Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
sa³atka z bak³a¿anów
4 bak³a¿any
2 pomidory
cebula
6 ³y¿ek oliwy
pieprz
sok z cytryny
sól
natka
czarne oliwkiBak³a¿any nak³uæ i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Obraæ. Pokroiæ w kostkê. Wymieszaæ z pokrojonymi w kostkê pomidorami i cebul±. Doprawiæ oliw±,sol±, pieprzem i sokiem z cytryny.Posypaæ natk± i oliwkami.
KatarzynaParticipantTzatziki czyli sosik grecki
2 ¶wie¿e ogórki
6 z±bków czosnku
ly¿ka octu winnego
2 ³y¿ki oliwy
sól
20 dkg fety
300ml naturalnego jogurtuOgórki obraæ i pokroiæ w kostkê.Czosnek obraæ, przepu¶ciæ przez praskê. Wymieszaæ z czê¶cia ogórków.Posoliæ.Oblaæ octem winnym. Jogurt wymieszaæ z pokruszon± fet±.Polaæ nim ogórki.skropiæ oliw±.Posypaæ reszt± ogórkow.
KatarzynaParticipantno to teraz do Francji…
Tort z porami
Ciasto:40 dkg m±ki krupczatki
25dkg mas³a
¿ó³tko
2 ³y¿ki ¶mietany
³y¿eczka soli
Farsz:5 porów
2 ³y¿ki mas³a
³y¿ka oleju
1/2 szklanki ¶mietany
2 jaja
sól, bia³y pieprz,zio³a prowansalskie
¿ó³tko
mas³o do formyZe sk³adników zagnie¶æ ciasto i wstawic na 30 min do lodówki. Pory oczy¶ciæ i odci±æ zielone czê¶ci.Pokroiæ w kr±¿ki. Podsmarzyæ na rozgrzanym ma¶le wymieszanym z olejem. Doprawiæ sol±,pieprzem i zio³ami. Smietane wymieszaæ z jajami.Dodaæ do porów. 1/3 ciasta od³o¿yæ.Reszt± starannie wylepiæ spód i boki formy posmarowanej mas³em. Równomiernie roz³o¿yæ farsz z porów . Z reszty ciasta uformowaæ kr±¿ek. Przykryc nim wierzch tortu. Posmarowaæ ¿ó³tkiem. Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
KatarzynaParticipanto jak mi³o ¿e zaczynam:)
Zupa z pomidorów i soczewicy
8 pomidorów
25 dkg czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 pietruszka
1 ma³y seler
5 szklanek bulionu warzywnego
sos tabasco
sól, pieprz,li¶cie bazyliSoczewice umyæ i gotowaæ w bulionie 25 min. Marchew,seler,pietruszka- obraæ i po pewnym czasie wrzuciæ do zupy.Pomidory obraæ i pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do garnka-gotowaæ kolejne 15 min. Gdy warzywa bêd± miêkkie po³owê zmiksowaæ i po³±czyæ z drug± po³ow±.Doprawiæ sosem tabasco, sol± pieprzem..posypac bazyli±.
KatarzynaParticipantPenne puttanesca
50 dkg makaronu penne
po 3 ³y¿ki posiekanej bazyli i natki
sos:50 dkg dojrza³ych obranych pomidorów
1/2 szklanki czarnych oliwek
3 posiekane z±bki czosnku
4 fileciki anchois
2 ³y¿ki octu winnego
1/2 szklanki oliwy
2 ³y¿ki kaparów
1/2 ³y¿eczki ostrej papryki
sól, pieprzPenne ugotowaæ. Pomidory pokroiæ w kosteczkê. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekaæ i po³±czyæ z pomidorami. Dodaæ kapary i polaæ oliw± wymieszn± z octem i papryk±. Wymieszaæ sos z gor±cym makaronem, posypaæ natk± i bazyli±.
KatarzynaParticipantBanana Heaven
2 banany
cynamon
2 ³y¿ki br±zowego cukru
mas³o
1/2 szklanki ¶wie¿ego soku z pomarañczy
50ml rumuMas³o rozpu¶ciæ na patelni. Dodawaæ cukier mieszaj±c na ma³ym ogniu, potem cynamon i banany pokrojone w æwiartki. Jak ca³o¶æ zacznie skwierczeæ wlaæ sok , zwiêkszæ ogieñ, potem rum i podpaliæ. Gotowe gdy siê wypali.
