9 lutego 2005 at 15:05
#42374
Katarzyna
Participant
Makaron z sosem z boczku i sza³wi
40 dkg makaronu ¶widerki
sól
20 dkg kapusty w³oskiej
4 listki sza³wi
20 dkg krojonego bekonu
5 ³y¿ek oleju
pieprz
1-2 ³y¿ki soku z cytryny
15 dkg s³odkiej ¶mietany
makaron ugotowaæ. Kapustê pokroic w w±skie,krótkie paseczki i obgotowaæ ok 4 min w osolonej wodzie. Sza³wiê umyæ i pokroiæ w paseczki. Bekon pokroic w paseczki i wysmazyæ na patelni a potem go wyjaæ. Rozgrzaæ olej , obsmazyæ szybko paski sza³wi i wyj±æ. Wlo¿yc do tego oleju kapustê o dusiæ, tak aby by³a krucha.Przyprawiæ sol±, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodaæ ¶mietanê, wymieszaæ i zagotowaæ.Na koñcu dodaæ bekon i sza³wiê. Wymieszaæ z makaronem.