7 marca 2005 at 21:47
#42922
Katarzyna
Participant
fusilli z cukini± i bazyli±
Sk³ad:
50 dkg makaronu fusilli
3 cukinie
2 cebule
1 papryczka chilli
4 ³y¿ki oliwy
4 ³y¿ki startego parmezanu
2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej bazylii
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cebule obieramy i kroimy w pó³plasterki. Papryczkê myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, drobno kroimy i razem z cebul± sma¿ymy ok. 2 min na rozgrzanej w du¿ym rondlu oliwie. Wlewamy 4 ³y¿ki wody i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Cukinie myjemy, kroimy w ma³± kostkê, dodajemy do cebuli z papryczk± i dusimy jeszcze 10 min. Przyprawiamy sol± i pieprzem. Makaron gotujemy, odcedzamy i dodajemy do cukini i mieszamy ,dusimy jeszcze ok. 2 min. Dodajemy parmezan oraz bazyliê i mieszamy.