Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 196 through 210 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 3 #42438
    Katarzyna
    Participant

    sos Guacamole
    3 miêkkie dojrza³e avocado
    1 pomidor pokrojony w kostke(bez pestek)
    1 limonka
    3-4 ³odygi kolendry
    1 ma³a cebulka
    1 papryczka chili
    sól, pieprz
    1 posiekany z±bek czosnku

    Posiekaæ drobno kolendre, cebulê i czosnek. Z chili usunaæ nasiona i posiekaæ drobno. Z avocado wyj±æ mi±¿sz i prze³o¿yæ do miseczki. Rozgnie¶c na miazgê widelcem. Wrzuciæ pokrojone produkty i wcisn±æ pól limonki. Doprawiæ sol± i pieprzem. Wymieszaæ dobrze.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42437
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka mexykañska z kurczakiem
    45 dkg gotowanego kurczaka
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
    1 puszka kukurydzy
    8 ³y¿ek majonezu
    2/3 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 ³y¿eczki przecieru pomidorowego
    1 ³y¿eczka startej cebuli
    3 ³y¿eczki mieszanki przypraw do potraw mexykañskich dowolnej firmy

    Wymieszaæ kurczaka pokrojonego w paski, posiekane drobno papryki, kukurydzê ods±czon± z zalewy. Do majonezu wrzuciæ jogurt, przecier,cebulê i przyprawy. Polaæ sosem i wymieszaæ. Wstawiæ na 2 godziny do lodówki.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42436
    Katarzyna
    Participant

    sa³atka w³oska z suszonymi pomidorami i makaronem
    25 dkg dowolnego makaronu
    20 dkg fileta z kurczaka
    1 broku³
    12 suszonych pomidorów
    15 zielonych oliwek
    1 z±bek czosnku
    1 ³y¿ka soku z cytryny
    1/4 szklanka oliwy
    tarty parmezan
    sól, pieprz,tymianek,rozmaryn
    1 ³y¿eczka musztardy
    4 ³y¿ki octu winnego

    Makaron ugotowaæ. Z 1 ³y¿ki oliwy, soku z cytryny,zió³,soli zrobic marynatê do miêsa i marynowaæ ok 2 godzin. Upiec w folii aluminiowej 40 min w 200 stopniach. Wystudziæ i pokroiæ. Broku³ ugotowaæ i podzielic na kawa³eczki. Pomidory pokroic w cienkie paseczki. Oliwki przekroic na po³ówki. Wymieszaæ oliwê, sól, pieprz,ocet,musztardê. Po³±czyæ sk³adniki i posypaæ parmezanem.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42433
    Katarzyna
    Participant

    Pieczarki sma¿one w g³êbokim t³uszczu
    1.5 kg ma³ych pieczarek
    4 ³y¿ki m±ki
    2 jaja
    10 dkg tartej bu³ki
    cytryna pokrojona w ósemki
    0,5 szklanki majonezu
    olej , sól
    Pieczarki umyæ i wysuszyæ, obtoczyæ w m±ce, jajku i bu³ce.Sma¿yæ 3 min. Wymieszaæ z majonezem z sol± i jogurtem.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42432
    Katarzyna
    Participant

    Galaretka z nó¿ek
    75dkg nó¿ek wieprzowych
    25 dkg chudej wieprzowiny
    15 dkg w³oszczyzny
    2 li¶cie laurowe
    4 ziela angielskie
    4 ziarnka pieprzu
    2 z±bki czosnku
    sól
    Nó¿ki, wieprzowina , rozdrobnione warzywa i przyprawy gotowaæ na ma³ym ogniu przez ok 4 godziny, a¿ miêso bedzie siê oddzielaæ. Pokroic miêso w kostkê i wrzuciæ do wywaru.Zagotowaæ i odcedziæ. Doprawiæ czosnkiem i sol± je¶li potrzeba. Na dno formy w jakiej mamy zamiar przygotowaæ danie po³o¿yæ marchewkê, potem miêso. Zalaæ wywarem, ostudziæ i zostawiæ do skrzepniêcia. Przed podaniem zebraæ t³uszcz. Dodawaæ na sa³acie z cytryn±.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42427
    Katarzyna
    Participant

    Kotleciki ziemniaczane z nadzieniem
    70 dkg gotowanych ziemniaków
    3 jaja
    3/4 szklanki m±ki
    pieprz, sól
    bu³ka tarta do panierki
    olej

