Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Marku…to nie tak..
Jak napisales to ostrzezenie to nie wiedzialam, ze jest ono skierowane do mnie bo nie kopiowalam tych przepisów z tamtej strony tylko przepisywalam z puli przepisow jaka dostalam od znajomych! Nie powiedzieli mi , ze to przepisy z internetu.Gdybym wiedziala i zobaczla to ostrzezenie to napewno bym sie zastanowila nad tym co robie…no bo taka glupia az nie jestem!!KatarzynaParticipantPrzeznaje sie do blêdu, ale nie podoba mi sie potraktowanie mnie jak zwyk³ego przestepce.. Przepisy te dostalam od moich znajomych, a o pochodzenie nie zapytalam… mój b³ad przyznaje…ale skazywanie kogo¶ bez mo¿liwo¶ci wyt³umaczenia jest bardzo przykre.
KatarzynaParticipantfusilli z cukini± i bazyli±
Sk³ad:
50 dkg makaronu fusilli
3 cukinie
2 cebule
1 papryczka chilli
4 ³y¿ki oliwy
4 ³y¿ki startego parmezanu
2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej bazylii
sól, pieprzSposób wykonania:
Cebule obieramy i kroimy w pó³plasterki. Papryczkê myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, drobno kroimy i razem z cebul± sma¿ymy ok. 2 min na rozgrzanej w du¿ym rondlu oliwie. Wlewamy 4 ³y¿ki wody i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Cukinie myjemy, kroimy w ma³± kostkê, dodajemy do cebuli z papryczk± i dusimy jeszcze 10 min. Przyprawiamy sol± i pieprzem. Makaron gotujemy, odcedzamy i dodajemy do cukini i mieszamy ,dusimy jeszcze ok. 2 min. Dodajemy parmezan oraz bazyliê i mieszamy.KatarzynaParticipantSznycle panierowane w orzeszkach ziemnych
Sk³ad:
50 dkg piersi indyka
35 dkg orzeszków ziemnych
3 ³y¿ki mas³a orzechowego
3 ³y¿ki sosu sojowego
3 ³y¿ki mas³a
3 ³y¿ki oleju
1 ³y¿eczka sosu tabasco
sól, pieprzSposób wykonania:
Miêso myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek w³ókien na plastry grubo¶ci ok. 1,5 cm, lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Mas³o orzechowe mieszamy z sosem sojowym, sosem tabasco oraz 1 ³y¿k± wody i smarujemy sznycle z obu stron. Orzeszki rozdrabniamy, obtaczamy w nich sznycle i sma¿ymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem mas³a, po ok. 3 min z obu stron.KatarzynaParticipantOponki dro¿d¿owe w s³odkiej polewie
Sk³ad:
50 dkg m±ki
1 jajko
1 szklanka letniego mleka
3 dkg dro¿d¿y
1 ³y¿ka cukru waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 ³y¿ki oleju
4 ³y¿ki cukru
sól
1 l oleju do sma¿enia
lukier mleczny: 25 dkg cukru
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
5 dkg mas³aSposób wykonania:
M±kê przesiewamy do miski. Robimy w m±ce wg³êbienie, wk³adamy w nie pokruszone dro¿d¿e, cukier waniliowy i wlewamy kilka ³y¿ek mleka. Pozostawiamy zaczyn pod przykryciem do wyro¶niêcia na ok. 15 min. Dodajemy olej, cukier, jajko, resztê mleka, szczyptê soli oraz skórkê z cytryny i wyrabiamy g³adkie ciasto. Formujemy z ciasta kulê i pozostawiamy na ok. 30 min w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Ciasto rozwa³kowujemy na grubo¶æ ok. 1 cm, wycinamy z niego kr±¿ki o ¶rednicy ok. 10 cm, a na ¶rodku ka¿dego kr±¿ka – otwór o ¶rednicy ok. 4 cm. Powsta³e oponki zostawiamy do wyro¶niêcia na ok. 30 min. lukier mleczny – wszystkie jego sk³adniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na ma³ym ogniu, ci±gle mieszaj±c, a¿ do zagotowania. Gotujemy lukier jeszcze 1-2 min od chwili wrzenia i zestawiamy z ognia. Oponki sma¿ymy na z³oty kolor, k³ad±c na mocno rozgrzany g³êboki olej. Os±czamy z t³uszczu na papierowym rêczniku i pokrywamy lukrem.KatarzynaParticipantPlacki ziemniaczane z farszem warzywnym
