Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Katarzyna
ParticipantMarku…to nie tak..
Jak napisales to ostrzezenie to nie wiedzialam, ze jest ono skierowane do mnie bo nie kopiowalam tych przepisów z tamtej strony tylko przepisywalam z puli przepisow jaka dostalam od znajomych! Nie powiedzieli mi , ze to przepisy z internetu.Gdybym wiedziala i zobaczla to ostrzezenie to napewno bym sie zastanowila nad tym co robie…no bo taka glupia az nie jestem!!Katarzyna
ParticipantPrzeznaje sie do blêdu, ale nie podoba mi sie potraktowanie mnie jak zwyk³ego przestepce.. Przepisy te dostalam od moich znajomych, a o pochodzenie nie zapytalam… mój b³ad przyznaje…ale skazywanie kogo¶ bez mo¿liwo¶ci wyt³umaczenia jest bardzo przykre.
Katarzyna
Participantfusilli z cukini± i bazyli±
Sk³ad:
50 dkg makaronu fusilli
3 cukinie
2 cebule
1 papryczka chilli
4 ³y¿ki oliwy
4 ³y¿ki startego parmezanu
2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej bazylii
sól, pieprzSposób wykonania:
Cebule obieramy i kroimy w pó³plasterki. Papryczkê myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, drobno kroimy i razem z cebul± sma¿ymy ok. 2 min na rozgrzanej w du¿ym rondlu oliwie. Wlewamy 4 ³y¿ki wody i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Cukinie myjemy, kroimy w ma³± kostkê, dodajemy do cebuli z papryczk± i dusimy jeszcze 10 min. Przyprawiamy sol± i pieprzem. Makaron gotujemy, odcedzamy i dodajemy do cukini i mieszamy ,dusimy jeszcze ok. 2 min. Dodajemy parmezan oraz bazyliê i mieszamy.Katarzyna
ParticipantSznycle panierowane w orzeszkach ziemnych
Sk³ad:
50 dkg piersi indyka
35 dkg orzeszków ziemnych
3 ³y¿ki mas³a orzechowego
3 ³y¿ki sosu sojowego
3 ³y¿ki mas³a
3 ³y¿ki oleju
1 ³y¿eczka sosu tabasco
sól, pieprzSposób wykonania:
Miêso myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek w³ókien na plastry grubo¶ci ok. 1,5 cm, lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Mas³o orzechowe mieszamy z sosem sojowym, sosem tabasco oraz 1 ³y¿k± wody i smarujemy sznycle z obu stron. Orzeszki rozdrabniamy, obtaczamy w nich sznycle i sma¿ymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem mas³a, po ok. 3 min z obu stron.Katarzyna
ParticipantOponki dro¿d¿owe w s³odkiej polewie
Sk³ad:
50 dkg m±ki
1 jajko
1 szklanka letniego mleka
3 dkg dro¿d¿y
1 ³y¿ka cukru waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 ³y¿ki oleju
4 ³y¿ki cukru
sól
1 l oleju do sma¿enia
lukier mleczny: 25 dkg cukru
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
5 dkg mas³aSposób wykonania:
M±kê przesiewamy do miski. Robimy w m±ce wg³êbienie, wk³adamy w nie pokruszone dro¿d¿e, cukier waniliowy i wlewamy kilka ³y¿ek mleka. Pozostawiamy zaczyn pod przykryciem do wyro¶niêcia na ok. 15 min. Dodajemy olej, cukier, jajko, resztê mleka, szczyptê soli oraz skórkê z cytryny i wyrabiamy g³adkie ciasto. Formujemy z ciasta kulê i pozostawiamy na ok. 30 min w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Ciasto rozwa³kowujemy na grubo¶æ ok. 1 cm, wycinamy z niego kr±¿ki o ¶rednicy ok. 10 cm, a na ¶rodku ka¿dego kr±¿ka – otwór o ¶rednicy ok. 4 cm. Powsta³e oponki zostawiamy do wyro¶niêcia na ok. 30 min. lukier mleczny – wszystkie jego sk³adniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na ma³ym ogniu, ci±gle mieszaj±c, a¿ do zagotowania. Gotujemy lukier jeszcze 1-2 min od chwili wrzenia i zestawiamy z ognia. Oponki sma¿ymy na z³oty kolor, k³ad±c na mocno rozgrzany g³êboki olej. Os±czamy z t³uszczu na papierowym rêczniku i pokrywamy lukrem.Katarzyna
