Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Zupa ze ¶liwek
Sk³ad:
1 kilogram ¶liwek
2 ³y¿ki m±ki
2 ³y¿ki ¶mietanySposób wykonanania:
Rozgotowaæ w wodzie ¶liwki, przecedziæ przez sito, zaprawiæ ¶mietan± z m±k± i zagotowaæ. Podawaæ z grzankami z bu³kiKatarzynaParticipantRisotto z pomidorami
Sk³ad:
szklanka d³ugiego ry¿u
dwie szklanki bulionu warzywnego
cebula
2 z±bki czosnku
8 pieczarek
3 pomidory bez skórek (z puszki)
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
sól
pieprz
³y¿eczka rozmarynuSposób wykonania:
Cebulê posiekaæ w kostkê, wrzuciæ na rozgrzany olej i podsma¿yæ na z³oty kolor. Pieczarki pokroiæ w s³upki, drobno posiekaæ czosnek i sma¿yæ 4 minuty. Nastêpnie wsypaæ ry¿ i sma¿yæ na ¶rednim ogniu. Gdy ry¿ wch³onie ca³y t³uszcz, wlaæ pó³ szklanki gor±cego bulionu i dusiæ, pilnuj±c by nie przywar³ do patelni. Gdy ry¿ wch³onie bulion, wlaæ nastêpne pó³ szklanki. Czynno¶æ powtarzamy, dopóki ry¿ nie wch³onie ca³ego bulionu. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy pieprzem, sol± i rozmarynem i dusimy przez kilka minutKatarzynaParticipantRy¿ zapiekany z pomidorami
Sk³ad:
50 dkg ry¿u
1,5 kg ¶wie¿ych pomidorów
1/4 litra oliwy
3 ³y¿ki wody
sól
pieprz
2 z±bki czosnku
natka pietruszki
10 czarnych oliwek
p³aska ³y¿eczka bazyliiSposób wykonanaia:
Pomidory obraæ ze skórki, usun±æ pestki i pokrajaæ w kawa³ki, ca³o¶æ podzieliæ na dwie równe czê¶ci. Ry¿ ugotowaæ na pó³twardo, wyp³ukaæ, ods±czyæ i wymieszaæ z du¿± gar¶ci± posiekanej natki pietruszki oraz pokrojonymi na drobne kawa³ki oliwkami. Jedn± czê¶æ pomidorów, wymieszaæ i rozgnie¶æ z 2 ³yzkami oliwy, 2 ³y¿kami wody, ³y¿eczk± bazylii, sol±, pieprzem i wyci¶niêtym czosnkiem. Nastêpnie wymieszaæ tê masê z po³ow± ilo¶ci ry¿u i w³o¿yæ do naczynia do zapiekania posmarowanego oliw±. Na tê wartwê w³o¿yæ resztê ry¿u i warstwê pozosta³ych pomidorów. Polaæ reszt± oliwy i wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika na ok. 30 minKatarzynaParticipantKalafior zapiekany z serem i kukurydz±
Sk³ad:
4 fili¿anki kalafiora – pocz±stkowanego na rózyczki
4 ³y¿eczki margaryny
2 z±bki czosnku – wyci¶niête
2 ³y¿ki m±ki
pó³ ³y¿eczki soli
szczypta pieprzu cayenne
2 fili¿anki mleka 1%
12 dkg sera cheddar
1 fili¿anka kukurydzy (mro¿onej, ugotowanej i osuszonej)
2 ³y¿ki posiekanej pietruszkiSposób wykonania:
Podgrzaæ piekarnik do 175 st.Ugotowaæ kalafiora. Od³o¿yæ. W g³êbokim rondlu rozpu¶ciæ mas³o, dodaæ czosnek i na ma³ym ogniu podgrzewaæ minutê. Dodaæ m±kê, sól i cayenne. Stopniowo dodawaæ mleko, mieszaj±c ca³y czas, dopóki sos bêdzie g³adki (doprowadziæ do wrzenia i odstawiæ). Ewentualnie doprawiæ. Wmieszaæ 3/4 sera, ca³± kukurydzê i pietruszkê. Pouk³adaæ kalafiora w naczyniu ¿aroodpornym. Polaæ sosem i posypaæ wierzch pozosta³ym serem.