    30 dkg ugotowanego miêsa mielonego
    15 dkg pieczarek
    cebula
    3 ly¿ki m±ki
    olej
    sól, pieprz
    Gor±ce ziemniaki przez praske. Gdy ostygn± po³±czyc je z jajkami, m±k± i przyprawami.
    Obsma¿yæ pokrojon± cebulê, potem dodaæ m±kê i rozprowadziæ z wod± na sos. Doprawiæ. Wlaæ do naczynia z miêsem i podsma¿onymi pieczarkami. Wymieszaæ. Faszerowac ziemniaczane kuli farszem.obtoczyæ w bu³ce. Usma¿yæ na z³oto.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42425
    Katarzyna
    Participant

    Golonka pieczona
    4 golonki
    w³oszczyzna
    listek laurowy
    4 ziela angielskie
    butelka piwa
    sól

    Golonki gotowaæ na ma³ym ogniu ok 1,5 godziny z w³oszczyzn± i przyprawami. Wyjête wlo¿yæ do gor±cego piekarnika (180 stopni)i podpiekaæ polewaj±c co chwile piwem. Gotowe jak skórka ¶ciemnieje a miêso bedzie miekkie.
    Podawaæ z chrzanem, piwem, chlebem i musztard±.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42424
    Katarzyna
    Participant

    dzieñ bez przepisu….dniem straconym:)
    Tortilla z wo³owin±
    50 dkg ugotowanych ziemniaków
    20 dkg mielonego miêsa wo³owego
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    1 marchew
    1 cebula
    3 jajka
    3 ³y¿ki ¶mietany
    sól. pieprz
    oliwa
    natka

    Pokroiæ ziemniaki i zesma¿yæ na z³oto. Dodaæ miêso miemine i sma¿yæ ok 10 min. Warzywa pokroiæ w kostkê i dodaæ na patelniê. Sma¿yæ kolejne 8 min. przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Jajka rozbiæ i wymieszaæ ze ¶mietana. Polaæ warzywa i miêso. Sma¿yæ wpod przykryciem 5 min. Gdy spód jest gotowy delikatnie odwróciæ i sma¿yæ kolejne 5 min. Przed podaniem posypaæ natk±.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42413
    Katarzyna
    Participant

    tak sobie my¶le i my¶le czy wam to wklepaæ czy nie? bo nie wiem czy mnie o reklame nie posadzicie…a nie wiem czy mi wolno co¶ zareklamowaæ…
    No ale powiem o co chodzi nie u¿ywajac nazwy firmy:)
    Wiekszo¶æ gotujacych badz piecz±cych osob w domu nienawidzi robic ciasta dro¿d¿owego…bo wyrabiaie go jest okropna mêk± i z dro¿dzami trzeba sie specjalnie obchodzic.. Znalaz³am na to rozwi±zanie:) Pewna firma wymy¶li³a miskê, której tworzywo i szczelne zamkniêcie pozwala na robienie ciasta dro¿d¿owego bez wyrabiania..
    Wygl±da to tak: 5 dkg dro¿d¿y
    8 ³y¿eczek cukru
    cukier waniliowy
    2 ¿ó³tka
    szklanka lekko podgrzanego mleka
    2 lyzki oleju
    3 szklanki maki
    szczypta soli
    Do miski wrzucamy po kolei
    drozdze i cukier ..i mieszamy albo zostawiamy na chwilê az dro¿d¿e sie rozpuszcz±
    ¿óltka , cukier waniliowy i sól…i znow mieszamy
    mleko i olej …i mieszamy aby cukier sie rozpusci³
    m±ka…i mieszamy aby wszystkie skladniki sie po³±czy³y
    opruszyæ m±k±
    zamknaæ miskê szczelnie
    teraz miske polo¿yæ w miednicy w ciepl± woda..po pewnym czasie miska sie otworzy bo ciasto podroslo…trzeba ja zamkn±æ..otworzy siê drugi raz…znow zamkn±æ..otworzy siê trzreci raz…ciasto gotowe. Czy moze byæ co¶ prostszego?? :laugh:

