Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
sos Guacamole
3 miêkkie dojrza³e avocado
1 pomidor pokrojony w kostke(bez pestek)
1 limonka
3-4 ³odygi kolendry
1 ma³a cebulka
1 papryczka chili
sól, pieprz
1 posiekany z±bek czosnkuPosiekaæ drobno kolendre, cebulê i czosnek. Z chili usunaæ nasiona i posiekaæ drobno. Z avocado wyj±æ mi±¿sz i prze³o¿yæ do miseczki. Rozgnie¶c na miazgê widelcem. Wrzuciæ pokrojone produkty i wcisn±æ pól limonki. Doprawiæ sol± i pieprzem. Wymieszaæ dobrze.
KatarzynaParticipantSa³atka mexykañska z kurczakiem
45 dkg gotowanego kurczaka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
8 ³y¿ek majonezu
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 ³y¿eczki przecieru pomidorowego
1 ³y¿eczka startej cebuli
3 ³y¿eczki mieszanki przypraw do potraw mexykañskich dowolnej firmyWymieszaæ kurczaka pokrojonego w paski, posiekane drobno papryki, kukurydzê ods±czon± z zalewy. Do majonezu wrzuciæ jogurt, przecier,cebulê i przyprawy. Polaæ sosem i wymieszaæ. Wstawiæ na 2 godziny do lodówki.
KatarzynaParticipantsa³atka w³oska z suszonymi pomidorami i makaronem
25 dkg dowolnego makaronu
20 dkg fileta z kurczaka
1 broku³
12 suszonych pomidorów
15 zielonych oliwek
1 z±bek czosnku
1 ³y¿ka soku z cytryny
1/4 szklanka oliwy
tarty parmezan
sól, pieprz,tymianek,rozmaryn
1 ³y¿eczka musztardy
4 ³y¿ki octu winnegoMakaron ugotowaæ. Z 1 ³y¿ki oliwy, soku z cytryny,zió³,soli zrobic marynatê do miêsa i marynowaæ ok 2 godzin. Upiec w folii aluminiowej 40 min w 200 stopniach. Wystudziæ i pokroiæ. Broku³ ugotowaæ i podzielic na kawa³eczki. Pomidory pokroic w cienkie paseczki. Oliwki przekroic na po³ówki. Wymieszaæ oliwê, sól, pieprz,ocet,musztardê. Po³±czyæ sk³adniki i posypaæ parmezanem.
KatarzynaParticipantPieczarki sma¿one w g³êbokim t³uszczu
1.5 kg ma³ych pieczarek
4 ³y¿ki m±ki
2 jaja
10 dkg tartej bu³ki
cytryna pokrojona w ósemki
0,5 szklanki majonezu
olej , sól
Pieczarki umyæ i wysuszyæ, obtoczyæ w m±ce, jajku i bu³ce.Sma¿yæ 3 min. Wymieszaæ z majonezem z sol± i jogurtem.KatarzynaParticipantGalaretka z nó¿ek
75dkg nó¿ek wieprzowych
25 dkg chudej wieprzowiny
15 dkg w³oszczyzny
2 li¶cie laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarnka pieprzu
2 z±bki czosnku
sól
Nó¿ki, wieprzowina , rozdrobnione warzywa i przyprawy gotowaæ na ma³ym ogniu przez ok 4 godziny, a¿ miêso bedzie siê oddzielaæ. Pokroic miêso w kostkê i wrzuciæ do wywaru.Zagotowaæ i odcedziæ. Doprawiæ czosnkiem i sol± je¶li potrzeba. Na dno formy w jakiej mamy zamiar przygotowaæ danie po³o¿yæ marchewkê, potem miêso. Zalaæ wywarem, ostudziæ i zostawiæ do skrzepniêcia. Przed podaniem zebraæ t³uszcz. Dodawaæ na sa³acie z cytryn±.KatarzynaParticipantKotleciki ziemniaczane z nadzieniem
70 dkg gotowanych ziemniaków
3 jaja
3/4 szklanki m±ki
pieprz, sól
bu³ka tarta do panierki
olej30 dkg ugotowanego miêsa mielonego
15 dkg pieczarek
cebula
3 ly¿ki m±ki
olej
sól, pieprz
Gor±ce ziemniaki przez praske. Gdy ostygn± po³±czyc je z jajkami, m±k± i przyprawami.
