Kalafior zapiekany z serem i kukurydz±
Sk³ad:
4 fili¿anki kalafiora – pocz±stkowanego na rózyczki
4 ³y¿eczki margaryny
2 z±bki czosnku – wyci¶niête
2 ³y¿ki m±ki
pó³ ³y¿eczki soli
szczypta pieprzu cayenne
2 fili¿anki mleka 1%
12 dkg sera cheddar
1 fili¿anka kukurydzy (mro¿onej, ugotowanej i osuszonej)
2 ³y¿ki posiekanej pietruszki
Sposób wykonania:
Podgrzaæ piekarnik do 175 st.Ugotowaæ kalafiora. Od³o¿yæ. W g³êbokim rondlu rozpu¶ciæ mas³o, dodaæ czosnek i na ma³ym ogniu podgrzewaæ minutê. Dodaæ m±kê, sól i cayenne. Stopniowo dodawaæ mleko, mieszaj±c ca³y czas, dopóki sos bêdzie g³adki (doprowadziæ do wrzenia i odstawiæ). Ewentualnie doprawiæ. Wmieszaæ 3/4 sera, ca³± kukurydzê i pietruszkê. Pouk³adaæ kalafiora w naczyniu ¿aroodpornym. Polaæ sosem i posypaæ wierzch pozosta³ym serem.
Piec a¿ wierzch bêdzie lekko zarumieniony i z b±belkami (ok. 30 min).