Sk³ad:
80 dkg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2-3 ³y¿ki m±ki
sól
olej do sma¿enia
farsz:
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
20 dkg pieczarek
4 ³y¿ki groszku konserwowego
1/2 szklanki ¶mietany 18%
3 ³y¿ki oleju
1 ³y¿ka m±ki
1 ³y¿eczka vegety
sól, pieprzSposób wykonania:
Farsz: marchewkê, pietruszkê i selera obraæi drobno pokroiæ. Cebulê obraæ i pokroiæ w pó³plasterki. Pieczarki czy¶cimy i kroimy w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsma¿yæ ok. 3 min cebulê i pieczarki, dodaæ pokrojone warzywa oraz vegetê, lekko posoliæ, pieprzyæ i sma¿yæ kolejne 3 min. Oprószyæ m±k±,podlaæ kilkoma ³y¿kami wody i dusiæ pod przykryciem 15 min. Dodac groszek, ¶mietanê i dusiæ jeszcze 3 min. Sma¿ymy placki: ziemniaki obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce. Cebulê zetrzeæ na tarce i wymieszaæ na jednolit± masê z dobrze odci¶niêtymi ziemniakami, jajkiem, m±k± oraz szczypt± soli. Z tej masy usma¿yæ na rozgrzanym oleju placki, z dwóch stron na rumiano.Podgrzaæ farsz i roz³o¿yæ go na gor±cych plackach.KatarzynaParticipantZupa cebulowa
Sk³ad:
50 dkg cebuli
30 dkg ziemniaków
1 pietruszka
kawa³ek selera (ok. 7 dkg)
1/2 szklanki ¶mietany 12%
2 ³y¿ki mas³a,
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
2 ³y¿ki szczypiorku
sól, pieprzSposób wykonania:
Pietruszkê i selera obraæ i pokroiæ w kostkê, wrzuciæ do 1 l wrz±cej wody, lekko posoliæ i gotowaæ ok. 25 min. Ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê i dodaæ do warzyw. Cebule pokroiæ w pó³plasterki, zeszkliæ na ma¶le, dodaæ do wywaru i gotowaæ jeszcze ok. 20 min (a¿ ziemniaki bêd± miêkkie). Przyprawiæ pieprzem i sol±, przestudziæ zmixowaæ .Po³±czyæ ze ¶mietan± i podaæ posypan± zielenin±. Do zupy mo¿emy podaæ grzanki lub bagietkê.KatarzynaParticipantParfait kokosowe
Sk³ad:
4 ¿ó³tka
2 bia³ka
7 ³y¿ek cukru pudru
300 ml mleka
200 ml mleczka kokosowego (z puszki)
do dekoracji: plasterki kiwi lub cz±stki mandarynekSposób wykonania:
Bia³ka ubiæ na pianê, dodaæ 2 ³y¿ki cukru pudru i znów ubiæ na sztywno. ¯ó³tka utrzeæ z pozosta³ym cukrem pudrem, wlaæ mleko obydwu rodzajów, wymieszaæ, dodaæ pianê i znów lekko wymieszaæ. Wstawiæ na 3 godz. do zamra¿alnika, a nastêpnie roz³o¿yæ do salaterek lub pucharków i udekorowaæ owocami.KatarzynaParticipantSztuka miêsa z sosem koperkowym
Sk³ad:
80 dkg wo³owiny bez ko¶ci (krzy¿owa, prêga)
1 w³oszczyzna bez kapusty
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
1 li¶æ laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
sos: 1/2 szklanki ¶mietany 18%
1 ³y¿ka m±ki
2 ³y¿ki mas³a
3 ³y¿ki posiekanego koperkuSposób wykonania:
Miêso umyæ i w³o¿yæ do 2 l wrz±cej wody. W³oszczyznê obraæ, umyæ i dodaæ do miêsa razem z li¶ciem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Lekko posoliæ. Cebulê obraæ, przypiec nad gazem, na p³ycie kuchennej lub suchej patelni, a¿ zbr±zowieje od spodu i dodajemy j± do wywaru. Gotowaæ na ma³ym ogniu ok. 2 godz., a¿ miêso bêdzie miêkkie. Wyj±æ wo³owinê i pokroiæ j± w poprzek w³ókien na grube plastry. Przygotowaæ sos: 1 szklankê wystudzonego wywaru z gotowania miêsa wymieszaæ z m±k± i chwilê pogotowaæ, mieszaj±c. Dodaæ ¶mietanê, mas³o i koperek, przyprawiæ sol±. Pokrojone miêso polaæ sosem i podawaæ z kopytkami lub ziemniakami.KatarzynaParticipantZalewajka
