Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 211 through 225 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 3 #42403
    Katarzyna
    Participant

    sa³atka z bak³a¿anów
    4 bak³a¿any
    2 pomidory
    cebula
    6 ³y¿ek oliwy
    pieprz
    sok z cytryny
    sól
    natka
    czarne oliwki

    Bak³a¿any nak³uæ i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Obraæ. Pokroiæ w kostkê. Wymieszaæ z pokrojonymi w kostkê pomidorami i cebul±. Doprawiæ oliw±,sol±, pieprzem i sokiem z cytryny.Posypaæ natk± i oliwkami.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42402
    Katarzyna
    Participant

    Tzatziki czyli sosik grecki
    2 ¶wie¿e ogórki
    6 z±bków czosnku
    ly¿ka octu winnego
    2 ³y¿ki oliwy
    sól
    20 dkg fety
    300ml naturalnego jogurtu

    Ogórki obraæ i pokroiæ w kostkê.Czosnek obraæ, przepu¶ciæ przez praskê. Wymieszaæ z czê¶cia ogórków.Posoliæ.Oblaæ octem winnym. Jogurt wymieszaæ z pokruszon± fet±.Polaæ nim ogórki.skropiæ oliw±.Posypaæ reszt± ogórkow.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42401
    Katarzyna
    Participant

    no to teraz do Francji…
    Tort z porami
    Ciasto:40 dkg m±ki krupczatki
    25dkg mas³a
    ¿ó³tko
    2 ³y¿ki ¶mietany
    ³y¿eczka soli
    Farsz:5 porów
    2 ³y¿ki mas³a
    ³y¿ka oleju
    1/2 szklanki ¶mietany
    2 jaja
    sól, bia³y pieprz,zio³a prowansalskie
    ¿ó³tko
    mas³o do formy

    Ze sk³adników zagnie¶æ ciasto i wstawic na 30 min do lodówki. Pory oczy¶ciæ i odci±æ zielone czê¶ci.Pokroiæ w kr±¿ki. Podsmarzyæ na rozgrzanym ma¶le wymieszanym z olejem. Doprawiæ sol±,pieprzem i zio³ami. Smietane wymieszaæ z jajami.Dodaæ do porów. 1/3 ciasta od³o¿yæ.Reszt± starannie wylepiæ spód i boki formy posmarowanej mas³em. Równomiernie roz³o¿yæ farsz z porów . Z reszty ciasta uformowaæ kr±¿ek. Przykryc nim wierzch tortu. Posmarowaæ ¿ó³tkiem. Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42400
    Katarzyna
    Participant

    o jak mi³o ¿e zaczynam:)
    Zupa z pomidorów i soczewicy
    8 pomidorów
    25 dkg czerwonej soczewicy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 ma³y seler
    5 szklanek bulionu warzywnego
    sos tabasco
    sól, pieprz,li¶cie bazyli

    Soczewice umyæ i gotowaæ w bulionie 25 min. Marchew,seler,pietruszka- obraæ i po pewnym czasie wrzuciæ do zupy.Pomidory obraæ i pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do garnka-gotowaæ kolejne 15 min. Gdy warzywa bêd± miêkkie po³owê zmiksowaæ i po³±czyæ z drug± po³ow±.Doprawiæ sosem tabasco, sol± pieprzem..posypac bazyli±.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42393
    Katarzyna
    Participant

    Penne puttanesca
    50 dkg makaronu penne
    po 3 ³y¿ki posiekanej bazyli i natki
    sos:50 dkg dojrza³ych obranych pomidorów
    1/2 szklanki czarnych oliwek
    3 posiekane z±bki czosnku
    4 fileciki anchois
    2 ³y¿ki octu winnego
    1/2 szklanki oliwy
    2 ³y¿ki kaparów
    1/2 ³y¿eczki ostrej papryki
    sól, pieprz

    Penne ugotowaæ. Pomidory pokroiæ w kosteczkê. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekaæ i po³±czyæ z pomidorami. Dodaæ kapary i polaæ oliw± wymieszn± z octem i papryk±. Wymieszaæ sos z gor±cym makaronem, posypaæ natk± i bazyli±.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42392
    Katarzyna
    Participant

    Banana Heaven
    2 banany
    cynamon
    2 ³y¿ki br±zowego cukru
    mas³o
    1/2 szklanki ¶wie¿ego soku z pomarañczy
    50ml rumu

