9 lutego 2005 at 15:16
#42375
Katarzyna
Participant
Zielone taglitelle z koprem i borowikami
40 dkg zielonego tagliatelle
sól
3 dkg suszonych borowików
1 szalotka
25 dkg kopru w³oskiego
15 dkg gotowanej szynki
1 ³y¿ka oleju
1 ³y¿eczka mas³a
pieprz
sok z cytryny
2 ¿ó³tka
15 dkg s³odkiej ¶mietanki
Makaron ugotowaæ. Grzyby namoczyæ 15 min w 300 ml zimnej wody. Szalotkê obraæ i posiekaæ. Koper umyæ i pokroiæ w kostkê. Szynkê pokroiæ w paski.Grzyby wyj±æ z wody..wody nie wylewaæ! Szalotkê,grzyby podsma¿yæ na oleju i ma¶le. Dodaæ koper i 200 ml wody z grzybów. Dusiæ koper a¿ lekko zmiêknie, ale bedzie kruchy. Doprawiæ sol±, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjaæ na chwilê z kuchenki, dodaæ ¿ó³tka i ¶mietanê.Wymieszaæ i gotowaæ do zgêstnienia.Dodaæ szynkê i wymieszaæ. Makron wymieszaæ z sosem.