7 marca 2005 at 21:20
#42917
Katarzyna
Participant
Zupa cebulowa
Sk³ad:
50 dkg cebuli
30 dkg ziemniaków
1 pietruszka
kawa³ek selera (ok. 7 dkg)
1/2 szklanki ¶mietany 12%
2 ³y¿ki mas³a,
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
2 ³y¿ki szczypiorku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pietruszkê i selera obraæ i pokroiæ w kostkê, wrzuciæ do 1 l wrz±cej wody, lekko posoliæ i gotowaæ ok. 25 min. Ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê i dodaæ do warzyw. Cebule pokroiæ w pó³plasterki, zeszkliæ na ma¶le, dodaæ do wywaru i gotowaæ jeszcze ok. 20 min (a¿ ziemniaki bêd± miêkkie). Przyprawiæ pieprzem i sol±, przestudziæ zmixowaæ .Po³±czyæ ze ¶mietan± i podaæ posypan± zielenin±. Do zupy mo¿emy podaæ grzanki lub bagietkê.