Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 14 posts - 226 through 239 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 2 #42369
    Katarzyna
    Participant

    Serowe koreczki
    40 dkg chleba bia³ego
    2 ³y¿eczki s³odkiej papryki
    10 dkg wêdzonego boczku
    pó³ papryczki pepperoni
    2 z±bki czosnku
    1 czerwona papryka
    20 dkg ¿ó³tego sera
    Chleb pokroiæ w kostkê 3×3 cm. Wsypaæ go do miski i posypaæ papryk± w proszku- wymieszaæ. Bekon pokroiæ w drobniutka kosteczkê i wysmazyæ go na patelni lub w rondlu. Pepperoni bez pestek drobniutko posiekaæ i wrzuciæ do bekonu. Czosnek obraæ, zmia¿d¿yæ i wrzuciæ do bekonu i pepperoni.Potem chleb wrzuciæ na patelniê i zesma¿yæ na z³oty kolor z bekonem,czosnkiem i papryk±. Paprykê czerwon± pokroiæ na kawalki 2×2 cm. Ser w kostkê jak chleb. nabijaæ na wyka³aczki w kolejno¶ci: chleb,papryka,ser.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42368
    Katarzyna
    Participant

    Salatka z pieczonych pomidorów
    6 pomidorów pod³u¿nych
    oliwa
    sól
    2 ³y¿ki kaparów
    1/2 ³y¿ki miodu
    1 ³y¿ka octu balsamicznego
    6 li¶ci bazyli
    2 z±bki czosnku

    Pomidory umyc i pozbawic zielonych koñcówek, pokroiæ na æwiartki. W³o¿yæ do naczynia ¿aroodpornego, lekko polaæ oliw± i posoliæ. Piec ok 20 min przykryte foli± aluminiow± w temp 150 stopni. Kapary, czosnek i bazyliê posiekaæ drobno. Dodaæ miód, ocet, 1 ³y¿kê oliwy. Wymieszaæ wszystko. Upieczone pomidory delikatnie(!) wymieszaæ z sosem. Sa³atka swietnie pasuje do potraw z serów:)

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42367
    Katarzyna
    Participant

    Ciasto jesienne
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki m±ki
    2/3 szklanki oleju
    1 szklanka posiekanych grudo orzechów w³oskich
    1 ³y¿eczka sody
    1 ³y¿eczka cynamonu
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    4-5 jab³ek

    Jajka utrzeæ mikserem z cukrem, dodaæ olej, m±kê z proszkiem do pieczenia, sodê, cynamon. Nastepnie dodaæ orzechy oraz pokrojone jab³ka. Delikatnie wszystko wymieszaæ. Piec przez ok 1 godzinê w temp. 175 stopni.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42362
    Katarzyna
    Participant

    ciasto na gofry
    -450 g. m±ki
    – 1/2 l. mleka
    – 2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
    – 75 g. cukru pudru
    – 100 g. margaryny
    – 2 jaja

    wszystko razem dobrze zmiksowaæ i wlac do gofrownicy.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42361
    Katarzyna
    Participant

    Grzanki z mozarella , pomidorami, anchois o bazyli±
    1 kula mozarelli
    2 duze obrane pomidory
    1 z±bek czosnku
    4 fileciki anchois
    ¶wieza bazyli
    oliwa
    sól, pieprz
    4 kromki pieczywa tostowego

    chleb natrzeæ oliw± i czosnkiem i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. lekko spiec. Na ka¿d± grzankê po³o¿yæ po plasterku pomidora, posoliæ i popieprzyæ..Na to po 2 listki bazyli, plaster mozarelli i filet anchois. wstawiæ do piekarnika jeszcze na ok 5-10 min…

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42360
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka z mozarella i suszonymi pomidorami
    1 g³ówka sa³aty lodowej
    1 s³oiczek susz. pomodorów
    2 kule mozarelli
    2 ³y¿ki kaparów
    gar¶æ ¶wiezej bazyli
    1 ³y¿ka octu balsamicznego
    1 fili¿anka sosu winegret
    tarty parmezan

    sa³atê umyæ, os±czyæ, porwaæ. pomidory os±czyæ i pokroiæ. Ser pokroiæ w kostke. Wszystko wymieszaæ.posypaæ kaparami i posiekana bazyli±. Polaæ sosem z octem. Posypaæ parmezanem..
    Podawaæ z bagietka zapieczon± z mas³em.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42359
    Katarzyna
    Participant

    bardzo cenny przepis!!
    Tortilla..czyli nale¶niki do taco
    2 szklanki m±ki kukurydzianej
    1 szklanka m±ki pszennej
    1 ³y¿eczka soli
    1 ³y¿eczka mas³a
    wody a¿ do zwi±zania ciasta(ok 1/3 szklanki)

