Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Serowe koreczki
40 dkg chleba bia³ego
2 ³y¿eczki s³odkiej papryki
10 dkg wêdzonego boczku
pó³ papryczki pepperoni
2 z±bki czosnku
1 czerwona papryka
20 dkg ¿ó³tego sera
Chleb pokroiæ w kostkê 3×3 cm. Wsypaæ go do miski i posypaæ papryk± w proszku- wymieszaæ. Bekon pokroiæ w drobniutka kosteczkê i wysmazyæ go na patelni lub w rondlu. Pepperoni bez pestek drobniutko posiekaæ i wrzuciæ do bekonu. Czosnek obraæ, zmia¿d¿yæ i wrzuciæ do bekonu i pepperoni.Potem chleb wrzuciæ na patelniê i zesma¿yæ na z³oty kolor z bekonem,czosnkiem i papryk±. Paprykê czerwon± pokroiæ na kawalki 2×2 cm. Ser w kostkê jak chleb. nabijaæ na wyka³aczki w kolejno¶ci: chleb,papryka,ser.KatarzynaParticipantSalatka z pieczonych pomidorów
6 pomidorów pod³u¿nych
oliwa
sól
2 ³y¿ki kaparów
1/2 ³y¿ki miodu
1 ³y¿ka octu balsamicznego
6 li¶ci bazyli
2 z±bki czosnkuPomidory umyc i pozbawic zielonych koñcówek, pokroiæ na æwiartki. W³o¿yæ do naczynia ¿aroodpornego, lekko polaæ oliw± i posoliæ. Piec ok 20 min przykryte foli± aluminiow± w temp 150 stopni. Kapary, czosnek i bazyliê posiekaæ drobno. Dodaæ miód, ocet, 1 ³y¿kê oliwy. Wymieszaæ wszystko. Upieczone pomidory delikatnie(!) wymieszaæ z sosem. Sa³atka swietnie pasuje do potraw z serów:)
KatarzynaParticipantCiasto jesienne
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki m±ki
2/3 szklanki oleju
1 szklanka posiekanych grudo orzechów w³oskich
1 ³y¿eczka sody
1 ³y¿eczka cynamonu
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
4-5 jab³ekJajka utrzeæ mikserem z cukrem, dodaæ olej, m±kê z proszkiem do pieczenia, sodê, cynamon. Nastepnie dodaæ orzechy oraz pokrojone jab³ka. Delikatnie wszystko wymieszaæ. Piec przez ok 1 godzinê w temp. 175 stopni.
KatarzynaParticipantciasto na gofry
-450 g. m±ki
– 1/2 l. mleka
– 2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
– 75 g. cukru pudru
– 100 g. margaryny
– 2 jajawszystko razem dobrze zmiksowaæ i wlac do gofrownicy.
KatarzynaParticipantGrzanki z mozarella , pomidorami, anchois o bazyli±
1 kula mozarelli
2 duze obrane pomidory
1 z±bek czosnku
4 fileciki anchois
¶wieza bazyli
oliwa
sól, pieprz
4 kromki pieczywa tostowegochleb natrzeæ oliw± i czosnkiem i wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. lekko spiec. Na ka¿d± grzankê po³o¿yæ po plasterku pomidora, posoliæ i popieprzyæ..Na to po 2 listki bazyli, plaster mozarelli i filet anchois. wstawiæ do piekarnika jeszcze na ok 5-10 min…
KatarzynaParticipantSa³atka z mozarella i suszonymi pomidorami
1 g³ówka sa³aty lodowej
1 s³oiczek susz. pomodorów
2 kule mozarelli
2 ³y¿ki kaparów
gar¶æ ¶wiezej bazyli
1 ³y¿ka octu balsamicznego
1 fili¿anka sosu winegret
tarty parmezansa³atê umyæ, os±czyæ, porwaæ. pomidory os±czyæ i pokroiæ. Ser pokroiæ w kostke. Wszystko wymieszaæ.posypaæ kaparami i posiekana bazyli±. Polaæ sosem z octem. Posypaæ parmezanem..
Podawaæ z bagietka zapieczon± z mas³em.KatarzynaParticipantbardzo cenny przepis!!
Tortilla..czyli nale¶niki do taco
2 szklanki m±ki kukurydzianej
1 szklanka m±ki pszennej
1 ³y¿eczka soli
1 ³y¿eczka mas³a
wody a¿ do zwi±zania ciasta(ok 1/3 szklanki)M±ki przesiaæ, dodaæ resztê sk³adników i zagnie¶æ ciasto. Uformowaæ kule, owin±æw folie i wstawiæ do lodówki na 30 min. Podgrzaæ piekarnik do 180 stopni. Uformowaæ cienkie placki i ka¿dy wysmarowaæ pêdzelkiem olejem. Piec z dwóch stron a¿ do uzyskania koloru bladego- tylko miejscami tylko przypieczonego.
