Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 2 #42874
    Katarzyna
    Participant

    Zupa ze ¶liwek
    Sk³ad:
    1 kilogram ¶liwek
    2 ³y¿ki m±ki
    2 ³y¿ki ¶mietany

    Sposób wykonanania:
    Rozgotowaæ w wodzie ¶liwki, przecedziæ przez sito, zaprawiæ ¶mietan± z m±k± i zagotowaæ. Podawaæ z grzankami z bu³ki

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42873
    Katarzyna
    Participant

    Risotto z pomidorami
    Sk³ad:
    szklanka d³ugiego ry¿u
    dwie szklanki bulionu warzywnego
    cebula
    2 z±bki czosnku
    8 pieczarek
    3 pomidory bez skórek (z puszki)
    3 ³y¿ki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    ³y¿eczka rozmarynu

    Sposób wykonania:
    Cebulê posiekaæ w kostkê, wrzuciæ na rozgrzany olej i podsma¿yæ na z³oty kolor. Pieczarki pokroiæ w s³upki, drobno posiekaæ czosnek i sma¿yæ 4 minuty. Nastêpnie wsypaæ ry¿ i sma¿yæ na ¶rednim ogniu. Gdy ry¿ wch³onie ca³y t³uszcz, wlaæ pó³ szklanki gor±cego bulionu i dusiæ, pilnuj±c by nie przywar³ do patelni. Gdy ry¿ wch³onie bulion, wlaæ nastêpne pó³ szklanki. Czynno¶æ powtarzamy, dopóki ry¿ nie wch³onie ca³ego bulionu. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy pieprzem, sol± i rozmarynem i dusimy przez kilka minut

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42872
    Katarzyna
    Participant

    Ry¿ zapiekany z pomidorami
    Sk³ad:
    50 dkg ry¿u
    1,5 kg ¶wie¿ych pomidorów
    1/4 litra oliwy
    3 ³y¿ki wody
    sól
    pieprz
    2 z±bki czosnku
    natka pietruszki
    10 czarnych oliwek
    p³aska ³y¿eczka bazylii

    Sposób wykonanaia:
    Pomidory obraæ ze skórki, usun±æ pestki i pokrajaæ w kawa³ki, ca³o¶æ podzieliæ na dwie równe czê¶ci. Ry¿ ugotowaæ na pó³twardo, wyp³ukaæ, ods±czyæ i wymieszaæ z du¿± gar¶ci± posiekanej natki pietruszki oraz pokrojonymi na drobne kawa³ki oliwkami. Jedn± czê¶æ pomidorów, wymieszaæ i rozgnie¶æ z 2 ³yzkami oliwy, 2 ³y¿kami wody, ³y¿eczk± bazylii, sol±, pieprzem i wyci¶niêtym czosnkiem. Nastêpnie wymieszaæ tê masê z po³ow± ilo¶ci ry¿u i w³o¿yæ do naczynia do zapiekania posmarowanego oliw±. Na tê wartwê w³o¿yæ resztê ry¿u i warstwê pozosta³ych pomidorów. Polaæ reszt± oliwy i wstawiæ do ¶rednio nagrzanego piekarnika na ok. 30 min

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42871
    Katarzyna
    Participant

    Kalafior zapiekany z serem i kukurydz±

    Sk³ad:
    4 fili¿anki kalafiora – pocz±stkowanego na rózyczki
    4 ³y¿eczki margaryny
    2 z±bki czosnku – wyci¶niête
    2 ³y¿ki m±ki
    pó³ ³y¿eczki soli
    szczypta pieprzu cayenne
    2 fili¿anki mleka 1%
    12 dkg sera cheddar
    1 fili¿anka kukurydzy (mro¿onej, ugotowanej i osuszonej)
    2 ³y¿ki posiekanej pietruszki

    Sposób wykonania:
    Podgrzaæ piekarnik do 175 st.Ugotowaæ kalafiora. Od³o¿yæ. W g³êbokim rondlu rozpu¶ciæ mas³o, dodaæ czosnek i na ma³ym ogniu podgrzewaæ minutê. Dodaæ m±kê, sól i cayenne. Stopniowo dodawaæ mleko, mieszaj±c ca³y czas, dopóki sos bêdzie g³adki (doprowadziæ do wrzenia i odstawiæ). Ewentualnie doprawiæ. Wmieszaæ 3/4 sera, ca³± kukurydzê i pietruszkê. Pouk³adaæ kalafiora w naczyniu ¿aroodpornym. Polaæ sosem i posypaæ wierzch pozosta³ym serem.
    Piec a¿ wierzch bêdzie lekko zarumieniony i z b±belkami (ok. 30 min).