    M±ki przesiaæ, dodaæ resztê sk³adników i zagnie¶æ ciasto. Uformowaæ kule, owin±æw folie i wstawiæ do lodówki na 30 min. Podgrzaæ piekarnik do 180 stopni. Uformowaæ cienkie placki i ka¿dy wysmarowaæ pêdzelkiem olejem. Piec z dwóch stron a¿ do uzyskania koloru bladego- tylko miejscami tylko przypieczonego.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42358
    Katarzyna
    Participant

    Schabowy w p³atkach owsianych i orzechach laskowych
    30 dkg chabu bez ko¶ci
    10dag orzechów laskowych
    5 g p³atków owsianych
    2 jaja
    sól pieprz
    ¶wiezy tymianek

    Kotlety ubiæ,opruszyæ sol±i pieprzem. Orzechy wyparzyæ w pierarniku( 180 stopni- 5 minut). ostudziæ i wykruszyæ skórkê. Drobno posiekaæ z p³atkami. Panierowaæ kotety w m±ce, jajku rozbitym i orzechach z p³atkami. Sma¿ymy na z³oty kolor z kilkami ga³azkami tymianku

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42357
    Katarzyna
    Participant

    sa³atka z truskawek z bananami
    3/4 kg truskawek
    1/2 szklanki poziomek
    3 banany
    200ml ¶mietany kremówki
    2 ³y¿ki cukru pudru
    1 ³y¿ka rumu

    Truskawki i poziomki umyæ, urwaæ ogonki i pokroiæ:truskawki na æwiartki,poziomki na po³ówki. Banany obraæ i pokroiæ w talarki. Owoce wymieszaæ z cukrem.Dodaæ rum. Smietanê ubiæ i po³o¿yæ na owocach.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42356
    Katarzyna
    Participant

    Zupa krem z groszku
    15 dkg groszku(mo¿e byæ mro¿ony)
    1,5 ³y¿ki mas³a
    1 ³y¿ki posiekanej cebuli
    1 ³y¿ka pokrojonego w kostkê selera
    1 ³y¿ka posiekanego pora
    600ml bulionu
    100ml smietany
    1 ³y¿ka maki
    sól

    Warzywa bez groszku dusiæ na ma¶le,domieszaæ m±kê. Po 5 min dolaæ 0,5 l roso³u. Gotowaæ 20 min,posoliæ do smaku. W osobnym garnku ugotowac- 20 min groszek,odcedziæ. Prze³o¿yæ groszek do warzyw,dolaæ resztê roso³u. Ca³o¶æ zmiksowaæ lub przetrzeæ. dodaæ ¶mietanê.Zagotowaæ.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42355
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka farfallkowa
    3 rodzaje makaronu farfalle: normalny,czerwony,zielony
    3 obrane pokrojone pomidory
    pokrojony seler naciowy
    sos winegret(weg³ug przepisu jaki kto lubi:))

    sa³atka bardzo prosta bo wystarczy wszystko wymieszaæ…ale efekt a przyjêciu murowany!!

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42354
    Katarzyna
    Participant

    Kotlety schabowe faszerowane
    4 kotlety schabowe
    5 dkg oliwek zielonych
    10 dkg owczego sera feta
    1 z±bek czosnku
    olej do sma¿enia
    m±ka,sól,pieprz

    Oliwki posiekac drobno, ser rozgnie¶æ, czosnek zmia¿d¿yæ. Wszystko starannie ze soba wymieszaæ. W kotletach zrobiæ kieszeñ. Napchaæ ka¿dego farszem.Zaszyæ.Posoliæ lekko(!),opruszyæ pieprzem i m±k±. Sma¿yæ po ok 4 min z ka¿dej strony..Smacznego :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42353
    Katarzyna
    Participant

    Pieczeñ cielêca w zio³ach
    ok 1 kg pieczeni cielêcej
    marynata: 1/4 szklanki oliwy
    ³y¿ka sosu sojowego
    1/4 szklanki wody
    ³y¿ka miodu
    1 zabek czosnku-wyci¶niêty
    po 1/4 ³y¿eczki:oregano,bazylia,tymianek,wegeta
    szczypta soli
    pó³ ³y¿eczki octu winnego

    Sk³adniki na marynatê wymieszac bardzo dobrze ze sob± a nastepnie oblaæ mieso. Wstawiæ do lodówki na conajmniej 1 godzinê, ale polecam nawet na noc.. Piec w piekarniku razem z marynat± przez godzinê najpierw na 200 stopni a ostatnie 15 minut na 220 stopni…

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42352
    Katarzyna
    Participant

    a co powiecie na SLIWKI Z SEREM??
    30 suszonych sliwek
    15 dkg ementalera
    10 dkg wedzonego boczku w cieniutkich plasterkach

    ser trzeba sobie pokroic tak,aby kawalki miescily sie do nacietej sliwki.. a potem juz tylko boczek owinac wokol sliwki i na blaszce wstawic na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni… pychotka!!

Viewing 14 posts - 226 through 239 (of 239 total)