Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Hamburgery wo³owe
Sk³ad:
50 dkg mielonego miêsa wo³owego
1 cebulka posiekana i podsma¿ona
2 ³y¿ki posiekanej pietruszki
sól i czarny pieprzSposób wykonania:
Miêso, cebulê, pietruszkê wymieszaæ. Przyprawiæ do smaku. Uformowaæ burgery. Piec na grilu ok 5 min z ka¿dej strony.Najlepiej smakuj± w podpieczonej na grilu bu³ce.KatarzynaParticipantSa³atka 'Cesar’
Sk³ad:
80 dkg wêdzonego boczku
du¿a g³ówka sa³aty lodowej
3 z±bki czosnku
2-3 fileciki anchois
3 jajka
3 kromki pieczywa
sól, pieprz
oliwa
Sosób wykonania:
Boczek pokroiæ w kostkê i podsma¿yæ. Filety anchois pokroiæ i dodaæ do boczku.
Z chleba zrobiæ grzanki na oliwie, na koñcu dodaæ zgnieciony czosnek. Umyt± sa³atê pokroiæ w paski, prze³o¿yæ do misy. Na wierzchu u³o¿yæ boczek z anchois, ugotowane na twardo jaja i grzanki. Polaæ oliw±, doprawiæ sol± i pieprzemKatarzynaParticipantSa³atka z selera naciowego
Sk³ad:
seler naciowy
pó³ ogórka
10 dkg ry¿u
10 dkg soczewicy
kukurydza z puszki
sól
pieprz
kilka kropel soku z cytryny
2 ³y¿ki majonezuSposób wykonania:
Ry¿ i soczewicê ugotowaæ osobno, przep³ukaæ zimn± wod±.Selera dok³adnie oczy¶ciæ i pokroiæ w plasterki. Ogórka pokroiæ w pó³plasterki . Wszystkie sk³adniki wymieszaæ, dodaæ kukurydzê z puszki, majonez i sok z cytryny. Doprawiæ do smaku sol± i pieprzem.KatarzynaParticipantJajecznica a grzybami
Sk³ad:
6 jajek
1 ³y¿ka mas³a
10 dkg kurek
5 dkg bekonu
3 pomidor
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1/4 papryki pokrojonej w piórkaSposób wykonania:
Oczyszczone i dobrze umyte grzyby usma¿yæ na ma¶le, dodaj±c drobno posiekany bekon i paprykê.jajka wbiæ do garnuszka, dok³adnie wymieszaæ, przyprawiæ sol± i pieprzem, wlaæ do grzybów. Sma¿yæ, a¿ jajka siê zetn±. Pomidory pokroiæ w plastry, przysma¿yæ, u³o¿yæ na jajecznicy. Posypaæ natk± pietruszkiKatarzynaParticipantKrem malinowo-truskawkowy
Sk³ad:
15 dkg malin
15 dkg oczyszczonych truskawek
10 dkg cukru
600ml jogurtu naturalnego
10 dkgcukru pudru
aromat waniliowy
4 ³y¿eczki ¿elatyny
5 ³y¿ek soku cytrynowego
szklanka bitej ¶mietanySposób wykonania:
¯elatynê namoczyæ. 1/2 szklanki wody gotowaæ przez 2 minuty z cukrem kryszta³em, dodaæ umyte pokrojone owoce ,zagotowac i poj±czyæ z 1/2 ¿elatyny.Dodaæ ³y¿kê soku cytrynowego i ostudziæ.Jogurt wymieszaæ z cukrem pudrem, aromatem waniliowymi sokiem cytrynowym. Dodaæ ¿elatynê. Odstawiæ na 10 minut do lodówki. Po³±czyæ z bita ¶mietan±.Obie masy wk³adaæ na przemian do miseczek,chlodziæ ok 3 godziny.KatarzynaParticipantSorbet jadodowy
Sk³ad:
15 dkg mro¿onych jagód
4 dkg cukru
1,5 szklanki jogurtu
sok z jednej cytryny
2 ³y¿eczki ¿elatyny
bia³koSposób wykonania:
Owoce, cukier, jogurt i sok z cytryny zmiksowaæ. ¯elatynê namoczyæ w zimnej wodzie, gdy nasi±knie odlaæ nadmiar wody i rozpu¶ciæ na ma³ym ogniu w 4 ³y¿kach gor±cej wody. Mieszaj±c, stopniowo dodawaæ do masy owocowej. Bia³ko ubiæ na sztywn± pianê i ostro¿nie wymieszaæ z mas± owocow±. Wstawiæ do zamra¿arki.Gdy sorbet prawie stê¿eje(ok 2 godzin) wyj±æ i dok³adnie wymieszaæ. Wstawiæ z powrotem do zamra¿arki i zaczekaæ, a¿ znów zamarznie.Podawaæ z syropem miêtowym i lodami waniliowymi..KatarzynaParticipantKlopsiki z kaparami i jajkami
Sk³ad:
50 dkg miêsa mielonego
5 jajek
³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
3 ³y¿ki kaparów
majeranek
sól, pieprz, olejSposób wykonania:
Do miêsa wbiæ 1 jajko, dodaæ m±kê ziemniaczan±, op³ukane kapary. Doprawiæ sol±, pieprzem i majerankiem. Wyrobiæ na g³adk± masê. Wstawiæ do lodówki na 30 minut.