KatarzynaParticipantRavioli z miêsem czyli pyszny dodatek do roso³u
ciasto: 20 dkg m±ki
5 ³y¿ek wody
1 jajo
sólNadzienie: 20dkg mielonej wo³owiny
1 jajo
1 bia³ko
1 posiekana cebulka
1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Ciasto wyrobiæ i w folii w³o¿yæ na 2 godziny do lodówki. Mieso utrzeæ z jajkiem,natk±, przyprawami i cebul±. Ciasto podzielic na 2 czê¶ci i rozwa³kowaæ na dwa p³aty.Roz³o¿yæ porcje farszu na 1 p³acie w kilku rzêdach.Miejsca pomiêdzy posmarowaæ bia³kiem. przykryæ drugim p³atem. skleiæ. Pokroiæ rade³kiem na kwadraty. Ugotowaæ w osolonej wodzie.KatarzynaParticipanta to jeszcze co¶ z past… Bo lubiê:)
Tagliatelle z jagniêcin±
40 dkg tagliatelle
sól
1 cebula
1 z±bek czosnku
2 ³y¿ki oliwy
1 ³y¿eczka mas³a
50 dkg mielonej dwukrotnie ³opatki jagniêcej
50 dkg pokrojonych pomidorów z puszki
2 ³y¿eczki zió³ prowansalskich
pieprz
2-3 ³y¿ki madery
3 dkg czarnych oliwek
parmezanMakaron gotujemy. Cebulê i czosnek obraæ i drobno posiekaæ.Poddusic na ma¶le i oleju. Dok³adnie obsma¿yæ mielone miêso. Dodaæ odcedzone pomidory,zio³a ,sól,pieprz i gotowaæ 5 minut. Przyprawiæ mader±. Oliwki przekroiæ na pó³. Makaron wymieszaæ z sosem. Obsypaæ oliwkami i tartym parmezanem.
KatarzynaParticipantoj Bazylka…. ja jeszcze wcale nie skonczy³am.. zaraz wam co¶ jeszcze napisze… ooo np: Makaron w sosie ¶mietanowo – miêtowym
40 dkg makaronu muszelek
sól
30 dkg mro¿onego groszku
15 dkg szynki parmeñskiej
1 szalotka
gar¶æ miêty
2 ³y¿ki oleju
pieprz
3 ³y¿ki soku z cytryny
1/2 ³y¿eczki startej skórki cytrtnowej
15 dkg serka mascarpone
2 ³y¿ki jodurtu naturalnego
100ml bulionuMakaron ugotowaæ. Rozmroziæ groszek. Szynkê rozdrobniæ.Szalotkê obraæ i pokroiæ w drobna kostkê.Umyt± miête posiekac zostawiaj±c kilka listków do ozdoby. Szalotkê zeszkliæ na oleju.Groszek ugotowaæ w ma³ej ilo¶ci wody tak aby by³ kruchy, doprawiæ sokiem z cytryny, sol±,pieprzem. Dok³adnie wymieszaæ bulion,serek i jogurt.Dodaæ do groszku, wymieszaæ ale nie gotowaæ.Makaron wymieszaæ z sosem. podawaæ z szynka i miêt±.