    Mas³o rozpu¶ciæ na patelni. Dodawaæ cukier mieszaj±c na ma³ym ogniu, potem cynamon i banany pokrojone w æwiartki. Jak ca³o¶æ zacznie skwierczeæ wlaæ sok , zwiêkszæ ogieñ, potem rum i podpaliæ. Gotowe gdy siê wypali.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42390
    Katarzyna
    Participant

    Ravioli z miêsem czyli pyszny dodatek do roso³u
    ciasto: 20 dkg m±ki
    5 ³y¿ek wody
    1 jajo
    sól

    Nadzienie: 20dkg mielonej wo³owiny
    1 jajo
    1 bia³ko
    1 posiekana cebulka
    1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    Ciasto wyrobiæ i w folii w³o¿yæ na 2 godziny do lodówki. Mieso utrzeæ z jajkiem,natk±, przyprawami i cebul±. Ciasto podzielic na 2 czê¶ci i rozwa³kowaæ na dwa p³aty.Roz³o¿yæ porcje farszu na 1 p³acie w kilku rzêdach.Miejsca pomiêdzy posmarowaæ bia³kiem. przykryæ drugim p³atem. skleiæ. Pokroiæ rade³kiem na kwadraty. Ugotowaæ w osolonej wodzie.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42388
    Katarzyna
    Participant

    a to jeszcze co¶ z past… Bo lubiê:)
    Tagliatelle z jagniêcin±
    40 dkg tagliatelle
    sól
    1 cebula
    1 z±bek czosnku
    2 ³y¿ki oliwy
    1 ³y¿eczka mas³a
    50 dkg mielonej dwukrotnie ³opatki jagniêcej
    50 dkg pokrojonych pomidorów z puszki
    2 ³y¿eczki zió³ prowansalskich
    pieprz
    2-3 ³y¿ki madery
    3 dkg czarnych oliwek
    parmezan

    Makaron gotujemy. Cebulê i czosnek obraæ i drobno posiekaæ.Poddusic na ma¶le i oleju. Dok³adnie obsma¿yæ mielone miêso. Dodaæ odcedzone pomidory,zio³a ,sól,pieprz i gotowaæ 5 minut. Przyprawiæ mader±. Oliwki przekroiæ na pó³. Makaron wymieszaæ z sosem. Obsypaæ oliwkami i tartym parmezanem.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42387
    Katarzyna
    Participant

    oj Bazylka…. ja jeszcze wcale nie skonczy³am.. zaraz wam co¶ jeszcze napisze… ooo np: Makaron w sosie ¶mietanowo – miêtowym
    40 dkg makaronu muszelek
    sól
    30 dkg mro¿onego groszku
    15 dkg szynki parmeñskiej
    1 szalotka
    gar¶æ miêty
    2 ³y¿ki oleju
    pieprz
    3 ³y¿ki soku z cytryny
    1/2 ³y¿eczki startej skórki cytrtnowej
    15 dkg serka mascarpone
    2 ³y¿ki jodurtu naturalnego
    100ml bulionu

    Makaron ugotowaæ. Rozmroziæ groszek. Szynkê rozdrobniæ.Szalotkê obraæ i pokroiæ w drobna kostkê.Umyt± miête posiekac zostawiaj±c kilka listków do ozdoby. Szalotkê zeszkliæ na oleju.Groszek ugotowaæ w ma³ej ilo¶ci wody tak aby by³ kruchy, doprawiæ sokiem z cytryny, sol±,pieprzem. Dok³adnie wymieszaæ bulion,serek i jogurt.Dodaæ do groszku, wymieszaæ ale nie gotowaæ.Makaron wymieszaæ z sosem. podawaæ z szynka i miêt±.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42378
    Katarzyna
    Participant

    Polêdwiczki wieprzowe z gorgonzol±

    4 polêdwiczki
    25 dkg sera gorgonzola
    30 dkg kurek
    10 dkg masla
    oliwa
    sól , pieprz
    tymianek, rozmaryn

    Mieso opruszyæ pieprzem i sol±, obsma¿yæ na oliwie. Ser pokroic w plastry. Polêdwiczki naci±æ wzd³u¿ i w powsta³± kieszeñ wsypaæ po ³y¿eczce tymianku a nastepnie wlo¿yæ ser. Spi±æ wyka³aczkami i zawin±æ polêdwiczki w foliê aluminiow±. Piec 25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
    Kurki oczy¶ciæ i powoli sma¿yæ na ma¶le z dodatkiem rozmarynu, pieprzu i soli. Upieczone polêdwiczki podawaæ z kurkami..