4 jajka ugotowaæ . Ostudziæ i obraæ.
Ka¿de jajko oblepiæ miêsem. U³o¿yæ na wysmarowanej olejem blasze i wstawiæ do rozgrzanego do200 stopni piekarnika. W po³owie pieczenia klopsiki odwróciæ.KatarzynaParticipantChili z orzeszkami nerkowca
Sk³ad:
3 ³y¿eczki mas³a
1 ¶rednia cebula posiekana
2 ga³±zki selera naciowego pokrojone w plasterki
1 zielona papryka pokrojona w kostke
2 fili¿anki ugotowanej fasoli
1,5 fili¿anki przecieru pomidorowego
2 ³y¿eczki chili
3 krople sosu chili
1 ³y¿eczka kminku
1 ³y¿eczka suszonej bazylii
1 ³yzeczka oregano
li¶æ laurowy
pó³ ³y¿eczki pieprzu
1 fili¿anka rodzynek
1 fili¿anka orzeszków nerkowca
tatry ser cheddarSposób wykonania:
W du¿ym rondlu, rozpu¶ciæ mas³o. Podsma¿yæ cebulê, zielon± paprykê i selera, a¿ zmniêkn± (ok. 10 min). Dodaæ fasolê, sos pomidorowy, chili, sos chili, kminek, bazyliê, oregano, li¶æ laurowy i pieprz. Doprowadziæ do wrzenia, nastêpnie zmniejszyc ogieñ i podgrzewaæ jeszcze pó³ godziny.Dodaæ rodzynki i orzeszki. Podgrzewaæ dalej kolejne 20 minut. Podawaæ z dodatkiem sera cheddar.KatarzynaParticipantKalafior sma¿ony w cie¶cie
Sk³ad:
du¿y kalafior (ok.1 kg)
15 dkg m±ki
pó³ szklanki wytrawnego bia³ego wina
jajko
³y¿ka oliwy
sól
t³uszcz do g³êbokiego sma¿eniaSposób wykonania:
Op³ukany kalafior gotowaæ 10 minut w osolonej, wrz±cej wodzie. Ostudziæ, podzieliæ na ró¿yczki. Z m±ki, oliwy i wina (mo¿e byæ woda) przygotowaæ gêste ciasto. Zanurzaæ w cie¶cie ró¿yczki kalafiorów i sma¿yæ w gor±cym t³uszczu na z³oty kolor.KatarzynaParticipantMarmolada z wi¶ni z wiórkami kokosowymi
Sk³ad:
1 kg wi¶ni
1/2 kg cukru
opakowanie fixu ¿eluj±cego
6 dkg wiórków kokosowych
1/2 cytrynySosób wykonania:
Wi¶nie oczy¶ciæ, umyæ, os±czyæ i wydrylowaæ. Zmiksowaæ i gotowaæ przez 10 minut.