Obsma¿yæ pokrojon± cebulê, potem dodaæ m±kê i rozprowadziæ z wod± na sos. Doprawiæ. Wlaæ do naczynia z miêsem i podsma¿onymi pieczarkami. Wymieszaæ. Faszerowac ziemniaczane kuli farszem.obtoczyæ w bu³ce. Usma¿yæ na z³oto.KatarzynaParticipantGolonka pieczona
4 golonki
w³oszczyzna
listek laurowy
4 ziela angielskie
butelka piwa
sólGolonki gotowaæ na ma³ym ogniu ok 1,5 godziny z w³oszczyzn± i przyprawami. Wyjête wlo¿yæ do gor±cego piekarnika (180 stopni)i podpiekaæ polewaj±c co chwile piwem. Gotowe jak skórka ¶ciemnieje a miêso bedzie miekkie.
Podawaæ z chrzanem, piwem, chlebem i musztard±.KatarzynaParticipantdzieñ bez przepisu….dniem straconym:)
Tortilla z wo³owin±
50 dkg ugotowanych ziemniaków
20 dkg mielonego miêsa wo³owego
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 marchew
1 cebula
3 jajka
3 ³y¿ki ¶mietany
sól. pieprz
oliwa
natkaPokroiæ ziemniaki i zesma¿yæ na z³oto. Dodaæ miêso miemine i sma¿yæ ok 10 min. Warzywa pokroiæ w kostkê i dodaæ na patelniê. Sma¿yæ kolejne 8 min. przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Jajka rozbiæ i wymieszaæ ze ¶mietana. Polaæ warzywa i miêso. Sma¿yæ wpod przykryciem 5 min. Gdy spód jest gotowy delikatnie odwróciæ i sma¿yæ kolejne 5 min. Przed podaniem posypaæ natk±.
KatarzynaParticipanttak sobie my¶le i my¶le czy wam to wklepaæ czy nie? bo nie wiem czy mnie o reklame nie posadzicie…a nie wiem czy mi wolno co¶ zareklamowaæ…
No ale powiem o co chodzi nie u¿ywajac nazwy firmy:)
Wiekszo¶æ gotujacych badz piecz±cych osob w domu nienawidzi robic ciasta dro¿d¿owego…bo wyrabiaie go jest okropna mêk± i z dro¿dzami trzeba sie specjalnie obchodzic.. Znalaz³am na to rozwi±zanie:) Pewna firma wymy¶li³a miskê, której tworzywo i szczelne zamkniêcie pozwala na robienie ciasta dro¿d¿owego bez wyrabiania..
Wygl±da to tak: 5 dkg dro¿d¿y
8 ³y¿eczek cukru
cukier waniliowy
2 ¿ó³tka
szklanka lekko podgrzanego mleka
2 lyzki oleju
3 szklanki maki
szczypta soli
Do miski wrzucamy po kolei
drozdze i cukier ..i mieszamy albo zostawiamy na chwilê az dro¿d¿e sie rozpuszcz±
¿óltka , cukier waniliowy i sól…i znow mieszamy
mleko i olej …i mieszamy aby cukier sie rozpusci³
m±ka…i mieszamy aby wszystkie skladniki sie po³±czy³y
opruszyæ m±k±
zamknaæ miskê szczelnie
teraz miske polo¿yæ w miednicy w ciepl± woda..po pewnym czasie miska sie otworzy bo ciasto podroslo…trzeba ja zamkn±æ..otworzy siê drugi raz…znow zamkn±æ..otworzy siê trzreci raz…ciasto gotowe. Czy moze byæ co¶ prostszego?? :laugh:KatarzynaParticipantsa³atka toskañska
80 dkg pomidorów
1 czerwona i 1 ¿ó³ta papryka
2 ³y¿ki kaparów
1 puszka tuñczyka
20 czarnych oliwek
4 ³y¿ki soku z cytryny
4 kromki chleba
4 lyzki oliwy
sól,pieprz,czosnek granulowany,bazylia,chili w proszkudo miski wrzuciæ gniazda nasienne z pomidorów,dodaæ czosnek,szczyptê chili ,pieprzu,soli,sok z cytryny i dokladnie wymieszaæ dodaj±c oliwê. W tym sosie namoczyæ chleb. Pomidory pokroiæ w kostkê.Papryki opiec tak aby zdjac z nich skórke.Obrane pokroiæ. Namoczony chleb u³o¿yæ w salaterce, dodaæ papryke,pomidory,tunczyka,kapary. Posypaæ bazyli±. polaæ pozostawaj±cym sosem.