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42377
    Katarzyna
    Participant

    Kokosowy kurczak
    2 piersi z kurczaka
    mleko lub woda
    3 ³y¿ki wiórek kokosowych
    panierka do kurczaka z paczki lub bu³ka tarta

    Miêso lekko rozbiæ. Panierkê(bu³kê ) wymieszaæ z wiórkami kokosowymi. Kotlety namoczyæ w mleku lub wodzie i obtoczyæ w panierce.Sma¿yc na oleju.Podawaæ z ananasem…

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42376
    Katarzyna
    Participant

    Spaghetti z sosem chili i pietruszk±

    40 dkg spaghetti
    sól
    2-3 pêczki natki pietruszki
    20 dkg sera mozarella
    2 z±bki czosnku
    2 str±ki papryki chili
    10 ³y¿ek oliwy

    Ugotowaæ spaghetti. Pietruszkê umyæ, osuszyæ i drobno posiekaæ.Mozarelle pokroiæ w kostkê. Pokrojony czosnek podsma¿yæ i papryczkami w ca³o¶ci na oliwie.Chili wyj±æ.Pietruszkê i ser wymieszaæ z oliw±. Makaron wymieszaæ z mas± serow± i ozdobiæ chili.. je¶li kto¶ woli pikantniej mo¿na wkroiæ chili.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42375
    Katarzyna
    Participant

    Zielone taglitelle z koprem i borowikami

    40 dkg zielonego tagliatelle
    sól
    3 dkg suszonych borowików
    1 szalotka
    25 dkg kopru w³oskiego
    15 dkg gotowanej szynki
    1 ³y¿ka oleju
    1 ³y¿eczka mas³a
    pieprz
    sok z cytryny
    2 ¿ó³tka
    15 dkg s³odkiej ¶mietanki

    Makaron ugotowaæ. Grzyby namoczyæ 15 min w 300 ml zimnej wody. Szalotkê obraæ i posiekaæ. Koper umyæ i pokroiæ w kostkê. Szynkê pokroiæ w paski.Grzyby wyj±æ z wody..wody nie wylewaæ! Szalotkê,grzyby podsma¿yæ na oleju i ma¶le. Dodaæ koper i 200 ml wody z grzybów. Dusiæ koper a¿ lekko zmiêknie, ale bedzie kruchy. Doprawiæ sol±, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjaæ na chwilê z kuchenki, dodaæ ¿ó³tka i ¶mietanê.Wymieszaæ i gotowaæ do zgêstnienia.Dodaæ szynkê i wymieszaæ. Makron wymieszaæ z sosem.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42374
    Katarzyna
    Participant

    Makaron z sosem z boczku i sza³wi

    40 dkg makaronu ¶widerki
    sól
    20 dkg kapusty w³oskiej
    4 listki sza³wi
    20 dkg krojonego bekonu
    5 ³y¿ek oleju
    pieprz
    1-2 ³y¿ki soku z cytryny
    15 dkg s³odkiej ¶mietany

    makaron ugotowaæ. Kapustê pokroic w w±skie,krótkie paseczki i obgotowaæ ok 4 min w osolonej wodzie. Sza³wiê umyæ i pokroiæ w paseczki. Bekon pokroic w paseczki i wysmazyæ na patelni a potem go wyjaæ. Rozgrzaæ olej , obsmazyæ szybko paski sza³wi i wyj±æ. Wlo¿yc do tego oleju kapustê o dusiæ, tak aby by³a krucha.Przyprawiæ sol±, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodaæ ¶mietanê, wymieszaæ i zagotowaæ.Na koñcu dodaæ bekon i sza³wiê. Wymieszaæ z makaronem.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42370
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka Babie Lato
    2 jab³ka
    2 gruszki
    kilka wêgierek
    sok z cytryny
    ki¶æ winogron
    ³y¿ka cukru pudru
    gar¶æ orzechów w³oskich
    kieliczek bia³ego wina deserowego

    Umyæ owoce.Jab³ka i gruszki obraæ i potroiæ w kostkê. Skropiæ sokiem z cytryny. ¦liwy pokroiæ w æwiartki a winogrona w po³ówki. Wymieszaæ owoce z cukrem. Polaæ winem i posypaæ posiekanymi orzechami. Pyyyyyycha!!

Viewing 15 posts - 211 through 225 (of 239 total)