sa³at± wy³o¿yæ pó³misek, jab³ka pokroiæ w cienkie plasterki i u³o¿yæ na sa³acie. Miêso prze³o¿yæ na sa³atê i polaæ sosem z patelni.