Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 239 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 3 #42896
    Katarzyna
    Participant

    Hamburgery wo³owe

    Sk³ad:
    50 dkg mielonego miêsa wo³owego
    1 cebulka posiekana i podsma¿ona
    2 ³y¿ki posiekanej pietruszki
    sól i czarny pieprz

    Sposób wykonania:
    Miêso, cebulê, pietruszkê wymieszaæ. Przyprawiæ do smaku. Uformowaæ burgery. Piec na grilu ok 5 min z ka¿dej strony.Najlepiej smakuj± w podpieczonej na grilu bu³ce.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42895
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka 'Cesar’

    Sk³ad:
    80 dkg wêdzonego boczku
    du¿a g³ówka sa³aty lodowej
    3 z±bki czosnku
    2-3 fileciki anchois
    3 jajka
    3 kromki pieczywa
    sól, pieprz
    oliwa
    Sosób wykonania:
    Boczek pokroiæ w kostkê i podsma¿yæ. Filety anchois pokroiæ i dodaæ do boczku.
    Z chleba zrobiæ grzanki na oliwie, na koñcu dodaæ zgnieciony czosnek. Umyt± sa³atê pokroiæ w paski, prze³o¿yæ do misy. Na wierzchu u³o¿yæ boczek z anchois, ugotowane na twardo jaja i grzanki. Polaæ oliw±, doprawiæ sol± i pieprzem

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42894
    Katarzyna
    Participant

    Sa³atka z selera naciowego

    Sk³ad:
    seler naciowy
    pó³ ogórka
    10 dkg ry¿u
    10 dkg soczewicy
    kukurydza z puszki
    sól
    pieprz
    kilka kropel soku z cytryny
    2 ³y¿ki majonezu

    Sposób wykonania:
    Ry¿ i soczewicê ugotowaæ osobno, przep³ukaæ zimn± wod±.Selera dok³adnie oczy¶ciæ i pokroiæ w plasterki. Ogórka pokroiæ w pó³plasterki . Wszystkie sk³adniki wymieszaæ, dodaæ kukurydzê z puszki, majonez i sok z cytryny. Doprawiæ do smaku sol± i pieprzem.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42893
    Katarzyna
    Participant

    Jajecznica a grzybami

    Sk³ad:
    6 jajek
    1 ³y¿ka mas³a
    10 dkg kurek
    5 dkg bekonu
    3 pomidor
    2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    1/4 papryki pokrojonej w piórka

    Sposób wykonania:
    Oczyszczone i dobrze umyte grzyby usma¿yæ na ma¶le, dodaj±c drobno posiekany bekon i paprykê.jajka wbiæ do garnuszka, dok³adnie wymieszaæ, przyprawiæ sol± i pieprzem, wlaæ do grzybów. Sma¿yæ, a¿ jajka siê zetn±. Pomidory pokroiæ w plastry, przysma¿yæ, u³o¿yæ na jajecznicy. Posypaæ natk± pietruszki

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42892
    Katarzyna
    Participant

    Krem malinowo-truskawkowy

    Sk³ad:
    15 dkg malin
    15 dkg oczyszczonych truskawek
    10 dkg cukru
    600ml jogurtu naturalnego
    10 dkgcukru pudru
    aromat waniliowy
    4 ³y¿eczki ¿elatyny
    5 ³y¿ek soku cytrynowego
    szklanka bitej ¶mietany

    Sposób wykonania:
    ¯elatynê namoczyæ. 1/2 szklanki wody gotowaæ przez 2 minuty z cukrem kryszta³em, dodaæ umyte pokrojone owoce ,zagotowac i poj±czyæ z 1/2 ¿elatyny.Dodaæ ³y¿kê soku cytrynowego i ostudziæ.Jogurt wymieszaæ z cukrem pudrem, aromatem waniliowymi sokiem cytrynowym. Dodaæ ¿elatynê. Odstawiæ na 10 minut do lodówki. Po³±czyæ z bita ¶mietan±.Obie masy wk³adaæ na przemian do miseczek,chlodziæ ok 3 godziny.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42891
    Katarzyna
    Participant

    Sorbet jadodowy

    Sk³ad:
    15 dkg mro¿onych jagód
    4 dkg cukru
    1,5 szklanki jogurtu
    sok z jednej cytryny
    2 ³y¿eczki ¿elatyny
    bia³ko

    Sposób wykonania:
    Owoce, cukier, jogurt i sok z cytryny zmiksowaæ. ¯elatynê namoczyæ w zimnej wodzie, gdy nasi±knie odlaæ nadmiar wody i rozpu¶ciæ na ma³ym ogniu w 4 ³y¿kach gor±cej wody. Mieszaj±c, stopniowo dodawaæ do masy owocowej. Bia³ko ubiæ na sztywn± pianê i ostro¿nie wymieszaæ z mas± owocow±. Wstawiæ do zamra¿arki.Gdy sorbet prawie stê¿eje(ok 2 godzin) wyj±æ i dok³adnie wymieszaæ. Wstawiæ z powrotem do zamra¿arki i zaczekaæ, a¿ znów zamarznie.Podawaæ z syropem miêtowym i lodami waniliowymi..