KatarzynaParticipantPolêdwiczki wieprzowe z gorgonzol±
4 polêdwiczki
25 dkg sera gorgonzola
30 dkg kurek
10 dkg masla
oliwa
sól , pieprz
tymianek, rozmarynMieso opruszyæ pieprzem i sol±, obsma¿yæ na oliwie. Ser pokroic w plastry. Polêdwiczki naci±æ wzd³u¿ i w powsta³± kieszeñ wsypaæ po ³y¿eczce tymianku a nastepnie wlo¿yæ ser. Spi±æ wyka³aczkami i zawin±æ polêdwiczki w foliê aluminiow±. Piec 25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kurki oczy¶ciæ i powoli sma¿yæ na ma¶le z dodatkiem rozmarynu, pieprzu i soli. Upieczone polêdwiczki podawaæ z kurkami..KatarzynaParticipantKokosowy kurczak
2 piersi z kurczaka
mleko lub woda
3 ³y¿ki wiórek kokosowych
panierka do kurczaka z paczki lub bu³ka tartaMiêso lekko rozbiæ. Panierkê(bu³kê ) wymieszaæ z wiórkami kokosowymi. Kotlety namoczyæ w mleku lub wodzie i obtoczyæ w panierce.Sma¿yc na oleju.Podawaæ z ananasem…
KatarzynaParticipantSpaghetti z sosem chili i pietruszk±
40 dkg spaghetti
sól
2-3 pêczki natki pietruszki
20 dkg sera mozarella
2 z±bki czosnku
2 str±ki papryki chili
10 ³y¿ek oliwyUgotowaæ spaghetti. Pietruszkê umyæ, osuszyæ i drobno posiekaæ.Mozarelle pokroiæ w kostkê. Pokrojony czosnek podsma¿yæ i papryczkami w ca³o¶ci na oliwie.Chili wyj±æ.Pietruszkê i ser wymieszaæ z oliw±. Makaron wymieszaæ z mas± serow± i ozdobiæ chili.. je¶li kto¶ woli pikantniej mo¿na wkroiæ chili.
KatarzynaParticipantZielone taglitelle z koprem i borowikami
40 dkg zielonego tagliatelle
sól
3 dkg suszonych borowików
1 szalotka
25 dkg kopru w³oskiego
15 dkg gotowanej szynki
1 ³y¿ka oleju
1 ³y¿eczka mas³a
pieprz
sok z cytryny
2 ¿ó³tka
15 dkg s³odkiej ¶mietankiMakaron ugotowaæ. Grzyby namoczyæ 15 min w 300 ml zimnej wody. Szalotkê obraæ i posiekaæ. Koper umyæ i pokroiæ w kostkê. Szynkê pokroiæ w paski.Grzyby wyj±æ z wody..wody nie wylewaæ! Szalotkê,grzyby podsma¿yæ na oleju i ma¶le. Dodaæ koper i 200 ml wody z grzybów. Dusiæ koper a¿ lekko zmiêknie, ale bedzie kruchy. Doprawiæ sol±, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjaæ na chwilê z kuchenki, dodaæ ¿ó³tka i ¶mietanê.Wymieszaæ i gotowaæ do zgêstnienia.Dodaæ szynkê i wymieszaæ. Makron wymieszaæ z sosem.
KatarzynaParticipantMakaron z sosem z boczku i sza³wi
40 dkg makaronu ¶widerki
sól
20 dkg kapusty w³oskiej
4 listki sza³wi
20 dkg krojonego bekonu
5 ³y¿ek oleju
pieprz
1-2 ³y¿ki soku z cytryny
15 dkg s³odkiej ¶mietanymakaron ugotowaæ. Kapustê pokroic w w±skie,krótkie paseczki i obgotowaæ ok 4 min w osolonej wodzie. Sza³wiê umyæ i pokroiæ w paseczki. Bekon pokroic w paseczki i wysmazyæ na patelni a potem go wyjaæ. Rozgrzaæ olej , obsmazyæ szybko paski sza³wi i wyj±æ. Wlo¿yc do tego oleju kapustê o dusiæ, tak aby by³a krucha.Przyprawiæ sol±, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodaæ ¶mietanê, wymieszaæ i zagotowaæ.Na koñcu dodaæ bekon i sza³wiê. Wymieszaæ z makaronem.
KatarzynaParticipantSa³atka Babie Lato
2 jab³ka
2 gruszki
kilka wêgierek
sok z cytryny
ki¶æ winogron
³y¿ka cukru pudru
gar¶æ orzechów w³oskich
kieliczek bia³ego wina deserowegoUmyæ owoce.Jab³ka i gruszki obraæ i potroiæ w kostkê. Skropiæ sokiem z cytryny. ¦liwy pokroiæ w æwiartki a winogrona w po³ówki. Wymieszaæ owoce z cukrem. Polaæ winem i posypaæ posiekanymi orzechami. Pyyyyyycha!!
-
AuthorPosts