KatarzynaParticipantRoladki z karkówki
5 kotletów z karczku
2 ogórki konserwowe
2 cebule
sól,pieprz,przyprawa grilowaKotlety rozbic i natrzeæ przprawami.Ogórki pokroiæ na 4 cze¶ci, cebule na 8. W kotleta na³o¿yæ ogórka i cebulê, zwin±æ i zapi±æ wyka³aczk±. Mo¿na dusic w rondlu lub opiekac w piekarniku.
KatarzynaParticipantKolorowa pasta do kanapek
30 dkg sera zó³tego
10 dkg chudej wêdliny
2 jajjka na twardo
ogórek konserwowy lub kiszony
kilka rzodkiewek
pó³ papryki konserwowej
czosnek
majonez
sól,pieprzposiekac wszystko na ma³e kawa³ki,ser zetrzeæ na tarce i wszystko razem zmiksowaæ.
KatarzynaParticipantjak szaleæ to szaleæ …teraz drink: POT GORYLA :blink:
60ml ciemnego rumu
gor±ca woda
³y¿eczka cukru br±zowego
odrobina mas³a
ga³ka muszkato³owawsypaæ cukier do ogrzanej szklanki i wlaæ wrz±c± wodê do 2/3 wysoko¶ci.Dodaæ rum,wymieszaæ. Na powierzchni po³o¿yæ ma³y kawa³ek mas³a i opruszyæ ga³k±.
KatarzynaParticipantSa³atka arabska
1 szklanka kaszy kuskus
1 szklanka bulionu
3 pomidory
2 papryki(czerwona i ¿ó³ta)
15dkg oliwek czarnych
4 dymki
3 ly¿ki oliwy
sok z cytryny
2 z±bki czosnku
sól, bia³y pieprzKasze ugotowaæ w bulionie wg przepisu z opakowania. Pomidory i paprykê pokroiæ w kostkê.Dymkê pokroic w kr±¿ki.Warzywa wymieszaæ z kasz±. Oliwê wymieszaæ z sokiem z cytryny i roztartym czosnkiem. Doprawiæ sol± i pieprzem. Sosem polaæ warzywa , posypac oliwkami.
KatarzynaParticipant…no có¿ ja poradze ¿e uwielbiam gotowaæ??????
🙂
Polenta z duszonymi warzywami
2 szklanki kaszy kukurydzianej
4 ³y¿ki oleju
4 pomidory
2 bak³a¿any
3 zielone papryki
2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
4 ³y¿ki bia³ego wytrawnego wina
sól, bia³y pieprz, listki bazyliKaszê wymieszaæ z 2 szklankami wody. Odstawiæ na 5 min. Wrzuciæ do 6 szklanek osolonego wrz±tku. Gotowaæ 15 min mieszaj±c. Potem przykryc i piec 20 min w 100 stopniach. Kasze rozsmarowaæ na desce skropionej wod±. Gdy zastygnie pokroiæ w trójk±ty. Warzywa umyæ.Bak³a¿any pokroiæ w plastry,posoliæ. Odstawiæ na 20 min.Paprykê i obrane pomidory pokroiæ. Bak³a¿any osuszyæ i te¿ pokroic. Na po³owie oleju podsmazyc paprykê. po chwili dodac wino i pozosta³e warzywa.Dusic 10 min.Doprawiæ sola i pieprzem. Posypaæ bazyli±. Pozosta³y olej rozgrzaæ.Podsma¿yæ trójk±ty z polenty.Podawaæ z warzywami.
-
AuthorPosts