Wymieszaæ z wiórkami kokosowymi, sokiem z cytryny, cukrem, fixem ¿eluj±cym i gotowaæ jeszcze przez 3 minuty. Gor±c± marmoladê prze³o¿yæ do czystych s³oików.KatarzynaParticipantFasolka szparagowa z oliwkami
Sk³ad:
80 dkg zielonej fasolki szparagowej
5 cebulek
kilka czarnych oliwek
³y¿eczka tymianku
2 ³y¿ki oleju
szklanka bulionu
sól, pieprz,Sposób wykonania:
Fasolkê umyæ i usun±æ koñcówki i w³ókna. Cebulki obraæ, pokroiæ na æwiartki a nastêpnie zeszkliæ na rozgrzanym oleju w wysokiej patelni. Do cebulki dodaæ fasolkê, tymianek i podlaæ bulionem. Doprawiæ do smaku pieprzem i sol± i dusiæ pod przykryciem do miêkko¶ci. Na 5 min przed koñcem dodaæ oliwki pokrojone na po³ówki.KatarzynaParticipantPomidory nadziewane jajkami
sk³ad:
6 du¿ych pomidorów jednakowej wielko¶ci
6 jajek
4 ³y¿ki oliwy
³y¿eczka musztardy
³y¿eczka szczypiorku
³y¿eczka posiekanej naci pietruszki
szczypta bazylii
sól i pieprz do smakuSposób wykonania:
Umyte pomidory wydr±¿yæ ma³± ³y¿eczk± po ¶ciêciu wierzchu. Jajka ugotowaæ na twardo, rozgnie¶æ widelcem, wymieszaæ z oliw± i musztard±, przyprawiæ sol±, bazyli± i pieprzem. Nadziaæ tym farszem pomidory. Podawaæ oziêbione, najlepiej z sosem tatarskim.KatarzynaParticipantPomidory nadziewane krewetkami
sk³ad:
12 pomidorów ¶redniej wielko¶ci
puszka krewetek(mog± byæ swie¿e podsmazone)
ma³y s³oik majonezu
g³ówka sa³aty
sólSposób wykonania:
Umyte pomidory wydr±¿yæ ma³± ³y¿eczk± po ¶ciêciu wierzchu. Posoliæ w ¶rodku i zostawiæ na 30 min. Puszkê nak³uæ i zostawiæ otworem na dó³, aby ¶ciek³ sok. Odcedzone krewetki wymieszaæ z majonezem i na³o¿yæ do wnêtrza pomidorów. Ka¿dy pomidor owin±æ w umyty li¶æ sa³aty i u³o¿yæ na pó³misku. Podawaæ jako przystawkê.KatarzynaParticipantPomidory nadziewane pieczarkami
sk³ad:
4 du¿e pomidory
2 ³y¿ki mas³a
1 cebula
20 dkg pieczarek
1 ³y¿ka tartego ¿ó³tego sera
2 ³y¿ki gêstej ¶mietany
m±ka do zagêszczenia
sól i pieprz
zieleninasposób wykonanania:
Z pomidorów ¶ci±æ czubki, wyj±æ mi±¿sz. Miseczki posypaæ sol± i pieprzem, odstawiæ. Cebulê pokroiæ i zeszkliæ, dodaæ pokrojone pieczarki. Udusiæ. Wszystko oprószyæ m±k±, wlaæ ¶mietanê, dodaæ posiekan± zieleninê, zagotowaæ, przyprawiæ. Mas± wype³niæ pomidory, polaæ roztopionym mas³em, posypaæ serem, zapiec.KatarzynaParticipant¦liwki z aromatyczna kruszonk±
Sk³ad:
50 dkg ¶liwek
10 dkg wy³uskanych orzechów
szklanka m±ki
pó³ szklanki cukru
pó³ kostki mas³a
³y¿eczka mielonego cynamonu
³y¿ka p³atków migda³owych
opakowanie cukru waniliowegoSposób wykonania:
Piekarnik rozgrzaæ do temperatury 200st. ¦liwki umyæ , usun±æ pestki. Orzechy zemleæ lub drobno posiekaæ. M±kê wymieszaæ z cukrem, cynamonem i orzechami. Dodaæ zwiórkowane mas³o i utrzeæ grudkowate ciasto na kruszonkê. ¦liwki u³o¿yæ w ¿aroodpornej formie i obficie posypaæ kruszonk±, p³atkami migda³owymi i cukrem waniliowym. Wstawiæ na najni¿szy poziom piekarnika, zapiekaæ przez 20 minut -
AuthorPosts