…no có¿ ja poradze ¿e uwielbiam gotowaæ??????
🙂
Polenta z duszonymi warzywami
2 szklanki kaszy kukurydzianej
4 ³y¿ki oleju
4 pomidory
2 bak³a¿any
3 zielone papryki
2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
4 ³y¿ki bia³ego wytrawnego wina
sól, bia³y pieprz, listki bazyli
Kaszê wymieszaæ z 2 szklankami wody. Odstawiæ na 5 min. Wrzuciæ do 6 szklanek osolonego wrz±tku. Gotowaæ 15 min mieszaj±c. Potem przykryc i piec 20 min w 100 stopniach. Kasze rozsmarowaæ na desce skropionej wod±. Gdy zastygnie pokroiæ w trójk±ty. Warzywa umyæ.Bak³a¿any pokroiæ w plastry,posoliæ. Odstawiæ na 20 min.Paprykê i obrane pomidory pokroiæ. Bak³a¿any osuszyæ i te¿ pokroic. Na po³owie oleju podsmazyc paprykê. po chwili dodac wino i pozosta³e warzywa.Dusic 10 min.Doprawiæ sola i pieprzem. Posypaæ bazyli±. Pozosta³y olej rozgrzaæ.Podsma¿yæ trójk±ty z polenty.Podawaæ z warzywami.