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42870
    Katarzyna
    Participant

    Broku³y zapiekane
    Sk³ad:
    12 kromek bia³ego chleba
    ok. 25 dkg mro¿onych broku³ów
    8 jajek
    2 fili¿anki przegotowanego mleka
    ³y¿ka cebuli pra¿onej
    35 dkg sera cheddar
    1,5³y¿eczek papryki
    ³y¿ka sto³owa natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    Poci±æ chleb na centymetrowe kostki, po³o¿yæ kostki chleba w du¿ym rondlu, na to warstwê broku³ i wszystko posypaæ serem. Wymieszaæ jajka z mlekiem, cebul± i pozosta³ym serem. Polaæ sosem broku³y i chleb. Przykryæ i ch³odziæ przez noc.
    Posypaæ papryk± i piec bez przykrycia ok. 50-60 minut. Posypaæ pietruszk±.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42869
    Katarzyna
    Participant

    Zupa-krem z pomidorów z imbirem

    Sk³ad:
    2 du¿e puszki pomidorów w zalewie
    ³y¿eczka imbiru
    2 z±bki czosnku
    4 ³y¿ki oliwy z oliwek
    sól, pieprz

    Sposob wykonania:
    Czosnek pokroic w cienkie plasterki. Do garnka wlaæ litr wody i dodaæ pokrojone pomidory razem z zalew±, zagotowaæ. Dodaæ czosnek, po³owê ³y¿eczki imbiru, 2 ³y¿ki oliwy. Posoliæ, popieprzyæ i ponownie zagotowaæ.Zmiksowaæ i wlaæ do miseczek. Pokropiæ zupê oliw± i posypaæ szczypt± imbiru.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42867
    Katarzyna
    Participant

    Kurki po sabaudzku

    Sk³ad:
    1 kg ¶wie¿ych kurek
    15 dkg wêdzonego boczku
    olej
    2 cebule
    1 ³y¿ka mas³a
    3/4 szklanki ¶mietany
    15 dkg twardego sera
    posiekana naæ pietruszki
    sól, pieprz do smaku

    Sposób wykonania:
    Grzyby oczy¶ciæ, op³ukaæ pod bie¿±c± wod± ( nie moczyæ ), osuszyæ, przekrajaæ na po³ówki. W rondlu przesma¿yæ na oleju pokrojony w du¿± kostkê boczek, dodaæ kurki i sma¿yæ 10 min. Cebulê drobno posiekaæ, dodaæ do grzybów i dusiæ 15 min. na ma³ym ogniu pod przykryciem, dodaj±c naæ pietruszki. W ma³ym rondelku rozgrzaæ mas³o, dodaæ utarty ser i ¶mietanê. Mieszaj±c, trzymaæ na ma³ym ogniu tak d³ugo, a¿ powstanie gêsty sos. Sosem zalaæ grzyby i podawaæ bardzo gor±ce z ziemniakami.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42866
    Katarzyna
    Participant

    Sznycle cielêce z pieczarkami

    Sk³ad:
    40 dkg górki cielêcej
    25 dkg pieczarek
    cebula
    3 ³y¿ki mas³a
    ³y¿ka oleju
    pó³ szklanki ¶mietany
    z±bek czosnku
    natka pietruszki
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Miêso umyæ, osuszyæ pokroiæ na 4 kotlety. Czosnek obraæ, przekroiæ i natrzeæ nim kotlety z obu stron. Miêso rozbiæ t³uczkiem na grubo¶æ ok. 1 cm.
    Pieczarki oczy¶ciæ, pokroiæ w plasterki. Cebule obraæ pokroiæ w talarki, usma¿yæ na rozgrzanym oleju. Dodaæ pieczarki, sma¿yæ przez chwile na du¿ym ogniu. Gdy grzyby puszcz± sok, zmniejszyæ ogieñ. Dusiæ pod przykryciem jeszcze 10 minut.
    Kotlety sma¿yæ na gor±cym ma¶le po 4 min. z ka¿dej strony. Prze³o¿yæ na rozgrzany pó³misek. Pieczarki przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Zdj±æ z ognia, wymieszaæ ze ¶mietan±. Ponownie podgrzaæ. Kotlety polaæ pieczarkowym sosem, udekorowaæ natk±. Resztê sosu pozostawiæ w sosjerce. Podawaæ z ziemniakami lub ry¿em

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42865
    Katarzyna
    Participant