Piec a¿ wierzch bêdzie lekko zarumieniony i z b±belkami (ok. 30 min).KatarzynaParticipantBroku³y zapiekane
Sk³ad:
12 kromek bia³ego chleba
ok. 25 dkg mro¿onych broku³ów
8 jajek
2 fili¿anki przegotowanego mleka
³y¿ka cebuli pra¿onej
35 dkg sera cheddar
1,5³y¿eczek papryki
³y¿ka sto³owa natki pietruszkiSposób wykonania:
Poci±æ chleb na centymetrowe kostki, po³o¿yæ kostki chleba w du¿ym rondlu, na to warstwê broku³ i wszystko posypaæ serem. Wymieszaæ jajka z mlekiem, cebul± i pozosta³ym serem. Polaæ sosem broku³y i chleb. Przykryæ i ch³odziæ przez noc.
Posypaæ papryk± i piec bez przykrycia ok. 50-60 minut. Posypaæ pietruszk±.KatarzynaParticipantZupa-krem z pomidorów z imbirem
Sk³ad:
2 du¿e puszki pomidorów w zalewie
³y¿eczka imbiru
2 z±bki czosnku
4 ³y¿ki oliwy z oliwek
sól, pieprzSposob wykonania:
Czosnek pokroic w cienkie plasterki. Do garnka wlaæ litr wody i dodaæ pokrojone pomidory razem z zalew±, zagotowaæ. Dodaæ czosnek, po³owê ³y¿eczki imbiru, 2 ³y¿ki oliwy. Posoliæ, popieprzyæ i ponownie zagotowaæ.Zmiksowaæ i wlaæ do miseczek. Pokropiæ zupê oliw± i posypaæ szczypt± imbiru.KatarzynaParticipantKurki po sabaudzku
Sk³ad:
1 kg ¶wie¿ych kurek
15 dkg wêdzonego boczku
olej
2 cebule
1 ³y¿ka mas³a
3/4 szklanki ¶mietany
15 dkg twardego sera
posiekana naæ pietruszki
sól, pieprz do smakuSposób wykonania:
Grzyby oczy¶ciæ, op³ukaæ pod bie¿±c± wod± ( nie moczyæ ), osuszyæ, przekrajaæ na po³ówki. W rondlu przesma¿yæ na oleju pokrojony w du¿± kostkê boczek, dodaæ kurki i sma¿yæ 10 min. Cebulê drobno posiekaæ, dodaæ do grzybów i dusiæ 15 min. na ma³ym ogniu pod przykryciem, dodaj±c naæ pietruszki. W ma³ym rondelku rozgrzaæ mas³o, dodaæ utarty ser i ¶mietanê. Mieszaj±c, trzymaæ na ma³ym ogniu tak d³ugo, a¿ powstanie gêsty sos. Sosem zalaæ grzyby i podawaæ bardzo gor±ce z ziemniakami.KatarzynaParticipantSznycle cielêce z pieczarkami
Sk³ad:
40 dkg górki cielêcej
25 dkg pieczarek
cebula
3 ³y¿ki mas³a
³y¿ka oleju
pó³ szklanki ¶mietany
z±bek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprzSposób wykonania:
Miêso umyæ, osuszyæ pokroiæ na 4 kotlety. Czosnek obraæ, przekroiæ i natrzeæ nim kotlety z obu stron. Miêso rozbiæ t³uczkiem na grubo¶æ ok. 1 cm.
Pieczarki oczy¶ciæ, pokroiæ w plasterki. Cebule obraæ pokroiæ w talarki, usma¿yæ na rozgrzanym oleju. Dodaæ pieczarki, sma¿yæ przez chwile na du¿ym ogniu. Gdy grzyby puszcz± sok, zmniejszyæ ogieñ. Dusiæ pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Kotlety sma¿yæ na gor±cym ma¶le po 4 min. z ka¿dej strony. Prze³o¿yæ na rozgrzany pó³misek. Pieczarki przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Zdj±æ z ognia, wymieszaæ ze ¶mietan±. Ponownie podgrzaæ. Kotlety polaæ pieczarkowym sosem, udekorowaæ natk±. Resztê sosu pozostawiæ w sosjerce. Podawaæ z ziemniakami lub ry¿emKatarzynaParticipantZupa-krem ziemniaczano-kurkowa
Sk³ad:
30 dkg ugotowanych ziemniaków
20 dkg kurek
3 litra bulionu drobiowego
200 ml ¶mietany
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, li¶æ laurowySposób wykonania:
Do bulionu wrzuciæ pokrojone ziemniaki i li¶æ laurowy. Gotowaæ przez 15 minut na ma³ym ogniu czêsto mieszaj±c. Zmiksowaæ zupê i dodaæ ¶mietanê.
