Chili z orzeszkami nerkowca
Sk³ad:
3 ³y¿eczki mas³a
1 ¶rednia cebula posiekana
2 ga³±zki selera naciowego pokrojone w plasterki
1 zielona papryka pokrojona w kostke
2 fili¿anki ugotowanej fasoli
1,5 fili¿anki przecieru pomidorowego
2 ³y¿eczki chili
3 krople sosu chili
1 ³y¿eczka kminku
1 ³y¿eczka suszonej bazylii
1 ³yzeczka oregano
li¶æ laurowy
pó³ ³y¿eczki pieprzu
1 fili¿anka rodzynek
1 fili¿anka orzeszków nerkowca
tatry ser cheddar
Sposób wykonania:
W du¿ym rondlu, rozpu¶ciæ mas³o. Podsma¿yæ cebulê, zielon± paprykê i selera, a¿ zmniêkn± (ok. 10 min). Dodaæ fasolê, sos pomidorowy, chili, sos chili, kminek, bazyliê, oregano, li¶æ laurowy i pieprz. Doprowadziæ do wrzenia, nastêpnie zmniejszyc ogieñ i podgrzewaæ jeszcze pó³ godziny.Dodaæ rodzynki i orzeszki. Podgrzewaæ dalej kolejne 20 minut. Podawaæ z dodatkiem sera cheddar.