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42411
    Katarzyna
    Participant

    sa³atka toskañska

    80 dkg pomidorów
    1 czerwona i 1 ¿ó³ta papryka
    2 ³y¿ki kaparów
    1 puszka tuñczyka
    20 czarnych oliwek
    4 ³y¿ki soku z cytryny
    4 kromki chleba
    4 lyzki oliwy
    sól,pieprz,czosnek granulowany,bazylia,chili w proszku

    do miski wrzuciæ gniazda nasienne z pomidorów,dodaæ czosnek,szczyptê chili ,pieprzu,soli,sok z cytryny i dokladnie wymieszaæ dodaj±c oliwê. W tym sosie namoczyæ chleb. Pomidory pokroiæ w kostkê.Papryki opiec tak aby zdjac z nich skórke.Obrane pokroiæ. Namoczony chleb u³o¿yæ w salaterce, dodaæ papryke,pomidory,tunczyka,kapary. Posypaæ bazyli±. polaæ pozostawaj±cym sosem.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42409
    Katarzyna
    Participant

    Roladki z karkówki

    5 kotletów z karczku
    2 ogórki konserwowe
    2 cebule
    sól,pieprz,przyprawa grilowa

    Kotlety rozbic i natrzeæ przprawami.Ogórki pokroiæ na 4 cze¶ci, cebule na 8. W kotleta na³o¿yæ ogórka i cebulê, zwin±æ i zapi±æ wyka³aczk±. Mo¿na dusic w rondlu lub opiekac w piekarniku.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42408
    Katarzyna
    Participant

    Kolorowa pasta do kanapek
    30 dkg sera zó³tego
    10 dkg chudej wêdliny
    2 jajjka na twardo
    ogórek konserwowy lub kiszony
    kilka rzodkiewek
    pó³ papryki konserwowej
    czosnek
    majonez
    sól,pieprz

    posiekac wszystko na ma³e kawa³ki,ser zetrzeæ na tarce i wszystko razem zmiksowaæ.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42407
    Katarzyna
    Participant

    jak szaleæ to szaleæ …teraz drink: POT GORYLA :blink:

    60ml ciemnego rumu
    gor±ca woda
    ³y¿eczka cukru br±zowego
    odrobina mas³a
    ga³ka muszkato³owa

    wsypaæ cukier do ogrzanej szklanki i wlaæ wrz±c± wodê do 2/3 wysoko¶ci.Dodaæ rum,wymieszaæ. Na powierzchni po³o¿yæ ma³y kawa³ek mas³a i opruszyæ ga³k±.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42406
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka arabska
    1 szklanka kaszy kuskus
    1 szklanka bulionu
    3 pomidory
    2 papryki(czerwona i ¿ó³ta)
    15dkg oliwek czarnych
    4 dymki
    3 ly¿ki oliwy
    sok z cytryny
    2 z±bki czosnku
    sól, bia³y pieprz

    Kasze ugotowaæ w bulionie wg przepisu z opakowania. Pomidory i paprykê pokroiæ w kostkê.Dymkê pokroic w kr±¿ki.Warzywa wymieszaæ z kasz±. Oliwê wymieszaæ z sokiem z cytryny i roztartym czosnkiem. Doprawiæ sol± i pieprzem. Sosem polaæ warzywa , posypac oliwkami.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42404
    Katarzyna
    Participant

    …no có¿ ja poradze ¿e uwielbiam gotowaæ??????
    🙂
    Polenta z duszonymi warzywami
    2 szklanki kaszy kukurydzianej
    4 ³y¿ki oleju
    4 pomidory
    2 bak³a¿any
    3 zielone papryki
    2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
    4 ³y¿ki bia³ego wytrawnego wina
    sól, bia³y pieprz, listki bazyli

    Kaszê wymieszaæ z 2 szklankami wody. Odstawiæ na 5 min. Wrzuciæ do 6 szklanek osolonego wrz±tku. Gotowaæ 15 min mieszaj±c. Potem przykryc i piec 20 min w 100 stopniach. Kasze rozsmarowaæ na desce skropionej wod±. Gdy zastygnie pokroiæ w trójk±ty. Warzywa umyæ.Bak³a¿any pokroiæ w plastry,posoliæ. Odstawiæ na 20 min.Paprykê i obrane pomidory pokroiæ. Bak³a¿any osuszyæ i te¿ pokroic. Na po³owie oleju podsmazyc paprykê. po chwili dodac wino i pozosta³e warzywa.Dusic 10 min.Doprawiæ sola i pieprzem. Posypaæ bazyli±. Pozosta³y olej rozgrzaæ.Podsma¿yæ trójk±ty z polenty.Podawaæ z warzywami.

Viewing 15 posts - 196 through 210 (of 239 total)