Kurki podsma¿yæ na oliwie na du¿ej patelni a¿ bêd± suche i zarumienione. Posoliæ i popieprzyæ.
Wlaæ zupê do misek i posypaæ kurkami.KatarzynaParticipantKuropatwy po prowansalsku
Sk³ad:
2 kuropatwy
4 ³y¿ki oliwy lub oleju sojowego
3 z±bki czosnku
szklanka roso³u
szklanka wytrawnego bia³ego wina
5 dkg pasty pomidorowej
szczypta tymianku
sól i pieprz do smakuSposób wykonania:
Sprawione kuropatwy natrzeæ czosnkiem roztartym z sol±. W rondlu rozgrzaæ oliwê, przyrumieniæ po³ówki kuropatw, podlaæ gor±cym roso³em wymieszanym z winem, dodaæ tymianek i dusiæ 25 minut na ma³ym ogniu.Doprawiæ do smaku sol± i pieprzem, dodaj±c pastê pomidorow±. Podawaæ na wygrzanym pó³misku, polane przecedzonym sosem.KatarzynaParticipantKurczak w sezamie
Sk³ad:
1,5 kg skrzyde³ek lub nó¿ek kurczaka (oko³o 15-18 kawa³ków)
1 ubite jajko
1/4 fili¿anki oliwy z oliwek
sól i pieprz
m±ka do obsypania
Sos:
1/2 filizanki sosu sojowego
1/4 fili¿anki cukru
1/4 fili¿anki sherry
1 ³y¿ka bia³ego sezamuSposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Kurczaka moczymy w ubitym jajku doprawionym sol± i pieprzem, obtaczamy w m±ce i przysma¿amy na rozgrzanej oliwie. Kawa³ki usma¿onego kurczaka osuszamy w rêcznikach papierowych.
Mieszamy wszystkie sk³adniki sosu i maczamy w nim kurczaka. Uk³adamy kawa³ki na blasze i pieczemy oko³o 30-40 min. Kurczaka mo¿emy podawaæ zarówno na gor±co jak i na zimno.KatarzynaParticipantIndyk egzotyczny
Sk³ad:
70 dkg piersi z indyka
2 wyszorowane szczoteczk± pomarañcze
12 dkg ry¿u
1 paczka przyprawy zio³owej do drobiu
2 m³ode pory
1 cebula
2 ³y¿ki ziaren zielonego pieprzu
1 ly¿ka mas³a lub margaryny
1-2 ³y¿ki jasnej zasma¿ki
sól
pieprz
plastry pomarañczy do przybraniaSposób wykonania:
Miêso umyæ i osuszyæ, natrzeæ ze wszystkich stron pieprzem i sol±. Nagrzaæ piekanik do 200 st. i po³o¿yæ miêso na ruszt. Pod ruszt pod³o¿yæ blachê na sp³ywaj±cy sos. Piec oko³o 50 minut. Podczas pieczenia polewaæ miêso wod±. Cebulê obraæ, pokroiæ na cz±stki i u³o¿yæ na blasze pod rusztem. W czasie, gdy miêso siê piecze, obraæ pomarañcze tak, aby nie pozostawiæ bia³ej skórki, na b³onach. Cz±stki pomarañczy obraæ dok³adnie z b³on, a z pozosta³o¶ci wycisn±æ sok.
Ry¿ wrzuciæ do wrz±cej, osolonej wody i gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu ok 18-20 minut. Dodaæ zio³a. Pory oczy¶ciæ i pokroiæ wzd³u¿ na æwiartki. Poddusiæ je w odrobinie osolonej wody, ok 10 minut. Ods±czyæ.
Sos: Przelaæ przez sito wywar z pieczeni. Dodaæ sok z pomarañczy i ziarna pieprzu, zagotowaæ. zagê¶ciæ zasma¿k±. Dodaæ obrane cz±stki pomarañczy.