    Zupa-krem ziemniaczano-kurkowa

    Sk³ad:
    30 dkg ugotowanych ziemniaków
    20 dkg kurek
    3 litra bulionu drobiowego
    200 ml ¶mietany
    50 ml oliwy z oliwek
    sól, pieprz, li¶æ laurowy

    Sposób wykonania:
    Do bulionu wrzuciæ pokrojone ziemniaki i li¶æ laurowy. Gotowaæ przez 15 minut na ma³ym ogniu czêsto mieszaj±c. Zmiksowaæ zupê i dodaæ ¶mietanê.
    Kurki podsma¿yæ na oliwie na du¿ej patelni a¿ bêd± suche i zarumienione. Posoliæ i popieprzyæ.
    Wlaæ zupê do misek i posypaæ kurkami.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42864
    Katarzyna
    Participant

    Kuropatwy po prowansalsku

    Sk³ad:
    2 kuropatwy
    4 ³y¿ki oliwy lub oleju sojowego
    3 z±bki czosnku
    szklanka roso³u
    szklanka wytrawnego bia³ego wina
    5 dkg pasty pomidorowej
    szczypta tymianku
    sól i pieprz do smaku

    Sposób wykonania:
    Sprawione kuropatwy natrzeæ czosnkiem roztartym z sol±. W rondlu rozgrzaæ oliwê, przyrumieniæ po³ówki kuropatw, podlaæ gor±cym roso³em wymieszanym z winem, dodaæ tymianek i dusiæ 25 minut na ma³ym ogniu.Doprawiæ do smaku sol± i pieprzem, dodaj±c pastê pomidorow±. Podawaæ na wygrzanym pó³misku, polane przecedzonym sosem.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42863
    Katarzyna
    Participant

    Kurczak w sezamie

    Sk³ad:
    1,5 kg skrzyde³ek lub nó¿ek kurczaka (oko³o 15-18 kawa³ków)
    1 ubite jajko
    1/4 fili¿anki oliwy z oliwek
    sól i pieprz
    m±ka do obsypania
    Sos:
    1/2 filizanki sosu sojowego
    1/4 fili¿anki cukru
    1/4 fili¿anki sherry
    1 ³y¿ka bia³ego sezamu

    Sposób wykonania:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Kurczaka moczymy w ubitym jajku doprawionym sol± i pieprzem, obtaczamy w m±ce i przysma¿amy na rozgrzanej oliwie. Kawa³ki usma¿onego kurczaka osuszamy w rêcznikach papierowych.
    Mieszamy wszystkie sk³adniki sosu i maczamy w nim kurczaka. Uk³adamy kawa³ki na blasze i pieczemy oko³o 30-40 min. Kurczaka mo¿emy podawaæ zarówno na gor±co jak i na zimno.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42862
    Katarzyna
    Participant

    Indyk egzotyczny

    Sk³ad:
    70 dkg piersi z indyka
    2 wyszorowane szczoteczk± pomarañcze
    12 dkg ry¿u
    1 paczka przyprawy zio³owej do drobiu
    2 m³ode pory
    1 cebula
    2 ³y¿ki ziaren zielonego pieprzu
    1 ly¿ka mas³a lub margaryny
    1-2 ³y¿ki jasnej zasma¿ki
    sól
    pieprz
    plastry pomarañczy do przybrania

    Sposób wykonania:
    Miêso umyæ i osuszyæ, natrzeæ ze wszystkich stron pieprzem i sol±. Nagrzaæ piekanik do 200 st. i po³o¿yæ miêso na ruszt. Pod ruszt pod³o¿yæ blachê na sp³ywaj±cy sos. Piec oko³o 50 minut. Podczas pieczenia polewaæ miêso wod±. Cebulê obraæ, pokroiæ na cz±stki i u³o¿yæ na blasze pod rusztem. W czasie, gdy miêso siê piecze, obraæ pomarañcze tak, aby nie pozostawiæ bia³ej skórki, na b³onach. Cz±stki pomarañczy obraæ dok³adnie z b³on, a z pozosta³o¶ci wycisn±æ sok.
    Ry¿ wrzuciæ do wrz±cej, osolonej wody i gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu ok 18-20 minut. Dodaæ zio³a. Pory oczy¶ciæ i pokroiæ wzd³u¿ na æwiartki. Poddusiæ je w odrobinie osolonej wody, ok 10 minut. Ods±czyæ.
    Sos: Przelaæ przez sito wywar z pieczeni. Dodaæ sok z pomarañczy i ziarna pieprzu, zagotowaæ. zagê¶ciæ zasma¿k±. Dodaæ obrane cz±stki pomarañczy.
    Przed podaniem na chwilkê zanurzyæ w gor±cym sosie pory. Na pó³misku po³o¿yæ pory i upieczone filety indyka i polaæ odrobin± sosu. Potrawê przybraæ plastrami pomarañczy. Do tego podaæ oddzielnie sos i ry¿.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42861
    Katarzyna
    Participant