ParticipantPlacki ziemniaczane z farszem warzywnym
Sk³ad:
80 dkg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2-3 ³y¿ki m±ki
sól
olej do sma¿enia
farsz:
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
20 dkg pieczarek
4 ³y¿ki groszku konserwowego
1/2 szklanki ¶mietany 18%
3 ³y¿ki oleju
1 ³y¿ka m±ki
1 ³y¿eczka vegety
sól, pieprzSposób wykonania:
Farsz: marchewkê, pietruszkê i selera obraæi drobno pokroiæ. Cebulê obraæ i pokroiæ w pó³plasterki. Pieczarki czy¶cimy i kroimy w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsma¿yæ ok. 3 min cebulê i pieczarki, dodaæ pokrojone warzywa oraz vegetê, lekko posoliæ, pieprzyæ i sma¿yæ kolejne 3 min. Oprószyæ m±k±,podlaæ kilkoma ³y¿kami wody i dusiæ pod przykryciem 15 min. Dodac groszek, ¶mietanê i dusiæ jeszcze 3 min. Sma¿ymy placki: ziemniaki obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce. Cebulê zetrzeæ na tarce i wymieszaæ na jednolit± masê z dobrze odci¶niêtymi ziemniakami, jajkiem, m±k± oraz szczypt± soli. Z tej masy usma¿yæ na rozgrzanym oleju placki, z dwóch stron na rumiano.Podgrzaæ farsz i roz³o¿yæ go na gor±cych plackach.Katarzyna
ParticipantZupa cebulowa
Sk³ad:
50 dkg cebuli
30 dkg ziemniaków
1 pietruszka
kawa³ek selera (ok. 7 dkg)
1/2 szklanki ¶mietany 12%
2 ³y¿ki mas³a,
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
2 ³y¿ki szczypiorku
sól, pieprzSposób wykonania:
Pietruszkê i selera obraæ i pokroiæ w kostkê, wrzuciæ do 1 l wrz±cej wody, lekko posoliæ i gotowaæ ok. 25 min. Ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê i dodaæ do warzyw. Cebule pokroiæ w pó³plasterki, zeszkliæ na ma¶le, dodaæ do wywaru i gotowaæ jeszcze ok. 20 min (a¿ ziemniaki bêd± miêkkie). Przyprawiæ pieprzem i sol±, przestudziæ zmixowaæ .Po³±czyæ ze ¶mietan± i podaæ posypan± zielenin±. Do zupy mo¿emy podaæ grzanki lub bagietkê.Katarzyna
ParticipantParfait kokosowe
Sk³ad:
4 ¿ó³tka
2 bia³ka
7 ³y¿ek cukru pudru
300 ml mleka
200 ml mleczka kokosowego (z puszki)
do dekoracji: plasterki kiwi lub cz±stki mandarynekSposób wykonania:
Bia³ka ubiæ na pianê, dodaæ 2 ³y¿ki cukru pudru i znów ubiæ na sztywno. ¯ó³tka utrzeæ z pozosta³ym cukrem pudrem, wlaæ mleko obydwu rodzajów, wymieszaæ, dodaæ pianê i znów lekko wymieszaæ. Wstawiæ na 3 godz. do zamra¿alnika, a nastêpnie roz³o¿yæ do salaterek lub pucharków i udekorowaæ owocami.Katarzyna
ParticipantSztuka miêsa z sosem koperkowym
Sk³ad:
80 dkg wo³owiny bez ko¶ci (krzy¿owa, prêga)
1 w³oszczyzna bez kapusty
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
1 li¶æ laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
sos: 1/2 szklanki ¶mietany 18%
1 ³y¿ka m±ki
2 ³y¿ki mas³a
3 ³y¿ki posiekanego koperkuSposób wykonania:
Miêso umyæ i w³o¿yæ do 2 l wrz±cej wody. W³oszczyznê obraæ, umyæ i dodaæ do miêsa razem z li¶ciem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Lekko posoliæ. Cebulê obraæ, przypiec nad gazem, na p³ycie kuchennej lub suchej patelni, a¿ zbr±zowieje od spodu i dodajemy j± do wywaru. Gotowaæ na ma³ym ogniu ok. 2 godz., a¿ miêso bêdzie miêkkie. Wyj±æ wo³owinê i pokroiæ j± w poprzek w³ókien na grube plastry. Przygotowaæ sos: 1 szklankê wystudzonego wywaru z gotowania miêsa wymieszaæ z m±k± i chwilê pogotowaæ, mieszaj±c. Dodaæ ¶mietanê, mas³o i koperek, przyprawiæ sol±. Pokrojone miêso polaæ sosem i podawaæ z kopytkami lub ziemniakami.Katarzyna