KatarzynaParticipantSchabowy w p³atkach owsianych i orzechach laskowych
30 dkg chabu bez ko¶ci
10dag orzechów laskowych
5 g p³atków owsianych
2 jaja
sól pieprz
¶wiezy tymianekKotlety ubiæ,opruszyæ sol±i pieprzem. Orzechy wyparzyæ w pierarniku( 180 stopni- 5 minut). ostudziæ i wykruszyæ skórkê. Drobno posiekaæ z p³atkami. Panierowaæ kotety w m±ce, jajku rozbitym i orzechach z p³atkami. Sma¿ymy na z³oty kolor z kilkami ga³azkami tymianku
KatarzynaParticipantsa³atka z truskawek z bananami
3/4 kg truskawek
1/2 szklanki poziomek
3 banany
200ml ¶mietany kremówki
2 ³y¿ki cukru pudru
1 ³y¿ka rumuTruskawki i poziomki umyæ, urwaæ ogonki i pokroiæ:truskawki na æwiartki,poziomki na po³ówki. Banany obraæ i pokroiæ w talarki. Owoce wymieszaæ z cukrem.Dodaæ rum. Smietanê ubiæ i po³o¿yæ na owocach.
KatarzynaParticipantZupa krem z groszku
15 dkg groszku(mo¿e byæ mro¿ony)
1,5 ³y¿ki mas³a
1 ³y¿ki posiekanej cebuli
1 ³y¿ka pokrojonego w kostkê selera
1 ³y¿ka posiekanego pora
600ml bulionu
100ml smietany
1 ³y¿ka maki
sólWarzywa bez groszku dusiæ na ma¶le,domieszaæ m±kê. Po 5 min dolaæ 0,5 l roso³u. Gotowaæ 20 min,posoliæ do smaku. W osobnym garnku ugotowac- 20 min groszek,odcedziæ. Prze³o¿yæ groszek do warzyw,dolaæ resztê roso³u. Ca³o¶æ zmiksowaæ lub przetrzeæ. dodaæ ¶mietanê.Zagotowaæ.
KatarzynaParticipantSa³atka farfallkowa
3 rodzaje makaronu farfalle: normalny,czerwony,zielony
3 obrane pokrojone pomidory
pokrojony seler naciowy
sos winegret(weg³ug przepisu jaki kto lubi:))sa³atka bardzo prosta bo wystarczy wszystko wymieszaæ…ale efekt a przyjêciu murowany!!
KatarzynaParticipantKotlety schabowe faszerowane
4 kotlety schabowe
5 dkg oliwek zielonych
10 dkg owczego sera feta
1 z±bek czosnku
olej do sma¿enia
m±ka,sól,pieprzOliwki posiekac drobno, ser rozgnie¶æ, czosnek zmia¿d¿yæ. Wszystko starannie ze soba wymieszaæ. W kotletach zrobiæ kieszeñ. Napchaæ ka¿dego farszem.Zaszyæ.Posoliæ lekko(!),opruszyæ pieprzem i m±k±. Sma¿yæ po ok 4 min z ka¿dej strony..Smacznego :laugh:
KatarzynaParticipantPieczeñ cielêca w zio³ach
ok 1 kg pieczeni cielêcej
marynata: 1/4 szklanki oliwy
³y¿ka sosu sojowego
1/4 szklanki wody
³y¿ka miodu
1 zabek czosnku-wyci¶niêty
po 1/4 ³y¿eczki:oregano,bazylia,tymianek,wegeta
szczypta soli
pó³ ³y¿eczki octu winnegoSk³adniki na marynatê wymieszac bardzo dobrze ze sob± a nastepnie oblaæ mieso. Wstawiæ do lodówki na conajmniej 1 godzinê, ale polecam nawet na noc.. Piec w piekarniku razem z marynat± przez godzinê najpierw na 200 stopni a ostatnie 15 minut na 220 stopni…
KatarzynaParticipanta co powiecie na SLIWKI Z SEREM??
30 suszonych sliwek
15 dkg ementalera
10 dkg wedzonego boczku w cieniutkich plasterkachser trzeba sobie pokroic tak,aby kawalki miescily sie do nacietej sliwki.. a potem juz tylko boczek owinac wokol sliwki i na blaszce wstawic na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni… pychotka!!
-
AuthorPosts