    Indyk z brzoskwiniami

    Sk³ad:
    1 kg piersi z indyka
    1 puszka brzoskwiñ w syropie
    2 ¶wie¿e brzoskwinie ewentualnie 2 soczyste jab³ka
    1/3 kostki mas³a
    odrobina oliwy z oliwek
    majeranek, vegeta, sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Z puszki z brzoskwiniami odlaæ oko³o 1/3 syropu. Miêso umyæ i oczy¶ciæ z ¿y³ek i chrz±stek. Nastêpnie natrzeæ spore kawa³ki miêsa veget±, majerankiem i pieprzem. Zalaæ syropem z brzoskwiñ, (tym odlanym z puszki), dodaæ ³y¿kê oliwy z oliwek, dok³adnie wymieszaæ i zostawiæ pod przykryciem na oko³o 1,5 godziny.
    Nagrzaæ piekarnik do 180. Wysmarowaæ ¿aroodporne naczynie mas³em i w³o¿yæ namoczone miêso.Piec przez oko³o 45 minut, tak, aby miêso siê zarumieni³o. Podpieczone miêso wyj±æ i zalaæ oliw±, reszt± syropu z puszki, dodaæ pokrojone ¶wie¿e owoce, i ponownie wsadziæ do piekarnika. Piec oko³o 30-40 minut.
    Podawaæ przybrane brzoskwiniami.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42860
    Katarzyna
    Participant

    Kurczak po chiñsku

    Sk³ad:
    2 piersi kurczaka obrane ze skóry
    i ko¶ci
    1/4 fili¿anki wina ry¿owego
    1/4 fili¿anki bulionu drobiowego
    2 ³y¿ki imbiru
    1 ³y¿ka wyci¶niêtego czosnku
    czerwona papryka pokrojona w paseczki
    2 marchewki pociête w paski grubo¶ci pó³ cm
    pêdy bambusa (pó³ puszki)
    3 cebule pociête w piórka
    2 ³y¿eczki oleju sezamowego
    2 ³y¿ki sto³owe lekkiego sosu sojowego
    sól i pieprz do smaku

    Sposób wykonania:
    Obie piersi kurczaka przeci±æ na pó³ i ka¿d± po³ówkê w poprzek (otrzymamy w miarê cienkie plastry miêsa). Natrzeæ odrobin± soli, i potrzymaæ na parze przez 5 do 7 minut. Od³o¿yæ, aby przestyg³y i poci±æ w cienkie paseczki (grubo¶ci ok. 1/2 cm).
    Dressing: Do miski wlaæ bulion drobiowy, wino ry¿owe, imbir, czosnek, olej sezamowy, sos sojowy i wymieszaæ.
    Po³owê dressingu wlaæ do rondla i podgrzaæ, dodaæ czerwon± paprykê, marchewkê, pêdy bambusa, cebulê i gotowaæ ok. 2 minuty.
    W osobnej misce wymieszaæ kurczaka z warzywami i pozosta³± po³ow± dressingu. Doprawiæ sol± i pieprzem wed³ug smaku. Podawaæ z ry¿em na sypko

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42859
    Katarzyna
    Participant

    "Dziuwecz" z drobiu

    Sk³ad:
    25 dkg ry¿u
    35 dkg kurczaka
    15 dkg cebuli
    1/2 szklanki oleju
    10 dkg zielonej papryki
    15 dkg pomidorów
    25 dkg fasoli szparagowej
    niewielki bak³a¿an, cukinia lub kabaczek
    ³y¿eczka s³odkiej mielonej papryki
    sól i pieprz
    szklanka ¶mietany

    Sposób wykonania:
    Cebulê pokroiæ w plastry i usma¿yæ na oleju. Oczyszczone miêso (pokrojone w drobne kawa³ki), zielon± paprykê i ziemniaki, fasolê szparagow± i bak³a¿ana pokroiæ w spor± kostkê i poddusiæ razem z cebul± na szerokiej patelni. Dodaæ ry¿, mielon± parykê, pieprz,sól i zalaæ niewielk± ilo¶ci± wody, tak aby woda przykry³a wszystko. Zagotowaæ.
    Prze³o¿yæ wszystko do naczynia ¿aroodpornego. Na powierzchni pouk³adaæ pomidory i zapiekaæ w piekarniku jeszcze oko³o pó³ godziny w temperaturze 200 stopni.

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 239 total)