no to teraz do Francji…
Tort z porami
Ciasto:40 dkg m±ki krupczatki
25dkg mas³a
¿ó³tko
2 ³y¿ki ¶mietany
³y¿eczka soli
Farsz:5 porów
2 ³y¿ki mas³a
³y¿ka oleju
1/2 szklanki ¶mietany
2 jaja
sól, bia³y pieprz,zio³a prowansalskie
¿ó³tko
mas³o do formy
Ze sk³adników zagnie¶æ ciasto i wstawic na 30 min do lodówki. Pory oczy¶ciæ i odci±æ zielone czê¶ci.Pokroiæ w kr±¿ki. Podsmarzyæ na rozgrzanym ma¶le wymieszanym z olejem. Doprawiæ sol±,pieprzem i zio³ami. Smietane wymieszaæ z jajami.Dodaæ do porów. 1/3 ciasta od³o¿yæ.Reszt± starannie wylepiæ spód i boki formy posmarowanej mas³em. Równomiernie roz³o¿yæ farsz z porów . Z reszty ciasta uformowaæ kr±¿ek. Przykryc nim wierzch tortu. Posmarowaæ ¿ó³tkiem. Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.