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42890
    Katarzyna
    Participant

    Klopsiki z kaparami i jajkami

    Sk³ad:
    50 dkg miêsa mielonego
    5 jajek
    ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
    3 ³y¿ki kaparów
    majeranek
    sól, pieprz, olej

    Sposób wykonania:
    Do miêsa wbiæ 1 jajko, dodaæ m±kê ziemniaczan±, op³ukane kapary. Doprawiæ sol±, pieprzem i majerankiem. Wyrobiæ na g³adk± masê. Wstawiæ do lodówki na 30 minut.
    4 jajka ugotowaæ . Ostudziæ i obraæ.
    Ka¿de jajko oblepiæ miêsem. U³o¿yæ na wysmarowanej olejem blasze i wstawiæ do rozgrzanego do200 stopni piekarnika. W po³owie pieczenia klopsiki odwróciæ.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42882
    Katarzyna
    Participant

    Chili z orzeszkami nerkowca

    Sk³ad:
    3 ³y¿eczki mas³a
    1 ¶rednia cebula posiekana
    2 ga³±zki selera naciowego pokrojone w plasterki
    1 zielona papryka pokrojona w kostke
    2 fili¿anki ugotowanej fasoli
    1,5 fili¿anki przecieru pomidorowego
    2 ³y¿eczki chili
    3 krople sosu chili
    1 ³y¿eczka kminku
    1 ³y¿eczka suszonej bazylii
    1 ³yzeczka oregano
    li¶æ laurowy
    pó³ ³y¿eczki pieprzu
    1 fili¿anka rodzynek
    1 fili¿anka orzeszków nerkowca
    tatry ser cheddar

    Sposób wykonania:
    W du¿ym rondlu, rozpu¶ciæ mas³o. Podsma¿yæ cebulê, zielon± paprykê i selera, a¿ zmniêkn± (ok. 10 min). Dodaæ fasolê, sos pomidorowy, chili, sos chili, kminek, bazyliê, oregano, li¶æ laurowy i pieprz. Doprowadziæ do wrzenia, nastêpnie zmniejszyc ogieñ i podgrzewaæ jeszcze pó³ godziny.Dodaæ rodzynki i orzeszki. Podgrzewaæ dalej kolejne 20 minut. Podawaæ z dodatkiem sera cheddar.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42881
    Katarzyna
    Participant

    Kalafior sma¿ony w cie¶cie

    Sk³ad:
    du¿y kalafior (ok.1 kg)
    15 dkg m±ki
    pó³ szklanki wytrawnego bia³ego wina
    jajko
    ³y¿ka oliwy
    sól
    t³uszcz do g³êbokiego sma¿enia

    Sposób wykonania:
    Op³ukany kalafior gotowaæ 10 minut w osolonej, wrz±cej wodzie. Ostudziæ, podzieliæ na ró¿yczki. Z m±ki, oliwy i wina (mo¿e byæ woda) przygotowaæ gêste ciasto. Zanurzaæ w cie¶cie ró¿yczki kalafiorów i sma¿yæ w gor±cym t³uszczu na z³oty kolor.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42880
    Katarzyna
    Participant

    Marmolada z wi¶ni z wiórkami kokosowymi
    Sk³ad:
    1 kg wi¶ni
    1/2 kg cukru
    opakowanie fixu ¿eluj±cego
    6 dkg wiórków kokosowych
    1/2 cytryny

    Sosób wykonania:
    Wi¶nie oczy¶ciæ, umyæ, os±czyæ i wydrylowaæ. Zmiksowaæ i gotowaæ przez 10 minut.
    Wymieszaæ z wiórkami kokosowymi, sokiem z cytryny, cukrem, fixem ¿eluj±cym i gotowaæ jeszcze przez 3 minuty. Gor±c± marmoladê prze³o¿yæ do czystych s³oików.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42879
    Katarzyna
    Participant