Przed podaniem na chwilkê zanurzyæ w gor±cym sosie pory. Na pó³misku po³o¿yæ pory i upieczone filety indyka i polaæ odrobin± sosu. Potrawê przybraæ plastrami pomarañczy. Do tego podaæ oddzielnie sos i ry¿.KatarzynaParticipantIndyk z brzoskwiniami
Sk³ad:
1 kg piersi z indyka
1 puszka brzoskwiñ w syropie
2 ¶wie¿e brzoskwinie ewentualnie 2 soczyste jab³ka
1/3 kostki mas³a
odrobina oliwy z oliwek
majeranek, vegeta, sól, pieprzSposób wykonania:
Z puszki z brzoskwiniami odlaæ oko³o 1/3 syropu. Miêso umyæ i oczy¶ciæ z ¿y³ek i chrz±stek. Nastêpnie natrzeæ spore kawa³ki miêsa veget±, majerankiem i pieprzem. Zalaæ syropem z brzoskwiñ, (tym odlanym z puszki), dodaæ ³y¿kê oliwy z oliwek, dok³adnie wymieszaæ i zostawiæ pod przykryciem na oko³o 1,5 godziny.
Nagrzaæ piekarnik do 180. Wysmarowaæ ¿aroodporne naczynie mas³em i w³o¿yæ namoczone miêso.Piec przez oko³o 45 minut, tak, aby miêso siê zarumieni³o. Podpieczone miêso wyj±æ i zalaæ oliw±, reszt± syropu z puszki, dodaæ pokrojone ¶wie¿e owoce, i ponownie wsadziæ do piekarnika. Piec oko³o 30-40 minut.
Podawaæ przybrane brzoskwiniami.KatarzynaParticipantKurczak po chiñsku
Sk³ad:
2 piersi kurczaka obrane ze skóry
i ko¶ci
1/4 fili¿anki wina ry¿owego
1/4 fili¿anki bulionu drobiowego
2 ³y¿ki imbiru
1 ³y¿ka wyci¶niêtego czosnku
czerwona papryka pokrojona w paseczki
2 marchewki pociête w paski grubo¶ci pó³ cm
pêdy bambusa (pó³ puszki)
3 cebule pociête w piórka
2 ³y¿eczki oleju sezamowego
2 ³y¿ki sto³owe lekkiego sosu sojowego
sól i pieprz do smakuSposób wykonania:
Obie piersi kurczaka przeci±æ na pó³ i ka¿d± po³ówkê w poprzek (otrzymamy w miarê cienkie plastry miêsa). Natrzeæ odrobin± soli, i potrzymaæ na parze przez 5 do 7 minut. Od³o¿yæ, aby przestyg³y i poci±æ w cienkie paseczki (grubo¶ci ok. 1/2 cm).
Dressing: Do miski wlaæ bulion drobiowy, wino ry¿owe, imbir, czosnek, olej sezamowy, sos sojowy i wymieszaæ.
Po³owê dressingu wlaæ do rondla i podgrzaæ, dodaæ czerwon± paprykê, marchewkê, pêdy bambusa, cebulê i gotowaæ ok. 2 minuty.
W osobnej misce wymieszaæ kurczaka z warzywami i pozosta³± po³ow± dressingu. Doprawiæ sol± i pieprzem wed³ug smaku. Podawaæ z ry¿em na sypkoKatarzynaParticipant"Dziuwecz" z drobiu
Sk³ad:
25 dkg ry¿u
35 dkg kurczaka
15 dkg cebuli
1/2 szklanki oleju
10 dkg zielonej papryki
15 dkg pomidorów
25 dkg fasoli szparagowej
niewielki bak³a¿an, cukinia lub kabaczek
³y¿eczka s³odkiej mielonej papryki
sól i pieprz
szklanka ¶mietanySposób wykonania:
Cebulê pokroiæ w plastry i usma¿yæ na oleju. Oczyszczone miêso (pokrojone w drobne kawa³ki), zielon± paprykê i ziemniaki, fasolê szparagow± i bak³a¿ana pokroiæ w spor± kostkê i poddusiæ razem z cebul± na szerokiej patelni. Dodaæ ry¿, mielon± parykê, pieprz,sól i zalaæ niewielk± ilo¶ci± wody, tak aby woda przykry³a wszystko. Zagotowaæ.
Prze³o¿yæ wszystko do naczynia ¿aroodpornego. Na powierzchni pouk³adaæ pomidory i zapiekaæ w piekarniku jeszcze oko³o pó³ godziny w temperaturze 200 stopni. -
AuthorPosts