Sztuka miêsa z sosem koperkowym
Sk³ad:
80 dkg wo³owiny bez ko¶ci (krzy¿owa, prêga)
1 w³oszczyzna bez kapusty
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
1 li¶æ laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
sos: 1/2 szklanki ¶mietany 18%
1 ³y¿ka m±ki
2 ³y¿ki mas³a
3 ³y¿ki posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Miêso umyæ i w³o¿yæ do 2 l wrz±cej wody. W³oszczyznê obraæ, umyæ i dodaæ do miêsa razem z li¶ciem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Lekko posoliæ. Cebulê obraæ, przypiec nad gazem, na p³ycie kuchennej lub suchej patelni, a¿ zbr±zowieje od spodu i dodajemy j± do wywaru. Gotowaæ na ma³ym ogniu ok. 2 godz., a¿ miêso bêdzie miêkkie. Wyj±æ wo³owinê i pokroiæ j± w poprzek w³ókien na grube plastry. Przygotowaæ sos: 1 szklankê wystudzonego wywaru z gotowania miêsa wymieszaæ z m±k± i chwilê pogotowaæ, mieszaj±c. Dodaæ ¶mietanê, mas³o i koperek, przyprawiæ sol±. Pokrojone miêso polaæ sosem i podawaæ z kopytkami lub ziemniakami.