    Fasolka szparagowa z oliwkami

    Sk³ad:
    80 dkg zielonej fasolki szparagowej
    5 cebulek
    kilka czarnych oliwek
    ³y¿eczka tymianku
    2 ³y¿ki oleju
    szklanka bulionu
    sól, pieprz,

    Sposób wykonania:
    Fasolkê umyæ i usun±æ koñcówki i w³ókna. Cebulki obraæ, pokroiæ na æwiartki a nastêpnie zeszkliæ na rozgrzanym oleju w wysokiej patelni. Do cebulki dodaæ fasolkê, tymianek i podlaæ bulionem. Doprawiæ do smaku pieprzem i sol± i dusiæ pod przykryciem do miêkko¶ci. Na 5 min przed koñcem dodaæ oliwki pokrojone na po³ówki.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42878
    Katarzyna
    Participant

    Pomidory nadziewane jajkami

    sk³ad:
    6 du¿ych pomidorów jednakowej wielko¶ci
    6 jajek
    4 ³y¿ki oliwy
    ³y¿eczka musztardy
    ³y¿eczka szczypiorku
    ³y¿eczka posiekanej naci pietruszki
    szczypta bazylii
    sól i pieprz do smaku

    Sposób wykonania:
    Umyte pomidory wydr±¿yæ ma³± ³y¿eczk± po ¶ciêciu wierzchu. Jajka ugotowaæ na twardo, rozgnie¶æ widelcem, wymieszaæ z oliw± i musztard±, przyprawiæ sol±, bazyli± i pieprzem. Nadziaæ tym farszem pomidory. Podawaæ oziêbione, najlepiej z sosem tatarskim.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42877
    Katarzyna
    Participant

    Pomidory nadziewane krewetkami

    sk³ad:
    12 pomidorów ¶redniej wielko¶ci
    puszka krewetek(mog± byæ swie¿e podsmazone)
    ma³y s³oik majonezu
    g³ówka sa³aty
    sól

    Sposób wykonania:
    Umyte pomidory wydr±¿yæ ma³± ³y¿eczk± po ¶ciêciu wierzchu. Posoliæ w ¶rodku i zostawiæ na 30 min. Puszkê nak³uæ i zostawiæ otworem na dó³, aby ¶ciek³ sok. Odcedzone krewetki wymieszaæ z majonezem i na³o¿yæ do wnêtrza pomidorów. Ka¿dy pomidor owin±æ w umyty li¶æ sa³aty i u³o¿yæ na pó³misku. Podawaæ jako przystawkê.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42876
    Katarzyna
    Participant

    Pomidory nadziewane pieczarkami

    sk³ad:
    4 du¿e pomidory
    2 ³y¿ki mas³a
    1 cebula
    20 dkg pieczarek
    1 ³y¿ka tartego ¿ó³tego sera
    2 ³y¿ki gêstej ¶mietany
    m±ka do zagêszczenia
    sól i pieprz
    zielenina

    sposób wykonanania:
    Z pomidorów ¶ci±æ czubki, wyj±æ mi±¿sz. Miseczki posypaæ sol± i pieprzem, odstawiæ. Cebulê pokroiæ i zeszkliæ, dodaæ pokrojone pieczarki. Udusiæ. Wszystko oprószyæ m±k±, wlaæ ¶mietanê, dodaæ posiekan± zieleninê, zagotowaæ, przyprawiæ. Mas± wype³niæ pomidory, polaæ roztopionym mas³em, posypaæ serem, zapiec.

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42875
    Katarzyna
    Participant

    ¦liwki z aromatyczna kruszonk±

    Sk³ad:
    50 dkg ¶liwek
    10 dkg wy³uskanych orzechów
    szklanka m±ki
    pó³ szklanki cukru
    pó³ kostki mas³a
    ³y¿eczka mielonego cynamonu
    ³y¿ka p³atków migda³owych
    opakowanie cukru waniliowego

    Sposób wykonania:
    Piekarnik rozgrzaæ do temperatury 200st. ¦liwki umyæ , usun±æ pestki. Orzechy zemleæ lub drobno posiekaæ. M±kê wymieszaæ z cukrem, cynamonem i orzechami. Dodaæ zwiórkowane mas³o i utrzeæ grudkowate ciasto na kruszonkê. ¦liwki u³o¿yæ w ¿aroodpornej formie i obficie posypaæ kruszonk±, p³atkami migda³owymi i cukrem waniliowym. Wstawiæ na najni¿szy poziom piekarnika, zapiekaæ przez 20 minut

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 239 total)