ParticipantZalewajka
Sk³ad:
1 kg ziemniaków
1 szklanka ¿uru
10 dkg wêdzonego boczku
1 cebula
1 ³y¿ka mas³a
1 ³y¿eczka przyprawy Vegeta
1 li¶æ laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprzSposób wykonania:
Ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do 1,5 l wrz±tku. Dodaæ vegetê, li¶æ laurowy oraz ziele angielskie, lekko posoliæ i gotowaæ 25 min. Cebulê obraæ i drobno pokroiæ. Boczek pokroiæ w kostkê i razem z cebul± sma¿yæ na ma¶le, na ¶rednim ogniu, a¿ boczek siê zrumieni. Do wywaru dodaæ ¿ur, boczek z cebul± i jeszcze chwilê gotowaæ. Przyprawiæ pieprzem i, je¶li trzeba, sol±.Katarzyna
ParticipantGrog bezalkoholowy
Sk³ad:
1/2 fili¿anki wyci¶niêtgo soku z cytryny
1/4 fili¿anki cukru
1 fili¿anka soku ¿urawinowego
1 fili¿anka soku pomarañczowego
3 ³y¿eczki li¶ci czarnej herbaty
cynamon do posypaniaSposób wykonania:
Soki z cukrem gotowaæ na wolnym ogniu a¿ do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyæ ogieñ i wsypaæ li¶cie herbaty. Odcedziæ i rozlaæ napój do szklanek. Posypaæ szczypt± cynamonu i gotowe.Katarzyna
ParticipantMakaroniki kokosowe
Sk³ad:
3 bia³ka
15 dkg cukru pudru
15 dkg wiórków kokosowych
1 ³y¿eczka soku z cytrynySposób wykonania:
Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, dosypuj±c powoli cukier puder. Wymieszaæ z sokiem z cytryny i wiórkami kokosowymi. Ma³e porcje u³o¿yæ na nat³uszczonej blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni.Katarzyna
ParticipantPischinger czekoladowy
Sk³ad:
8 wafli
15 dkg czekolady deserowej
20 dkg mas³a
szklanka mleka
4 ³y¿ki budyniu waniliowego
4 ³y¿ki cukru
5 ³y¿ek cukru pudru
kokos i polewa czekoladowaSposób wykonania:
Budyñ wymieszaæ z 1/4 szklanki zimnego mleka, resztê mleka zagotowaæ, dodaj±c cukier. Do wrz±cego mleka wlaæ rozmieszany budyñ, ugotowaæ, ostudziæ.Mas³o utrzeæ z cukrem pudrem, dodaj±c masê budyniow± i rozpuszczon± czekoladê. Prze³o¿yæ wafle.
polaæ polew± i posypaæ kokosem.Kroiæ jak zastygnie.Katarzyna
ParticipantPasztet miêsny
Sk³ad:
10 plastrów wêdzonego boczku
1 cebula (drobno posiekana)
2 z±bki czosnku (rozgniecione)
12dkgie¿ej bu³ki
6 ³y¿ek mleka
45 dkg mielonej wieprzowiny
45 dkg mielonej wo³owiny
15 dkg podgardla
1/2 ³y¿eczki tymianku(¶wie¿ego)
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki (¶wie¿ej)
2 jaja
sól i ¶wie¿o zmielony czarny pieprz
s³oninaSposób wykonania:
Na du¿ej patelni podsma¿yæ kosteczki boczku, a¿ siê przyrumieni± i bêd± chrupi±ce, dodaæ cebulê i czosnek i przez kilka minut sma¿yæ, a¿ wszystko bêdzie rumiane.
Bu³kê pokruszyæ i zalaæ mlekiem i odstawiæ na 5 minut. Nastêpnie wycisn±æ z mleka i dodaæ do niej mielone miêso,zmielone podgardle, boczek, cebulê , zio³a i jaja.Wmieszaæ i przyprawiæ sol± i pieprzem do smaku.
Formê do pieczenia pasztetu wysmarowaæ mas³em i wy³o¿yæ dok³adnie plastrami s³oniny.Prze³o¿yæ masê do formy i ca³o¶æ przykryæ foli± i w³o¿yæ do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec oko³o 40 min.Katarzyna
Participantmas³o zio³owe
Sk³ad:
5 dkg mas³a
posiekana cebulka
szczypiorek
pietruszka
wyci¶niêty z±bek czosnku
sok z cytrynySposób wykonania:
Wszystko zmixowaæ i trzymaæ w lodówce.
-
AuthorPosts