Sznycle cielêce z pieczarkami
Sk³ad:
40 dkg górki cielêcej
25 dkg pieczarek
cebula
3 ³y¿ki mas³a
³y¿ka oleju
pó³ szklanki ¶mietany
z±bek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Miêso umyæ, osuszyæ pokroiæ na 4 kotlety. Czosnek obraæ, przekroiæ i natrzeæ nim kotlety z obu stron. Miêso rozbiæ t³uczkiem na grubo¶æ ok. 1 cm.
Pieczarki oczy¶ciæ, pokroiæ w plasterki. Cebule obraæ pokroiæ w talarki, usma¿yæ na rozgrzanym oleju. Dodaæ pieczarki, sma¿yæ przez chwile na du¿ym ogniu. Gdy grzyby puszcz± sok, zmniejszyæ ogieñ. Dusiæ pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Kotlety sma¿yæ na gor±cym ma¶le po 4 min. z ka¿dej strony. Prze³o¿yæ na rozgrzany pó³misek. Pieczarki przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Zdj±æ z ognia, wymieszaæ ze ¶mietan±. Ponownie podgrzaæ. Kotlety polaæ pieczarkowym sosem, udekorowaæ natk±. Resztê sosu pozostawiæ w sosjerce. Podawaæ z ziemniakami lub ry¿em