Sk³ad:
1 kg ziemniaków
1 szklanka ¿uru
10 dkg wêdzonego boczku
1 cebula
1 ³y¿ka mas³a
1 ³y¿eczka przyprawy Vegeta
1 li¶æ laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprzSposób wykonania:
Ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do 1,5 l wrz±tku. Dodaæ vegetê, li¶æ laurowy oraz ziele angielskie, lekko posoliæ i gotowaæ 25 min. Cebulê obraæ i drobno pokroiæ. Boczek pokroiæ w kostkê i razem z cebul± sma¿yæ na ma¶le, na ¶rednim ogniu, a¿ boczek siê zrumieni. Do wywaru dodaæ ¿ur, boczek z cebul± i jeszcze chwilê gotowaæ. Przyprawiæ pieprzem i, je¶li trzeba, sol±.KatarzynaParticipantGrog bezalkoholowy
Sk³ad:
1/2 fili¿anki wyci¶niêtgo soku z cytryny
1/4 fili¿anki cukru
1 fili¿anka soku ¿urawinowego
1 fili¿anka soku pomarañczowego
3 ³y¿eczki li¶ci czarnej herbaty
cynamon do posypaniaSposób wykonania:
Soki z cukrem gotowaæ na wolnym ogniu a¿ do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyæ ogieñ i wsypaæ li¶cie herbaty. Odcedziæ i rozlaæ napój do szklanek. Posypaæ szczypt± cynamonu i gotowe.KatarzynaParticipantMakaroniki kokosowe
Sk³ad:
3 bia³ka
15 dkg cukru pudru
15 dkg wiórków kokosowych
1 ³y¿eczka soku z cytrynySposób wykonania:
Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, dosypuj±c powoli cukier puder. Wymieszaæ z sokiem z cytryny i wiórkami kokosowymi. Ma³e porcje u³o¿yæ na nat³uszczonej blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni.KatarzynaParticipantPischinger czekoladowy
Sk³ad:
8 wafli
15 dkg czekolady deserowej
20 dkg mas³a
szklanka mleka
4 ³y¿ki budyniu waniliowego
4 ³y¿ki cukru
5 ³y¿ek cukru pudru
kokos i polewa czekoladowaSposób wykonania:
Budyñ wymieszaæ z 1/4 szklanki zimnego mleka, resztê mleka zagotowaæ, dodaj±c cukier. Do wrz±cego mleka wlaæ rozmieszany budyñ, ugotowaæ, ostudziæ.Mas³o utrzeæ z cukrem pudrem, dodaj±c masê budyniow± i rozpuszczon± czekoladê. Prze³o¿yæ wafle.
polaæ polew± i posypaæ kokosem.Kroiæ jak zastygnie.KatarzynaParticipantPasztet miêsny
Sk³ad:
10 plastrów wêdzonego boczku
1 cebula (drobno posiekana)
2 z±bki czosnku (rozgniecione)
12dkgie¿ej bu³ki
6 ³y¿ek mleka
45 dkg mielonej wieprzowiny
45 dkg mielonej wo³owiny
15 dkg podgardla
1/2 ³y¿eczki tymianku(¶wie¿ego)
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki (¶wie¿ej)
2 jaja
sól i ¶wie¿o zmielony czarny pieprz
s³oninaSposób wykonania:
Na du¿ej patelni podsma¿yæ kosteczki boczku, a¿ siê przyrumieni± i bêd± chrupi±ce, dodaæ cebulê i czosnek i przez kilka minut sma¿yæ, a¿ wszystko bêdzie rumiane.
Bu³kê pokruszyæ i zalaæ mlekiem i odstawiæ na 5 minut. Nastêpnie wycisn±æ z mleka i dodaæ do niej mielone miêso,zmielone podgardle, boczek, cebulê , zio³a i jaja.Wmieszaæ i przyprawiæ sol± i pieprzem do smaku.
Formê do pieczenia pasztetu wysmarowaæ mas³em i wy³o¿yæ dok³adnie plastrami s³oniny.Prze³o¿yæ masê do formy i ca³o¶æ przykryæ foli± i w³o¿yæ do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec oko³o 40 min.KatarzynaParticipantmas³o zio³owe
Sk³ad:
5 dkg mas³a
posiekana cebulka
szczypiorek
pietruszka
wyci¶niêty z±bek czosnku
sok z cytrynySposób wykonania:
Wszystko zmixowaæ i trzymaæ w lodówce.
-
AuthorPosts